DİSK Emekli-Sen Bergama Şubesi, Emekliler Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Şube Başkanı Feridun Çayır tarafından yapılan açıklamada, emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara dikkat çekilerek siyasi iktidarın bütçe tercihleri eleştirildi.
Dünya genelinde 28 Haziran - 4 Temmuz tarihlerinin Emekliler Haftası, Türkiye'de ise 30 Haziran'ın Emekliler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Feridun Çayır, mevcut ekonomik kriz ve ağır yaşam koşulları nedeniyle emeklilerin kutlama yapacak durumda olmadığını belirtti. Milyonlarca emeklinin açlık ve yoksulluk sınırının altında maaşlarla hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Çayır, bu dönemi kendileri için bir mücadele haftası olarak gördüklerini söyledi.
EKONOMİK VERİLER VE TEMMUZ ZAMMI ELEŞTİRİSİ
Açıklamada, 2026 yılında uygulanan sermaye odaklı ekonomik programların bedelinin çalışanlara ve emeklilere ödetildiği savunuldu. En düşük emekli aylığının Hazine desteğiyle bile ancak 20 bin TL seviyesine tamamlandığını ve bu miktarın büyükşehirlerdeki ortalama kira bedellerinin gerisinde kaldığını belirten Çayır, TÜİK’in açıkladığı %16,60'lık 5 aylık resmi enflasyon oranının da sokaktaki gerçek enflasyonu yansıtmadığını ileri sürdü. Temmuz ayındaki zam döneminde pek çok emeklinin "kök maaş" uygulaması nedeniyle ya hiç zam alamayacağını ya da resmi enflasyonun altında artışlara mahkûm kalacağını iddia etti.
Halktan esirgenen kaynakların askeri paktlara, sınır ötesi operasyonlara ve silah sanayisine aktarıldığını savunan Çayır, emekliye gelindiğinde ise "bütçede kaynak yok" denilerek sefalete mahkûm edildiklerini söyledi. Yaşanan bu tablonun ekonomik bir zorunluluk değil, bilinçli bir siyasi ve sınıfsal tercih olduğunu ileri süren Emekli-Sen Şube Başkanı, bütçenin halktan, sağlıktan ve emekliden yana kullanılması gerektiğini vurguladı. Sağlık ve ulaşım gibi en temel hizmetlerin ticarileşmesini kabul etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.
Feridun Çayır, bütçe kaynakları sermaye yerine halka ve emekliye harcanana kadar meydanlarda mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek açıklamayı sonlandırdı.


