19.05.2022, 11:39

Galileo Galilei (1564-1642): Yıldırma “Mobbing” ve Üniversiteler

“Dünya dönüyor, sen ne dersen de”

  1. Galileo Galilei Kimdir ?

Galileo Galilei, İtalya'nın Pisa kentinde, 15 Şubat 1564 günü, müzisyen Vincenzo Galilei’nin oğlu olarak dünyaya geldi.

Eğitimine önce tıp alanında başladı, 1583'den sonra matematik ve astronomi alanına yöneldi ve bilim tarihinde önemli bir yer edindi.

İtalya’nın yetiştirmiş olduğu fizikçi, matematikçi, gökbilimci ve filozof olup, engizisyon mahkemesinde yargılanması nedeniyle ünlendi.

  • Galileo Galilei, 1589'da Pisa Üniversitesi'nde matematik profesörü oldu.
  • 1592'de Padua Üniversitesi'ne geçti ve 1610 yılına dek burada kaldı.
  • Modern fizik ve teleskobik (1609) astronominin kurucusu olarak kabul edilir.
  • Ayrıca, Galileo pusulayı ilkin piyasaya çıkardı,  gök dürbünü ve mikroskobu da geliştirdi.
  • 1609’da Galileo, Hollandalı gözlükçülerin etkisi ile ilk teleskobu yaptı ve gökyüzüne çevirdi.
  1. “The Starry Messenger” “Sidereus Nuncius” “Yıldızlardan Gelen Haber” kitabının önemi

Galileo Galilei 1610’da “The Starry Messenger” “Sidereus Nuncius” “Yıldızlardan Gelen Haber” kitabında, gözlemlerine dayalı bilgileri yayınladı.

  • Galileo’nun gözlemlerine göre; Ay düz değildi, dağları ve kraterleri vardı, küresel biçimdeydi. Venüs de, Ay gibi küreseldi, bu da Güneş çevresinde döndüğünün kanıtıydı.
  • Ayrıca Jüpiter’in dört büyük uydusunu ilk olarak tanımladı, bunlar “Galileo Uyduları” adını aldı.
  1. Aristotales’in (Aristo, İÖ 384 – 7 Mart 322) Dünya merkezli evren kuramı

Galileo’nun bulguları, Aristotales’in (Aristo, İÖ 384 – 7 Mart 322) Dünya merkezli evren kuramını kabul etmiş olan, Roma’daki Vatikan Kilisesi ile çelişiyordu.

  1. Kopernik (Copernicus 19 Şubat 1473 Torun/Polonya - 24 Mayıs 1543)’in Güneş merkezli evren kuramı

Galileo, Kopernik (Copernicus 19 Şubat 1473 Torun/Polonya - 24 Mayıs 1543 Frombork)’in Güneş merkezli kuramını destekledi ve kitaplarında bunu yazdı.

Kopernik, daha önce Nasreddin Tusi (18.2.1201 Tus, Güney Azerbaycan - 25.6.1274 Bağdat) tarafından ulaşılan bilgilerden yararlanmıştı (Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagû Han’ın Meraga'da kurduğu gözlem evi).

  1. Galileo Galilei Engizisyon Mahkemesinde İki Kez Yargılandı (1614, 1633)

Galileo Galilei, “güneş merkezli evren kuramını” desteklemesi yüzünden, Vatikan’dan büyük tepki gördü,

1614 ve 1633 yıllarında olmak üzere, iki kez engizisyon mahkemesinde yargılandı.

  • 1614'te ilk mahkemesinde, Galileo’nun görüşlerini yayması, öğretmesi ve kitapları yasaklandı.
  1. “Diyolog: İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” “Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo”

Galileo Galilei 1632 yılında yazmış olduğu,

“Diyolog: İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” “Dialogue Concerning the Two Chief World Systems”

Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo” (Resim 1) adlı kitabı nedeniyle, ikinci kez,

1633 yılında Engizisyon mahkemesinde yargılandı.

  • Bu kitapta, Kopernik ve Aristotales (Batlamyus) ile tarafsız üçüncü bir kişi olmak üzere toplam 3 kişinin diyalogları yazılmakta ve bilimsel gerçeklerle Kopernik modeli savunulmaktadır.

Resim 1. Galileo’nun engizisyonda yargılanıp mahkum edilmesine neden olan ve 1632 yılında yayınlanan kitabı:

“Diyolog : İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” “Dialogue Concerning the Two Chief World Systems

Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo

  1. Vatikan Engizisyon Mahkemesi (1633)

Vatikan Engizisyon Mahkemesi tarafından 1633 yılında Galileo Galilei tutuklandı, yargılandı, ölüme cezası verildi.

Buna karşın, çevresinin “baskısı” ile ‘-Dünya dönmüyor!’ diyerek “tövbekar” (!) olunca ”ölüm cezası” da “ev hapsine” dönüştü.

 Galileo Galilei’nin duruşma (mahkeme) çıkışında söylediği şu söz ünlüdür:

“- Her şeye karşın dünya yine de dönüyor”.

Sonuçta, Vatikan Kilisesi tarafından, 70 yaşında olmasına karşın;

 “ev hapsi” ile “yaşam boyu” insanlardan ”soyutlanma”, yani “yıldırma” ve ”yıldır-kaçır” “mobbing” ‘e uğradı ve kitabı da, dersleri de yasaklandı.

Galileo Galilei Tutukevinde (Hapiste) bulunduğu sırada;

  • 1636 yılında görmesini yitirdi ve görmez (kör) oldu,
  • 8 Ocak 1642’de, İtalya’da Floransa (Arcetri) ‘da, 77 yaşında vefat etti.
  1. Galileo’nun Unutulmaz İzleri

Özetle, Galileo Galilei, yaşadığı çağdaki “karanlığa karşı durmuş”, yargılanmış, hapsedilmiş, aydınlık (entelektüel) bir düşün, bilim ve teknoloji insanı olarak bilim tarihine geçmiştir.

  • Galileo Afarozu: Galileo Galileei için, Katolik Kilisesinin aforozu 1633 yılından 1992 yılına dek sürdü.
  • Papa II. Johannes: 1992’de, ölümünün 350. Yıldönümünde, Papa II. Johannes tarafından itibarı “sözde” geri verildi.
  • Galilei Lunar Crater: Galileo Galilei’nin adı Ay’da bir kratere verildi.
  • Galileo Uzay Aracı: NASA tarafından, Jupiter ve uydularını araştırmak için uzaya gönderilen (18 Ekim 1989 - 22 Eylül 2003) araç (Galileo Uzay Aracı), onun adını taşıyor.
  • Aeroporto Internazionale Galileo Galilei: Doğum yeri Pisa’nın Havaalanı Galileo Galilei adını taşıyor.
  • Uluslararası Galileo Astronomi Yılı: Birleşmiş Milletler (BM) ve UNESCO 2009 yılını `Uluslararası Galileo Astronomi Yılı’ olarak kabul etti.

Galileo Galilei Avrupa’nın, Vatikan Kilisesi’nin ve Engizisyon Mahkemesi’nin etkisi altındaki baskılı bir döneminde çalışmalarını yapmasına karşını, bilimselliği savundu ve bu uğurda, yaşamını yitirdi.

***

  1. Galileo, Hallaç-ı Mansur, İbni Rüşd (Averroes)
  • Günümüzde de kimi insanlar, inandıkları ya da savundukları bir konuda Galileo gibi “-dünya dönüyor” dediği için, kimi “önyargılı” insanların, “çıkar kümelerinin” tepkilerini çekiyor, sıkıntılar yaşıyor ve değişik türde “yıldırma” ile karşılaşıyor.
  • Bu da gösteriyor ki, “yıldırma” dünyanın “son 100 yıl içinde” öğrendiği bir “duygusal baskı-şiddet” olmasına karşın, tarihi çok daha eskilere gitmektedir.
  • Örneğin tarihte en tanınmış örnekler arasında özellikle Galileo Galilei (1564-1642) yanı sıra, Hallaç-ı Mansur (858, Tur- Beyzâ, İran - 26 Mart 922, Bağdat) sayılabilir.

Hallaç-ı Mansur

Hallaç-ı Mansur (858, Fars Eyaleti, İran - 26 Mart 922, Bağdat), “En-el Hak” dediği için Abbasiler tarafından, aşağılandı, kötülük, işkence gördü ve Bağdat’da idâm edildi, yakılarak külleri Dicle Nehri’ne atıldı (26 Mart 922).

İbni Rüşd (Averroes)

Endülüs’ün yetiştirdiği büyük düşün adamı İbni Rüşd (Averroes) (Endülüs, Kurtuba 14 Nisan 1126 - 11 Aralık 1198 Marekeş, Fas) skolastik düşüncelere karşı, Rönesansın doğmasında etkili olan ve "Averroism" adı verilen “akılcılığı ve özgür düşünceyi” savunması nedeniyle, bir süre sürgüne uğramış, Marekeş’de, yalnız ve üzünç dolu bir yaşam sürmüştür.

  1. Sonuç

Güncel olarak mobbing denilen “yıldırma, bezdirme” “yıldır-kaçır” teriminin kaynaklara girmesi ise çok yenidir, ilk olarak 1984 yılında Dr. Heinz Leymann tarafından tanımlanmıştır.

Bilgi, birikim, teknoloji ve kültüre dayalı “entellektüel" "intellectual" söylemler, yeni görüşler, özgün ve erdemli düşünceler, toplumsal gelişme ve ilerlemede önemli yer tutması yanı sıra, toplumun aydınlanması, bilimin, teknolojinin ve uygarlığın gelişmesi için gereklidir. 

"Boş çuval ayakta durmaz"

Örneğin, halk arasında söylenen ve “temelsiz söylemleri” tanımlayan "Boş çuval ayakta durmaz" sözü ile savlanan da budur.

“Ortak çıkar - rant birlikteliği”

Zaman zaman, yenilikçi görüşler, alışılmamış söylemler, yürekli bir çıkış, yenilikçi (innovation) ve buluşçu (inveniton) görüşler çevrede kıskançlık ve olumsuz tepkilere yol alabilir.

Örneğin, “ortak çıkar birlikteliği” yapmış çeşitli “çıkar” ve “rant” kümelenmelerinin olduğu ortamlarda, “yıldırma” görülme olasılığı çok yüksektir.

Galileo’da olduğu gibi, o günün toplumu ve “engizisyon mahkemesi”; “-dünya dönüyor” dediği için, “yıldırma” yoluna gitmiş ve sonunda “hapis cezası” vererek, Galileo’nun sağlığının bozulmasına ve sonunda erken dönemde ölümüne yol açmışlardır.

Ayrıca, Galileo’nun daha başka konularda ve alanlarda insanlığa yapabileceği, olası buluşları ve katkıları yapmasını engellemişleridir.

"Tanıklık etmenin önemi”

"Yıldırma" konusunun bir başka boyutu da, direnen bir insanın yaşadığı çağa ve topluma "-tanıklık etmesi” nin önemidir.

“Edilginleşme” “Edilginleştirme”

Genelde insanlarda "yalnızlaşma", “aşağılanma”, “itibarsızlaştırma”, “saygınsızlaştırma”, “güçsüzleştirme” ve "tanıksız kalma" sonucu şu değişiklikler görülmektedir:

Direncin düşmesi, “edilginleşme”, “edilginleştirme”, hak ve hukuka güvenin sarsılması, “özlük haklarında” adaletsizliğe uğrama, "moral-motivasyon" yitirme, bunalıma düşme, psikolojik yardım alma, ruhsal ve çeşitli psiko-somatik sağlık sorunu yaşama.

“Aşırı uyum hastalığı”

Bir başka olumsuz etkileşim, çevredeki diğer insanlar üzerinde oluşur, örneğin birçok kimsede “aşırı uyum hastalığı” görülür.

“Demokrasi kültürünün gelişmesi önemli”

Bireysel erki olan, eğitimli, entelektüel ve nitelikli insanların çok güç koşullarda yetiştiği Türkiye gibi ülkelerde, özgün ve özellikli toplumsal değerlerimizin, “çıkarcı” küçük kümelerin içinde “yalnızlaşması” ve bu tür “saldırıya uğraması” gibi durumların, demokrasi kültürümüz geliştikçe azalacağını düşünüyorum.

Bu nedenle "demokrasi" tanımına dikkat etmemiz gerekiyor.

Örneğin bir kuruldaki "çoğunluk", her zaman, ne ölçüde "doğru" ya da "haklı" bir anlam taşır, bu durum çok görecedir.

Özellikle bilimsel olaylarda ve bilimsel ortamlarda ve kurullarda “karar mekanizması” nasıl çalışmalı ki sağlıklı olsun.

"Küçük kümeler-gruplar demokrasisi"

Kurumlarda, şirketlerde ve üniversitelerdeki "Küçük kümeler - gruplar demokrasisi" o nedenle çok yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Sonuç önceden belli olduğu için tartışma ortamını engeller.

Özellikle üniversitelerde ve benzer kurumlarda bu tür oluşumlar sıklıkla yaşanıyor.

Sürekli aynı kurullarda bulunan aynı kişiler, zaman içinde “birbiri ile etkileşerek”, benzer düşünmeye ve benzer “olumsuz” kararlar vermeye başlıyor.

Böyle bir ortamda, gerçekte “haklı” ya da “doğru” olan bir “aykırı düşünce” yer bulamıyor ya da “sessizleşiyor”.

Bu durumun, ülkenin çağdaş dünya uygarlığı içinde var olması, toplumsal ve kurumsal ilerlemesi, demokrasi kültürünün gelişmesi açısından görünen görünmeyen birçok olası sakıncaları bulunmaktadır.

O nedenle birçok ülkede, üniversite öğretim üyelerinin “mobilite” göstermesi gerekiyor.

Bu nedenledir ki, Galileo’lara, Hallaç-ı Mansur’lara ve İbni Rüşd (Averroes)‘lere toplumun ve insanlığın her zaman gereksinimi vardır.

“Entelektüel bilim insanları” desteklenmelidir

 Toplumumuzun güncel olarak, iyi yetişmiş, nitelikli ve özgün fikirli ve yürekli entelektüel insan gücüne, bilim insanlarına ve bunların korunmasına ve yaşatılmasına gereksinimi vardır.

Özellikle üniversitelerde daha iyi ve daha üretken çalışma koşulları sağlanması için şu durumlar dikkate alınmalıdır:

Çeşitli “sosyal klüpler ve örgütler”, “rant kümeleri”, “kadrolaşma kümeleri”, “kadro kapma yarışı” vb çıkar kümelerinin “dışlama”, “aşağılanma”, “alay konusu etme”, “kaçırma”, “moral-motivasyon bozma”, “yalnızlaştırma”, “tek düze olma” vb saldırı, “dolap çevirme” ve düzenlerine karşın önlem alınması, özellikle objektif “liyakat” ilkesine dayalı ve “çoğulcu düşüncenin” korunması konusunda yöneticilerin duyarlı olması çok gereklidir.

Günümüzde özellikle, Üniversitelerimizde değişik düzeylerde de olsa, yaygın bir durum olan "yıldırma" konusunu işlemek ve dile getirmek oldukça güçtür.

Eğer, üniversitelerimizin, dünya üniversiteleri içindeki, Türkiye kaynaklı bilimsel yayınlarının, uluslararası etkisine ve Türkiye kaynaklı Nobel ödülü alanlara bakarsak daha sağlıklı değerlendirmek olasıdır.

“Bizans hastalığı”, “Kutsal üniversite bürokrasisi”

Bizans’tan bu yana, ülkemizde “toplumun ve kurumların genlerine geçmiş olan” ve “Bizans hastalığı” diye bilinen “çıkarcılık” ve “entrikacılık” sonuçta, özellikle üniversitelerimizde “dokunulmaz” bir yapı kazanmış olan “kutsal üniversite bürokrasisi” yaratmıştır.  Örneğin, bir üniversitenin rektörü değişir, fakat kökleşmiş (köhneleşmiş) “bürokrasi” dokunulmazlığı sürer.

Bunun için, toplumda, bürokraside ve üniversitelerde; yüreklice görüşlerini paylaşan, bilgili, kültürlü, adalet duygusu taşıyan “entelektüel” bilim insanlarına ve “liyakatli”, iyi eğitim görmüş kimselere, geleceğin Galileo’larına ya da Hallaç-ı Mansur’larına gereksinim vardır.

“Yöneticiler özeleştiri yapmalı”

Bu konuda yazılacak yazılar ve satırlar kimilerini "düşünmeye" sevk edebilir ve kendi kendine;

“- ben ne yapıyorum" demesini ve “özeleştirisini”  yapmasını sağlayabilir ki, bu da toplumumuz için, büyük kazanç olur.

Son söz: İşte bunun tarih içinde en tanınmış en uç örnekleri;

- "dünya dönüyor" dediği için engizisyona gönderilen "Galileo Galilei",

- “en-el hak” dediği için idam edilen Hallaç-ı Mansur,

- Rönesansın doğuşunda etkili, “akılcı-özgür düşünceyi” "Averroism" savunan, “sürgüne” gönderilen, üzünç biçimde vefat eden İbn Rüşd (Averroes) gibi çağının entelektüelleri günümüzde de yaşmaktadır.

Bir başka deyişle, yaşadıkları tüm olumsuzluklara karşın, "Galileo Galilei", “Hallaç-ı Mansur” ve İbn Rüşd (Averroes) adlarının, insanlığın uygarlık tarihi içinde, güncel olarak da ışığı yanmakta ve herkes tarafından saygı görmektedir.

Örneğin,

Galileo Galilei’nin 1609-1610 yıllarında Ay’ın küresel biçimde olduğunu, yüzeyinin düz olmadığını tanımlamasından;

  • 352 yıl sonra Yuri Gagarin (12 Nisan 1961) uzay aracı ile uzaya çıktı, dünya yörüngesinde tur attı,
  • 363 yıl sonra da Neil Armstrong (20 Temmuz 1972) Ay'a ayak basan ilk insan oldu.

Gerçekte, günümüzdeki Avrupa Üniversite Reformu’nun da dikkatlerden kaçmaması gereken en önemli amacı;

  • Bilimsel alanda gelişme ve ilerleme sağlayabilmek için,
  • Öncelikle “entelektüel gelişmeyi sağlamanın gerektiği”, buna göre eğitimde yenilikler yapılması anlayışına ulaşılmasıdır.

Türkiye’de de üniversite eğitiminin yeniden yapılandırılması çalışmalarının, gerekli düzenlemeler yapılarak, bu çerçevede devam etmesinin gerekmektedir..

Türkiye’de üniversitelerin daha ileriye gidebilmesi, bilimsel düşüncenin gelişmesi; “insan haklarına” saygılı, “liyakati” önceleyen, “ülkemizin ve insanlığın aydınlık yarınları” için koşan kurumlar olması, “kutsal üniversite bürokrasisi” ve “mobbing” ortamının giderilmesi, “entelektüel” bilim insanlarının varlığı ve “demokrasi kültürünün” gelişmesi, yöneticilerin de bu konularda bilgili ve yeterli oluşu ile koşutluk gösterdiği açıkça görülmektedir.

([email protected])

Yorumlar (11)
Emin Karaca 2 yıl önce
Şerafettin Canda her makalesinde topluma ışık tutacak isimleri, değerli yorumlarını katarak, büyük emek harcayarak bizlere aktarıyor. Bu gibi yazılarının devamını ve başarılar dilerim.
Doç.Dr.Ragıp Kayar 2 yıl önce
Sayın prof.dr.Şerefettin Canda hocanın bu makalesi ,ülkemizdeki üniversitelerin neden birer meslek yuksek(?) Okuluna dönüştüğünü açıklayabilecek en önemli bazı etkenleri dile getirmektedir.Taciz ve baskı gören dahilere başka örnekler de verilebilir:
Sokrates,Ibni Sina,Ignis Sammelweiss da bunlardan birkaçıdir.Her zaman çoğunluğu oluşturan "vasat"lar azinlıktaki dahileri, ACIZLER ITTIFAKI denen dayanışma dürtüsü ile etkisiz hale getirmektedir.
Ne yazık ki mevcut bu durumu gidermek bu düzende mümkün değildir.Belki de yapılacak tek şey 1933 de Atatürkün yaptığı gibi bir Üniversite Reformu yaparak, ithal kaliteli beyinlerle liyakat ve rekabete dayali yeni bir üniversite kurmaktır.Diger üniversitelerin çoğunu kapatarak ya da Yüksek meslek okullarına dönüştürerek istenen hedeflere varılabilir.
Ayşen 2 yıl önce
Teşekkürler hocam
Doktor 2 yıl önce
Yine akıcı bir yazı...
Sakin Şehir 2 yıl önce
Çok doğru yazı
Yaşar Ergün 2 yıl önce
30 sene oldu üniversiteye gireli. merkezi sistem, yurtdışı doktora bursunu da içeren bir kadro ile girdim üniversiteye. otuz sene sonra şimdiki duruma bakınca "üniversiteden uzak bilime yakin" bit pozisyondayim. mobingin tillahi var ama şikayet edecek merci yok. var gibi görünenlerin de zulmün üstünü örtmek için var.
Bornovalı 2 yıl önce
Hocam yazınızı okudum, teşekkür ediyorum
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@