12.01.2021, 09:08

Cambridge Analytica Veri Skandalı ile WhatsApp İlişkisi

Cambridge Analytica adlı bir danışmanlık şirketi 2014 yılında Facebook kullanıcılarının verilerini toplamaya girişiyor ve 50 milyon kullanıcının verilerini stokladığı bir veri seti oluşturuyor. Bunu, yalnızca akademik kullanım için olduğunu belirterek kullanıcılara doldurttuğu bir anketle yapmaya başladığı, sonra bu verileri kullandığı söyleniyor.

Cambridge Analytica’nın oluşturduğu bu set, 50 milyon kişinin bütün bilgilerine sahip bir set oluyor. Kim neyi sever, neye ihtiyacı vardır, neleri sevmez, politik eğilimi nedir, ne zaman nereye gider, nerede yaşar, kimlerle takılır, ne yer, ne içer, kimi hangi tür reklamla nasıl etkilersin, kimde nasıl algı oluşturabilirsin, fikrini nasıl değiştirebilirsin, kendi safına nasıl kazanabilirsin vs. hepsini içeren bir set.

Cambridge Analytica, Facebook kullanıcılarından derlediği bu veri setini, seçmenin oy tercihini bazı politikacılar lehine etkilemek, değiştirmek niyetiyle kullanılmak üzere, siyasi reklam yapan şirketlere satıyor.

ABD’li politikacı Ted Cruz, bu verileri 2015 yılında kendi seçim kampanyasında kullanıyor. Kişilere, kişiye özel reklamlar göndermek ve onun sayfasında, onun algısını değiştirebilecek bilgiler, belki de uyduruk haberler paylaşmak şeklinde… Ted Cruz, olay mahkemeye taşındığında, verileri kullandığını ama satıldığından haberi olmadığını söylüyor. Yani bedava kullandığını iddia ediyor. İnanırsan.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise, kravat takıp çıktığı mahkemede, Facebook’ta bir açık kapı olduğunu, Cambridge Analytica’nın bu verileri o açıktan girerek aldığını söylüyor. Buna Facebook’taki bir hatanın sebep olduğunu geveliyor. Sıkıştırılınca da kullanıcılardan özür diliyor. Açıkları gidermek için çalışacağını belirtiyor.

Diğer Facebook yetkilileri ise, Cambridge Analytica’ya, sadece ankete katılan kişilerin bilgilerini vermeyi kabul ettiklerini söyleyerek, bu olayın sadece bir "veri ihlali" olduğunu öne sürüyorlar. Yani, biz ankete katılanların verilerini alabileceklerini söyledik ama onlar daha çoğunu almışlar gibisinden bir şeyler. Biz masumuz halleri.

Bu veri setinin kullanıldığı diğer bir siyasi olay İngiltere’deki Brexit oylaması. (2016 yılı)

Ayrıca, üstüne gidilmeyen bir başka şüpheli olay da Trump’un seçildiği ABD seçimleri.

Daha dile getirilmeyen kim bilir neler, neler var…

Bu olay, ilk kez Aralık 2015'te The Guardian’ın verdiği bir haberle ortaya çıkıyor.

17 Mart 2018'de, The New York Times ve The Guardian, ihlali araştırmak ve ayrıntıları paylaşmak konusunda aralarında iş birliği yaparak haberi yayımlıyorlar. Dünyada kıyamet kopuyor. Bizde yaprak kımıldamıyor. Çoğumuzun hiç haberi olmuyor.

Bu bilgileri The Guardian’a veren kişi, Cambridge Analytica'nın eski bir çalışanı olan Christopher Wylie.

Bu olayın çözülüşünü anlatan bir de belgesel yapılıyor sonrasında. Belgeselin adı The Great Hack. Bu belgesel Netflix’ten bugün de izlenebiliyor. Film ile belgesel arası bir şey aslında. Tam belgesel olduğu da söylenemez. Gayet akıcı izlenebiliyor. (İzlenmesinde yarar var.)

***

Gelelim Mark Elliot Zuckerberg’in şirketlerine…

1984’te doğan Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’ndeki iki yıllık öğrenciliği sırasında, 2004’te, birkaç arkadaşıyla birlikte Facebook’u kuruyor. (Sosyal Ağ adlı filmden izleyebilirsiniz.) Sonra Facebook’un büyük sahibi oluyor. Okulu da bırakıyor.

2012 yılında, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından 2010 yılında kurulan fotoğraf paylaşım platformu Instagram’ı satın alıyor. Zaman içinde Instagram’ı Facebook’a benzetiyor.

2014 yılında, önceden Yahoo! çalışanları olan Brian Acton ve Jan Koum tarafından 2010 yılında kurulan WhatsApp’ı satın alıyor. (WhatsApp, Gezi Eylemlerinde henüz Mark’ın değil.)

Daha birçok şirketi olan Zuckenberg, hükumetlerin istemeleri halinde Facebook, İnstagram ve WhatsApp’taki kullanıcı bilgilerini ilgili ülkelere -adrese teslim- vermesiyle biliniyor. Özellikle de otoriter yönelimleri olan ülke hükumetlerine.

***

Facebook’a kaydolurken kabul ettiğimiz üyelik sözleşmesinde Facebook’a, bilgilerimizi dilediğince kullanabileceği iznini zaten veriyoruz.

Ve Zuckenberg de hükumetler istediğinde bilgilerimizi zaten onlara veriyor.

Reklam şirketlerine zaten pazarlıyor.

Kendi reklam şirketi de var, bilgilerimizi orada da zaten kullanıyor.

Facebook içinde bir özel mesajlaşma bölümü var, Facebook Messenger. O mesajlaşmaları da zaten istendiğinde isteyene vereceği kesin. Facebook odaları da kurdu daha yakınlarda. Zoom türü bir şey galiba. Henüz bilmiyorum.

Şimdi WhatsApp’ı Facebook içine almak istiyor. Bunca gürültünün sebebi bu.

Şimdilik hükumetler istediğinde vermekle yetindiği WhatsApp bilgilerimizi, yazışma ve konuşmalarımızı, fotoğraflarımızı, konumumuzu vs. Facebook’taki rahatlığıyla herkesle paylaşabilmek istiyor. Bunun için de sözleşme yeniliyor.

8 Şubat 2021’e kadar düşünme süremiz var. O tarihten sonra artık ya sözleşme yenilemeyi kabul edeceğiz ya da WhatsApp’ı terk edeceğiz. 

“Facebook’ta bilgilerimiz WhatsApp’takinden daha farklı değil, olsun varsın, bir de o kanaldan bilgilerimi pazarlasın.” diyerek kalmak ve özel alan özgürlüğümüzün tamamen elimizden alınmasına aldırmamak da mümkün, kendimize daha güvenli başka bir yer aramak da.

Diyelim ki aradık.

Google Hangouts’u veya doğrudan Google Meet’i kullanabiliriz.

Google’u öncelikli yazmamın sebebi, Google’un, sahtekârlık yapmadan ve kimseyi dolandırmadan para kazanmanın mümkün olduğunu kanıtlamak için yola çıktığını söyleyen bir mottosunun olması.

Ben bugün indirdim ve kurdum Hangouts’u.

Çünkü Zuckerberg’e mecbur olmak, her istediğine koşulsuz tamam demek hoşuma gitmeyecek.  Hiçbir şey bilmiyorsam bile(!) bunu biliyorum.

Bir de Signal’in, kişilere ait özel bilgileri pazarlamadığı söyleniyor. Emin değilim, henüz araştırmadım. Ama çizelgelerde gerçekten öyle görünüyor.

Adı geçen diğerlerinin ise insan hayatının gizliliği esasına en küçük bir saygılarının olduğu söylenemez. Ancak siz, “Benim gizli bir işim yok, bilseler ne olacak ki.” diyebilirsiniz. Bu kişisel bir tercihtir. Gizlimiz saklımız olduğundan değil, özelimize öyle fütursuzca dalınmasından rahatsızlık duyuyoruz. Mecbur tutulmaktan hoşlanmıyoruz.

Tabii bir de… Eğer akıllı telefon kullanıyorsak -Whatsapp varsa zaten öyledir- yerimiz, yurdumuz, numaramız zaten telefon operatörleri tarafından kontrol edilir durumda. TC. Kimlik No da o operatörlere verdiğimiz ilk bilgi…

Ayrıca 2011 seçimleri öncesinde (2010’da) 40 milyon TC. vatandaşı seçmenin seçmen bilgileri internet korsanları tarafından çalındı. TC. kimlik numaralarımız ve hakkımızdaki her türlü resmi bilgi… e-devlet bilgileri yani. Bununla da kalmadı olay. 2011 yılında “İnanmıyorsanız bakın burada işte bilgileriniz.” der gibi bütün o bilgileri internete yükleyip yayınladılar. Bizim yine kılımız kıpırdamadı. Çalınan o numaralar değiştirilmeliydi. Değiştirilmedi.

Ayrıca MERNİS’e yüklü bilgilerimize kimler ulaşıyor, ulaşanlar yetkili mi yetkisiz mi, iyi niyetli mi kötü niyetli mi bilmiyoruz bile. Kapıya gelen kargo görevlisi de biliyor bizim TC. No’muzu. Otobüs bileti alıyoruz, şoför de muavin de biliyor. Uçak bileti, yine bilen bilene… Hâl böyleyken WhatsApp telaşı kara komedi gibi görünüyor insanın gözüne aslında.

Julian Assange ve Anonymus gibi hackerlerin, canlarını tehlikeye atıp açıkladıkları yığınla çok önemli bilgi, belge, yazışma vb. varken ve ülkede yine bir tek yaprak bile kıpırdamıyor, bu hayati bilgilerle kimse ilgilenmiyorken oturmuş kendi bilgimizin derdini çekiyoruz. Ortalığa dökülmüş onca kirli belgeyi, bilgiyi hiçbirimiz görmeye yanaşmazken… “Aman canım sen de!” diyebiliriz, çoğunlukla yaptığımız gibi. Gerçekten kara komedi oyuncularına benziyoruz bazen. 

Son söz olarak şunları belirterek bitirelim:

Facebook’ta, “Facebook sana şu, şu ve şunun için izin vermiyorum.” gibisinden paylaşımlar yapmak hiçbir işe yaramayacak uğraşlar. Facebook, karşılığında kişisel bilgilerimizi istediği ve alıp kullandığı için bedava. Yani derdi uluslararası amme hizmeti yapmak değil. Bizim bilgilerimiz üzerinden para kazanmak. Bu durumda hiç de bedava sayılmaz ve aslında pahalı bile. Ve onu öyle yazılar paylaşarak engellemek mümkün değil.  

Ve internet oyunları… Hiçbirinin amacı bizi eğlendirmek değil, ilk elden bilgilerimize ulaşmak. Ne yapacaklar bizim kişisel bilgilerimizi? Ne işlerine yarayacak? Onu daha ileride öğreneceğiz sanıyorum.

Canınızı sıktım belki ama interneti ve cep telefonlarımızı dikensiz gül bahçeleri sanmamakta yarar var.

“Bundan sonra kontrol, sıfırdan (garajlardan, sınıflardan, yurtlardan) başlayıp yarattıkları teknolojiyle dünyanın en büyükleri olan bu gençlerin elinde.” demiştim bir yazımda. Yine söylemiş olayım. ABD Başkanı bile eli kolu bağlı kalakaldı onların karşısında.

Durum bu. Bundan sonrasında ise ya tamamen onların kontrolüne girilecek ve dijital diktatörlüklerde yaşanacak ya da kendilerine “Hooop! Durun bakalım biraz!” denilecek.

Ve kişisel tercihini herkes kendisi yapacak. Dijital diktatörlerin ülkeleri olmayacak. Onların ülkesi Dünya adlı gezegen çünkü. Ve oraya Zuckerberg göz dikmiş gibi görünüyor.

Bill Gates hayır işleri ve bilim çalışmalarıyla aklını bozmuş durumda. Google namuslu kazançtan söz ediyor. Elon Musk uzay çalışmalarıyla meşgul. Twitter en güçlünün kendisi olduğu yanılgısına kapılmış gidiyor. Çin ve Rusya derinden geliyor.  Japonya, bir deprem, bir tsunami, bir reaktör yangını ile dipsiz sustu. AB teknolojide bir hayli geri.

Meydan şimdilik Zuckerberg”e kalmış gibi. O da bunun kesinlikle farkında. Kimse itiraz etmezse daha da fütursuzlaşacağını öngörmek güç olmasa gerek.

Yorumlar (1)
Alev Subaşı 3 yıl önce
Kısa sürede hızlıca gündemize gıren bu mevzuda okuduğum ennnn doyurucu yazıydı.Katkınızdan dolayı sonsuz teşekkürler.Bu yazınızı derhal ( ne yazık ki vatsaptan ) arkadaşlarımla paylaşacağım :))
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@