06.04.2021, 11:19

Gazi Yaşargil ve Coşkun Özdemir’den Mehmet Tunç Canda’ya…

Doktorlara olan saygım bir başkadır.

Kütüphane açtığımız köylerde hep "Günün birinde bu köyden; Yeni Cahit Arflar, Yeni Gazi Yaşargiller, Orhan Kemaller ve Fazıl Saylar yetişecek!" demiş durmuş ve bu sözlerimizi pankart olarak asmışızdır en görülür yerlere

Bu söz, kütüphanecilik yaşamımızda neredeyse bizim mottomuz oldu.

Tıbba, sağlığa ve felsefeye öyle önem verdik ki bazı kütüphanelerimize (Bergama’nın Göçbeyli, Manisa’nın Üçpınar) tıp terimleri sözlüğü ve anatomi atlasları bile koyduk örneğin… İstedik ki köydeki çocuklar hemşire, polis ve astsubay olmanın yanı sıra doktor olmayı da kafaya koysunlar.

Hatta şimdi Karşıyaka’da açacağımız 50 kütüphanenin adı annemle birlikte ünlü bir İzmirli Ortopedistin adını taşıyacak… 'Veli Lök- Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi'

Veli Lök, biraz ağabeyim biraz da babamdır zira…

***

Gazi Yaşargil’in yaşam öyküsü beni çok etkilemiş olsa gerek…

Zürih’te yaşadığı günlerde akıl ve sinir hastalıkları uzmanı/ Nörolog Prof. Dr. Coşkun Özdemir’e "Öğretmen ve sanatçı hastaları çekinmeden bana gönderebilirsiniz/ para sorunu düşünmeden…" deyişini ve Melih Cevdet Anday’a şifa bulması için elinden geleni yaptığını anımsadıkça 1925 doğumlu bu ünlü nöroşirürji uzmanının hep elini öpesim gelir.

Yüzyılın bilim insanları listesine adını yazdıran Gazi Yaşargil’in ödüllerini yazmaya başlarsak asıl yazmak istediklerimize sıra gelmez herhalde.

Basel, Zürich, Burlington/ Vermont Üniversiteleri yanı sıra dünyanın diğer üniversiteleri de onunla gurur duyuyor.

Türkiye’de de kendisine 2000 yılında Devlet Nişanı verilen Sayın Yaşargil’e 2005 ve 2008’de de  TBMM Ödülleri verilmişti.

Can Yücel’in iki çocuğunun yurtdışı eğitimlerini sağlayan da o…

Gazi Yaşargil’in adı anılınca ayağa kalkasım / saygı duruşuna geçesim geliyor hep.

***

Karşı Duruş, Üniversiteden Toplumsal Sorunlara Bakış, Karşıdevrimle Hesaplaşma, Urfa’dan Harvard’a adlı kitaplarıyla bilinen Coşkun Özdemir ise bir başka başarılı doktorumuz.

Özgeçmişinde; Nöropsikiyatri, Nöromüskiler Hastalıkları Bilim Dalı, Nöroloji Kliniklerinde başarı öykülerine tanık olduğumuz Prof. Dr. Coşkun Özdemir, Gazi Yaşargil gibi Güneydoğu doğumlu…

Gazi Yaşargil Lice doğumlu Coşkun Özdemir ise Urfalı…

Her ikisi de Türkiye’nin dışarıdaki aydınlık yüzleri.

Başarıları için dosyalar hazırlanması gereken iki ünlü doktorumuz…

İkisinin ortak özelliği, sadece tıp alanında değil eğitim/ siyaset ve sanat alanlarında da seslerinin çıkıyor olması… Coşkun Hoca, Öğretim Üyeleri Deneği Başkanlığı yapmış bir mücadele adamı…

İki ünlü doktoru satır başlarıyla anmamın nedenine gelince…

***

Liseyi Özel Türkay Koleji’nde okudum. 1969’da kaydolmuştum bu okula.

Yatılıydım. Etüt saatlerinde hocamız hep Muhtar Canda oluyordu. Coğrafya dersimize giriyordu. Otoriter, çalışkan, okul yönetimince de el üstünde tutulan bir öğretmendi. Aynı zamanda okulun müdür yardımcısıydı.

DTCF mezunu olan hocamızla o günlerde başlayan tanışıklığımız bugün de aynı saygı ve sevgi temelinde sürüyor. Kız Lisesi’nde müdür yardımcılığı, Öğretmenevi Müdürlüğü, il milli eğitim müdür yardımcılığı yaptığı yıllarda hep ziyaretine gitmiş, görüşmüşümdür. Ben onun gibi çalışkan bir yönetici görmedim bugüne değin… Herkesten önce sabahın köründe çalıştığı kurumdadır. Öğretmenevinde bir günden bir güne eşine yemek ısmarlamamış. İlkeli, ölçülü, ip gibi doğru biridir.

Bir görev adamıdır o!

Bir günden bir güne de ilişkimiz yara almadı. Kısaca, sevdiğim hocamdır Muhtar Canda…

Geçtiğimiz günlerde doktor olan oğlunun başarılarından söz edince oğluna kulak vermek şart oldu.

***

Adı Tunç… Prof. Dr. Mehmet Tunç Canda…

Canda Ailesi’nin önemli bir özelliği şu… Her Canda’nın adının başında 'Mehmet' adı bulunuyor.

Babalarının Mehmetçik’e verdiği değerden…

Oğullarının adlarına gelince…

Mehmet Muhtar Canda, Mehmet Şerefettin Canda, Mehmet Selahattin Canda…

Mehmet Tunç Canda’ya gelecek olursak…

***

Mehmet Tunç Canda, 1973/ İzmir doğumlu… Ulusal Egemenlik İlkokulu, 60. Yıl Anadolu Lisesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. 2005 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamladı. Askerliğini Hakkâri Askeri Hastanesi’nde yaptıktan sonra İzmir Özel Kent Hastanesi’nde çalıştı yıllarca.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde girdiği sözlü sınavda doçentliğini kazandı.

2020’den bu yana da Medicana İnternatıonal İzmir Hastanesi’nde çalışmakta…

Amcası ve yengesiyle kuzenleri de profesör doktor olan Mehmet Tunç da 2021 başlarında 'profesör' unvanını aldı.

Özellikle, ileri düzey endoskopik ve robotik jinekolojik cerrahi ve kısırlık-tüp bebek tedavisiyle ilgileniyor. Uzun yıllardır onun takibini yaptığı ve doğumlarını gerçekleştirdiği hastaların kimileriyle de benim birebir dostluklarımın olması nedeniyle hastaların Mehmet Tunç’a olan ilgilerini ve sevgilerini biliyorum.

Eeee, ne de olsa benim çalışkan öğretmenimin oğlu…

Amca ve yenge ünlü birer patalog olunca onun da başarı öyküsünün olması gerekiyor tabii ki…

Canda Ailesi tıpkı bir hastane gibi…

60 uluslar arası ve ulusal yayında onun adı var. 250 üzerinde de alıntısı…

Ona sorulabilecek olan en temel sorunun ne olabileceğine kafa yorunca;

- Son yıllarda pek çok branşta robotik cerrahi ile yapılan ameliyatları duyuyoruz. Robotik cerrahinin açık cerrahi ve laparoskopik (kapalı) cerrahiye göre avantajları nedir? dedim.

M.T.C.: Açık cerrahi karından büyük kesiler  yapılarak  gerçekleştirilirken robotik cerrahide parmak ucu kadar küçük  kesiler kullanılmaktadır. Bu; hasta açısından daha az ağrı, daha çabuk iyileşme, daha az kesi yeri enfeksiyonu görülmesi, karında kozmetik olarak izin kalmadığı, hastanın ameliyat sonrası daha çabuk yürümesi ve daha erken beslenmeye başlaması, daha az ağrı hissetmesi gibi pek çok avantajları içermektedir. Ameliyat süreci açısından avantajları ise gerçek zamanlı yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu görüntü eşliğinde derin noktaların çok net görülmesi, buna bağlı olarak daha az doku travması, daha az kan kaybı ve ameliyat sırasında daha az kan verilmesi gibi avantajları vardır.

Yine robot kollarının insan elinin bilek hareketleri benzeri hareketler yapması, 540 derecelik dönüş avantajı ve insan elinde olabilecek titremeyi tamamen ortadan kaldırması sayesinde açık cerrahide cerrahın yapabildiği pek çok işlemin rahatlıkla yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.

Laparoskopik cerrahi ile karşılaştırıldığında 3 boyutlu görüntü avantajı, laparoskopik aletlerin rigid olması nedeniyle robotik aletlerin artikülasyon- el bileği dönme üstünlüğü cerrahın daha iyi görmesi ve cerrahi girişimleri daha kaliteli gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Yine DaVinci robotunun kızıl ötesi kamerası özelliği kanser cerrahisinde sentinel lenf bezlerinin tanımlanmasında çok büyük avantajları hem hastanın hem de tedaviyi uygulayacak olan biz hekimlerin hizmetine sunmaktadır.

- Robotik cerrahi eğitiminizi nerede aldınız?

M.T.C.: Robotik cerrahi eğitimimi 2018 yılında Belçika’nın Gent şehrinde  bulunan  Avrupa’nın en büyük robotik cerrahi eğitim merkezi olan  ORSI Academy ve Leuwen Üniversitesi’nde  tamamladım.

Medicana Sağlık Grubu’nun İzmir’de özel sektörü robotik cerrahi ile buluşturmasıyla jinekolojik robotik cerrahi ameliyatlarını gerçekleştirmeye başladık.

- DaVinci Robotuyla Medicana İnternatıonal İzmir Hastanesi’nde hangi jinekolojik ameliyatları uygulamaktasınız?

M.T.C.: Jinekolojik olarak rahim ameliyatları (histeroktomi), myom ameliyatları (myomektomi), yumurtalık (over) ameliyatları, çikolata kistleri (endometriozis ) ameliyatları,  idrar kaçırma ameliyatları, rahim sarkması ameliyatları (pelvik organ  prolapsusu), isteğe bağlı olarak bağlanmış tüplerin tekrar  açılması ve jinekolojik kanserlerde sentinel  lenf nodu uygulamaları…

***

Neler okuduğunu, ne tür filmler izlediğini, doğan çocuklara en çok hangi isimlerin verildiğini, çocuğuyla kütüphanelere ve müzelere gidip gitmediğini de sordum ama o kendi alanıyla ilgili sorulara yanıt vermenin daha doğru olacağını söylediği için o yanıtlar şimdilik bende kalsın.

Yorumlar (4)
Muzaffer karaca 5 yıl önce
Bende recai şeyhoğlu hocamı izmir öğ evinde tanıdım kendisi devamlı gelir her çalışan personele sevecen davranır dava adamıdır izmir ve ilçelerine ve hatta başka illere kütüphane açmasıyla meşhur aynı zamanda öğretmen ve idealist bir kişilik saygılarımı sunarım hocamınsa dediği gibi m.muhtar canda müdürümle yıllarca beraber çalışmış biri olarak recai hocamın dediği gibi tam bir görev adamıdır ben onun personeli olarak çok müdürlerle çalıştım kendisine çok saygı duyarım vatan.ına bu kadar düşkün iş disiplini üst seviyede yerinde baba abi arkadaş dost ama görevde tam bir başarı emin olun devletin bir kuruşu boşa gitmesin diye kılı kırk yararak ifa etmesi ve dürüstlüğüyle daima bize önder olmuş bir şahsiyettir hala kendisiyle görüşürüm ALLAH uzun ömürler versin zaten kendiside dinçtir işleyen demir pas tutmaz misali recai hocamınsa dediği gibi canda sülalesi daha çok tıp alanında olmak üzere vatanperver şekilde görevlerini en mükemmel şekilde yapmışlardır diyorum çünkü yakinen şahidim çocukları Da ona keza oğlunun da profesör olması sülale geleneğini sürdürmesi şerefettin hocam ve eşi ona keza mustafa kemal üniversitesi rektörlüğü dahil iyi bir patolog olması 10 yıla yakın bir çalışma içerisinde bulunduğumuz için yakinen bu durumları bilen birisi olarak naçizane duygularımı paylaşmak istedim ALLAH.tan hepsine saygılar sunar sağlıklı ömürler dilerim
Emekli Başmüfettiş Muzaffer Vural Er 5 yıl önce
Mehmet Muhtar Canda benimde ÇOK değerli dostumdur.Devletinin yanında dürüst ve ÇOK çalışkan değerli bir insandır.Bsba böyle olunca oğlu da elbette böyle mükemmel bir tıp adamıdır.Basarilar diler selam ve sevgilerimi sunarım.
Metin Danış 5 yıl önce
Metin Danış
Değerli Arkadaşım Muhtar Canda ;
Gönderiyi okududum. Bu konularda bilgim yoktu.Oncelikle sevindim, memnun oldum.Sizleri bu durumlarınızla da tanımış
Oldum.Bizlere düşen bir meslektaşın evladının başarısını görünce memnun olma vede başarısını tebrik etmektir. Oğlumuzun başarısını gönülden tebrik ediyorum.Basarılarılarının devamını cenabı Allah'tan diliyorum.Tüm mutluluklarını görmeniz dileklerimle selam ve sevgilerimi sunuyorum.
Mehmet Barutçu 5 yıl önce
CANDA ailesini çocukluk zamanından bu yana tanır ve sayğı duyarım. Muhtar abim benim üniversitede okumamı sağlamıştır. Yemez yedirir, giymez giydirir, doğruluktan ve hâktan hiçbir gün taviz vermez mümtaz bir insandır. Şerefattin'e kısaca Şeref derdik ilkokuldan lise eğitimine kadar birlikteliğimiz
vardır. Yoktan var ettiler ve şimdi çocukları ile babalarının yolunda hizmete devam etmeleri takdire şayandır. Canda ailesini tanıyor olmak benim için iftihar vesilesidir. Muhtar abimin ellerinden öperim.
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 20 49
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 20 39
5.  Beşiktaş 20 36
6.  Başakşehir FK 20 30
7.  Samsunspor 20 30
8.  Gaziantep FK 20 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Gençlerbirliği 20 22
12.  Çaykur Rizespor 20 20
13.  Antalyaspor 20 20
14.  Konyaspor 20 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 20 15
18.  Fatih Karagümrük 20 9
Takımlar O P
1.  Amed SK 23 46
2.  Erzurumspor FK 23 45
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Çorum FK 23 41
5.  Bodrum FK 23 39
6.  Pendikspor 23 39
7.  Bandırmaspor 23 36
8.  Boluspor 23 35
9.  Iğdır FK 23 34
10.  Keçiörengücü 23 33
11.  Van Spor FK 23 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 23 30
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 23 26
18.  Sakaryaspor 23 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 23 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 24 53
2.  Manchester City 24 47
3.  Aston Villa 24 46
4.  Manchester United 24 41
5.  Chelsea 24 40
6.  Liverpool 24 39
7.  Brentford 24 36
8.  Fulham 24 34
9.  Everton 24 34
10.  Newcastle United 24 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Bournemouth 24 33
13.  Brighton & Hove Albion 24 31
14.  Tottenham 24 29
15.  Crystal Palace 24 29
16.  Leeds United 24 26
17.  Nottingham Forest 24 26
18.  West Ham United 24 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 24 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 22 55
2.  Real Madrid 22 54
3.  Atletico Madrid 22 45
4.  Villarreal 21 42
5.  Real Betis 22 35
6.  Espanyol 22 34
7.  Celta Vigo 22 33
8.  Real Sociedad 22 28
9.  Osasuna 22 26
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Athletic Bilbao 22 25
12.  Girona 22 25
13.  Elche 22 24
14.  Sevilla 21 24
15.  Valencia 22 23
16.  Getafe 22 23
17.  Rayo Vallecano 22 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 21 18
20.  Real Oviedo 22 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@