Gazetecilik için "Ya yeni bir yol bulacağız, ya da yeni bir yol açacağız"

1.İzmir Basın Kampı 100’e yakın gazeteciyi buluşturdu...

GÜNDEM 02.10.2023, 11:17 28.10.2023, 04:47

İzmir, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, Aydın, Antalya, Muğla, Gaziantep, Trabzon, Artvin, Tekirdağ gibi kentlerden yaklaşık 100 gazeteci, "İyi habercilik için yeni yolları, yeni biçimleri, yeni sesleri konuşmak ve çözümleri birlikte yaratmak" amacıyla İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen 1. İzmir Basın Kampı’nda bir araya geldi.

Buluşmaya Haluk Şahin, Pınar Türenç, Cengiz Erdinç, İsmail Küçükkaya, Özlem Gürses, Gökmen Ulu, Nihat Sırdar gibi gazeteciler, meslek örgütleri, yerel basın temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Haber: Özgür Duygu Durgun

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD), İzmir Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde "Yol Arıyoruz" temasıyla düzenlediği 1. İzmir Basın Kampı 28 Eylül -1 Ekim tarihleri arasında Sığacık Teos Ormancı Tatil Köyü’nde  gerçekleştirildi.

Haluk Şahin, İsmail Küçükkaya, Özlem Gürses, Gökmen Ulu ve Nihat Sırdar’ın da aralarında yer aldığı gazetecileri, Türkiye’nin farklı şehirlerinden muhabirleri, medya alanında örgütlü kurumların temsilcileri ve akademisyenleri buluşturan kampın onur konuğu Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç oldu.  

Medya ve Örgütlenme: "Asla Yalnız Yürümeyeceksin"

Kampı’nın ilk gününde yer alan 'Medya ve Örgütlenme' konulu, 'Asla Yalnız Yürümeyeceksin' başlığıyla gerçekleşen foruma Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş konuşmacı olarak yer aldı. 

TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu’nun yönettiği toplantıda Pınar Türenç, medyada örgütlülüğün önemini vurgulayarak basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesi, birbiriyle omuz omuza vermesi, güç katması, 'ben' demeden 'biz' demeyi öğrenmesinin değerine dikkat çekti. Son 10 yıldır Türkiye Basın Konseyi başkanı olduğunu belirten Türenç, "Basın Konseyi iki alanda çalışıyor; medya özgürlüğünün savunucusu ve medya etik değerlerinin hayata geçmesi... Bir yıl önce sansür yasası çıkarılması aşamasında Ankara’da medya örgütlerinin ortak şemsiyesi altında birçok meslek örgütü direniş gösterdi ancak zaferle çıkamadık. Kafamızın üzerinde balyoz gibi sallanan o yasayı hep beraber yaşıyoruz. Ama örgütlülüğün sesini Meclis’ten hep beraber haykırdık. Örgütlülük olunca kendinizi yalnız hissetmiyorsunuz. Bizim yapmamız gereken; bu örgütlülükte mutlaka bu işe baş koyanların bir araya gelmesi" diye konuştu.

Medyada örgütlü yapılanmaya ihtiyaç var

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise medyada sendikalaşma oranının giderek düştüğüne dikkat çekerek "Yol değil güç arayışına ihtiyaç var. Örgütlü yapıların kıymetini ne kadar biliyoruz? Var olan baskıya karşı dik durabilmek kolay değil. Bunun yolu çalışmaktan geçer, kendi sözünün nereye dayanacağını bilmekten geçer, örgütlü yapılara güç vermekten geçer. Türkiye’deki örgütlü yapıların portresine bakmak gerek; federasyon, konfederasyon, cemiyetler... O kadar çok bölünmüşlük var ki... Yeniden organize olmak, yeniden örgütlü yapılara ne istediğimizi bilerek sahip çıkmak gerektiğini söylüyoruz" dedi.

"İyi habercilik" için arayışlar

"İyi habercilik için yeni yolları, yeni biçimleri, yeni sesleri konuşmak, çözümleri birlikte yaratmak" amacıyla düzenlenen Basın Kampı’nı düzenleyen BAMAD’ın Genel Başkanı Ümit Kartal kampın Seferihisar’da yapılmasının simgesel önemine dikkat çekerek, Seferihisar’daki Teos kentinin antik çağda fikirleri yüzünden baskıya uğrayanların sığınma yeri olduğunu hatırlattı. Kartal, "Biz gazetecilik yapabilmek, özgürce gazetecilik yapabilmek için kendimize yolla arıyoruz. Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız" dedi.

Demokrasinin olmazsa olmazı yerel basın ve yerel gazeteciler

Buluşmanın ikinci günü olan 29 Eylül Cuma günü İsmail Küçükkaya’nın yönettiği "Gazeteciler Soruyor" başlıklı forumda, yaklaşan yerel seçimler öncesinde yerel basının bu süreçteki önemi tartışıldı. Forumda söz alan gazetecilerden Gökmen Ulu, "Yerel basın demokrasinin nefes almasını sağlayan Poseidon Çayırları gibidir’’ yorumunu yaparken, Prof. Dr. Haluk Şahin, yerel basının demokrasi için vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurguladı.  Forumda yeni medya teknolojileri ve sosyal medya imkanlarının yerel gazetecileri, yerel seçimler sürecinde daha fazla güçlendirmek yönünde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Gazeteci Cengiz Erdinç ise bağımsız bir medya ortamının var olabilmesi için okurların da sorumluluk alarak abonelik yoluyla haberin finansmanına katılması gerektiğini ifade etti.

Aktivist gazetecilik mi objektif gazetecilik mi?

"Doğa Talanı ve Aktivist Gazetecilik’’ oturumuna katılan gazetecilerden Eren Dağıstanlı, ekolojik yıkımın yaşandığı bölgelerde bu yıkımın mağduru olan halk ile yakın ilişkiler kurarak gazetecilik pratiğini sürdürdüğünü ve bu ilişkinin aktivizm olarak değerlendirildiğine dikkat çekerken , Prof. Dr. Haluk Şahin aktivist gazetecilikle objektif gazetecili kavramlarının birbirinden farklı ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Şahin, "Herkes mesleğinin aktivisti olabilir. Bu anlamda mesleğinin değerlerine sahip çıkan bir bilim insanı da aktivisttir" dedi.

Çevre gazetecisi, Ajans Bakırçay Yayın Yönetmeni Oben Ulu ise ekoloji odaklı gazeteciliğin hedefinde Bakırçay bölgesindeki ekolojik mücadeleleri ulusal basına taşıyarak bu mücadelelerin ülke gündeminde yer almasının başta geldiğini belirtti. Ulu, konuşmasında şunları söyledi: "Gazetecilik mesleğine 1993 yılında başladım. Emek, demokrasi, ekoloji mücadelesi ekseninde gazetecilik yapmaya çalışıyorum. Son 5 yıldır bağımsız çalışıyorum. Ajans Bakırçay adıyla bir haber portalımız ve gazetemiz var. Yaptığımız haberlerle Kuzey Ege’de yaşananları ulusal basına da taşımaya çalışıyoruz. Bölgede çevreye yönelik mücadeleleri yazarak, talan ve tehdit oluşturan konularla ilgili toplumsal bir mücadele ve direnç oluşmasını sağlıyoruz. Bunu yaparken hem bu mücadeleyi yürütenlerden hem de konuyla ilgili hukukçu ve bilim insanlarından görüşler alarak objektif yaklaşmaya çalışıyoruz"

"Haberci olmak kadar haberci kalabilmek de önemli"

Gazeteci yazar Özer Akdemir de çevre sorunlarına karşı yaşam alanlarına sahip çıkan halkın sesini duyurmaya çabalayan bir gazeteci olarak meslek yaşamı boyunca karşılaştığı sorunları anlattı. Akdemir ayrıca, İz Gazete’nin kampa özel yayınladığı Özgür Basın ilavesi için kaleme aldığı yazıda şu görüşleri paylaştı;

"Kendi alanımdan, ekoloji-çevre haberciliğinden örnek vererek ne demek istediğimi açacak olursam; benimle birlikte bu alana yönelen meslektaş sayısı bir elin parmağını geçmez ne yazık ki! Geçmişte, bu alana dair haberler yapan, çok iyi gazetecilik örnekleri ortaya koyan birçok meslektaşım gerek patronaj baskısı, gerek siyasi iktidarın hukuk sopası ya da ekonomik kaygıların yaşamlarını zorlaması nedeniyle şu anda ya mesleği bıraktılar ya da görece 'daha risksiz' alanlarda habercilik, danışmanlık yapmak zorunda bırakıldılar. Çünkü gazetecilik eğer birilerinin bilinmesini istemediği şeyleri yazabilmekse, eğer olayların arka planına da ışık tutabilmekse bu iş fazlasıyla riskli ve 'zülfü yâre dokunan' bir yerde kuşkusuz. O nedenle haberci olmak kadar haberci kalmanın da önemli olduğunu düşünüyorum".

Kamparagas bülteni gazetecilerin nabzını tuttu

İzmir Basın Kampı’na özel olarak genç gazeteciler tarafından hazırlanan  Kamparagas bülteninde ise kampa katılan gazeteciler ile yapılan röportajlara yer verildi. Haluk Şahin, kampın özel yayınına verdiği demeçte gazeteciliğin Türkiye’de geldiği noktada yeni yollara ihtiyaç olduğunu ifade ederek görüşlerini paylaştı ve "1960’lardan itibaren hep gazetecilik yaptım, daima yollar vardı. Kurumlar vardı ama şu anda bunların hepsi ortadan kalkmış durumda. O yüzden bizim yeni yollar açmak için patikalara yönelmemiz ve ayak izlerimizi bırakmaya başlamamız lazım. Bu kamp o açıdan çok önem taşıyor. Bu bir ayak izi. Buraya gelen insanlar 'Yalnız değiliz' diyorlar. İçinde yaşadığımız neo liberal kapitalist düzen tek başına hiçbir şey yapamayacağınızı empoze etmeye çalışıyor. Halbuki tek başına çok önemli işler yapılabilir. Yeter ki sen yürü ve ayak izini bırak" görüşünü dile getirdi.

Gazeteci Özlem Gürses ise Kamparagas’a verdiği demeçte "Meslekte eskinin sonuna geldik, yeniyi ise nasıl inşa edeceğimizi bilmiyoruz. Ben her şekilde denemeye devam diyorum. Hata yapmaktan korkarsan gazetecilik yapamazsın" diye konuştu.

Atölye ve sohbetlerle 4 dolu gün

Yerel ve ulusal medyadan gazeteciler dört gün süren kamp boyunca belgeselci Kazım Kızıl, "Toplumsal Mücadeleler, Video Haberciliği ve Belgeselcilik" üzerine konuşurken; Barış İnce "Gazetecilik ve Edebiyat", Gökmen Ulu "Gazeteciler ve Cezaevi: Silivri Soğuk Mu?",

Haluk Şahin "Dünü Bugünüyle Gazetecilik", Özlem Gürses "Gazeteler Okunmuyor Neden?", Can Ertuna "Çatışma Bölgelerinde Gazetecilik", Osman Akın "Yapay Zeka Sosyal Medya", Levent Özen & Murat Atilla "Yerel Medyada Dijitalleşme" başlıklı sohbetler ve atölye çalışmaları düzenledi.

Barış Pehlivan ve Merdan Yanardağ’a Basın Özgürlüğü Ödülü

Kamp boyunca düzenlenen akşam etkinliklerinde stand up sanatçısı Seda Cabi ve müzisyen Adasu Akın’dan mini konser katılanlara keyifli anlar yaşatırken gazetecilerin İzmir buluşması 1 Ekim tarihinde özel bir kapanış gecesiyle sona erdi.

Özlem Gürses ve Çelik Özdemir’in sunduğu kapanış etkinliğinde Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve BAMAD Genel Başkanı Ümit Kartal’ın konuşmalarının ardından Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl Basın Özgürlüğü Ödülü, Barış Pehlivan ve Merdan Yanardağ’a, Medya Araştırmaları Ödülü ise Haluk Şahin ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Tolga Çevikel’e verildi.

Kapanış konserinde ise radyocu Nihat Sırdar, "90’lar Kafası" adıyla bir DJ performansı sergiledi.

"Komünist Osman" bu kez Seferhisarlılarla buluştu

1.İzmir Basın Kampı etkinlikleri çerçevesinde gazeteci Gökmen Ulu’nun imzasını taşıyan "Komünist Osman" belgeseli Seferihisar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. İlk gösterimi 25 Mart tarihinde İzmir Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen; bu yılki Altın Koza Film Festivali’nde Belgesel dalında finalist olarak yarışan "Komünist Osman" bugüne dek aralarında İzmir, İstanbul, Bodrum, Midilli ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere yurtiçi ve dışında seyirci karşısına çıkarak coşkuyla alkışlandı.

Belgeselin Seferihisar gösterimine ilçenin Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de katıldı. Demokrat, eşitlikçi ve halkçı belediyecilik anlayışıyla tüm Türkiye’ye örnek bir yerel yönetim modeli önerisi sunan Dikili’nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ve eşi Ayşe Özgüven ‘in de katıldığı gösterime Seferihisarlılar yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 38 102
2. Fenerbahçe 38 99
3. Trabzonspor 38 67
4. Başakşehir 38 61
5. Kasımpasa 38 56
6. Beşiktaş 38 56
7. Sivasspor 38 54
8. Alanyaspor 38 52
9. Rizespor 38 50
10. Antalyaspor 38 49
11. Gaziantep FK 38 44
12. A.Demirspor 38 44
13. Samsunspor 38 43
14. Kayserispor 38 42
15. Hatayspor 38 41
16. Konyaspor 38 41
17. Ankaragücü 38 40
18. Karagümrük 38 40
19. Pendikspor 38 37
20. İstanbulspor 38 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 38 91
2. Arsenal 38 89
3. Liverpool 38 82
4. Aston Villa 38 68
5. Tottenham 38 66
6. Chelsea 38 63
7. Newcastle 38 60
8. M. United 38 60
9. West Ham United 38 52
10. Crystal Palace 38 49
11. Brighton 38 48
12. Bournemouth 38 48
13. Fulham 38 47
14. Wolves 38 46
15. Everton 38 40
16. Brentford 38 39
17. Nottingham Forest 38 32
18. Luton Town 38 26
19. Burnley 38 24
20. Sheffield United 38 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 95
2. Barcelona 38 85
3. Girona 38 81
4. Atletico Madrid 38 76
5. Athletic Bilbao 38 68
6. Real Sociedad 38 60
7. Real Betis 38 57
8. Villarreal 38 53
9. Valencia 38 49
10. Deportivo Alaves 38 46
11. Osasuna 38 45
12. Getafe 38 43
13. Celta Vigo 38 41
14. Sevilla 38 41
15. Mallorca 38 40
16. Las Palmas 38 40
17. Rayo Vallecano 38 38
18. Cadiz 38 33
19. Almeria 38 21
20. Granada 38 21

Gelişmelerden Haberdar Olun

@