18.05.2022, 15:49

Deli mi Bu Kadınlar?

Neden kadınlar kendilerine kibar kibar “bayan” dendiğinde çileden çıkıyor, “Bayan değiliz, kadınız biz,” diye itiraz ediyorlar? Neden kendilerine iltifat edilmek için söylenen bayan sözcüğünü hakaret gibi algılıyorlar? Nezaket gösterdiğini, kibar davrandığını sanırken sözleri kadınlar tarafından hoş karşılanmayan erkekler bu duruma haklı olarak bir anlam veremiyor, sinirleniyor. O sinirlenen erkeklerden birinin yazısını okudum geçenlerde. Bayan sözcüğünü beğenmeyip kadın sözcüğünün kullanılmasını isteyenlere ateş püskürüyordu yazar. “Bayan kelimesinin geçmişini benden öğrenin isterim,” diye iddialı bir girişle bayan sözcüğünü açıklayacakmış gibi yapıp bir daha ona değinmiyor, bay sözcüğü üzerinde duruyordu. Ondan da önce Soyadı Kanunu’nu anlatıyordu ve kendisinden başka kimse o söylediklerini bilmiyormuş gibi anlatıyordu. Efendim, Soyadı Kanunu Atatürk tarafından getirilmiş ve yurttaşları eşit insanlar haline getirme amacını gütmekteymiş. Tabii ki öyle! Ama bunun bayan sözcüğüyle ne ilgisi var; “bayan” sözcüğü soyadı değil ki!

Bu kanunla birlikte Atatürk’ün lakapları kaldırdığını belirtiyor, “Tam bu noktada, tek bir hitap getirilmiştir. Bundan böyle erkeklere BAY, kadınlara BAYAN diye hitap edilecektir,” diyor. Çok doğru! Biz kadınlar da bunu savunuyoruz zaten: Erkeklere BAY dediğiniz her yerde biz BAYAN olmaya çoktan razı ve hazırız. Ama... İşte o “ama” kısmını bilmiyor yazarımız, hiç düşünmemiş. O, yalnızca kadınların “bayan” sözcüğünden hoşlanmamasına öfkelenmiş, bunun acısını çıkarıyor. Atatürk’ün, “Erkeklere BAY kadınlara BAYAN diye hitap edilmesini en uygun hitap tarzı olarak benimsetmiş,” olduğunu söyleyip gerekli açıklamaları yapmış gibi, “BAY ve BAYAN kelimeleri buradan gelmektedir,” diyor. Oysa bizim bay ve bayan kelimelerinin nereden geldiğini değil, nereye gittiğini konuşmamız gerekiyor.

“Bay” sözcüğünün Orhun yazıtlarında geçtiğini, “zengin” anlamına geldiğini, Atatürk’ün “bay”ı bu yüzden seçtiğini söylemek yetmez. Yazarımızın aklına gelmemiş ama Atatürk’ün bay - bayan sözcüklerini önermesinin bir başka nedeni de Fransızcadaki “mösyö - madam” ile İngilizcedeki “mister - mrs” karşılığı olarak, seslenmelere çağdaş bir ayırt edicilik kazandırmak istemesidir. Ancak bu da yetmez. Yetmez çünkü kadınlar o günkü kadınlar değil artık. Köprülerin altından çok sular aktı. Kız mı kadın mı oldukları vurgusunun öne çıkarılmasını istemiyorlar. İngilizcedeki kadının evli mi bekâr mı olduğunu vurgulayan “miss - mrs” ayrımının çoktan beri yapılmadığının, ikisinin yerine ve ikisini de kapsayacak biçimde “ms” dendiğini de biliyorlar.

Yazarın birkaç kez vurguladığı gibi, Atatürk bay ve bayan sözcüklerinin seslenme / hitap sözcükleri olarak kullanılmasını istiyordu. Kadın sözcüğünün geçtiği her yere bir “bayan” yerleştirin, demiyordu. Bay sözcüğü ne kadar kullanılıyorsa bayan da o kadar kullanılsın, buna kimse karşı çıkmıyor. Peki ne kadar kullanılıyor bay sözcüğü? Aklınıza “Bay Kemal” kadar sık duyduğunuz başka bir kullanım geliyor mu? “Bay Kemal” diye bir aşağılama, bir küçümseme yüküyle kullanılmasının, sözcüğü ne kadar eskittiğinin farkında mısınız peki? Anlam kötüleşmesi dediğimiz bir dil olayını yaşıyor şu andan “bay” sözcüğü. Üzülecekseniz asıl buna üzülün. Ayrıca bay sözcüğüyle bayanın kullanım sıklığı aynı mı? Bay diye bir sözcük var diye erkeklere “erkek, delikanlı, adam, bey, efendi, beyefendi...” denmekten vazgeçilmedi ki...

Bay sözcüğündeki anlam kötüleşmesi ibrenin öbür yanındaki bayan için değil, “kadın” için uygulanıyor. Hızla gözden düşürülmeye çalışılıyor bu sözcük. “Kadın mıdır, kız mıdır, belli değil,” diye cinsel çağrışımlı bir bağlam içinde, kız olmayan, bekâreti giderilmiş anlamında kullanılıyor. Bay sözcüğü neredeyse hiç kullanılmazken kadın denmesi gereken her yerde, her durumda daima “bayan” deniyor.

Böyle hor kullanılıp yıpratılan, hukuk hariç genel kullanımın dışına itilmiş bir sözcüğümüz var. Anımsayın. Karı. Onun başına getirilen şimdi kadın sözcüğüne uygulanmaya çalışılıyor. Oysa karı da kadın gibi, yalnızca bir cinsiyetin adı olan masum bir sözcüktü başlangıçta. Şimdi “karı-koca” kullanımı dışında yalnızca aşağılama ve hakaret amaçlı kullanılıyor. Dişi ve erkek cinsiyetlerinin birine “bey, efendi, adam, erkek” gibi çeşitli adlar verilirken terazinin öteki kefesini “bayan”da sabitlemek kadını olmak istemediği bir yere getirip oraya kilitlemek anlamına geliyor.

Övünerek kullanılması gerekilen bir hitap tarzı iken ‘Bayan değil kadın!’ tepkisinin Türk ve Atatürk düşmanları tarafından bilinçli bir şekilde bilinçsiz kadınlarımıza aşılandığını düşünüyorum,” diyor o beyefendi. Yok, beyefendi değil, kendi istediği gibi söyleyelim: O BAY, bayan olmayı reddedip kadın olmakta ısrar edenlerin ya bilinçsiz ya da Atatürk düşmanı olduğunu söylüyor. Bayanın kibar, kadının kaba olduğu algısı yaratılarak kadın olmayı utanılacak bir durum haline getirme çabasının farkında bile değil. Kadınlar, özellikle kendilerine “bayan” denmesini istemeyen, “kadın” olmakta ısrar eden kadınlar, Atatürk’e neler borçlu olduklarını, saçma sapan bir akıl yürütme ile kadınları Atatürk düşmanı ilan eden bu beyefendiden çok daha iyi biliyorlar.

Kadınlar KADIN olmaktan utanmıyorlar. Bayan denerek cinsiyetsiz varlıklar haline getirilmek istendiklerinin farkındalar ve buna razı olmayacaklar. Kadınları kadınlıklarından uzaklaştırıp bayan yaparak süs bebeği gibi bir köşeye oturtamazsınız. Erkekler bay olduğu zaman kadınlar bayandır ama cinsiyetlerden birinin adı erkek ya da adam ise ötekinin adı bayan değil, kadındır.

Yorumlar (2)
Lütfiye Güner Seçer 4 yıl önce
Sizi ben, bu güzel bilgilerinizi ve o bilgileri cesurca, insan gibi, dobra dobra yazıp kendini bir şey biliyor sananları aydınlattığınız için çok seviyorum. InşAllah o BAY okuma şansına erisir de biraz bilgilenir.
Mehmet Binboğa 4 yıl önce
Küçücük kız çocuklarına da mı "kadın" denecek artık? Anadolu'da "delikanlı kız, delikanlı erkek" diye tabirler vardı ocukluğumuzda. Genç kızlara "kız" demek de cinsel ayrımcılık sayılacaksa tüm dişi insanlara "kadın" mı demeliyiz Sayın Hocam, netameli bir konu bu :)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 20 49
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 20 39
5.  Beşiktaş 20 36
6.  Başakşehir FK 20 30
7.  Samsunspor 20 30
8.  Gaziantep FK 20 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Gençlerbirliği 20 22
12.  Çaykur Rizespor 20 20
13.  Antalyaspor 20 20
14.  Konyaspor 20 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 20 15
18.  Fatih Karagümrük 20 9
Takımlar O P
1.  Amed SK 23 46
2.  Erzurumspor FK 23 45
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Çorum FK 23 41
5.  Bodrum FK 23 39
6.  Pendikspor 23 39
7.  Bandırmaspor 23 36
8.  Boluspor 23 35
9.  Iğdır FK 23 34
10.  Keçiörengücü 23 33
11.  Van Spor FK 23 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 23 30
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 23 26
18.  Sakaryaspor 23 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 23 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 24 53
2.  Manchester City 24 47
3.  Aston Villa 24 46
4.  Manchester United 24 41
5.  Chelsea 24 40
6.  Liverpool 24 39
7.  Brentford 24 36
8.  Fulham 24 34
9.  Everton 24 34
10.  Newcastle United 24 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Bournemouth 24 33
13.  Brighton & Hove Albion 24 31
14.  Tottenham 24 29
15.  Crystal Palace 24 29
16.  Leeds United 24 26
17.  Nottingham Forest 24 26
18.  West Ham United 24 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 24 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 22 55
2.  Real Madrid 22 54
3.  Atletico Madrid 22 45
4.  Villarreal 21 42
5.  Real Betis 22 35
6.  Espanyol 22 34
7.  Celta Vigo 22 33
8.  Real Sociedad 22 28
9.  Osasuna 22 26
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Athletic Bilbao 22 25
12.  Girona 22 25
13.  Elche 22 24
14.  Sevilla 21 24
15.  Valencia 22 23
16.  Getafe 22 23
17.  Rayo Vallecano 22 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 21 18
20.  Real Oviedo 22 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@