07.09.2022, 11:26

Bergama’dan Ayvalık’a rüzgâr bir başka eser...

Kış aylarını İzmir’de geçirmek ne kadar hoşsa da, yaz aylarında Kuzey Ege'de olmak o kadar güzel. Bölgenin serin havası, Tarihi yerleri, doğal güzelliği bir ayrı güzel. Her yıl Nisan ayı itibariyle o yöredeki evimizde olurduk. Şimdilerde Koronoyla birlikte her şey allak bullak oldu. Herkes salgın hastalık nedeniyle evlerine tıkılmış durumda. Oysaki geçmiş yıllarda Nisan ayı sonunda evlerimize göçmeye başlamıştık. Kuzey Ege'nin köyleri, dağları, bahçeleri gözümüzün önünde tütüyor. Aşıların yardımıyla bize gezmeye izin veren atmosfer etkisiyle daha bir özgür dolaşabiliriz.

Önce gezi güzergâhımı şöyle belirlerdim. Direkt Bergama’ya gider Kozak Yaylası üzerinden Ayvalık’a inerdim. Ayvalık’ın o canlı tekstil pazarını dolaşmak ayrı bir zevk olduğu için Perşembe gününü seçerdim. Alibey Cunda adasının akşamını da yaşamadan dönmezdim. Siz de böyle yapın; ama bunları yaşamak için geziniz en az bir gece konaklamalı olmalı derim.

Bizimle Yaşayan Tarih: Bergama

Sabah otomobilinizle erkenden Bergama’ya vardığınızda önce iç içe olan Arkeoloji ve Etnografya müzesine uğrayın. Müzede Hadrian’ın, şimdi sular altında kalan antik kent Alionai de bulunan Su perisini heykelini, yerde serili yılanbaşlı Medusa mozaiğini resmedin. Müzemizin, bana göre en popüler eseri olan dünyanın en güzel Eros başını da ve o her tarafa gülümseyen yüzünü görün. Etnografya bölümü nüde gezdikten sonra Hacı Hekim Hamamına doğru yürüyün. Karşınıza çıkacak ulu çınar altında şöyle mistik dünyanın ruhunu içinize çekerek çaylarınızı yudumlayın. Hemen arkanızdaki Arasta çarsısını dolaşın, hanları camileri, görün. Eski evleri mekânları tarihi camileri fotoğraflayın. Bu tarihi yapılar sizlere çok güzel pozlar verecektir.

Cennetin gizli Bahçesi Kozak

Sonra otomobilinize önce istiklal meydanına varın. Kozak levhasını sol tarafta görünce Bergama içinden yaylaya doğru yol alınız. Yol boyunca kahvaltı yapacak güzel bahçeli mekânlar bulunmaktadır. Bir başka gezinizde bu cafelerden birinde mola verirsiniz; ancak ben size başka bir köyde gözleme yemeyi öneririm. Kozak yaylası, fıstık çamları ve çınar ağaçlarıyla kaplı yurdumuzun bir cennet köşesidir. Oradaki köylerin geçim kaynakları, hayvancılık, peynircilik ve fıstık. Ülkemizin fıstık üretimini / 80 bu yöre karşılamaktadır.

Yollarda sık sık durup fotoğraflar çekin. Bağ yüzü köyü yol ayrımından içeri girin, 4-5 kilometre sonunda kocaman bir kayanın üzerine oturtulmuş o muhteşem Atatürk Anıtını görüp o yüce insana duanızı yapın. Bu eseri ülkemizin en ünlü ressamlarından Tankut Öktem yapmıştır. Onun yapımını finansa eden rahmetli Sühan Şen hocamızdır. O arsayı bağışlayan aile ise Bağyüzü köyünden Koral ailesidir. Bu eserin yaratılmasının hikâyesi de şöyledir: Yıllarca yurt dışında öğretmenlik yapan Sühan Şen hocamız, önce Bağyüzü köyünde bir ev ve üzüm bağı satın alır. Artık o yazlarını bu köyde geçirmektedir. Arkadaşlarıyla kâh köy kahvesinde oturarak kâh bu doğal ortamda yürüyüşler yaparak vaktini geçirmektedir. Dostlarına bir gün der ki; arkadaşlar benim bir hayalim var. Biliyorsunuz yöremizin her tarafı granit doğal taşlarıyla kaplı. Öyle bir kaya parçası bulalım ki o en büyüğü olsun ve ben onun üzerine bir Atatürk heykeli kondurayım. Bu sohbetten sonra yörede arayışlarını sürdürür. Nice sonra bu devasa kayayı bir bahçe içinde bulur; ancak arazi yine aynı köyden bir aileye sahiplidir. Ertesi günü bu ailenin kapısını çalar ve bu araziyi satın almak istediğini söyler.

Koral ailesi arazilerinin satılık olmadığını ifade ederler. Sohbet derinleşince ne için almak istediğini sorarlar.  O ise bir Atatürk heykelini onların arazisindeki kayanın üzerine yaptırmak istediğini söyler. Benimde yakından tanıdığım bu demokrat aile bu söz üzerine fikrini değiştirir ve derler ki "O zaman başka, biz Koral ailesi olarak size bu arsayı bağışlıyoruz" derler. Hemen işe koyulan Sühan hocamız o zamanlar Manisa da çalışan Tankut hocayı bulur projesinden bahseder. O ise, madem öyle bende bu işe katkı koymak isterim der ve bu güzel anıt ortaya çıkar. Bana göre rahmetli Tankut Hoca en güzel Mustafa Kemal Atatürk heykellerini yapan heykeltıraşımızdır. Kozak yaylasında doğa muhteşem, her taraf yemyeşil, yol sakin ve çok rahat. Bergama’dan tam 30 kilometre sonra Demircidere köyüne ulaşıyorsunuz. Köyün müzesi, çayevi var ve tertemiz tuvaletleri bulunuyor. Bir ikinci alternatif olarak; Sevgi Bacının yeri- kafede şöyle çardakların altında minderler üzerine kurulun, çayınızı içerken gözlemenizi ısmarlayın. Gözünüzün önünde şemsiye tarlası gibi binlerce fıstık çamlarını seyir edin. Bu fırsatı yakalamışken doya doya nefes alarak ciğerlerinizi oksijenle doldurun.

Macoran da Kahve Keyfi

Ayvalık’taki tekstil pazarını kaçırmamak için yola koyulun. Ayvalık bu köyden 33 kilometredir. Pazar sokağının sonunda Macoran (mercanköşk) semtine ulaşınca sizden önce oraya ulaşan bir kalabalık görürsünüz. Oradaki yerlisi yabancısı herkes bir sandalye kapmış ağız ağıza vermiş sohbet ediyordur. Bu köşedeki mekânlar size her şeyin en güzelini sunacaklar. O mahallede ev yapımı yemeklerin yapıldığı bir lokanta, iki kahvehane, bir tarihi fırın ve iki tane yan yana muhallebici var. Sizde bir mekânda oturup keyfinize bakınız. Bana sorarsanız bir kup muhallebi tadınız. Hem geleni geçeni seyir edersiniz. Eğer karnınız aç ise aile restoranda ev yemeklerini yiyiniz. O semtte oturmak bir süre tedavi tadında iyi gelecektir. Varsa sıkıntınızı atacak ruhunuzu huzura erdireceksiniz. Dinlendiniz, enerji topladınız, ayağa kalkın ve o caddeyi takip edip 150 metre ilerideki restore edilmiş dünyanın tapınak tipinde ki Kutsal Ayazmayı mutlaka ziyaret ediniz.

Mutlaka Alın!

Size önerim Süner pasajı karşısındaki pastanelerden kendiniz veya komşularınız için zeytinyağlı sakızlı kurabiyeler alınız. Ya da dondurmalı lor tatlısını afiyetle mideye indiriniz. Alibey Cunda adasına geçmeden önce Şeytan sofrasındaki günbatımını 3 dakika sürse de gidip görün. Oradaki manzara muhteşem, adalar, körfez ve güneşin batışı sizi alıp başka bir boyuta götürüyor. Ayvalıkta rüzgâr bir başka eser derken bunu kastetmiştim. Kentin Her köşesi size apayrı duygular veriyor. Ayvalık’ı özel kılanda işte bu gizemdir. Herkes bunu almaya gelmeli ve geliyor. Eee artık Ayvalık’ta işimiz bitti deyip Cunda adasına geçme vakti geldi.

Akşam çökünce ada çarsına doğru yollanın. Cıvıl cıvıl arka sokaklar veya mekânlar sizi bekliyor. Ada akşamında -rakı balık Ayvalık- yapmadan olmaz. Hangi restorana oturalım deseniz size ön kısımdakileri değil iç kısımdakileri öneririm. Daha samimi bir hizmet alır, kapristen, kibirden uzak sohbeti özlemiş gruplar içinde olusunuz. Tahta sandalyeler tertemiz örtülü masalar, günlük mezeler size daha sıcak atmosfer sağlayacaktır. Hele masanızdaki sohbet yediklerimizin, içtiklerimizin, etkisiyle koyulaşırsa değmeyin keyfinize. Gününüzü bir güzel yemekle taçlandırdınız. Dönün otelinize rahat bir uykuyu çekiniz.

Taş Kahvehanede Kahve Keyfi

Kahvaltı sonrası Taksiyarkis müzesini ziyaret ediniz. Ziyaret öncesi internetten müze hakkında mutlaka bilgi alınız. Müzenin üst tarafında değirmen kafeye çıkıp tüm adayı seyretmeye doyum olmaz sonrada oradan inip, yılların eskitemediği büyülü atmosferiyle taş kahvede denize bakarak kahvenizi yudumlayın.

Sonra mı? Sonrası size kalmış...

Benden buraya kadar, bir başka yazıda yine Ayvalık’ ta buluşmak dileğiyle...

Yorumlar (1)
Sally 4 yıl önce
Ne güzelanlatmışsınız bu coğrafyayı.Okurken insana keyif veriyor.Kaleminize ve yüreğinize sağlık öğretmenim...
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 26 64
2.  Fenerbahçe 27 60
3.  Trabzonspor 26 57
4.  Beşiktaş 26 49
5.  Göztepe 26 43
6.  Başakşehir FK 26 42
7.  Samsunspor 26 35
8.  Kocaelispor 27 33
9.  Gaziantep FK 27 33
10.  Alanyaspor 27 31
11.  Çaykur Rizespor 26 30
12.  Konyaspor 26 27
13.  Gençlerbirliği 26 25
14.  Kasımpaşa 26 24
15.  Antalyaspor 26 24
16.  Eyüpspor 26 22
17.  Kayserispor 26 20
18.  Fatih Karagümrük 26 17
Takımlar O P
1.  Erzurumspor FK 31 66
2.  Amed SK 31 64
3.  Esenler Erokspor 31 63
4.  Çorum FK 31 59
5.  Bodrum FK 31 54
6.  Pendikspor 31 53
7.  Bandırmaspor 31 47
8.  Iğdır FK 31 45
9.  Keçiörengücü 31 44
10.  Sivasspor 31 44
11.  Manisa FK 31 43
12.  Van Spor FK 31 42
13.  Boluspor 31 41
14.  İstanbulspor 31 39
15.  Ümraniyespor 31 38
16.  Sarıyer 31 38
17.  Sakaryaspor 31 32
18.  Serik Belediyespor 31 32
19.  Hatayspor 31 7
20.  Adana Demirspor 31 3
Takımlar O P
1.  Arsenal 31 70
2.  Manchester City 30 61
3.  Manchester United 30 54
4.  Aston Villa 30 51
5.  Liverpool 30 49
6.  Chelsea 30 48
7.  Brentford 30 45
8.  Everton 30 43
9.  Newcastle United 30 42
10.  Bournemouth 30 41
11.  Fulham 30 41
12.  Brighton & Hove Albion 30 40
13.  Sunderland 30 40
14.  Crystal Palace 30 39
15.  Leeds United 30 32
16.  Tottenham 30 30
17.  Nottingham Forest 30 29
18.  West Ham United 30 29
19.  Burnley 30 20
20.  Wolverhampton 31 17
Takımlar O P
1.  Barcelona 28 70
2.  Real Madrid 28 66
3.  Atletico Madrid 28 57
4.  Villarreal 28 55
5.  Real Betis 28 44
6.  Celta Vigo 28 41
7.  Real Sociedad 28 38
8.  Espanyol 28 37
9.  Getafe 28 35
10.  Athletic Bilbao 28 35
11.  Osasuna 28 34
12.  Girona 28 34
13.  Rayo Vallecano 28 32
14.  Valencia 28 32
15.  Sevilla 28 31
16.  Mallorca 28 28
17.  Deportivo Alaves 28 28
18.  Elche 28 26
19.  Levante 28 23
20.  Real Oviedo 28 21

Gelişmelerden Haberdar Olun

@