16.12.2020, 02:07

Dikili 1.Uluslararası Granit Taş Heykel Sempozyumu

Dikili Tarihinde Olaylar: (1)

1.ULUSLARARASI GRANİT TAŞ HEYKEL SEMPOZYUMU

Yerel Tarih araştırmalarımızda Dikili’nin tarihine ışık tutarken bir dönemi kronolojik çerçeve de anlatmak bugüne kadar sıkça karşılaştığımız bir aktarım biçimidir. Halbuki tarihsel süreci yaşanmış olaylar, etkinlikler kısacası zaman içerisindeki bir takım kesitler besler ve anlamlandırır. Bu gerçeklikten yola çıkarak Dikili Tarihinde Olaylar başlığıyla yazı dizisi yayınlamayı uygun gördük. Bu ilk yazımızda sizleri 2006 yılına götürmek istiyorum.

1-31 Temmuz 2006 tarihleri arasında 1 ay süren 1. Uluslar arası Granit Taş Heykel Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı Dikili. Granit Taş bölgemizde çıkartılıp Dikili Limanı’ndan yurt dışına ihraç edilen önemli bir kalemdi. Dönemin belediye başkanı Osman Özgüven, bu doğal taşı kullanmayı tercih etmiş, şehir içindeki bir çok ana ve ara yollar bu taş kullanılarak yapılmıştı.

1.Uluslararası Granit Taş Heykel Sempozyumu’nun yapılmasına karar verildiğinde sanat alanında Dikili’de bir ilk gerçekleşiyordu. Finlandiya’da yaşayan Türk heykeltıraş Hasan Fuat Sarı ile girişimlerde bulunulmuş ve sempozyum için harekete geçilmişti. Uluslar arası Koordinatörlüğünü ve Sanat Danışmanlığını Hasan Fuat SARI nın, yerel koordinatörlüğünü ise Dikili’nin tanınan sanatçılarından Behçet Urgun ve Dikili Belediyesi ile koordineyi sağlayan Ali Uygan’nın Sempozyum’un organize edilmesinde emekleri oldu. Dönemin Jeotermal A.Ş. Başkanı Salim Çelebi’nin de destekleri önemliydi.

1 Temmuz’da başlayan etkinlikler çerçevesinde 1 ay boyunca Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den katılan heykeltıraşlar kendilerine tahsis edilen granit taşlar ile eserlerine yontularını vurmaya devam ettiler ve eserlerini şekillendirdiler. Çalışmalar devam ederken granit taşın önemini vurgulayan paneller ve söyleşiler de düzenlendi.

Sempozyumun amaçları arasında uluslararası sevgi, barış ve dayanışma temalarının yanında Dikili’den gemilerle dünyaya sevk edilen dünyanın en kaliteli granit taşları arasında bulunan bu malzemeyi sanatsal alanda kullanarak ilçede de buna bağlı olarak bir kültürel profil kazandırmak olarak belirlenmişti. Bütün bunlarla birlikte dünya sanatçıları ile bir araya gelerek mesleki ve kültürel değişimi sağlamak, genç kuşak sanatçı adaylarını uluslararası sanatçılarla buluşturmak ve onların eğitimine, bu alandaki bilgi ve görgülerine destek vermek, de ayrıca amaçlanmaktaydı.

Sekiz ayrı ülkeden Meksika-IRMA ORTEGA PEREZ, İspanya – FELIPE FERRER GUAITA, İngiltere- MICHAEL DAN ARCHER, Finlandiya – HASAN FUAT SARI, MIKA-MATTI NIEMINEN, (2), Belçika-Türkiye – DOĞAN ÇAKIR,, İtalya – LUCA ZUBELLI ve Türkiye’den- SELÇUK YILMAZ, sempozyuma katılan heykeltıraşlardı. 

Sempozyuma katılan heykeltaşlara Eskişehir Anadolu Universitesi, Antakya Mustafa Kemal Universitesi ve Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültelerinin Heykel bölümü öğrencileri yardımcı (asistan) olarak katılarak destek verdiler.

Dikili 1.Uluslararası Granit Taş Heykel Sempozyumu’nun açılışı Finlandiya’nın Uluslararsı Ünlü Modern Dans Tiyatrosu, ERI Dans Theatteri ile yapıldı.

Birincisi yapılan Uluslararası Granit Taş Heykel Sempozyumu’nun daha sonra KALİMERHABA adı altında karşılıklı olarak iki senede bir Midilli - Yunanistan ve Dikili - Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanmıştı ancak bu fikir gerçekleştirilemedi.

Basında da geniş yer bulan bu sempozyumun sonunda heykel traşlar, Dikili’nin çeşitli noktalarını belirleyerek eserlerini Dikili halkına armağan etti. Sempozyumun sonunda ortaya çıkan eserler aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Zeynep Yasa’nın hazırladığı Türkiye Heykelleri Haritası’nda da yer almıştır.

Heykeller bugünkü Bülent Ecevit Meydanı’ndan başlayarak Sevgi Yolu’nun sonuna kadar geniş bir alanda sergilendi.

ARABA –DOĞAN ÇAKAR

Belçika’da yaşayan Doğan Çakar’ın yaptığı Araba heykeli bugün Bülent Ecevit Heykeli’nin bulunduğu yerde sergilenmişti. Ancak Mustafa Tosun’un belediye başkanlığı döneminde meydan düzenlemesi yapılmış ve Araba heykeli Nazım Hikmet Parkı’nın girişine konularak yeni yerini almıştır.

SOKAK ÇOCUKLARI – İRMA ORTEGA PEREZ

Meksikalı heykeltıraş İrma Ortega Perez’in sokak çocuklarının ısınma çabalarını Dikili’nin güneşiyle umutlandırdığı Sokak Çocukları eseri günümüzde Mavi Bayrak’ta sergileniyor.

DALGA -  SELÇUK YILMAZ

Ülkemizin önemli heykeltıraşları arasında gösterilen Selçuk Yılmaz’ın Dalga adlı eşsiz çalışması Muammer Aksoy Parkı’nda yer alıyor.

KARYOLA –MİKA MALTİ NİEMİNEN

Karyola , sadece bir ev eşyası mıdır. Onu sıradan bir eşyadan ayıran en büyük özellik eşleri bir ömür boyu sırtında taşımasıdır. Aşkın ve sevginin ev sahibidir. Finlandiyalı heykeltıraş Mika Malti Nieminen hayatın içinde sevgi kavramını farklı bir açıdan değerlendirerek bu heykeli yapmış ve Dikili halkına armağan etmişti. Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü’nün denize bakan bahçesinde sergilenmekte olan Karyola adlı eser, ağaç budaması yapılırken dikkatsizce hareket edilmesi sonucunda yere düşen dallarla birkaç yerinden kırıldı. Karyola adlı eserin hazin sonu ise çöpe atılarak gerçekleşmiştir.

TERMİT YUVASI – FELİBE FERER GUAİTA

Granit taşın doğanın bir parçası ve canlılarla uyum içinde olduğu temasıyla İspanyol sanatçı Felibe Ferer Guaita Termit Yuvası adını verdiği eserini Sevgi Yolu’nun hemen girişinde sergilemişti.

MADRA DAĞLARI VE DENİZ –HASAN FUAT SARI

2 parçada tek bir hikayeyi anlatmaya çalışan Sempozyumun gerçekleşmesinde büyük emeği olan Hasan Fuat Sarı eserinde bir Dikili manzarası sunuyor bizlere. Madra Dağları’na yazlanmış bir Dikili körfezi ve bu denizde soyut bir şekilde konu alınmış balıklar eserin ana temasıydı. Sevgi Yolu’nda sergilenen bu esere üzülerek söylemek gerekirse en büyük saldırılar gerçekleşmiş, “orak-çekiç”in çekici denilerek Madra Dağları silüeti çeşitli Vandallıklarla karşı karşıya kalmıştı. Karyola heykeli gibi bugün aramızda olmayan eserin sadece balık simgesi kalmıştır.

PENCERE – MİCHAEL DAN ARCHER

İngiliz heykeltraş Pencere adını verdiği eserinde sanatseverleri bir tercihle yüzleştiriyor. Konum bakımından Sevgi Yolu’nda sırtınızı denize verip pencereden baktığınızda şehirleşme ve betonlaşma ile karılaşırken pencerenin diğer tarafından baktığınızda tüm güzelliği ile doğayı ve gün batımını izliyorsunuz. Bu çalışma doğa ile betonlaşma arasında bir tercih yapmamız konusunda sorgularla dolu.

ANNE VE ÇOCUK –LUCA ZUPPELİ

Belki de sempozyumdan bu yana en çok konuşulan, en çok beğenilen ve en çok fiziki olmasa da düşünsel olarak saldırıya uğrayan, siyaset malzemesi yapılan Anne ve çocuk eseri ile Luca Zuppeli sadece anneyi konu almıştır. Tek bir açıdan bakıldığında kucağında bebeğiyle bir anne silüetini görmekteyiz. Ama sanattan uzak çevrelerin bu silüeti Meryem Ana ve Hz. İsa’ya benzeterek Dikili siyasetinde konuyu “hıristiyan, Yunan sevicisi” başlığıyla değerlendirmeleri, Luca Zuppeli’nin anne ve çocuk kadar masum bir sevgiyi anlatmasının çok uzağında sadece küçük bir artniyet olarak kalmıştır.

KAYNAKÇA

  1. Behçet Urgun ile yapılan röportaj, 12.07.2020
  2. Dikili Gerçek Haber Gazetesi, 30 Mayıs 2006 tarihli 214. Sayısı
  3. 1.Uluslararası Granit Taş Heykel Sempozyumu bildirileri
  4. Hüseyin Çelik ile yapılan röportaj, Haziran 2020

Yorumlar (9)
Nevin Yurdakul 3 yıl önce
Niye hu taşların kiymeti bilinmiyor bunların çoğu şu an sevgi yolunda ki yapimdan sonra yok madem bunlar Dikiliyi anımsatıyor sa şu an yerlerinde yoklar lütfen biri cevap versin
Ercan üstgörül 3 yıl önce
Bu bilgileri bizlere sundugunuz için teşekkürler emeğinize sağlık ercanustgurul
Zülfiye Duruoğlu 3 yıl önce
Murat bey elinize sağlık harika bir çalışma olmuş, zevk alarak okudum.
Gülten üze 3 yıl önce
İyiki açıklamalarını yazdınız bundan sonra bu heykelllere farklı gözle bakmayı deneriz sağ olun aslında yanlarına bu bilgiler yazılsa nadıl olur bilmem ama olmalı
HACI HÜSEYİN BAYRAK sanata düsmanligimiz nobranligimiz nesilde belalı halbuki bu eserleri gözümüz gibi korumalıydık. 3 yıl önce
Yapilan bu heykelleri gözümüz gibi korumalıydık cehaletimiz nobranligimiz emek verilen bazı eserleri yöketmısiz yazık. Bir kısmı iyiki duruyor bunada şükür demek lazım.
Ibrahim YILDIZ 3 yıl önce
Şahane bir çalışma. Emeği geçenlerin ellerine ve zihinlerine sağlık. Umarım kırılıp atılmadan kalanları korumak mümkün olur.
Bu eserler zaman geçtikçe Dikiliyi sembollestiren sanat eserleri olarak ziyaretçi toplar....
Harika ÖZMEN 3 yıl önce
Öncelikle emeğinize Sağlık demek isterim.
Bu araştırma yazınızı okuyuncaya kadar; gözümüzün önünde olan ve zaman zaman da önlerinden geçtiğimiz hattı muhtelif fotoğraflarını çektiğim bu heykellerin sanatçıları ve ayrıntılı olarak ne anlatılmak istediklerinin bilgilendirilmesi de eksikliğimin çok fazla olduğunu gördüm.
Bence de heykellere bu anlatımlarınızı belediyenin de paylaşması gerekliliğini düşünüyorum.
Hatta bu yazınızı baz alarak Atatürk Meydan'ındaki billbord ta alması ne kadar yakışır.
Tebrik ederim Murat bey yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.
Bana da bu yazınız bir ilham kaynağı oldu ve bir dizi bu konuyla ilgili fotoğraf dizisi oluşturacağım veya Dikili Fotoğraf Kulübü(DİFOK) olarak ta bir proje oluşturabiliriz.
Ahmet Salih Kaya 3 yıl önce
Lütfen,bu eserlerin üzerine geren açıklama yapılmalı,bilmeyen sadece anlamsız bakıp geçiyor.Şu ana kadar eğitimli biri olarak bana da çok anlam ifade etmiyordu.
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 33 74
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@