Pergamon eteklerinde bir mahallenin hafızası!

Bergama'da üç mahalleyi kapsayan ve halk arasında “Kale Mahallesi” olarak geçen bölgeye odaklanan "Bir Mahallenin Hafızası: Kale" sergisi açıldı...

KÜLTÜR SANAT 07.11.2020, 11:17 19.11.2020, 10:14
Pergamon eteklerinde bir mahallenin hafızası!

 Pergamon Akropolü’nün eteklerinde, üç mahalleyi kapsayan ve halk arasında Kale Mahallesi” olarak geçen bölgeye odaklanan "Bir Mahallenin Hafızası: Kale" sergisi marangozhane'de açıldı.

Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nden Günseli Baki ve Yücel Tunca’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen sergide 10 fotoğrafçı ve görsel sanatçı yer aldı. “Bir Mahallenin Kayıtları” ve “Bir Mahallenin Keşfi” olarak iki bölümden oluşan sergi, 12 Kasım’a kadar açık kalacak. Projenin tamamı ve genişletişmiş hali ise Kasım sonunda ise dijital ortama aktarılacak ve www.saridenizalti.com web sitesinden de ulaşılabilir olacak.

DÜNDEN BUGÜNE HAFIZA KÖPRÜSÜ

Bir mahallenin tozlu sandık fotoğraflarından günümüze hafıza köprüsü oluşturan sergide Arzu Ece Şahin, Ayfer Yıldız, Burcu Işık, Eren Sulamacı, Fatih Kurunaz, Nesrin Ermiş Pavlis, Pınar Boztepe Mutlu, Rabia Başa, Seda Tulun, Tuğba Yılmaz’ın üretimleri yer alıyor.

Kültür için Alan fonuyla desteklenen “Bir Mahallenin Hafızası: Kale” projesinin sergisindeki “Bir Mahallenin Keşfi” bölümünde fotoğrafçılar ve görsel sanatçılardan oluşan proje katılımcılarının, bir duyumsama ve deneyime dayanan psikocoğrafyanın yöntemlerini kullanarak, antik Pergamon’da yer alan Kale Mahallesi’nde gerçekleştirdikleri bir günlük yürüyüş deneyimini anlattığını ifade eden Günseli Baki, renkli, katmanlı dar sokakları, yokuşları, çıkmazlarıyla kent merkezinden farklı bir mekan algısına sahip bu mahallede yürüyerek kaybolmayı deneyen katılımcıların; bakkalların süpermarketlere, Arnavut kaldırımlarının asfalta, çıkmazların caddelere, taş duvarların betona direndiği mahallede oluşturdukları anlatılarıyla bir mahalle temsilini ortaya çıkarıyor ve mahalle belleğini bu öznel anlatılarla bir anlamda yeniden inşa ettiğini belirtiyor.

DUVARLARDAKİ İZLER

Günseli Baki “Sergideki bir çalışmada, dar sokaklar ve yokuşlar üzerinde kat kat biriken mahalle temsili üç boyutlu yerleştirmelerle karşımıza çıkıyor. Mahallenin geçmişine ve bugününe evlerin mimarisinde kullanılan devşirme malzemeler üzerinden tanıklık ediyoruz. Kentlerde artık pek de yeri olmayan kapı önü merdivenlerinin vakit geçirme mekânı olabildiğini görüyoruz. Baudelaire, hafızayı ve gerçekliği ‘yazıldıkça silinen’ bir palimpseste benzetir. Birbirinden bağımsız katmanlar oluşturan; zamanın, kavramların, fikirlerin aynı yüzeyde buluşmasını palimpsest kavramı üzerinden ele alan çalışma ise bu buluşmayı Kale Mahallesi’nde geçmişin ve bugünün duvarlardaki izleriyle görünür kılmayı deniyor.”

SOKAKLARIN SÜSÜ

“Bir evin oturma odasından geçermiş gibi geçiyoruz mahallenin sokaklarından. Sonra bitkiler sarıyor etrafımızı; sarmaşıklar, sokakların süsü akşamsefaları… Sadece etrafını çevirmek anlamına gelmeyen ‘sarmak’ bu mahallede aynı zamanda geçmişi de kucaklamak anlamına gelebilir mi, sorusunun cevabını taş duvar dokularında arıyoruz. Bazen de mahallenin terkedilmiş evlerine giriyoruz. Evi koruyan bir muska, duvar sıvasının ardından çıkan bir desende geçmişin izini süren aylağın anlattığı hikâyeyi izliyoruz. Yürüyüşün belleğimizdeki izleri ortaya çıkaran doğası, bizi kendi geçmiş deneyimlerimize de götürüyor, hatırlatıyor çünkü her deneyim bir iz bırakıyor hafızamızda.”

“Yıllar içinde değişse de dar sokakları, farklı mimarisi, renkli duvarları, gizemli avluları, tekinsiz sınırları, çıkmaz sokakları ve sarıp sarmalayan doğasıyla duygularımızı biçimlendirmeyi ve ruhumuzu kucaklamayı sürdürüyor Kale Mahallesi. Modern kentlerin aksine geçmişin izlerini de ‘bir elin çizgileri’ gibi barındırıyor içinde.”

Yücel Tunca ise fotoğraf ve sözlü tarih çalışmalarıyla mahallenin dünü ile bugünü arasında bir hafıza köprüsü oluşmayı hedeflediğini belirterek, serginin Bir Mahallenin Kayıtları bölümünde katılımcıların üç ay boyunca çalıştıkları mahallede ürettikleri dokuz sokak monografisi ve sekiz portre hikâyesinden oluştuğunu aktarıyor;

“Pergamon Akropolü’nün taçlandırdığı Kale Tepesi’nin ikisi çıkmaz, yedi sokağına; Kale Mahallesi’nin en önemli meydanı olan Domuz Alanı’na ve mahallenin bir bakıma ova düzlüğündeki sınırını oluşturan Kınık Caddesi’ne odaklanan monografi çalışmaları, mekân ve insan ilişkisini, kültürel ve ticari bağları, geleneksel mahalle hayatının ritmini kavramaya çalışıyor; yüzyılı aşan bir zaman diliminde birikenleri ortak hafızaya kaydetmeyi deniyor.” 

Mahalle kayıtlarının ikinci kısmını ise Kale Mahallesi sakinlerinden Ali Yurtseven, Ayfer Şaşmazer, Ayşe Üregen, Cavidan Çobanoğlu, Cengiz Kızılık, Efe Nazım Arslançelik, Fikriye Ertop ve Makbule Çelen’in biyografik anlatılarına, güncel ve aile arşivlerinden fotoğrafların eşlik ettiği portre hikâyeleri oluşturduğunu belirten Yücel Tunca, projenin, sokak monografileri ile portre hikâyelerini bir araya getirerek gündelik hayatın sıradan tarihini kayıt altına almak üzere tasarlanan Bir Mahallenin Kayıtları bölümü, tarih yazımının yaygın biçimine karşı duran bir yaklaşımla, muktedirlerin ve ünlülerin tarihi yerine büyük çoğunluğun iddiasız temsilcilerine, onların rutinlerine, farklılıklarına yoğunlaşarak kadim bir kentin yakın tarihini yeniden yazmayı denediğini söylüyor ve ekliyor ;

“Bir Mahallenin Kayıtları, sokaklardan bireylere uzanan seyriyle ortak sivil hafızaya, Attalos Hanedanlığı’nın, Kleopatra’nın, Karasi Beyliği’nin, Sultan Bayezıd’ın, Enver Paşa’nın, Adnan Menderes’in değil, bir mahalle halkının sırlarının, umutlarının, acılarının, öfkelerinin, içtenliğinin, ketumluğunun, paylaşımcılığının, yalnızlığının kayıtlarını ekliyor.”

 

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 29
2. Fenerbahçe 11 25
3. Trabzonspor 11 24
4. Samsunspor 11 20
5. Göztepe 11 19
6. Gaziantep FK 11 18
7. Beşiktaş 11 17
8. Konyaspor 11 14
9. Alanyaspor 11 14
10. Başakşehir FK 11 13
11. Çaykur Rizespor 11 13
12. Antalyaspor 11 13
13. Kocaelispor 11 11
14. Kasımpaşa 11 10
15. Kayserispor 11 9
16. Gençlerbirliği 11 8
17. Eyüpspor 11 8
18. Fatih Karagümrük 11 4
Takımlar O P
1. Bodrum FK 12 24
2. Esenler Erokspor 12 24
3. Pendikspor 12 23
4. Amed SK 12 23
5. Erzurumspor FK 12 22
6. Çorum FK 12 22
7. Van Spor FK 12 20
8. Iğdır FK 12 19
9. Boluspor 12 17
10. Bandırmaspor 12 17
11. Sakaryaspor 12 17
12. Serik Belediyespor 12 16
13. Sivasspor 12 14
14. Keçiörengücü 12 14
15. İstanbulspor 12 14
16. Ümraniyespor 12 11
17. Manisa FK 12 10
18. Sarıyer 12 8
19. Hatayspor 12 4
20. Adana Demirspor 12 1
Takımlar O P
1. Arsenal 10 25
2. Manchester City 10 19
3. Liverpool 10 18
4. Sunderland 10 18
5. Bournemouth 10 18
6. Tottenham 10 17
7. Chelsea 10 17
8. Manchester United 10 17
9. Crystal Palace 10 16
10. Brighton & Hove Albion 10 15
11. Aston Villa 10 15
12. Brentford 10 13
13. Newcastle United 10 12
14. Everton 10 12
15. Fulham 10 11
16. Leeds United 10 11
17. Burnley 10 10
18. West Ham United 10 7
19. Nottingham Forest 10 6
20. Wolverhampton 10 2
Takımlar O P
1. Real Madrid 11 30
2. Barcelona 11 25
3. Villarreal 11 23
4. Atletico Madrid 11 22
5. Real Betis 11 19
6. Espanyol 11 18
7. Getafe 11 17
8. Deportivo Alaves 11 15
9. Elche 11 14
10. Rayo Vallecano 11 14
11. Athletic Bilbao 11 14
12. Celta Vigo 11 13
13. Sevilla 11 13
14. Real Sociedad 11 12
15. Osasuna 11 11
16. Levante 11 9
17. Mallorca 11 9
18. Valencia 11 9
19. Real Oviedo 11 8
20. Girona 11 7

Gelişmelerden Haberdar Olun

@