Bergama'nın DNA'larında Müzik Var

Dünyaca ünlü caz müziği sanatçımız Timuçin Şahin Kolektif Hayalgücü Orkestrası ile bir model olarak Türkiye'de ilkleri gerçekleştiriyor. Daha önce değil çağdaş müzik, belki enstrümantal müzik bile dinlememiş, müzisyen olan ya da...

05 Ağustos 2019, 14:38 Gamze Geçer
Bergama'nın DNA'larında Müzik Var

Dünyaca ünlü caz müziği sanatçımız Timuçin Şahin Kolektif Hayalgücü Orkestrası ile bir model olarak Türkiye'de ilkleri gerçekleştiriyor. Daha önce değil çağdaş müzik, belki enstrümantal müzik bile dinlememiş, müzisyen olan ya da olmayan yetişkinler ve çocuklarla yaş, seviye ya da müzikal tecrübe bariyerlerinin olmadığı orkestrası ile çağdaş müziğin en uç müzikal felsefelerini paylaşıldığı bir ortam sağlamayı başardı.

-Timuçin Şahin'i sizden duyabilir miyiz? Müzik hayatınıza nasıl başladınız?

Muğla Ortaca'da doğdum. 11 yaşında İzmir'e geldim. Ortaokul ve liseyi İzmir'de okudum. Lise sonda Hülya Tunçağ'ın radyo programlarını dinleyerek caz müziği ile tanıştım. Gerçek anlamda müziği öğrenmeye ise 19 yaşında Hollanda'da konservatuar eğitimi ile başladım.

14 sene caz, çağdaş müzik, bestecilik eğitimleri ve performans dolu Hollanda maceramdan sonra 2005 yılından bu yana New York'ta akademi ve performans çalışmalarımı sürdürüyorum.

-Projenin Bergama' da olmasının nedenleri nedir?

Ben yerelde yapılan kalıcı etkinliklerin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Her şeyi büyükşehirlere yığmak sanki aynı bahçeyi sulamak gibi bir şey. Etrafının çöl kaldığı bir bahçeyi sulamaktansa, gökten yağmur yağdırıp kaldırım taşlarının arasından bile yeşilliklerin fışkırması daha değerli benim icin.

Bu müziğe, sese herkesin hakkı ve ihtiyaci var. Bu hakka sahip olmak için illa İstanbul'da veya New York'ta yaşamanıza gerek yok, daha önceden bir muzik eğitimi almış olmanıza, paranızın olmasına, belli bir zümreye ait olmanıza da gerek yok. Ben Kollektif Hayalgücü projesini kurgularken, insanımızdan sosyal adeletsizlikler sonucu gasp edilen eğitim hakkını onlara nasıl geri verebiliriz sorusuna yanıtlar aradım.

2017'de BerKM'de verdigim konserden sonra projeyi Belediye Baskani Mehmet Gönenç'e sundum. Kendisi özellikle çocuk eğitimi konusunda son derece duyarlıı. Projeyi Bergama'da hayata geçirmeye birlikte karar verdik hemen.

Bergama'nın DNA'larında müzik var, taşı kaldırıyorsunuz yetenekli müzisyenler çıkıyor. Bizim yapmamız gereken buraya farklı müzikal felsefeleri getirmek.

-Projeye Bergama nasıl cevap verdi?

Gerek Atmaca mahallesinde müzisyen profillerinin bakış açılarında değişim, gerekse müzisyen olmayan yetişkin ve çocukların projeye gösterdiği ilgi çok kıymetli. İlk defa kendi dünyalarının dışına çıktılar.

Müziğin en temel dilini neredeyse hiç işitmediklerini anladılar ve kısa zamanda bu gercekle yüzlesip müzikal dünyalarını genişletmeye başladılar.

Bergama ilkler şehri olarak anılıyor. Burada bizden önce yaşayanlar bu kadar açık kafalıyken, bizim kültürün zehirli konforunda yaşamaya ve olanla yetinme tembelliğine düşmeye hakkımız yok.

-Böyle bir proje Türkiye'de ilk defa gerçekleştiriliyor peki bu projenin devamı olacak mı?

Bence devam etmesi bir gereklilik. Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi sadece tatil zamanlarında gidilmesi gereken, boş vakitler için kurgulanmış bir proje değil, aynı zamanda elzem bir ihtiyaci karşılıyor.

Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi müziğin dışında, özgürlüğün pratiğinin yapıldığı, eğitmen ve öğrencilerin dünya gerçeğini eleştirel bir şekilde ele aldıkları, dünyayı ve kendi hayatlarını nasıl daha kapsayıcı, kolektif ve özgür kılabileceklerini tartıştığı bir alan oldu.

Margaret Mead'in 'Çocuklar, ne düşüneceğini değil, nasıl düşünebileceğini öğrenmeli.' sözündeki gibi, eleştirel bilinç Kolektif Hayalgücü'nün yapıtaşını oluşturuyor.

Böyle bir oluşumun devamlılığının çocuklarımızda, bizlerde açaçağı kapılar beni çok heyecanlandırıyor.

-Eğitimlere Dünyaca ünlü sanatçılar katılıyor ve çocuklarla buluşup ortak bir eser çıkarıyorlar. Dünyaca ünlü hangi sanatçılar eğitimlere katıldı?

Eğitimlere Türkiye'nin en önemli ses teknisyenlerinden Alp Turaç, müzik yazarı Hakan Cezayirli, Polonyalı ünlü davulcu Lukazs Zyta, Amerikalı kontrbasçı Matthew Hall ile davulcu Owen Hart JR., Hollandalı dahi çocuk saksafon sanatçısı Ben Van Gelder, ülkemizin önemli genç yeteneklerinden elektrik basta Halil Çağlar Serin, piyanoda büyük duayen Ali Perret, İspanyol perküsyoncu Enric Monfort, müzik yazarı Hülya Tunçağ ve Amerikalı kontrbasçı Matt Hall katıldı. Eğitimlerde Bergama Çocuk Müzisyenler Kolektifi, Dinleme Sanatı, enstrümantalistler için atölyeler, caz kulüp performans platformu, caz tarihinde vokal sanatı, ses ve kayıt teknolojisi ve Türkiye'de müzik yazarlığı gibi konular işleniyor.

-Türkiye'de Eğitim kavramına genel olarak baktığımız yaptırımlarla dolu. Müzik eğitiminde de durum böyle mi?

Maalesef öyle. Kurgulanan tüm eğitim sistemleri şu ana kadar hali hazırdaki adaletsiz gidişatı güçlendirmek için kurgulanmış. Yani nedir? Bu sosyal adaletsizlik bu şekilde devam edecek. Paranız varsa eğitime sağlığa erişeceksiniz, ya da daha kötüsü eriştiğinizi düşüneceksiniz.


İnsan ırkını başarılı kılan iki özellik var. Biri yarışmacı özelliği, diğeri ise birlikte hareket edebilme, yani kolektif özelliği. Bu iki özellik arasında büyük bir asimetri var. Geldigimiz noktada her sey rekabet olmuş durumda. Kolektif özelliğimizi deprem gibi felaketlerden sonra hatırlıyoruz ve bir gün sonra unutuyoruz.
Kolektif Hayalgücü bütün bunlara karşı da atılmış önemli bir adım.


-Müzikte geçmiş, gelecek ve geleneksellik kavramları çok önemli mi ?


Tabi ki bir geçmişi bilmeniz gerekiyor. Ustalar ne yapmış, bir geleneği çalışmak çok çok önemli ama kulaklarınız kadar algılarınızın, kafanızın da açık olması gerekiyor. Müzik çok başka yerlere gitti 20. yüzyılın başından beri. Bu mucizevi ses devrimini görmemezlikten gelemeyiz.
Aynı geleneğin içinde kalıp kendi sesinizi de yaratabilirsiniz ama her müzisyenin araştırmacı olması bir entellektüel gereklilik.

- Genellikle katılım çoksa o projenin iyi olduğu düşünülür. Bu konu için ne düşünüyorsunuz? Bergama Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezine katılım istediğiniz gibi mi ?
Günümüzün bize dayattığı saçma sapan terimlerden birisi de verimlilik. Yapılan bir işin anlamlı olması o işe çok katılım olması gerekliligini göstermez.
Bu çocuklardan belki bir tanesi belediye başkanı olacak, ya da bir çoğu anne ve baba olacak. Kendi çocuklarını burada genişlettikleri dünyaları ile yetiştirecekler. Sevdigim bir hikayeyi paylaşayım sizinle:
Platon yaşlanmış ve görmekte zorluk çekiyormuş. Bir keresinde uzun ders anlattığında, uşağı biri hariç butün öğrencilerinin evlerine gitiğini söylemiş. Yorulmuşlar ve Platon'u anlamamaya başlamışlar, dolayısıyla kalkıp gitmişler.

Platon sormuş; "Kalan kim?" Uşağı cevap vermis: "Hep gelen. İsmi Aristoteles" Platon: "Demek o, öyleyse devam edeyim"
1 kişiyi değiştirirseniz dünya değişir.


ABD ve Avrupa'nın takibinde

Caz ve çağdaş müzik dünyasında uluslararası tanınırlığa 2000'li yılların başında ulaşan gitarist, besteci ve eğitmen Timuçin Şahin'in son albümü 'Nothing bad can happen', 2017'nin en iyileri arasında yerini buldu. 'Nothing bad can happen', Amerika'nın prestijli Caz ve Emprovize Müzik dergisi NYC Jazz Record'un yayınladığı '2017'nin En iyileri' listesinin 'Honorable Mention' kategorisinde yer aldı. 'Nothing bad can happen' ve yansıttığı müzik felsefesi, albümün piyasaya çıktığı Haziran 2017'den itibaren, Avrupa'nın önde gelen birçok yayın organı tarafından değerlendirildi. Avusturya'nın köklü müzik dergisi Concerto, albüm değerlendirme yazısında 'Timuçin Şahin olağandışı bir müzikal ölçütü, nev'i şahsına münhasır dokunuşlarıyla şekillendirmiş. Yaratım sürecinin yapıtaşlarını, akıcı ve kolektif bir müzikal dille oluşturmuş. Çok yaşa Şahin!' derken; Republic of Jazz ise 'Nothing bad can happen' ile şu ana kadar keşfedilmemiş muazzam bir ses dünyası ve bizi çevreleyen tüm akustik enformasyon vasıtasıyla, yeni bir müzikal değerlendirme sisteminin içine giriyoruz' sözleriyle izlenimlerini okuyucularıyla paylaştı. New York Times'ın 'Usta bir gitarist ve harikulade bir besteci' şeklinde tanımladığı Şahin; Tom Rainey, Cory Smythe ve Christopher Tordini gibi caz ve doğaçlama dünyasının önemli isimleriyle oluşturduğu 'Timuçin Şahin's Flow State' grubu ile konserlerine yurt dışında devam ederken, bir yandan da kolektif bilinç ve eğitim alanlarında, çok önemli oluşumların içinde yer alıyor.

Gamze Geçer (Haber Ekspres)

https://www.haberekspres.com.tr/gelenegin-icinde-kendi-sesimizi-yarattik-roportaj,251.html

Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13

Gelişmelerden Haberdar Olun

@