Dikili'nin spor tarihi üzerine...

Dikili Spor'un eski başkanlarından Mehmet Ulu ile Dikili'de spor tarihi üzerine söyleşi yaptık... Röportaj: Murat Solmaz... - Dikili'de hatırladığınız ilk sportif faaliyetler ve kulüpleşme süreci ile ilgili neler diyebiliriz? Ulu: Dikili'de...

18 Temmuz 2022, 11:10 Murat Solmaz
Dikili'nin spor tarihi üzerine...

Dikili Spor'un eski başkanlarından Mehmet Ulu ile Dikili'de spor tarihi üzerine söyleşi yaptık...

Röportaj: Murat Solmaz...

- Dikili'de hatırladığınız ilk sportif faaliyetler ve kulüpleşme süreci ile ilgili neler diyebiliriz?

Ulu: Dikili'de tüm yurt da kurulan Halkevleri gibi Dikili Halkevi bünyesinde ilk sportif faaliyetler başladı diyebiliriz.

Büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla bisiklet takımı vardı mesela.

Futbol ise Halkevi bünyesinde 1931'de kurulan Gençlerbirliği kulübü ile başladı. Kurucuları arasında belediye muhasebecisi Remzi Gözen, Burhan Ulu, Ali Zeytincioğlu, Saim Altınel ve Sırrı Baysal yer alıyordu.

Bir süre başka branşlarda da faaliyet yürüten kulüp Halkevleri'nin kapatılmasından sonra Dikili'de öğretmen Sedat Resudey öncülüğünde Gençlik Kulübü kurulmuştur.

1950'li yıllarda Gençlik Kulübü İzmir çapında ses getiren bir takım haline dönüştü. Bu takım efsaneydi diyebilirim. Kadrosunda Kalede Cigo Rafet Özkan, İlhan Edik, Beynan Gürel, Nedim Solmaz, Orhan Ulu, Ergun Eleviş, Tikiliş Yüksel Mergen, Ciğerci Ali Sert, İbrahim Eleviş, Boşnak Namık ve sol açık Özgür Ulu gibi isimler vardı.

DİKİLİ SPOR’UN KURULUŞU

- Günümüzde de liglerde Dikili'yi başarıyla temsil eden Dikili Spor'un kuruluşu nasıl gerçekleşti ve bu oluşumda kimler etkili oldu?

Ulu: Gençlik kulübü faaliyetlerini sürdürmeye devam ederken, bu takıma rakip marangoz Ahmet Sertkoşar başkanlığında Esnaf Spor kuruldu. Bir süre sonra ilçenin ileri gelenleri kulüplerin birleşmesi konusunda kamuoyu oluşturdu. Avukat Saadettin Kılıç, Avukat Salim Zeytincioğlu, Fırıncı Yaşar Topçu, Cenap Tezel ve sağlıkçı Sırrı Baysal'ın girişimleri ile Esnaf Spor ile Gençlik Kulübü birleşme yoluna gitti.

1956 yılında Esnaf Sporun kırmızı-siyah renklerinden kırmızı, Gençlik Kulübünün siyah-beyaz renklerinden siyahın alınmasıyla kırmızı-siyah renkleriyle Dikili Spor tescil aldı. Bir müddet sonra bazı yöneticilerin Galatasaraylı olması sonucu Dikili Spor, sarı-kırmızı formayla sahaya çıkmaya başlamıştı. Ancak kulübün tescilli renkleri kırmızı-siyahtı.

- Dikili Spor'da uzun yıllar başkanlık yaptınız. Başkanlığa seçilmenizi ve bu dönemde neler gerçekleştirdiğinizi anlatır mısınız?

Ulu: 1973 yılında başkan oldum. Ben o tarihte hem futbolcuydum hem yöneticiydim.

Kulübün kapanma tehlikesi gündeme gelmişti. Ben ve Yüksel Kaya bir araya gelerek kulüp yönetimine talip olduk.

1974 yılındaki kongreye kadar kulüp yönetimi bizdeydi. Takım bir süre daha sarı-kırmızı renklerle sahaya çıktı. Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü takımımızın renklerinin siyah-kırmızı olduğunu yazılı olarak bildirince tescilli renklere geri döndük.

1974'deki kongrede benim başkanlığımda, Zeki Koç, İbrahim Demler, Hüseyin Rona, Sırrı Baysal, Yaşar Kutsal ile birlikte yönetimi oluşturduk. Bu yönetim ile 1984 yılına kadar kulübü yönettik ve liglerde hep söz sahibi bir ekip olarak kalmayı başardık.

Hatta 1975 yılında İzmir Atatürk Stadyumu'nda oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş maçı öncesinde kulübümüz sahaya çıktı ve en centilmen takım ödülünü dönemin İzmir valisinin elinden aldık.

UNUTULMAZ FUTBOLCULAR

- Sizce Dikili Spor'un en unutulmaz futbolcuları kimlerdi?

Ulu: Çok isim sayabilirim aslında, hepsi bir birinden değerliydi. Ancak üç isim say deseniz, Boşnak Namık diye bilirim bir tanesi için. Altay'da oynamıştır.

Tikiliş Yüksel bir diğeri, sporun her türlüsünde yeteneği vardı. İyi yüzücüydü. Zamanın Karesi Spor'da oynadı.

Üçüncü isimde Mehmet Emin Keskin, Göztepe ve Fenerbahçe'den teklif almıştı. Ayrılmadı sevenlerinden, yaşadığı ilçeden. Hava topuna çıkardı, adeta asılı kalırdı kafa vurmadan önce. Özel bir yetenekti. Daha sonra kısa süre Salihli Spor'a gitti.

Foto: Mehmet Emin Keskin, Nadir Demir, Mehmet Ulu

- Dikili Spor'un mali durumunu nasıl idare ettiniz?

Ulu: Kulübü devraldığımda ekonomik anlamda batmak üzereydi. Ben uzun bir süre top, forma, eşofman gibi malzemeleri kendi bütçemden karşıladım. Kazalar arası liglerde araç masrafını kendim karşılamak zorunda kaldım. Ödemiş'e, Bayındır'a bile gidiyorduk. Şimdikiler şanslı belediyenin araçlarıyla maçlara gidiyorlar. Biz ayrıca yemekler ve geceler tertip ederdik, bu yemeklerde mali kaynak yaratılırdı.

Foto: Dikili Spor gecesi, konuk Orhan Boran

DİKİLİ’NİN STADYUMA KAVUŞMASI

- Futbol ve diğer branşların yaşayabilmesi için tesislere ihtiyaç vardı. Sizin döneminizde tesisleşme konusunda nasıl gelişmeler oldu?

Ulu: Zamanın Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Erdenay Oflaz önderliğinde, Atatürk Stadyumunu yapan mimar Harbi Otan'ı Dikili'de ağırladık.

Bugünkü Erdal İnönü Stadyumu'nun olduğu yer ve çevresi spor tesis alanı olarak belirlendi. Gençlik ve Spor Bakanı olan İsmet Sezgin ile tanışıklığımız vardı. Onunla uzun süren temaslarımız oldu. En nihayetinde Dikili futbol stadyumu hazırlandı ve Dikili stadyumuna kavuştu.

1979'da dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur, ülke genelinde Karabük Tipi adı verilen spor salonları yapmaya başlamıştı. Yüksel Çakmur ile yapılan görüşmelerim sonuç verdi. Stadyumun yanına bu salonlardan bir tanesi yapılmaya başlanmış oldu. Tahmini 2 yıl sürdü yapımı ama futbol dışında da sporlara ev sahipliği yaptı.

- Dikili Spor'un dışında Dikili futbolunda yer almış başka takımlar oldu mu?

Ulu: Dikili'de yerel anlamda Kaymakamlık Turnuvaları düzenlenirdi. Mastika Spor, Deniz Spor (Daha sonra tescilli olarak liglerde mücadele etti), yeniden kurulan Esnaf Spor ve köy takımları katılırdı. Çekişmeli maçlar olurdu. Bunların en ses getiren takımlarından birisi hiç şüphesiz Bademli Spor'du. Bademli Spor'dan Mehmet adında bir oyuncu Bergama Spor'da profosyonel olmuştu.

- Dikili'de futboldan başka spor dallarında başarılar sağlandı mı?

Ulu: Benim yaşım gereği daha eskisini bilemem ama 2009 yılında kurulan Dikili Lodos takımının voleybolda yaptığı başarılara kadar başka bir branş bilmiyorum. Hentbolcuları da duydum oldukça başarılılar. Bir ara Önder Baki Özay'ın öncülüğünde Uluköşk'ün önünde Yelken Kulübü kurduk. Kanolarda getirilmişti. Uzun sürmedi.

1. Orhan Ulu, 2. Ümit Karagöz, 3. Mehmet Emin Keskin, 4. Muzaffer, 5. Yurdaer Turan, 6. Kürşat Uysal, 7. Nadir Demir, 8. Baysal Kop, 9. Mehmet Ulu, 10.Mümin, 11. Ciğerci Ali, 12. Kahveci Yaşar, 13. Tamer Uysal, 14.Tarık, 15. Cenap Tezer, 16. Ali Rıza, 17. Cemil Akıncı, 18. Gazanfer Erden, 19. Fevzi Burul

Ayaktakiler: Nadir Demir, Mehmet Ulu, Nazmi Dörtkardeş, Baysel Kop, Mehmet Emin Keskin, Kürşat - Oturanlar: Hüsnü Bircan, Ramazan Dinç, Tamer Uysal, İbrahim Çakmak, Ceylan Adalıoğlu

Yorumlar (4)
Harika ÖZMEN 3 yıl önce
Emeğine sağlık Murat
Nuri Tiryaki 3 yıl önce
Mehmet abimin başkanlığında takımda bulundum abim dikilim8zin önemli bir degeridir
Oktay Asutay (Aydınlı) 3 yıl önce
Emeğinize sağlık, o günleri çok güzel hatırlattınız. Tarık abi, tamer uysal, nazmi dörtkardeş bizim sokak, salimbey mah.10.sokakta yaşıyordu. Mehmet emin keskin yalnızca keskin olarak biliniyordu. Futbolu bıraktıktan yıllar sonra bile çok sert şutları vardı. Pisa koyunda top oynarken top onların oturduğu yere kaçmıştı, çektiği şutu karşılamıştım, ama ellerim uyuşmuştu, acısı da yanında.
Mükerrem Can 3 yıl önce
Spora emek verenlere, kalemi ve gazetesi ile yaşananları bizlere aktaranlara teşekkürler..
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 39
2. Fenerbahçe 16 36
3. Trabzonspor 16 35
4. Göztepe 16 29
5. Beşiktaş 16 26
6. Samsunspor 16 25
7. Gaziantep FK 16 23
8. Başakşehir FK 16 20
9. Kocaelispor 16 20
10. Alanyaspor 16 18
11. Çaykur Rizespor 16 18
12. Konyaspor 16 16
13. Gençlerbirliği 16 15
14. Kasımpaşa 16 15
15. Antalyaspor 16 15
16. Kayserispor 16 14
17. Eyüpspor 16 13
18. Fatih Karagümrük 16 9
Takımlar O P
1. Amed SK 17 35
2. Pendikspor 17 33
3. Esenler Erokspor 17 32
4. Bodrum FK 17 31
5. Çorum FK 17 29
6. Iğdır FK 17 29
7. Erzurumspor FK 17 27
8. Boluspor 17 26
9. Bandırmaspor 17 26
10. Serik Belediyespor 17 25
11. Keçiörengücü 17 22
12. Sakaryaspor 17 22
13. Sivasspor 17 21
14. Van Spor FK 17 21
15. İstanbulspor 17 21
16. Manisa FK 17 19
17. Ümraniyespor 17 18
18. Sarıyer 17 17
19. Hatayspor 17 5
20. Adana Demirspor 17 2
Takımlar O P
1. Arsenal 16 36
2. Manchester City 16 34
3. Aston Villa 16 33
4. Chelsea 16 28
5. Crystal Palace 16 26
6. Liverpool 16 26
7. Sunderland 16 26
8. Manchester United 15 25
9. Everton 16 24
10. Brighton & Hove Albion 16 23
11. Tottenham 16 22
12. Newcastle United 16 22
13. Fulham 16 20
14. Brentford 16 20
15. Bournemouth 15 20
16. Nottingham Forest 16 18
17. Leeds United 16 16
18. West Ham United 16 13
19. Burnley 16 10
20. Wolverhampton 16 2
Takımlar O P
1. Barcelona 17 43
2. Real Madrid 17 39
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 17 34
5. Espanyol 16 30
6. Real Betis 16 25
7. Athletic Bilbao 17 23
8. Celta Vigo 16 22
9. Sevilla 16 20
10. Getafe 16 20
11. Elche 16 19
12. Deportivo Alaves 16 18
13. Rayo Vallecano 16 18
14. Mallorca 16 17
15. Real Sociedad 16 16
16. Osasuna 16 15
17. Valencia 16 15
18. Girona 16 15
19. Real Oviedo 16 10
20. Levante 15 9

Gelişmelerden Haberdar Olun

@