Dikili ekonomisine bakış ve çözüm önerileri...

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun talebi üzerine Hüseyin Öge ve Hüseyin Demirdal tarafından hazırlandı...

EKONOMİ 07.11.2024, 10:17 30.11.2024, 11:11
Dikili ekonomisine bakış ve çözüm önerileri...

Dikili sanayinin çok fazla gelişmediği tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla geçinenlerin bulunduğu bir ilçedir. Vahşi madencilik denilen Çukuralan bölgesinde bulunan siyanürle altın arama sahası, liman, tarım seraları, ufak işletme ve atölye statüsüne giren zeytinyağı, sabun, süt ve peynir fabrikaları dışında sanayi yatırımı bulunmamaktadır.

Küçük üreticilerin ekonomik nedenlerle giremediği ve girmesinin de pek mümkün olmadığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi inşaatı son hızla devam etmekte ve bu bölgede 3000-3500 tarım işçisinin istihdam edileceği söylenmektedir.

TARIM

Dikili; zeytin, pamuk, ayçiçeği, bamya, domates ile meyve ve sebzelerin yetiştirildiği bir bölgedir.

ZEYTİN; TÜİK verilerine göre; 1milyon 125 bin civarında zeytin ağacı bulunmaktadır. Bunların 800 bini yağlık, 325 bini ise sofralık zeytin ağacıdır.  Yılda 25-26 bin ton zeytinyağı, 12 bin ton civarında da sofralık zeytin üretilmektedir.

7-8 kg zeytinden 1 kg zeytinyağı elde edilmektedir. 2023 yılında 1 Kg zeytinyağının maliyetinin ortalama 250.-TL olduğu belirtilmişti. Tarım Kredi Kooperatifi 2023 yılında zeytinyağı alım fiyatını 295.-TL olarak açıklamıştı. 2024-25 yılı zeytinyağı alım fiyatlarının Ekim ayında açıklanacağı söylendi.

Yaptığımız araştırmalara göre; 2024 yılı maliyeti kabaca şöyle: 1 Kg ilaç 900-1000 TL (2023 yılında 500-600 TL idi), gübre 1250 TL (2023; 750 TL), mazot 45 TL (2023; 32 TL),düz iİşçilik 1.000 TL (2023; 600 TL), zeytini makina ile toplama işçiliği (1500-2000 TL), sulama ton başına 1.50 TL, (2023; 43 kuruş), elektrik ve tarımsal alet fiyatları da %50’in üzerinde pahalandı.

2023 yılında; Gemlik çiğ zeytin zeytinin satış fiyatı 65-70 TL idi...

2024 yılında yukardaki maliyetlere göre olması gereken satış fiyatı 100-110 TL ama beklenti ve söylenenlere göre 50-55 TL öngörülüyor. Bu fiyat ile zeytin ve zeytin üreticiliği bitirilmek isteniyor. Kazananlar hep tekeller ve tüccarlar oluyor. 30. Eylül 2024 günü Edremit Borsasında 1 Kg yağlık zeytin 36-42 TL arasında alıcı buldu. Üreticiden yok pahasına alınan zeytini tüketiciler ve üreticiler marketten 350-400 TL’ye alıyorlar.

PAMUK; Dikili’nin 100 bin dönüm tarım arazisi var. Bunun 8-10 bin dönümünde pamuk ekiliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı zeytini stratejik ürün olmaktan çıkardı. Pamuk ise halâ stratejik ürün olmaya devam ediyor. Pamuk’un kilo başına maliyeti ortalama 25 TL’ye geliyor. Pamuk borsa fiyatlarına göre 21 TL’ye alınıyor. Açıklanan pamuk alım fiyatı üreticinin maliyetlerini bile karşılamıyor. Üretici zarar ediyor, aç bırakılmak isteniyor.

AYÇİÇEĞİ; Dikili ve çevresinde 8 bin dekar civarında bir alanda ayçiçeği tohumu üretiliyor. Üretilen tohumlar genellikle Fransa ve ABD gibi ülkelere ihraç ediliyor. Dikili, Kınık, Bergama üçgeninde 2.700 ton civarında ayçiçeği yağı üretiliyor. Ayçiçeğinde de üreticiler emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiriyorlar.

BAMYA; Genellikle Deliktaş, Kabakum bölgesi ve çevre köylerinde üretiliyor. Üretimi çok emek isteyen bir sebze. Üreticiler maliyetinin 2024 yılında kilogram başına 100 TL olduğunu belirtiyorlar. Fakat büyük tüccarlar bamyayı üreticilerden daha tarlada iken çok ucuz fiyata (20-30 TL) kapatıyorlar ve bununla da kalmayıp üreticilerin parasını ödemiyorlar. Bamya üreticileri halâ paralarını tüccarlardan alamadıklarını belirtiyorlar.

DOMATES; Dikili ve çevresi domates seracılığın geliştiği ve bu konuda Agrobay firmasının piyasayı belirlediği bir yer. Agrobay ağırlıklı olarak dış ülkelere ihracat yapıyor fakat iç piyasaya da mal veriyor. Bu nedenle çarşıda, pazarda bir tekel olarak bölgede domates fiyatlarını belirliyor. Agrobay sendikalaştıkları için işten çıkardığı işçileriyle ünlü bir fabrika. İşten çıkarılan işçiler aylarca haksız işten çıkarılmalarını protesto ettiler, direndiler, defalarca gözaltına alındılar. Yılmadılar, ülkenin farklı bölgelerinde hatta yurtdışında Almanya’da eylemler yaptılar. Halâ mahkeme kapılarında haklarını almak için mücadele ediyorlar.


Küçük üreticiler; üretici kooperatifleri, çiftçi birlikleri ve üretici sendikaları kurmak için bir araya gelmedikleri takdirde ürettikleri değerlerin hiç bir zaman karşılığını alamayacaklardır. Karşılarında büyük sermaye, tüccarlar ve onlara kol kanat geren devlet güçleri var. Bu yıl küçük üreticilerin haklarını almak için yaptıkları her eylemde karşılarına kolluk güçleri dikildi. Siyasal iktidarın temsilcileri onların seslerini duymadı ya da duymazlıktan geldi. Mazotta, gübrede, tarımsal girdi fiyatlarında KDV ve ÖYV’yi kaldırmadı. Yasal hakları olan GSMH (Gayri Safi Milli Hâsıla)’den almaları geren %1’lik payı onlara vermedi. Üreticilerin bankası olarak kurulan Ziraat Bankası gazete satın almak için veya başka nedenlerle yandaşlara milyarlar dağıtırken üretici köylülere faizsiz veya çok düşük faizle kredi sağlamadı. Tarım ve hayvancılıkta küçük üreticilik bilerek ve istenerek bitirilmek istendi. Amaçları büyük kapitalist tekellere tarım ve hayvancılık alanları açmaktı. Tarıma ve hayvancılığa dayalı ihtisas sanayi bölgeleri bu amaçla her yerde pıtrak otu gibi kurulmaya başladı. Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Bölgeleri küçük üreticiler için yapılmalı ve onlara faizsiz teşvik kredileri verilmelidir.

HAYVANCILIK; Türkiye’de olduğu gibi Dikili’de de hayvancılık bitme noktasına doğru ilerlemektedir.  Tek Adam iktidarı üreticilere vermediği desteği hayvancılıkla geçinenlere de vermiyor. Başta yem fiyatları olmak üzere besicilik maliyetleri her geçen gün arttığı için et ve süt ürün fiyatları da artıyor. Hem üreticiler hem de tüketiciler mağdur ediliyor. Türkiye’de halkın %80’i açlık ve yoksullukla boğuşuyor. Bu kesimin evine et ve süt ürünleri ya hiç girmiyor ya da çok az giriyor. Kıymanın en ucuz 600 TL, etin 700 - 800TL’ye dayandığı bir dönemde yılda kişi başına et tüketimi 47 kiloya geriledi. Birkaç yıl içinde bunun 43 kiloya düşeceği tahmin ediliyor. Yoksullar et ve peynir yiyemez, süt içemez durumuna getirildi. Küçük üreticiler maliyetlerin devamlı artmasından dolayı hayvanlarını kesmeye başladı. Türkiye bilinçli bir şekilde hayvan ithal eden ülke konumuna getirildi.

BALIKÇILIK; Dikili, Bademli, Çandarlı bölgesinde tahminen 5000-6000 civarında kişi balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Dikili merkez limanında 150, amatör balıkçılarda ise 200 civarında tekne var. Ayrıca Bademli ve Çandarlı’da da amatör balıkçılık yapan tekneler bulunuyor. Dikili merkez ve Bademli’de Balıkçılar Kooperatifi bulunuyor. Dikili merkezde Balıkçılar Kooperatifinin üye sayısı 80 civarında. Balıkçılıkla geçinenler 2 yıldır geçinemediklerini belirtiyorlar. Dikili’de balıkçılık bilerek veya bilmeyerek yok ediliyor. Denetlemelerin çok zayıf olmasından dolayı kaçak avlanmalar, tarama ile avlanmalar, ışıkla avlanmalar, patlıcan avlanmaları, demokratik olmayan Hal Yasası balıkçılığı ve küçük üreticileri bitirme noktasına getiriyor. Tüketiciler çok pahalı balık yerken geçimini balıkçılıktan sağlayan küçük tekne sahipleri zarar ediyor. Mazot tarım üreticilerine yapıldığı gibi küçük tekne sahiplerine ÖTV ve KDV eklenerek veriliyor. Ağ maliyet fiyatları (iplik, kurşun, mantar vb.) devamlı artıyor üstüne üstlük tutulan balıklar İzmir Haline gönderiliyor Hal Yasası gereği %18 vergi eklenerek geri geliyor. Bir, iki büyük balık tüccarının balık satım fiyatını belirlemesiyle Dikili halkı balığı Bergama, Kınık, Soma ve İzmir’den daha pahalı yiyorlar.

Çözüm önerileri gayet açık ve nettir:

Kaçak avlanmanın önüne geçilmesi için denetimler sıklaştırılmalı ve cezai işlemler arttırılmalıdır. Deniz Patlıcanı avlanması yasaklanmalıdır. Çünkü Deniz Patlıcanı denizdeki zararlı mikro organizmaları yok ederek denizlerin temizlenmesini sağlıyor. Balıkların yaşam alanlarını büyütüyor. Kaçak olarak deniz patlıcanı avlanmasın da 5 sene içinde 80-90 civarında dalgıcın, en son geçen yılda Dikili’de 5, Altınova’da 4 balıkçının ölümü hafızalardan silinmedi. Bunun için üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de acilen Denizcilik Bakanlığı ve buna bağlı olarak da denize kıyısı olan yerleşim bölgelerinde Su Ürünleri Müdürlükleri kurulmalıdır. Bu müdürlükler kaçak avlanma, trolle avlanma, ışıkla avlanmayı engelleme konularında yetkilendirilmelidir. Daha şimdiden bir çok bölgede (Çanakkale, Maramara Denizi) ışıkla avlanma yasaklanmaya başladı. Dikili’de de ışıkla avlanma yasaklanmalıdır. Giderek yok olmakta olan balık türlerinin önlenmesi sağlanmalıdır.

Dikili’nin bir başka büyük sorunu da liman sorunudur. Balıkçılara acilen liman yapılmalı veya var olan liman büyütülmelidir. Şehir merkezinde trafiği engelleyen yükleme-boşaltma limanı şehir dışına taşınmalıdır. Yıllardır yapılacağı söylenen, projeleri belirlenmiş amatör balıkçılarının Şafak Pavey bölgesindeki limanı acilen yapılmalıdır. Her yıl fırtınada 30-35 teknenin batması engellenmelidir.

Balıkçılar için mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Balıkçılara destekleme primi verilmeli, Hal Yasası demokratik haklar temelinde tüketicilerin çıkarlarına uygun şekilde değiştirilmelidir. Balık fiyatları Balıkçılar Kooperatifi ve Belediyenin yetkili birimi tarafından ortak olarak belirlemelidir.

Doğamızın, akursularımızın,  denizlerimizin, ormanlarımızın, tarım alanlarının, çevremizin, korunması gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük ve en güzel miras olacaktır...

---------------------

Not; Bu rapor; Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun talebi üzerine 26 Ekim ‘Geçinemiyoruz, Yetti Gari!’ miting ve yürüyüşü için Hüseyin Öge ve Hüseyin Demirdal tarafından bir çok kişiyle, kurumla görüşerek mitingte konuşmalara destek sağlamak ve basına verilmek için hazırlanmıştır.

--------------------

DİKİLİ TARİHİNDEN FOTOĞRAFLAR

Balıkçı kenti Dikili'de bir balıkçı...

Dikili'de tarım yapan bir çiftçi...

Dikili'de tarım ile uğraşan bir aile...

Dikili'de harman sonuda tarım taşıma aracı...

Dikili'de tarım ile uğraşan bir çiftçi...

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (2)
Lütfi Uzunkale 5 ay önce
Emeğinize sağlık.Çok uğraşı isteyen bir araştırma yapmışsınız.Tebrikler.
Murat Solmaz 5 ay önce
Baştan sona emekle hazırlanmış ve emeği anlatmış değerli bir araştırma. Tebrik ediyorum.
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 27 71
2. Fenerbahçe 26 62
3. Samsunspor 27 51
4. Beşiktaş 26 44
5. Eyüpspor 27 44
6. Gaziantep FK 26 38
7. Göztepe 26 37
8. Başakşehir 26 36
9. Trabzonspor 26 35
10. Kasımpaşa 27 35
11. Rizespor 27 33
12. Antalyaspor 27 33
13. Konyaspor 27 31
14. Alanyaspor 27 31
15. Bodrum FK 27 30
16. Sivasspor 27 27
17. Kayserispor 26 27
18. Hatayspor 26 19
19. A.Demirspor 26 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 30 59
2. Karagümrük 30 53
3. Erzurumspor 30 51
4. Bandırmaspor 30 50
5. Gençlerbirliği 30 48
6. İstanbulspor 30 46
7. Ahlatçı Çorum FK 30 45
8. Boluspor 30 44
9. Ümraniye 30 44
10. Amed Sportif 30 43
11. Iğdır FK 30 43
12. Keçiörengücü 30 42
13. Esenler Erokspor 30 41
14. Pendikspor 30 40
15. Sakaryaspor 30 39
16. Ankaragücü 30 38
17. Manisa FK 30 37
18. Şanlıurfaspor 30 34
19. Adanaspor 30 27
20. Yeni Malatyaspor 30 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 29 70
2. Arsenal 29 58
3. Nottingham Forest 29 54
4. Chelsea 29 49
5. M.City 29 48
6. Newcastle 28 47
7. Brighton 29 47
8. Fulham 29 45
9. Aston Villa 29 45
10. Bournemouth 29 44
11. Brentford 29 41
12. Crystal Palace 28 39
13. M. United 29 37
14. Tottenham 29 34
15. Everton 29 34
16. West Ham United 29 34
17. Wolves 29 26
18. Ipswich Town 29 17
19. Leicester City 29 17
20. Southampton 29 9
Takımlar O P
1. Barcelona 27 60
2. Real Madrid 28 60
3. Atletico Madrid 28 56
4. Athletic Bilbao 28 52
5. Villarreal 27 44
6. Real Betis 28 44
7. Mallorca 28 40
8. Celta Vigo 28 39
9. Rayo Vallecano 28 37
10. Sevilla 28 36
11. Getafe 28 36
12. Real Sociedad 28 35
13. Girona 28 34
14. Osasuna 27 33
15. Espanyol 27 28
16. Valencia 28 28
17. Deportivo Alaves 28 27
18. Leganes 28 27
19. Las Palmas 28 25
20. Real Valladolid 28 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@