03.05.2023, 10:09

Antakya Depremi, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), Prof. Dr. M. Nafi Toksöz Ve Prof. Dr. Jochen Schwarz

  1. GİRİŞ

Antakya geçmiş tarihsel zamanlardan bu yana, büyük depremlerin olduğu, dünyaca bilinen, uygarlık ve dinler tarihi açısından önemli (St Pierre Kilisesi, Habibi Neccar Camii, Roma mozaikleri, vb) bir kentimizdir.

6 Şubat 2023 günlü Pazarcık (Saat: 04:17) ve Elbistan ( Saat: 13.24) merkezli depremler, bölgedeki diğer yerlerde olduğu gibi, Antakya ve çevresinde de de büyük yıkıma yol açmıştır.

Depremler, 11 ili ve yaklaşık 15 milyon nüfusu içine alan bölgede etkin olmuştur.

Bu iki deprem, 9 saat arayla, 8 Mw  (± 0,1) ve 7,5 Mw  büyüklüğünde meydana gelmiştir.

(https://www.cnnturk.com/turkiye/deprem-mi-oldu-nerede-anlik-son-depremler-23-subat-2023-kandilli-afad)

20 Şubat 2023 günü, Antakya’da merkez üssü Defne ve Samandağ olan (Saat 20.04), 6.3 Mw [50] (± 0.1) ve 5.8 Mw büyüklüğünde 2 deprem meydana gelmiş ve bazı yapılar yıkılmış ya da yan yatmıştır.

(https://web.archive.org/web/20230220175557/https://www.ensonhaber.com/gundem/hatayda-deprem-15865)

Bu depremlerde, Türkiye'de en az 50 bin 399, Suriye'de ise en az 8 bin 476 kişi yaşamını yitirmiş, 122 binden fazla kişi ise yaralanmıştır.

(AFAD. https://sputniknews.com.tr/20230320/afad-depremde-hayatini-kaybedenlerin-sayisi-50-bin-96--1068507815.html)

  1. MKÜ Deprem Araştırma Merkezi

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deprem Araştırma Merkezi, Hatay’ın deprem bölgesi olması nedeniyle, genç araştırmacı ve bilim insanları ile sürekli çalışma içerisinde olmuştur (Fotoğraf 1).

Fotoğraf 1. MKÜ’de Depreme Dayanıklılık Projesi. 09.09.2007 - iskenderun.org/mkude-depreme-dayaniklilik-projesi. Prof. Dr. M. Şerefettin Canda (Rektör), İnş. Müh Burhan Seçmen (ODTÜ), Yard. Doç. Dr. Murat Bikçe, Yard. Doç. Dr. Cemal Geneş…

28 Kasım 2006-28 Kasım 2010 Döneminde,  Antakya’da MKÜ Rektörü Olarak Görev Yaptım

Bu dönemde, Hatay’da tüm yapıların, bilimin ışığında yapılması için MKÜ öncülüğünde toplumu aydınlatıcı çalışmalar yapılmıştır.

MKÜ Antakya ve İskenderun Kampuslarında, yeni yapılan “yapıların” depreme dayanıklı olması için,  MKÜ Rektörlüğü, MKÜ Yapı İşleri Dairesi, MKÜ Deprem Araştırma Merkezi ve Yüklenici firmalar, denetimli, teknolojiye uygun, düzgün, düzenli ve özveri ile çalışmıştır.

Mustafa Kemal Üniversitesinde, yapılan “yapılar” ile ilgili işlerde, yeterli denetimlerin; zamanında, sıklıkla, sağlıklı biçimde yapılabilmesi için, ilgili herkes özveri ile gece, gündüz demeden çalışırken, olabildiğince bilgilenerek, işlerle yerinde ilgilenerek, sürekli işin içinde olabilmek için çaba gösterdim.

Yapıların sağlam, sağlıklı, depreme dayanıklı teknoloji içermesi, amaca yönelik olması, yüklenicinin ve denetim sisteminin “sağlıklı” çalışması, tüm bunların denetimi, yönetimin temel görevidir.

Uygulanan Yöntem ve Sistemi Sorgulamalıyız

Güncel olarak, eğitim düzeyi, algısı ve ekonomik gücü yüksek bir toplumun, olağanüstü ekolojik olarak etkileyici bir çevrede ve varlık içinde yaşadığı Antakya bölgesinde, büyük yıkıcı etki yapan depremlerin (6 Şubat 2023, 20 Şubat 2023), çok sayıda can kaybına yol açması, “yakıcı” ve çok büyük acılar yaşanması üzerinde herkes düşünmelidir.

Bilim Yolundan Giderek, Sorunlarla Baş Edilebileceğini Düşünüyorum.

Türkiye Cumhuriyetinin, 100 yılına ulaştığı bu günlerde, toplumun, gençlerin eğitim ve kültür düzeyi; depreme duyarlı, sağlıklı, “değişmez bilimsel kurallar” içeren “yeni bir sistemin” kurulabileceğini göstermektedir.

Bilim İnsanlarının Deprem Bölgelerindeki, Toplumsal Yapıyı ve İlişkileri İncelemesi Gereklidir

Bu sorunu çözebilmek için, yeterli eğitimi olan, konu ile ilgili bilim adamlarımızın, toplumun, görevlilerin ve yöneticilerin “eğitim, sosyal, kültürel, psikolojik ve entelektüel” yapısını ve ilişkilerini incelemelidir.

Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi gibi iki Devlet Üniversitesinin bulunduğu Hatay’da, “deprem gerçeği”, tüm toplumu etkilemiş, uygulanan sistemi “sorgulamaya” yöneltmiştir.

Mustafa Kemal Üniversitesinde görevli olduğum  (28 Kasım 2006 – 28 Kasım 2010) döneminde; Antakya ve İskenderun Kampusunda (Antakya, İskenderun, Reyhanlı) yapılmış olan yeni yapıların (Tablo I) ayakta kalmış olduğu görülmüş olmakla birlikte, uygulanan “sistemin” “sorgulanmasının” uygun olacağını düşünüyorum.

Tablo I. Mustafa Kemal Üniversitesinde 28 Kasım 2006 – 28 Kasım 2010 döneminde (Rektör Canda) yapılmış olan ve 6 Şubat 2023, 20 Şubat 2023 depreminde ayakta kalmış olan yapılar.

28 Kasım 2006 – 28 Kasım 2010 döneminde (Rektör Canda) yapılmış olan yapılar

1

Eğitim Fakültesi

2

Güzel Sanatlar Fakültesi

3

Beden Eğitimi ve Spor Fakültesi

4

Kapalı Spor Salonu (Çelik Konstriksiyon),

5

Jimnastik Salonu (Çelik Konstriksiyon),

6

İskenderun Mühendislik (İSTE Üniversitesi) Fakültesi

7

İskenderun Batı Müziği Konservatuvarı

8

Reyhanlı MYO (Çelik Konstriksiyon),

9

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

  1. Uluslararası Deprem Toplantısı, Antakya (30 Eylül - 2 Ekim 2010)

MKÜ Deprem Araştırma Merkezi, 30 Eylül - 2 Ekim 2010 günlerinde, Antakya Belediye Meclis Salonunda Uluslararası Deprem Toplantısını gerçekleştirmiştir (Fotoğraf 2).

Fotoğraf 2. MKÜ Deprem Araştırma Merkezi’nin, 30 Eylül-2 Ekim 2010 günlerinde Antakya Belediye Meclis Salonunda yapılan Deprem Toplantısı.

Bu toplantının amacı şudur:

Elde edilen bulguları geniş bir kitleye sunmak ve yerel yönetimleri, belediyeleri, uygulayıcıları ve vatandaşları, yaşadıkları sismik risk hakkında bilgilendirmektir. (http://seramar.edac.biz/seramar1/html/index.html).

Yurt dışından gelerek, bu toplantıda, Antakya’da olası bir depreme karşı, sunumları ile bugüne ışık tutan özellikle 2 bilim insanı dikkat çekicidir: Prof. Dr. M. Nafi Toksöz ve Dr.-Ing. Jochen Schwarz

  1. Antakya (Antioch), Defne (Daphne), Çevlik  (Selucia Pierra) Antik Uygarlıkların Merkezi

Antakya ve çevresi, dünyanın en ünlü, antik uygarlık yapıtlarını ve mozaiklerini içinde bulunduran bir coğrafyada bulunması nedeniyle, güncel çalışmalarda bu durumun da dikkate alınması gereklidir.

Antakya, her depremlerden sonra, yeniden aynı yere kurulmuş, adı ve yeri  değişmemiştir.

Antakya bölgesi, dünyadaki arkeoloji, tarih, ekoloji ve coğrafya bilim insanlarının,  dikkatinin üzerinde olduğu bir bölgedir.

Hitit, Antik Roma uygarlığı ve diğer uygarlık kalıntıları yanı sıra, güncel olarak, Pagan, Musevi, Hristiyan ve Müslüman inançlarının ve kültürünün de en eski merkezleri burada bulunmaktadır.

Antik ipek yolunun Akdeniz’e ulaştığı yerde ve hac yolları üzerinde bulunan bölgenin, ticaret yoları üzerinde olması, doğal zenginliklerine zenginlik katmıştır. O nedenle, eski çağlardan günümüze, Antakya bölgesi görkemli uygarlık yapılarının, bunları süsleyen mozaiklerin de bulunduğu bir bölgedir.

Örneğin, Mondros Ateşkesinden (30 Ekim 1918) sonra, önceden beri bölgede olan (Lawrence, Gertrude Bell) ilişkili batılı arkeoloji avcılarının organize olup, bölgeye gelmesi, hızla kazı yapması (1932-1939)  buluntuları yurt dışına götürmesi uzun sürmemiştir.

Bu gerçek, Hatay’ın Türkiye’ye yaklaşık 19 yıl sonra (29 Haziran 1939) katılmasının “görünmeyen” nedenlerinden birisidir.

Amacımız:

Antakya’nın tarihsel deprem zonu üzerinde bulunduğu gerçeği ışığında, bilim inanlarının, bu alandaki çalışmalarının değerine değinmek, görevde bulunduğum dönemde Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki edindiğim deneyim ve yapılan çalışmaların önemine dikkat çekmektir.

Güncel depremlerin yaratmış olduğu büyük yıkım karşısında, Antakya’daki yenileme, koruma, kurtarma çalışmalarının, geçmiş tarihsel depremlerin ve güncel çağdaş bilimsel verilerin ışığında yapılmasının önemini vurgulamak ve antik Antakya’nın da kurtarılmasına katkıda bulunmaktır.

  1. PROF. DR. M. NAFI TOKSÖZ (30 EYLÜL-2 EKIM 2010, ANTAKYA BELED. MECLIS SALONU)

Fotoğraf 3. Prof. Dr. M. Nafi Toksöz (MİT, Cambridge).

Prof. Dr. M. Nafi Toksöz   (18 Nisan 1934, Antakya) doğumludur (Fotoğraf 3).

Prof. Dr. M. Nafi Toksöz, Antakya’nın ve Antakya Lisesinin yetiştirdiği,  dünyaca tanınmış Deprem Uzmanı ve Jeofizik Profesörüdür (Emeritus).

ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT, Cambridge) Yerküre Kaynakları Laboratuvarı (Earth Sources Laboratory) ve Yerküre, Atmosfer, Gezegen Bilimleri Bölümünde (Dept of Earth, Atmospheric, and Planetary Sciences) görev yapmıştır (2020).

-Prof. Dr. M. Nafi Toksöz, 2010 yılında;

Antakya’da olası deprem büyüklüğünü “m=6.5” olarak bildirmiştir

(MKÜ Deprem Araştırma Merkezinin, Uluslararası Deprem Toplantısında, SERAMAR, 30 Eylül-2 Ekim 2010, Belediye Meclis Salonu, Antakya) (Tablo II) (Fotoğraf 4,5).

Tablo II. Prof. Dr. M. Nafi Toksöz’ün 2010 yılında, Antakya’daki olası bir depremle ilgili bulgular ve önerileri.

Olası Antakya Depreminin Bulguları ve Öneriler (2010, Toksöz MN, MIT)

1

Tektonik plakalar hareketlidir, baskı yapmaktadır

2

Deprem bir fay ağı üzerinden dağılmaktadır (bir fay çizgisi değil)

3

Tarihsel olarak, Hatay ve çevresinde büyük depremlere yol açmış faylar bulunmaktadır

4

GPS tabanlı DSF üzerindeki deformasyon oranı; 4 mm/yıl (Eaf 9 mm/yıl, Kaf 20 mm/ yıl)

5

Deformasyon oranı (4 mm/yıl) göre; Olası depremin büyüklüğü; m=6.5 düzeyindedir

6

Bu büyüklükte bir deprem yaklaşık 250 yılda bir görülür

7

Bu büyüklükte deprem olacaktır; zaman belirlemek için güvenilir bilimsel yöntem yoktur

8

Bu alanda daha çok çalışmaya gereksinim bulunmaktadır

9

Depremin yıkıcı etkileri ve yaralanmalar nasıl önlenebilir?

10

Depreme Dayanıklı konut tasarımı ve depreme dayanıklı yapı yaparak

Fotoğraf 4. Prof. Dr. M. Nafi Toksöz’ün, Antakya’da MKÜ’nin düzenlediği Deprem Toplantısında bildiri sundu (30 Eylül 2010). Hatay'ın yeni GPS ölçümleri, plaka hareketleri ve sismisitesi (New GPS measurements, Plate Motions and Seismicity of Hatay).

Fotoğraf 5. Hatay ve çevresinin tektonik ve sismisitesi (Tectonicss and seismicity of Hatay and surrounding areas), 2010 (Toksöz MN, 2010).

  1. DR.-ING. JOCHEN SCHWARZ (1955- ) (FOTĞRAF 6) (BAUHAUS ÜNIVERSITESI WEIMAR, DEPREM YIKIM ANALIZ MERKEZI) (30 EYLÜL-2 EKIM 2010, ANTAKYA BELED. MECLIS SALONU)

Fotoğraf 6. Jochen Schwarz. Bauhaus-Universität Weimar, Antakya Deprem Toplantısında bildiri sunmuştur (30 Eylül 2010).

Fotoğraf 7. Antakya-Maras bölgesinde mikrozonasyon, kırılganlık ve hazırlık çalışmaları (SERAMAR) temelinde sismik risk değerlendirmesi ve azaltılması (Seismic Risk Assessment and Mitigation in the Antakya-Maras Region on the basis of Microzonation, Vulnerability and Preparedness Studies (SERAMAR).

Prof. Dr. Jochen Schwarz;

Antakya’da “olası depremde”,  “Risk değerlendirmesi ve hasar prognozunun yüksek güvenilirliğini nasıl sağlayabiliriz?” sorusunun yanıtını araştırmıştır.

(How could we ensure a high reliability of Risk assessment and Damage Prognosis?)

Dr.-Ing. Jochen Schwarz’ın bu konuda, Antakya’da sunduğu bildiri şöyledir: 

“Ampirik ve analitik risk değerlendirmes için tipolojiler oluşturma: Olgu çalışması”

(Antakya Building typologies for empirical and analytical risk assessment: Case Study Antakya) (30 Eylül 2010) (Closing Workshop September 30 – October 2, 2010), Antakya, Hatay (Turkey) (Fotoğ. 7).

  1.  BILIMSEL YAYINLAR (MKÜ DEPREM ARAŞTIRMA MERKEZİ)

Mustafa Kemal Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi öğretim elemanları (Genes MC, Bikce M, Kacin S, Gülkan P, Akyüz U) ve Almanya’dan “Bauhaus Üniversitesi-Weimar, Deprem Yıkım Analiz Merkezi”, Antakya’nın depremselliği ile ilgili olarak ortaklaşa yapmış oldukları bilimsel çalışmaları, uluslararası kongrelerde bildiri olarak sunulmuş, ayrıca bilimsel dergilerde yayınlanmıştır (Tablo III).

Tablo III. MKÜ Deprem Araştırma Merkezinin Alman “Bauhaus Üniversitesi Weimar, Deprem Yıkım Analiz Merkezi” Deprem bilimciler ile birlikte yapmış oldukları bildiri ve yayınlar (Tablo II).

Yazarlar, Yayının/Bildirinin adı ve yeri.

1

Schwarz J, Abrahamczyk L, Langhammer T, Leipold M, Genes MC, Bikce M, Kacin S.

Risk Değerlendirmesi için Bina Tipolojisi: Olgu Çalışması Antakya, Hatay (Building typologies for emprical and analitical risk assessment: Case study Antakya (Hatay).

Conference: EARTHQUAKE & TSUNAMI At: Istanbul, Turkey (June 2009) DOI:10.13140/2.1.1328.4801

2

Abrahamczyk L,  Schwarz J,  Lang DH,  Leipold,  M,  Golbs, Ch,  Genes MC,  Bikçe M,  Kaçin S, Gülkan P.

Sismik Risk Değerlendirmesi için Bina İzleme I: SERAMAR projesinin bir parçası olarak RC çerçeve yapılarının enstrümantasyonu

(Building  monitoring  for  seismic  risk  assessment II:  Instrumentation  of  RC  frame structures as a part of the SERAMAR Project).

14th World Conference on Earthquake Engineering (WCEE), Beijing, China. 2008.

3

Genes MC,  Bikçe M, Kaçin S, Akyuz U, Gülkan P, Abrahamczyk L, Schwarz J. 

Sismik risk değerlendirmesi için bina izleme II: RC çerçeve yapılarının enstrümantal testi ve yanıt özelliklerinin analitik yeniden yorumlanması

(Building monitoring for seismic risk assessment  II:  Instrumental  testing of RC frame structures and analytical reinterpretation  of response  characteristics). 

14th World  Conference  on Earthquake  Engineering  (WCEE), Beijing, China. 2008. 

4

Genes MC, Bikçe M, Kaçin S, Akyuz U, Schwarz J, Lang DH, Abrahamczyk L.

Enstrümantal ve sayısal verileri birleştirerek çok katlı RC yapılarının dinamik özelliklerinin tanımlanması: Olgu çalışması Antakya, Türkiye

(Identification of Dynamic Characteristics of Multistory RC Structures by Combining instrumental and numerical data: case study Antakya, Turkey).

Earthquake and Tsunami, Istanbul, Turkey, 2009.

5

Abrahamczyk L, Schwarz J, Langhammer T, Genes MC, Bikce M, Kacin S, Gülkan P.

Antakya-Maras bölgesinde sismik risk değerlendirmesi ve hafifletme (SERAMAR): EMS-98'in temeline ilişkin ampirik çalışmalar

(Seismic Risk Assessment and Mitigation in the Antakya-Maras Region “SERAMAR”: Empirical Studies on the Basis of EMS-98.)

Earthquake Spectra 2012;29(5): .

6

Abrahamczyk L, Schwarz J, Langhammer T, Geneş MC, Bikçe M, Kaçin S, Gülkan P.

Antakya - Maras bölgesinde sismik risk değerlendirmesi ve hafifletme (SERAMAR): EMS-98'in temeline ilişkin ampirik çalışmalar

(Seismic Risk Assessment and Mitigation in the Antakya–Maras Region “SERAMAR”: Empirical Studies on the Basis of EMS-98).

Earthquake Spectra August 2013; 29(3): 683–704. DOI:10.1193/1.4000163

  1. TARIH IÇINDE ANTAKYA BÖLGESINDE GÖRÜLEN BÜYÜK DEPREMLER

Antakya, tarih boyunca depremlerle en çok yıkılmış kentlerden birisidir. Bilinen önemli depremlerden bazıları aşağıda gösterilmiştir (Tablo IV,V). 

Tablo IV. Antakya bölgesinde görülen Tarihsel (eski) depremler (edac.biz/seramar1/html/Presentations%20all/session%201/Seramar_Schwarz_EDAC.pdf)

Gün

Koordinatlar

Büyüklük (Intensity)

Yer (Location)

69 BC

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya, Syria

245

36.25 N

-36.10 E X

Antakya

334

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya, Beirut, Cyprus

14.09.458

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya and North of Syria

10.09.506

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya, Samandag

29.05.526

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya, Samandag

29.11.529

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya

561

37.20 N

-35.90 E VIII+

Anazarba, Ceyhan-Adana, Antakya

30.09.587

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya (60.000 dead)

08.04.859

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya, Lazkiye

867

36.25 N

-36.10 E IX

Antakya

10.08.1114

36.25 N

-36.10 E IX

Ceyhan, Antakya, K.Maras (Tsunami)

13.08.1822

37.35 N

-35.80 E X

Antakya, Iskenderun (20.000 dead)

02.04.1872

36.40 N

-36.20 E IX

Antakya, Samandag (1.800 dead)

Tablo. V Antakya bölgesinde görülen yakızn zaman depremleri

(edac.biz/seramar1/html/Presentations%20all/session%201/Seramar_Schwarz_EDAC.pdf)

(Kalafat D, Bagci G. Adana ve Dogu Anadolu fay zonunun depremsellik özellikleri. TMMOB, Jeofizik Muh. Toplantısı-Adana, (Beyen K, Erdik M, Mazmanoğlu C, Ekmekçioğlu Z. (Antakya’nın geçmişten günümüze sismik aktivitesi ve yapılması gerekenlerin değerlendirilmesi. TMH – Türkiye Mühendislik haberleri 2003;1 (423): 51-53.)2001;36-43.)

Gün

Koordinlar, Lat. Uzun.

Yer (Location)

Büyüklük (Magnitude)

14.06.1936

36.5   36.0

Iskenderun bay

5.5

08.04.1951

36.6   36.1

Iskenderun

5.7

22.10.1952

36.5   35.3

Ceyhan

5.0

24.03.1953

37.0   37.0

Gaziantep

5.1

07.04.1967

37.4   36.1

Yumurtalik-Ceyhan

5.0

15.07.1976

37.5   35.9

Yumurtalik-Ceyhan

5.0

29.06.1971

37.1   36.8

Aslantas-Berke

5.0

11.07.1971

37.2   36.8

Aslantas-Berke

5.0

24.06.1989

36.2   36.1

Antakya

5.1

10.04.1991

37.5   35.7

Yumurtalik-Ceyhan

5.4

03.01.1994

36.9   35.8

Yumurtalik-Ceyhan

5.3

22.01.1997

36.1   36.1

Antakya

5.5

22.01.1997

36.2   36.0

Samandag

5.2

27.06.1998

36.8   35.5

Ceyhan

6.3

04.07.1998

36.8   35.4

Ceyhan

5.4

25.06.2001

37.2   36.1

Osmaniye

5.4

6 Şubat 2023

20 Şubat 2023

Pazarcık, Elbistan + Hatay

Antakya, Harbiye, Samandağ

8 Mw  (± 0,1) ve 7,5 Mw

6.3 Mw [50] (± 0.1) ve 5.8 Mw

 VI. ANTAKYA’DA DEPREMLERDE YIKILAN UYGARLIKLARIN IZLERI

Tarih içinde Antakya’da büyük depremlerde yıkılan uygarlıkların yüzeye yakın yer altındaki izleri ve kalıntıları, özellikle Seleukos ve Roma dönemi görkemli yapıları ve mozaikleri günümüzde de tarihe ışık tutmaktadır.

Büyük bir değer olan bu uygarlık yapılarının bulunması ve ortaya çıkarılması Türkiye’nin sorumluluğundadır.

İpek yolunun Akdeniz’e ulaştığı yerde bulunan;

  1. Antakya (Antioch),
  2. Defne (Daphne),
  3. Seleukeia Pierra (Çevlik) zengin uygarlık kalıntılarını, görkemli mozaikleri saklamaktadır (Harita 1).

Antakya İÖ 300 yılında Seleukos I Nicator tarafından kurulmuştur.

Roma, İskenderiye ve İstanbul (Konstantinopolis) ile birlikte Romanın 4 büyük kentinden birisidir. 

Fransız Yönetiminin Hatay’a Gelişi ve Gidişi

(Geliş: 13.11. 1918, İskenderun, 17.11.1918;  Gidiş: Antakya; 23 Temmuz 1939)

Princeton Üniversitesi (1932-1939)

Antakya bölgesi, 1. Dünya Savaşı sonrası, Fransız yönetimine girmiştir ve 1930'da Princeton Üniversitesi 6 yıllık kazı yapma izni almış ve Aralık 1931'de Antakya Kazı Komitesi aşağıdaki üyelerle kurulmuştur:

  • Princeton Üniversitesi,
  • Baltimore Sanat Müzesi,
  • Worcester Sanat Müzesi ve
  • Fransa Ulusal Müzesi (Musées Nationaux de France).

4 Mart 1932'de dondurucu soğuklara ve yoğun yağmura karşın, kazı çalışmaları hızla başlamıştır.

Bu bölgeden çıkarılan, görkemli mozaiklerin önemli bir kısmı 1932-1939 yılında Amerika ve Avrupalı arkeologlar tarafından o günün yetersiz “eski teknolojisi” ile çıkarılarak, adeta “talan” edilircesine götürülmüştür (Fotoğraf 8-12), bir kısmı ise Hatay Arkeoloji Müzesinde bulunmaktadır.

Uygarlığa Karşı Saygısızlık

  • Bazı görkemli mozaikler kesilerek parçalara ayrılmış ve değişik müzelerde sergilenmiştir.
  • Bu durum, sanata, sanatın bütünlüğüne, tarihe ve uygarlığa karşı büyük bir “saygısızlık” olmuştur.
  • Türkiye, bu mozaikleri, doğduğu topraklara geri getirmenin yolunu bulmalıdır.

Harita 1. Antakya ve çevresi. Harita: Scott Walker (https://www.ias.edu/ideas/coleman-mosaics)

(Coşkun Y. Hatay Sorunu ve ABD: Washington’un Hatay’da Arkeolojik Kazı İmtiyazını Sürdürme Girişimleri. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 2020;36 (101)): 111-138)

(Coleman KM. Late Roman Mosaics at the Institute for Advanced Study. nstitute for Advanced Study, Princeton, 2018 (https://www.ias.edu/ideas/coleman-mosaics).

Fotoğraf  8. Seleucia Pieria (Seleukeia Pierra), İçme Yarışması Evi, Mozaiklerle Genel Bakış, 1939 (Antakya Kazı Arşivleri, Negatif NO. 5274) (House of the Drinking Contest, overview with mosaics in situ, 193)9 (Antioch Excavation Archives, negative no. 5274) (Committee for the Excavation of Antioch-on-the-Orontes 1932-1939, Department of Art and Archaeology, Princeton University) (KenfieldS T. Archaeological Archives, Department of Art and Archaeology, Princeton University. Anabases 2010;11:11-9).

Fotoğraf 9. Phoenix'in Evi, Daphne: Yerinde geometrik zemin. Enstitünün parçası sol alttan (fotoğraf 3331), Antakya Keşif Arşivleri (1932), Sanat ve Arkeoloji Bölümü, Princeton Üniversitesi.

Fotoğraf 10. Phoenix'in Evi, Daphne: Geometrik parça. Fotoğraf: Bruce M. White.

Fotoğraf 11. Antakya Görkemli Av Mozaiği.(Antakya Kazı Reg no. 1936.30) (Worcester Sanat Müzesi'nde sergileniyor). Barsanti C. The Fate of the Antioch Mosaic Pavements: Some Reflections (Antakya mozaiklerinin kaderi: bazı yansımalar). JMR 2012;5: 25-42.

Fotoğraf 12. Defne. Rams'ın Kafaları Evi, Defne: Rams'ın kafalarıyla Friz Parçası. Fotoğraf: Bruce M. White (House of the Rams' Heads, Daphne: fragment of frieze with rams' heads. Photo: Bruce M. White).

  1. HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNIVERSITESI (MKÜ)

1992 yılında Vali Utku Acun (Fotoğraf 13)’un liderliğinde kurulmuş olan Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya’nın, İskenderun çıkışı üzerinde, Kızıldağ eteklerinde, Alahan Köyü “arazisi” üzerine kurulmuştur (Tayfur Ata Sökmen Kampüsü).

MKÜ 11.07.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3837 Sayılı Kanunun 25’inci ve 28.03.1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları (YÖK) Teşkilat Kanununa eklenen “Ek-17 maddesi” ile kurulmuş; Prof. Dr. Haluk İpek (Fotoğraf 14), (1992-2002) kurucu Rektör olmuştur.

MKÜ Üniversitesinde, ikinci Rektör Prof. Dr. Metin Gürkanlar  (Fotoğraf 15) (2002-2006),

3. Rektör Prof. Dr. M. Şerefettin Canda (Fotoğraf 16) (28 Kasım 2006-28 Kasım 2010) görev yapmıştır.

  • Prof. Dr. Haluk İpek ( 24 Mayıs 2018), MKÜ’nün kuruluş sürecinde çok önemli çalışmalar yapmış ve Üniversite’ye çok sayıda gayrimenkul kazandırmış, Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, İktisadi ve İdari İlimler Fakülteleri yapılarını yaptırmıştır.
  • Prof. Dr. Metin Gürkanlar (3 Aralık 1940, Finike-), Prof. Dr. Haluk İpek’ten sonra görev yapmıştır.
  • Prof. Dr. M. Şerefittin Canda (10.09.1944, Antakya-), 28.11. 2006-2010 döneminde görev yapmıştır.

Mustafa Kemal Üniversitesinde 2 dönem görev yapmış olan

Kurucu Rektörü Prof. Dr. Haluk İpek ile

2. Rektör Prof. Dr. Metin Gürkanlar’dan sonra göreve başladığım için;

Önceden başlamış olan projeler ve yeni geliştirilen projeler ile birlikte,

MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi ve

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine öncelik verdim.

MKÜ’nde göreve gelmeden önce, hazırlamış olduğum MKÜ gelişim projesi hedefleri doğrultusunda çalışmalarımı sürdürdüm.

Böylece, Hatay’ın tüm ilçelerde MYO’ları açıldığı gibi İskenderun Teknik Üniversitesinin kuruluşunu sağlamak için gerekli tüm Fakülte, YO ve MYO’ları da, İskenderun ve yakın ilçelerde kurulmuştur.

Mustafa Kemal Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Haluk İpek’i birçok kez konuk ederek görüştüm, MKÜ’nin iş ve işlemleri ile ilgili olarak bilgi aldım ve yararlanmaya çalıştım (Fotoğraf 17).

Mustafa Kemal Üniversitesinin kuruluşunda emek vermiş, iyi işler başarmış olan Kurucu Rektör Prof. Dr. Haluk İpek’i saygı ile anıyorum, Hataylıların adını en iyi biçimde yaşatacağına inanıyorum.

Fotoğraf 17. Mustafa Kemal Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Haluk İpek ve Prof. Dr. M. Şerefittin Canda (2009).

  1. MUSTAFA KEMAL ÜNIVERSITESI (MKÜ) VE DEPREM

Deprem bölgesinde olmanın bilinci ile yapılmış olan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma (SUA) Hastanesi 15 Aralık 2008 günü hizmete açılmıştır (Tayfur Sökmen Kampüsü, Alahan, Antakya).

Mustafa Kemal Atatürk’ün Anısını Yaşatan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Hatay’ın Anavatana katılmasını sağlayan, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısını yaşatan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, MKÜ Tayfur Ata Tıp Fakültesinin (Fotoğraf 18-21), MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma (SUA) Hastanesinin (Fotoğraf 22-29);

“bilimin yolunda yürüyerek”, bilimsel ve toplumsal alanda bölgeye ve insanlığa büyük hizmetler yapacağına, değerli entelektüel bilim insanları ve çağdaş eğitimli gençler yetiştireceğine inanıyorum.

MKÜ Tıp Fakültesinin Eğitim ve Öğretime Başlaması (28 Ağustos 2007)

28 Ağustos 2007 günü, YÖK’den gelen izinle, 103 öğrenci ek listeden alarak eğitime başlayan MKÜ Tıp Fakültesi ile birlikte,

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi,

100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin, Hatay’da gerçekleştirdiği en önemli eğitim, sağlık, kültür ve entelektüel projedir.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi  (15 Kasım 2009)

Bu bilinçle, görev dönemimizde, MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, hizmete açılmış değerli akademik uzman doktorlar görev almış ve en güncel, çağdaş tıbbi araç gereçler ile donatılmıştır.

Mustafa Kemal Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi

MKÜ Döner Sermaye İşletmesinin tüm borçları ödenmiş, Doktor ve hak sahiplerinin Döner Sermaye katkı payı ödemeleri “100’de 200” üzerinden, eksiksiz ve gününde ödenmiştir.

MKÜ Rektörlüğünün ve Tıp Fakültesinin, bilimsel anlamdaki bu çalışmaları ve Antakya’ya çok sayıda tıp alanında, “özel dallardaki” bilim insanlarının görev almasının sağlanması ve Antakya’nın sağlıkta bir çekim merkezi olması sonucu, Antakya’da yeni Özel Hastanelerin de açıldığı görülmüştür.

Ambulansların Yönü Antakya’ya Doğru

Bölge hastalarının ve Ambulansların yönü, Adana ve Gaziantep’ten, ayrıca Suriye’den Antakya’ya doğru yönelmiştir.

Antakya’nın Sağlık, Şifa, Eğitim ve Kültür Merkezi Olması

Böylece Antakya, MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi, MKÜ SUA Hastanesi, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler ile birlikte, büyük bir sağlık, şifa, eğitim ve kültür merkezi olarak güçlenmiştir.

Mustafa Kemal Üniversitesinin Bölge Barış, Kardeşlik, Eğitim, Kültür ve Ticaretine Katkıları

  • Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (MKÜ SUAH),
  • aynı zamanda tüm Suriye ve Orta Doğu halklarına da
  • sağlık hizmeti ve tıp eğitimi (Türkçe) sunmak yönündeki çalışmaları;
  • topumun moral ve motivasyonunun yükseltilmesine,
  • Türkiye’nin sosyolojik ve bilimsel etkinliğinin artmasına,
  • komşu ülkeler ve halklar arasında “barış, kardeşlik, ticaret ve kültürel” işbirliğinin güçlenmesine
  • ve Türkiye’nin saygınlığının artmasına katkı yapmıştır.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin Mimari Yapısı Orijinaldir

  1. MKÜ Sağlık uygulama ve Araştırma Hastanesi projesinin her aşaması,

Türkiye Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu ödeneklerle gerçekleşmiş;

  • özenle,
  • emekle,
  • bilgiyle,
  • dikkatle ve “işlevsel” olarak yapılmıştır.

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin;

  • orijinal, görkemlimimari kimliğinin” ve “mimari görünümünün” anlamı;

Türkiye Cumhuriyeti’nin;

  • “bu topraklarda göklere yükselen sonsuzluğunu”, “görkemini”,
  • insanlığa verdiği huzuru”,
  • “en gerçek yol gösterici” olan “bilime açılan” kapısını simgelemektedir.
  • Hukuksal olarak” “koruma altındadır”, Yakın ve uzak görünürlüğünü koruyalım;
  • Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi” adının “gölgelenmesine” izin vermeyelim.
  1. MKÜ Rektörlüğünün görevi;
  • “mimari kimliğin bütünlüğüne” saygılı olmak,
  • teslim aldığı “değerli emaneti”, aslına uygun biçimde geleceğe taşımaktır.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine, yeni yapılacak eklentilerin;

  • ana mimari projenin; kimliğini, “bütünlüğünü, anlamını” bozmasına izin verme…..

  1. Cumhuriyetin 100 yılına ulaştığımız günlerde,

Hatay MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi;

6 Şubat ve 20 Şubat 2023 günlü büyük depremlerinden sonra,

Hatay ilinde ayakta kalmış tek hastane olması (Basında çıkan bilgilerin ışığında);

  • MKÜ’nin kuruluşundan bu yana, emek, özveri, bilinç ve “onurları” ile görev yapan,
  • yönetici, mühendis, teknisyen, işçi ve personelin,
  • tüm “adsız kahramanlarınortak başarısı ve halkımıza armağanıdır.

Görevin yerine getirilmesinde, özenli çalışmalarına tanık olduğum;

Rektörlük görevlileri;

  • Prof. Dr. Mehmet Kahraman (Genel Sek. Yard.),
  • Prof. Dr. Nafiz Çeliktaş (Gen. Sek. Yard.)
  • Prof. Dr. Hasan Hallaçeli (SKS),
  • Prof. Dr. Mehmet Özbirecik (SKS İşletmesi),
  • İbrahim Satılmış (Bütçe), 
  • Refik Sivaslıgil (İnş. Müh.) (Yapı İşleri),
  • Tolga Moralıoğlu (İnş. Müh.)
  • Ayça Öcal (Mimar)
  • Mehmet Güler (Elek. Müh.)
  • Hüseyin Köğ (Mak. Müh)
  • Ramazan Sayın (İnş. Müh.)
  • Erhan Kolağası (İnş. Müh)
  • Abdulkadir Bayraktar (İnş. Tek.)
  • Hüseyin Gülmez (Elek. Tek.) ve diğer çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.

Fotoğraf 18. MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi (2009).

Fotoğraf 19. MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesinin eğitim öğretime başlayabilmesi için yapılan YÖK denetimi: Prof. Dr. Yunus Söylet (İÜ Rektörü), Prof. Dr. Tuçalp Özgen (HÜ Rektörü), Prof. Dr. Enver Hasanoğlu (GÜ Rektörü), Prof. Dr. Mustafa İlhan (YÖK Üyesi), Prof. Dr. M. Şerefettin Canda (MKÜ Rektörü),…

Fotoğraf 20,21. MKÜ Tıp Fakültesi açılış dersi  (Türkiye’de çağdaş tıbbın kuruluş tarihi), Rektör Prof. Dr. M. Şerefettin Canda (15 Kasım 2007).

Fotoğraf 22. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Protokol Girişi ve genel görünümü (2009).

Fotoğraf 23. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Protokol Girişi ve Genel Görünümü.

Fotoğraf 24. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Orijinal Mimari Görünüm) (2009); Türkiye Cumhuriyeti’nin; “bu topraklarda göklere yükselen sonsuzluğunu”, ve “görkemini”, “insanlığa verdiği huzuru ve güveni”, “en gerçek yol gösterici” olan “bilime açılan” kapısını simgelemektedir.

Fotoğraf 25. Hatay MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Poliklinikler Girişi (Orijinal Mimari Yapısı) (2009-2010).

Fotoğraf 26. MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bağlantı yolunun yapımı (2010).

Fotoğraf 27. MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (En son teknoloji görüntüleme cihazları) (2010).

 

Fotoğraf 28. MKÜ Sağlık Uygulama Hastanesi Poliklinikleri, Hastaların karşılanması ve en üst düzeyde ilgi görmesi (2010).

     

Fotoğraf 29. MKÜ Sağlık Uygulama Hastanesi Poliklinikleri, Hastalarla yakından ilgilenilmesi (2020).

Fotoğraf 30.  MKÜ Sağlık Uygulama Hastanesi, Hastalrın Yataklıarnda görülmesi (2010).

  1. MUSTAFA KEMAL HASTANESI ILE ILGILI BASINDA ÇIKAN HABERLER (DEPREM SONRASI)

  1.  BSHA, GÜLİZ YILDIZ ZEREN’in yazısı (7 ŞUBAT 2023)

Zeren Yıldız G. Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde Yaralılara İlk Müdahale Yapılıyor. Bilim ve Sağlık Haber Ajansı,  Sağlık, 7 ŞUBAT 2023.

www.bsha.com.tr/mustafa-kemal-universitesi-hastanesinde-yaralilara-ilk-mudahale-yapiliyor/

Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesinde

Yaralılara İlk Müdahale Yapılıyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde deprem enkazından çıkartılan yaralı hastalara müdahaleler son hızıyla devam ediyor

 

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde deprem enkazından çıkartılan yaralı hastalara müdahaleler son hızıyla devam ediyor.

Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) şu anda hastanede görevli Yoğun Bakım Hemşiresi Burak Seçinti ile irtibata geçerek bilgi aldı.

Hastane bölgesinde AFAD, UMKE, Sağlık Bakanlığı Özel Kurtarma Ekipleri, özel hastanelerden gelen ekiplerin bulunduğunu belirten Hemşire Seçinti;

Durmadan çalıştıklarını belirterek yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar olduğunu, hastane bünyesinde ilave ameliyathane kurulma çalışmalarının söz konusu olduğuna dikkat çekti.

“Koridorlarda Bekletilen Yaralılar Servislere Alınıyor”

Acil yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların olduğu hastanede, ortopedik travma vakalarının bulunduğunu söyleyen Seçinti, “Burada devlet tüm imkanlarını sunuyor. Ventilatör, oksijen ihtiyacı konusunda hepsi katlarda var yalnız alt katlar şu anda kullanıldığı için bir takım eksiklikler yaşanıyor.

Üst katlara çıkılmaya başlandı tedavi için. Durmadan ara vermeden vaka alınıyor. Hastalar soğuk nedeniyle hipotermik durumdalar” dedi.

Yetkililere Çağrı!

Sosyal Medya twitter üzerinden de yetkililere seslendiklerini söyleyen Burak Seçinti, acil ameliyathanenin açıldığını ifade etti.

Hastaların hastanenin üst katlarına doğru hastaların transfer edildiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Burada acil yakın takip ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımız var. Lütfen sesimizi duyun.

Komşu şehirlerimize bu hastaların gönderilmesi zorunlu. Tam teşekküllü hastanelere bu hastaların sevk edilmesi için tüm yetkililere sesleniyoruz.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

  1.  Gazete Duvar, Can Bursalı ve Kadir Cesur’un yazısı ( 08 Şubat 2023)

Bursalı C, Cesur K. Depremzedeler cenazeler arasında tedavi ediliyor (Kentte, ayakta kalan tek güvenli yapı, Mustafa Kemal Üniversitesi /MKÜ Hastanesi). Gazete Duvar, 08 Şubat 2023.

https://haberledik.com/haber/mustafa-kemal-universitesi-hastanesinde-yaralilara-ilk-mudahale-yapiliyor-262890.html

Depremzedeler cenazeler arasında tedavi ediliyor

Hatay'da depremde ayakta kalan MKÜ Hastanesi'nde çok sayıda teşhis edilmeyi bekleyen cenaze bulunuyor. Hastane koridorundaki tüm boş alanlarda, sağ kurtulan depremzedeler tedavi edilmeye çalışılıyor..

-“Kentte, ayakta kalan tek güvenli yapı,

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hastanesi göze çarpıyor.”

“HATAY-Depremin vurduğu 10 ilde büyük yıkım varken, Antakya'nın neredeyse tamamı yerle bir oldu.”

“MKÜ HASTANESİ HASAR ALMAMIŞ”

 “Kente yaklaştıkça, televizyonlara, internet sitelerine ve sosyal medyaya yansıyanların, gerçeğin çok az bir kısmı olduğunu anlıyoruz.

Yol boyunca depremden etkilenmeyen küçük bir alan bile göremiyoruz.”

 “Bir istisna hariç.

Kentteki ilk durağımız olan merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki                     

Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bulunduğu kampüste,

cam kırılması gibi ufak hasarlar haricinde bir problem görünmüyor.”

“Aynı zamanda hastane kampüsü kentte elektriğin, telefon şebekesinin ve internetin kullanılabildiği tek alan. Hastane elektrik ihtiyacını büyük bir jeneratör yardımı ile karşılıyor.”

 “Hastanede, doktorlar ve hemşireler canla başla yaralı depremzedeleri tedavi etmek için çabalıyor.”

 “Hiçbir altyapı hizmetinin verilemediği Hatay'da, yıkılan ve hasar alan yüzlerce binanın yanında hastane kampüsü ayakta kalan en önemli yapıların başında geliyor.”

  1. Manşet Türkiye– Hasan Çömlekçi’nin yazısı (12 Şubat 2023)

Çömlekçi H. Eğer sağlam yaparsan, yıkılmaz! İşte kanıtı: Hatay Tıp Fak. Hastanesi  Manşet Türkiye, Sağlık 12 Şubat 2023

https://www.mansetturkiye.com/eger-saglam-yaparsan-yikilmaz-iste-kaniti-hatay-tip-fakultesi-hastanesi/84273/

Eğer sağlam yaparsan, yıkılmaz! İşte kanıtı:

Hatay Tıp Fakültesi Hastanesi

Hatay, son yaşanan iki depremle yerle bir oldu. Belli başlı noktalarda sağlam yapılmış binalar ayakta kaldı.

Hatay'da ayakta kalan binalardan biri de Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi... İzmir'den Hatay'a MKÜ rektörü olarak gidip emekli olunca İzmir'e geri dönen Prof. Dr. Şerafettin Canda'nın yaptırdığı, yaptırırken de bazı müteahhitlerin hedef aldığı Tıp Fakültesi binasıyla ilgili Halk Müziği Sanatçısı Saime Cantürk şunları yazmış:

 

“Hatay’da ayakta kalan Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binalarını, gerçek bilim adamı, dürüst insan Dokuz Eylül Üniversitesi Patoloji Ana Bilim Dalı başkanlığından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ne atanmış Rektör Prof. Dr. Şerafettin Canda hocamız zamanında büyük mücadeleler verilerek yaptırılmıştır. O dönemde Mustafa Kemal Üniversitesinin gençlik konserine gitmiştim. Kendisi Hatay Reyhanlı çocuğu olduğu için üniversiteye çok önem veriyordu, hatta inşaat halinde iken bizleri de gezdirmişti….”

  1.    SAYGI ÖZTÜRK’ün yazısı. Sözcü Gazetesi 20 Şubat 2023

Öztürk S. KURALLARA UYARSANIZ BİNANIZA BİR ŞEY OLMAZ. Sözcü, 20 Şubat 2023. (https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/calma-cirpma-olmazsa-kurallara-uyarsaniz-binaniza-bir-sey-olmaz-7597026/)

KURALLARA UYARSANIZ BİNANIZA BİR ŞEY OLMAZ

“Çalma çırpma olmazsa, kurallara uyarsanız binanıza bir şey olmaz.”

Hatay MKÜ Rektörlüğü görevinde bulunan Prof. Dr. Şerefittin Canda:

“Yer seçimine özen gösterir, yapımı sırasında çalma ve çırpmaya izin vermezseniz binanız yıkılmaz. Bunun somut örneklerinden birisi de üniversitemiz hastanesidir” dedi.

Çalma çırpma olmazsa, kurallara uyarsanız binanıza bir şey olmaz

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi depremde ayakta kalan az sayıda kamu binası arasında yer aldı.

Binanın yapımı döneminde Hatay MKÜ Rektörlüğü görevinde bulunan Prof. Dr. M. Şerefittin Canda;

Yer seçimine özen gösterir, yapımı sırasında çalma ve çırpmaya izin vermezseniz binanız yıkılmaz. Bunun somut örneklerinden birisi de (MKÜ) üniversitemiz hastanesidir” dedi. 

28 Kasım 2006- 28 Kasım 2010 döneminde, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in imzasıyla (DEÜTF’ndeki görevinden) MKÜ Rektörlüğüne atandığını belirten Canda,  SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

  • “TÜM YAPILARIMIZ AYAKTA“
  • “Rektörlük dönemimde yetkililerle iyi geçindim ve pek çok iş yapmaya çalıştım.
  • Birçok fakülte kuruldu.
  • MKÜ Tıp Fakültesi eğitime geçti.
  • MKÜ hastanesi açıldı.
  • 450 yataklı MKÜ hastanesinde son teknolojiye uygun 11 ameliyathane, laboratuvar kurduk.
  • Ambulansların yönü, Adana, Gaziantep yerine Antakya’ ya döndü.
  • Deprem sonrası, tüm yapılarımız ayakta ve sağlam kaldı.
  • Benim bütün çabam hastanenin çalışması.

Kendisine bu süreçte görev verilmesi ve danışılacak konularda “Türkiye’nin emrinde” olacağını belirten Prof. Dr. M. Şerefittin Canda,

Türkiye’nin okullarında okuduğunu, ülkeye her koşulda hizmete hazır” olduğunu kaydetti.

Canda, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Binalar sağlam. Hepsinin sorumlusuyum.”

“Bütün çabam, hastanenin çalışılabilir hale gelmesidir”.

Orada insanların morali bozuk, doktor kayıpları çok. Bu koşullar nedeniyle hastanemizin bütün bölümleri çalıştırılamıyor.

Doktor ve diğer sağlık personelinin kalabileceği hijyen ortamı sağlarsanız, gönüllü çalışacak çok sayıda sağlık personeli gelir. Gönüllü olarak gelecekler arasında ben de varım.”

Sağlıkçılar için konteynır şart: Hastanenin daha rantabl çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Şerefittin Canda;

“Bunu yapabilirim.

Öncelikle, yapılması gereken çalışacak doktor ve diğer sağlık personelinin, hijyenik yatabilecekleri yaşam alanı, örneğin, konteynırlar kurulur.

Sağlık personeli, hastanede daha rahat hizmet verebilir.

Şu anda, hastalar Adana, Mersin, Ankara’ya götürülüyor” dedi.

  1.  Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör. Haberler.Com, 9 Mart 2023

https://www.haberler.com/guncel/mku-rektoru-eren-120-ogrencimizi-kaybettik-hala-15684612-haberi/

Mustafa Kemal Üniversitesi rektörü konuştu:

120 öğrenci, 40 akademisyen ve 70 personel hayatını kaybetti

"ÖZELLİKLE HASTANENİN AYAKTA KALMASI GEREKİYORDU"

Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, depremde (Hatay’da) tek ayakta kalanın (MKÜ) üniversite hastanesi olduğunu belirtirken, …

“Üniversitede özellikle hastanenin ayakta kalması gerekiyordu”

Bölgede çünkü tek ayakta kalan bizim (MKÜ) hastanemizdi. Diğerleri yıkılmıştı. …”

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren (9 Mart 2023)

 “TEDBİR AMAÇLI HASTANE BOŞALTILDI”

İlk depremlerde (6 Şubat 2023) ayakta kalan (MKÜ) üniversite hastanesinin 20 Şubat'a kadar hizmet verdiğini aktaran Prof. Dr. Eren, "20 Şubat'a kadar hastanemiz çok güzel bir şekilde hizmet verdi.”

“Binlerce hastaya baktık o süreçte”. “Doktorlarımız gece gündüz çalıştılar. ….”

“20 Şubat depreminde hastanemizde bazı hasarlar oluştu. Biz de “tedbir amaçlı” hastaneyi boşalttık” (Kaynak: DHA)

  1.  MUSTAFA KEMAL ÜNIVERSITESI (MKÜ) 2006-2010 DÖNEMINDE YAPILAN DIĞER YAPILAR

MKÜ’nde görevli olduğum 28 Kasım 2006-2010 döneminde MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi dışında çok sayıda Fakülte, Yüksek Okul ve Spor Salonu yapımı sürdürülmüş ve bitirilmiştir.

Örneğin Antakya’da Eğitim Fakültesi ve GSF (Fotoğraf 31), BESYO (Fotoğraf 32), 2000 Kişilik Kapalı Spor Salonu (Fotoğraf 33) (Öz kaynaklardan), BESYO Jimnastik Salonu, Reyhanlı MYO (Fotoğraf 34,35), İskenderun’da Mühendislik Fakültesi (İskenderun Teknik Üniversitesi, İSTE) (Fotoğraf 36,37), Batı Müziği Konservatuvarı ve yapılmıştır. MKÜ’nün öğrenci sayısı 30 bin öğrenciyi aşmıştır.

Ayrıca MKÜ Kumlu Tarımsal Araştırma Merkezi projesinin ödeneği DPT’dan çıkarılmış, ihalesi yapılmış (tamamlanmış), görevim bittikten sonra (28 Kasım 2023), durdurulmuştur.

Fotoğraf 31. MKÜ Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi, 2010.

Fotoğraf 32. MKÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (Fakültesi), 2010.

Fotoğraf 33. MKÜ 2000 kişilik Kaplı Spor Salonu (Öz kaynaklardan yapılmıştır). (2010).

Fotoğraf 34,35. MKÜ, Reyhanlı MYO, yapım aşamalrı (2010).

İskenderun Teknik Üniversitesinin Kuruluşu

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğüne Sn. Ahmet Necdet Sezer tarafından 28 Kasım 2006 günü atandım. Önceden hazırladığım MKÜ Projesi içinde İskenderun ve çevresinde Fakülte ve Yüksek Okullar açarak, sanayinin gerek duyduğu “nitelikli” iş gücünü ve teknik personelin yetişmesini de planlamış ve YÖK’te yapılan mülakatta belirtmiştim.

Bu dönemde  (2007, 2008 yılında), İskenderun Körfezi’nde bulunan ve büyük bir sanayi kenti olan İskenderun’da bir Devlet Üniversitesi açma hedefi doğrultusundaki çalışmalarımı yoğun biçimde sürdürdüm. Böylece, İskenderun ve çevresinde yeni Fakülte ve Yüksek Okullar açılmış, sonuçta yeni bir Devlet Üniversitesi (İskenderun Teknik Üniversitesi) doğmuştur.

Bu gelişmelerde, o dönemde birlikte çalışmış olduğum;

–    Hatay Valisi Sn. Ahmet Kayhan (30 Aralık 2005 - 27 Nisan 2008),

–    İskenderun Belediye Başkanı Sn. Mete Aslan,

–    İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sn. Halil Şahin,

–    İskenderun Demir Çelik Fabrikaları (İSDEMİR) Genel Müdürü Sn. İsmail Akçakmak,

–    Diler Holding (Yazıcı Demir Çelik),

–    İskenderun Spor Kulübü Başkanı Sn. Ayhan Bölükbaşı’na teşekkürlerimi sunuyorum.

Mustafa Kemal Üniversitesi’ne güven göstererek, çok önemli “maddi” destekler sağlamışlar ve İskenderun Teknik Üniversitesinin kuruluşunu sağlayan temeller böylece 2008 yılında imzalanan “İskenderun Protkolü” ile atılmıştır.

“İskenderun Protkolü”, Vali Ahmet Kayhan tanıklığında, MKÜ Rektörü Prof. Dr. M. Şerefittin Canda, İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil Şahin ve İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan tarafından, basın önünde törenle imzalanmıştır.

İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası, İskenderun Mühendislik Fakültesi yapımında kullanılmak üzere, MKÜ Bütçesine 3.5 Trilyon TL (O günkü para ile) katkıda bulunmuştur.

Ayrıca İskenderun Spor Kulübünün bulunduğu Yapılar MKÜ’ne devredilmiş ve Su Ürünleri Fakültesi buraya yerleşmiş ve denize kavuşmuştur.

Gerçekten, İskenderun Protokolünün imzalanmasından 2 yıl sonra, “Hatay`da yeni bir üniversite için zemin oluşmuştur.” Bu üniversiteye, İskenderun Teknik Üniversitesi adı verilmiştir (13.10.2010 CİHAN, HaberAktüel).

Belirtmeliyim ki; Sn Ahmet Kayhan gibi son derece “jentilmen” bir Valinin bulunması, Antakya Lisesi’nden sınıf arkadaşım Mete Aslan (İskenderun Belediye Başkanı) ve ODTÜ’den sınıf arkadaşım İsmail Akçakmak (İSDEMİR Genel Müdürü) gibi iki değerli sınıf arkadaşımın varlığı, İskenderun Üniversitesi kuruluşu hedefi doğrultusundaki işlerimi çok kolaylaştırmıştır.

2008 yılında, Hatay Valisi Sn. Ahmet Kayhan’ın ve basının önünde İskenderun Protokolünü imzalayarak, ilk adımını atmış olduğum “İskenderun Üniversitesi” projesini, yaklaşık 2 yıl sonra Hatay Vali Vekili Sn. Kadim Doğan Başkanlığında toplanan İl Koordinasyon Kurulunda, yapmış olduğum konuşmada açıkladım:  Hatay`da yeni bir üniversite için zemin oluştu (13 Ekim 2010).

Buradan İskenderun halkına iyi dileklerimi sunuyorum.

İskenderun Teknik Üniversitesinin Kuruluşu

Rektör Canda: Hatay`da yeni bir üniversite için zemin oluştu

Hatay İl Koordinasyon Kurulu  (13.10.2010, Antakya)

Hatay İl Koordinasyon Kurulu Vali Vekili Kadım Doğan Başkanlığında gerçekleşti (13.10.2010 CİHAN, HaberAktüel)

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. M. Şerefettin Canda, MKÜ’nün öğrenci sayılarının 30 binin üzerine çıktığını, açacakları yeni fakültelerle birlikte kurulacak ikinci bir üniversite için (İskenderun Üniversitesi) sağlam bir zemin oluşturduklarını dile getirdi.

Rektör Canda: Hatay`da yeni bir üniversite için zemin oluştuğunu bildirdi. https://www.haberaktuel.com/rektor-canda-hatay-da-yeni-bir-universite-icin-zemin-olustu-haberi-316493.html

Fotoğraf 36. Günümüzde İskenderun Teknik Üniversitesi  adını alarak işlevini sürdüren MKÜ Mühendislik Fakültesi (2010). 11 Ekim 2007 günü İskenderun Kampus İhalesini

Fotoğraf 37. İskenderun Mühendislik Fakültesi yeni binası ve açılış töreni (2009) (İskenderun Teknik Üniversitesi, güncel olarak). (2010).

  1. SONUÇ VE ÖNERILER
  1. Antakya Deprem Bölgesi  (Antioch, Daphne, Seleucia Pierra)  ve çevresi eski çağlardan bu yana, Türkiye’deki önemli bir deprem bölgesi olarak bilinmektedir.

Bu konuda, tarihsel metinlerde önemli kayıtlar bulunmaktadır (Cassius Dio, Libanios, Malalas).

Ölü Deniz Fay Zonu üzerinde bulunan Antakya bölgesi, depremlerle birlikte yaşamaya bilimsel yöntemlerle hazırlanmalıdır.

  1. Yeni Kurulacak Antakya Deprem Zonu Dışında Yaspılmalıdır

Yeni kurulacak Antakya, deprem zonu dışında, depreme karşı bilimsel önlemler alınarak kurulmalı, yer seçiminde, yer bilimleri  (Jeoloji), ekoloji, coğrafya, arkeoloji dikkate alınmalıdır.

  1. Bölgenin “jeomorfolojik” yapısı, “uzay görüntüleri” eşliğinde korunmalıdır

Örneğin Habibi Neccar Dağı üzerinde, değişik alanlarda faaliyette bulunan “Taş Ocakları”, durdurulmalıdır

  1. Antik Uygarlıkların Kalıntıları (Antik Antakya Kurtarılmalıdır)

Antik kentlerin (Antioch, Daphne, Seleucia Pierra)  altında, yörede geçmişte yaşamış olan antik uygarlıkların kalıntıları durmaktadır. Bu alanlara “betonarme” yapılar yapılmamalıdır.

Örneğin, Princton Üniversitesi ve birlikte çalışan diğer kuruluşlar, 1932-1939 yılları arasında, “hızla” kazı yaparak önemli mozaikleri götürmüş, bir kısmını Hatay müzesine bırakmıştır.

Günümüzde, kentin altında bulunan “antik Antakya’nın” bir bölümü gün yüzüne çıkarılabilir.

  1. 6 Şubat 2023 ve 20 Şubat 2023 depremleri, 11 ilimizde ve komşu ülke Suriye’de, yaklaşık 15 milyon nüfusu etkilemiş, en büyük yıkım ise Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman illerinde olmuş, 50.000 i aşan insanımız yaşamını yitirmiştir.
  2. MKÜ Deprem Araştırma Merkezi

Deprem sonrası Antakya bölgesinin yapılaşması planlanırken, MKÜ Deprem Araştırma Merkezi, Arkeoloji, Coğrafya, Sosyoloji, vb bölümleri ile birlikte çalışılmalıdır.

MKÜ Deprem Araştırma Merkezi her açıdan desteklenmeli, bilimsel birikiminden yararlanılmalıdır.

  1. Prof. Dr. M. Nafi Toksöz ve Dr.-Ing.  Jochen Schwarz

Geçmişte Antakya’da “depreme karşı yapılan” çalışmalara katılmış olan Prof. Dr. M. Nafi Toksöz ve Dr.-Ing.  Jochen Schwarz gibi dünyaca tanınmış bilim insanlarının görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır.

  1. Yapılan İşler Sorgulanmalıdır

Bu yazıda, Rektörlük görev dönemi içinde (28 Kasım 2006 - 28 Kasım 2010) yapılan işleri sorgulamaya çalıştım. Son depremlerde, bu dönemde MKÜ’nde yapılan yapıların ayakta kalmış olduğu görülmüştür.

  1. MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi (450 yatak ve 11 Ameliyathane) sağlam olarak ayakta kalmıştır.
  1. Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi: “mimari kimliği” ve “bütünlüğü” korunmalı, yeni yapılacak eklentiler, yapının önünü kapatmamalı, bu bütünlüğün görkemini bozmamalıdır.
  2. Ayrıca, MKÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,  Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi, Jimnastik Salonu, 2000 kişilik MKÜ Kapalı Spor Salonu, Reyhanlı MYO, İskenderun Mühendislik Fakültesi (İskenderun Teknik Üniversitesi), MKÜ İskenderun Konservatuarı, MKÜ İskenderun Havacılık Yüksekokulunun sağlam olarak ayakta kaldığı görülmüştür.
  3. Bilimin Rehberliğinde, “Deprem” Etkisi ve Riskleri Azaltılabilir

Bunun Örnekleri Dünyada Bulunmaktadır:

Örneğin Japonya’da olduğu gibi, yer seçiminde, bina yapımında yeni “standartlar” oluşturulmalı ve bunlara “kayıtsız koşulsuz” uyulmalı, “yaptırımlar” ağırlaştırılmalı, okullarda ve toplumda, deprem bilinci eğitimine önem verilmelidir.

  1. Bölge İnsanlarının Depreme Karşı, Eğitim, Kültür ve “Entelektüel” Düzeylerinin Yükseltilmeli

Depreme karşı başarı kazanmada, önemli etkenlerden birisi de, bölge insanlarının eğitim, kültür ve “entelektüel” düzeylerinin yükseltilmesidir.

Toplumda, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora eğitimli insan sayısının çoğalması ve “Yaşam Boyu Eğitim” (Lifelong Learning, LLL), uygar dünyanın önem verdiği konulardır.

Bölge Üniversiteleri (Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi) bu alanda topluma liderlik yapmalıdır.

  1. Bölge İnsanının Sosyo-Psikolojisi

Bölgenin olağanüstü zengin antik yapısı ve özgün coğrafyasına karşın, bölgede yaşayan insanların;

  1. “politika, siyaset, ticaret ve rant” konularında, “tüm enerjilerini tüketircesine”  “çok ses çıkarmasına” çok sayıda STK (Sivil Toplum Kuruluşu, Meslek Odaları) kurmuş olmasına karşın;
  2. depreme duyarlık”, depreme karşı “yeni yüksek standartlar oluşturulması”, “depreme dayanıklı yapılar yapılması, yapılaşmanın deprem zonu dışına çıkarılması,  topluma eğitim verilmesi” konularında “çok sessiz” kalmış olması bilimsel yöntemlerle araştırması, geleceğe ışık tutması açısından önemlidir.
  1. Roma Köprüsünün Yıkılması, Amik Gölünün kurutulması (İnsan eli ile yok edilen iki değer)

Gerçekte bunun en çarpıcı örneklerinden birisi, İS 305 yılında Asi Irmağı üzerine, Roma İmparatoru Diocletianus (İS 245–312) tarafından yapılmış olan ve tarihte bildirilen tüm büyük depremlere dayanmış olan Antakya Roma Köprüsünün (Fotoğraf 38), 1972 yılında insan eli ile yıkılması ve Amik Gölünün (Harita 2) kurutulması karşısında, bölge insanlarının “suskun” kalmış olduğu görülmüştür.

Fotoğraf 38. Diocletianus (İS 245–312) tarafından yapılmış olan Roma Köprüsünün. Yapımı İS 305, yıkılması 1972.

Harita 2. Amik Gölü (Varnacı F.),  suyu boşaltılarak kurutulmuş (168-1975) ve tarım arazisine dönüştürülmüştür, ayrıca üzerine Hatay Havaalanı yapılmıştır (207). Havaalanını doldurulması için gerekli malzeme ise Habibi Neccar Dağının üzerinde bulunan ve Antakya Surları komşuluğundaki taş ocaklarından sağlanmıştır.

  1. Mustafa Kemal Üniversitesi Devletin Kaynakları ile Yapılmıştır

İlk Kurucuların, büyük emekler ive başta Devletin kaynakları, ayrıca gönüllü kuruluşların destekleri, çalışanların özverisi ile bu güne gelen;

  • Mustafa Kemal Üniversitesi,
  • MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi ve
  • MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin yeniden çalışması için ivedilikte
  • “Nitelikli” insan gücünün karşılanması gereklidir.

Bunun için de bazı önerilerim şunlardır:

  • Çalışanların güvenli ortamda barınacağı çözümler (prefabrik evler ya da benzer) bulunmalıdır,
  • Özellikle, çocuklu aileler için; kreş, anaokulu, oyun alanları yapılmalıdır,
  • Çalışacak akademik personel, yönetici, yardımcı personele “özendirici” maddi koşullar sağlanmalıdır
  • Tıp Fakültesi öğretim üye ve yardımcılarına “liyakata” dayalı, özendirici kadro güvencesi olmalıdır,
  • Tıp fakültelerini yeni bitiren genç doktorlar ile
  • Ana dal uzmanlığı ve
  • Yan dal uzmanlığını alan tıp doktorları,
  • Zorunlu Hizmetlerini”, bu bölgelerde yapmaları özendirilmelidir.

Son söz: Toplumun bilgeliği ve bilim yolu, Sokrates’in belirttiği “Cehaleti” yenebilecek en büyük güçtür.

Deprem bölgelerinde olduğunu unutma

Antakya ve çevresinde yaşayanlar ve merkezi ve yerel yöneticiler antik ve doğal zenginlikler üzerinde bulunan bölgenin, aynı zamanda, önemli deprem bölgelerinden birisi olduğunu unutmamalıdır.

“İçinde yaşadığın pek çok yarar sağladığın” çevreye karşı sorumluluklarını unutma                              

Günümüzde bilimin ve teknolojinin sağladığı gelişmeler karşısında, toplum, “içinde yaşadığı, pek çok “yarar sağladığı” çevreye karşı sorumlulukları olduğunu, saygılı olması gerektiğini öğrenmelidir.

“Harmoni” içinde çalışmayı unutma

Uygar dünyada yapılan işleri örnek alarak,  Merkezi ve Yerel yönetimler, bölge üniversitelerinden (Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi) işbirliği yaparak, “harmoni” içinde çalışmalı ve geleceğe hazırlanmalıdır.

Zorunlu Uluslararası Akreditasyon

Yapı Denetim Firmalarının, “zorunlu Uluslararası akreditasyonu”, “sorumluluk yaptırımı” olmalıdır.

“Deprem Eğitimi, herkes için gerekli”

Deprem ile ilgili birimler, Belediye Başkanları, Siyasi Parti Yöneticileri, Belediye Meclis Üyeleri, İmar işleri personeli “deprem eğitiminden” geçirilmelidir.

Entelektüel Gelişim

Coğrafya, Ekoloji, Arkeoloji, Deprem, İnsan Hakları gibi derslerin anaokullarından başlaması, erişkinlerin eğitimi ve “entelektüel” gelişimi açısından yararlı olabilir.

Çünkü, uygar dünyada olduğu gibi, toplumda, yönetim basamaklarında “demokrasi kültürü” geliştikçe, eğitimlilerin “entelektüel” kapasitesi arttıkça, her alanda başarı ve ilerleme sağlanması olasıdır…. 

Yorumlar (4)
Prof.Dr.Hasan Havıtçıoğlu 13 ay önce
Değerli hocam kitab gibi ayrıntılı bilgilendiririm.
Üniversite,Antakya Hataya yaptıklarınız ölümsüzdür.Türk halkı olarak minnettarız .Prof.Dr.Hasan Havıtçıoğlu
Emin Karaca 13 ay önce
Hiçbir şey tesadüf değil. Bilim ışığında yapılmış 9 bina ve hepsi dimdik ayakta kalmış. Bir tanesi bile yıkılmamış. Keşke herkes aynı bilinç ile çalışsaydı da bu faciayı yaşamasaydık. Hayatın her alanında bilimi kullanmamız gerektiğini ve Şerafettin Hoca gibi bilim hamuru ile yoğrulmuş insanlara yaptıkları ve yapacakları ile ülkemizin çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Huseyin Aktug 13 ay önce
Çok güzel.Allah bu güzel yilda yar ve yardimcin olsun.Ne mutlu ve gurur verici memleketimiz ve kendi insanimiz güzel şeyler yapabilmek...
InsAllah ayni hatalar yapilmaz,daha ciddi denetimlerle binalar sağlam ve depreme dayanıklı yapilir
Refik Sivaslıgil 7 ay önce
Az zamanda çok iyi işler yaptınız sevgili hocam, sağlıklı bir ömür diliyorum.
17
parçalı bulutlu
banner17
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 34 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 32 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@