CHP'den 2 günlük Bergama çıkarması

CHP İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel öncülüğünde Bergama’ya 2 günlük çıkarma yaptı. Heyet, ziyaretin ilk gününde yaklaşık 60 köy, muhtar, çiftçi, köylü, Ticaret Odası, STK ve çok sayıda esnafı ziyaret ederek, talep ve şikayetlerini dinledi.

SİYASET 04.08.2021, 15:13 05.08.2021, 10:15
CHP'den 2 günlük Bergama çıkarması

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bergama’ya 2 günlük çıkarma yaptı. 

Başkan Yücel’e, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Mahir Polat, Milletvekilleri Bedri Serter, Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır, Özcan Purçu, Bergamalı olan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Bergama Belediyesi önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç eşlik etti.

CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve Bergama Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyeleri ile birlikte hareket eden heyet, Bergama programına Kurfallı’da bir köy kahvesinde, muhtarları ve çiftçileri dinleyerek başladı.

Muhtar ve çiftçilere seslenen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Türkiye’nin birçok noktasında çıkan yangınlara dikkat çekerek; “Gönül isterdi ki bu yangınlar kısa sürede söndürülsün, iş bu noktaya varmasın. Ama birtakım eksiklikler, pervasızlıklar, birtakım adamsendecilikler, baştansavmacılıklar bu olayı bu noktaya getirdi. Her yaz Türkiye yangınlarla uğraşıyor ama böyle bir yangın görmedik. Akdeniz’de, Ege’de Türkiye’nin birçok yerinde ormanlarımız yanıyor. Neden Türk Hava Kurumu’nun uçakları kullanılmıyor? Her şeye para buluyorlar ama söndürme konusunda helikopter, söndürme uçakları için para bulamıyorlar" dedi.

“BAMYA ÜRETİCİSİ PARA KAZANAMIYOR”

Başkan Deniz Yücel’in konuşmasının ardından muhtarlar, talep ve şikayetlerini CHP heyetine aktardı. Bamya üreticisinin para kazanamadığına vurgu yapan çiftçiler, “Bamya üreticisi, mazot parasını bulamıyor. Masraflarımızı karşılayamıyoruz. Pamuk üreticisi, buğday üreticisi aynı durumda. 1 torba kuzu yemi 200 TL. Büyükşehir burada hiç yatırım yapmıyor. Büyükşehir’in burada hiçbir çalışması yok, ben buradan arz ediyorum. Burada bazı rantçılar var, üreticiyi sömürüyorlar” dedi.

“ÖZENDİRME YAPILSIN”

Ürünün kaç para edeceğini bilmediklerini aktaran bir çiftçi, “Domates ektik, hasadımız bitti, kuruttuk, çuvallara koyduk, fiyatı belli değil. Gübre zamlanıyor, mazot zamlanıyor. Bizim ürünün döküldükten sonraki fiyatı belli değil. Pamuk şu anda para ama çiftçide var mı yok. Ben geçen seneki pamuktan iyi para kazandım çünkü Şubat’a kadar bekleyebildim, iyi paraya sattığım halde yeni dönemi kurtarmayacak. Çok iyi paraya satsak da bir sonraki dönemi düşünüyoruz. Sezona borçla başlayan üreticiyi düşünemiyorum bile. Hep inşallah maşallaha dökmeye başladık işi. Sıkıntılarımız büyük. Kooperatifleşme çok önemli ama insanlar birbirine yanaşamıyor. Borçlu giderse beni götürür korkusu var. Burada büyüklerin bir şeyler yapması lazım. Önce her yerde ova yollarımız asfalt oluyor, insanlar sonra tarıma özeniyor. Bu önden özendirme burada da yapılabilirse iyi olur” dedi.

“DERELERİMİZ KİRLİ”

CHP heyeti, çiftçi ve üreticilerin ardından, muhtarlar dinledi. Bakırçay’ın kirliliğine vurgu yapan bir muhtar, “Yolun kenarında dere var, kaç yıl oldu yapılmadı. Derelerin suyu simsiyah akıyor, hiçbir belediye başkanı Bakırçay’ın suyunu temizleyelim, kömür tesislerini düzene sokalım demedi. Köyümüzün o kadar çok sıkıntıları var ki, hangi birini söyleyeyim? Milletvekillerini seçimden seçime gördüm. Kaygılarımız var” dedi.

“MEZARLIĞI OLMAYAN KÖYLERİMİZ VAR”

Başka bir muhtar ise, “Muhtarlarımızın sorunu çok. 60 dilekçe yazıp sonuç alamayan muhtarlarımız var. Birçok muhtarımızın binası yok. Bir muhtarımız ‘gelen misafirleri ben evimde ağırlıyorum’ diyor. Talepte bulunmuş 2 buçuk yıldır alamamış. Bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyoruz. Mezarlığı olmayan köylerimiz var. Küçük olan yerlerdeki hizmetler yavaş yürüyor. Ayrım yapılmasın, eşit davranılsın bu konuda sizlerden yardım bekliyorum” dedi.

“SUYU OLMAYAN MAHALLEMİZ VAR”

Bozyerler Mahalle Muhtarı Cevdet Değirmenci, "Ben mahalleme su veremiyorum, İZSU’ya gidiyorum ben oraya giremem diyor. Karayollarına gittim, İZSU bana başka alternatifle gelsin diyor, İZSU biz bunu yapamayız diyor. Ege’nin göbeğinde bir mahalle susuz” diye konuştu.

BAŞKAN YÜCEL: “İSTEDİĞİNİZ ZAMAN BENİ ARAYIN”

Çiftçi ve muhtarların taleplerini dinleyen Başkan Deniz Yücel, talepleri aldığı notlar doğrultusunda, gerekli bildirimleri yapacağını ifade etti. İletişim bilgilerini de muhtarlar ve çiftçilerle paylaşan Başkan Yücel, “Beni istediğiniz zaman arayabilirsiniz, her türlü sorununuzu, talebinizi iletebilirsiniz. İlçe Başkanımız da burada, biz her zaman sizin yanınızdayız. Taleplerinizin hepsinin notunu aldım, en kısa sürede çözülmesi için ilgili görüşmeleri yapacağım” dedi.

SERTEL, “YAT SAHİBİNE İNDİRİM VAR, ÇİFTÇİYE YOK”

İzmir Milletvekili Atila Sertel ise, “İl Başkanımız Deniz Yücel başkanlığında, Bergama’da 2 gün çalışacağız. Yaklaşık 60 köye gideceğiz ve insanlarımızı dinleyeceğiz. Edindiğimiz bilgileri mecliste ve her platformda anlatacağız. Bizim milletvekilleri olarak görevimiz halkın içinde olmak. Ben arkadaşlarımla beraber uzunca süredir tatil de yapmadan 6 yıldır Türkiye’nin her yerine giderek sorunları çözmeye çalıştım. Bölgedeki sorunları az çok duyuyorum. 250 dönüm civarında bamya ekimi var burada, 2020 yılında bu bölgeden 14 liraya bamya sattınız ama bu sene 5-8 liraya bamya satıldı. Aslında bamyanın sadece işçilik maliyetinin 10 lira olduğunu biliyoruz. Türkiye’de tarım ekenin dert biçtiğini biliyoruz. Bunları mecliste anlatıyoruz. Tüm tarım kesimlerinin ürünlerinin para etmediğini anlatıyoruz. Ama biz bunları anlatırken, AKP bize ‘Sen ne konuşuyorsun tarım kesimi mutlu, Biz kırsaldan oy alıyoruz, siz yalan söylüyorsunuz’ diyorlar. Bize laf atıyorlar, bizi yalan söylemekle itham ediyorlar. Yatlara, uçaklara indirimli mazot verenler çiftçiye normal fiyattan veriyorlar. Üreticiye teşvik vereceğine götürüp yat sahibi zengine yüzde 50 indirimle mazot veriyor. Milletvekilleri aldığı maaşı halkla beraber yiyor. Bir bürokrat, emlak bankın genel müdürü 14 ay görev yaptı, Deniz Aksu 694 bin lira 14 ayın tazminatını aldı. Bugün polis, asker, orman işçisi, mühendisi hangi biri 30 yıl çalıştığı halde kim 130 bin liradan fazla tazminat alabiliyor” diye sordu.

“NEDEN, ERDOĞAN’I KONUŞMUYORUZ”

CHP’li Sertel sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya 5 çakal gelip bamyaya 4 lira fiyat veriyor, çaresiz veriyorsunuz. Kooperatifçilik önemli. Belediye öncülüğüne inanıyorum, sizi anlıyorum ama köylü, üretici de bilinçli olmalı. Büyükşehir isteyen tüm çocuklara süt dağıtıyor, neden Konya, Malatya, Antep’te dağıtılmıyor? İzmir’de bütün çocuklara süt dağıtılıyor, Belediyemiz çiçekçiliği destekliyor. Siz kooperatif kurmak isteyin, biz Büyükşehir Belediye Başkanıyla beraber keşke bamyayı kurutabilsek, köylü zenginleşse diyoruz. Sizden 5 liraya bamya alanın vicdanı yok. Tüketen de üreten de mağdur. Sorun da çözüm de sizin elinizde” dedi. Milletvekilleri maaşlarını eleştiren bir muhtara yanıt veren CHP’li Sertel, “3 maaş alan AKP’liler var. Hiçbir arkadaşımızın alnında leke yok. Kimse 2 yıl çalışıp emekli olmuyor, bu yalanı unutun. 2 yıl çalışan milletvekili emekliliği hak etmiyor. 30 yaşındaki milletvekili 51 yaşına kadar beklemek ve primini ödemek zorunda. TRT genel müdüründen tutun bütün banka müdürleri, Ziraat Bankası 750 milyon Demirören’e kredi verdi. Artık çiftçinin değil tüpçünün bankası oldu Ziraat Bankası. Aynı banka çiftçiye 71 milyon lira kredi vermiş, aynı Ziraat Bankası çiftçinin tarlasını ipotek altına alıyor, 50 bin lira kredi verip 5 bin lira masraf kesiyor. Neden bunları konuşmuyoruz burada? Bize destek verin arkadaşlar. Bizi arayın, sorunlarınızı gündeme getirmezsek bize yazıklar olsun. Biz iş takipçisi değiliz. Türkiye yanıyor diyorsunuz, ormanlarımızı 3 tane Rus uçağına teslim etmişiz. Kendinize 13 uçak alacaksınız. Uçacaksın, ormanlar yanarken 3 Rus uçağına Türkiye’yi teslim edeceksiniz. Neden Erdoğan’ın israfını dile getirmiyoruz? Türkiye soyuluyor. Biz bu soygunu önlemeye çalışıyoruz. Tarım Bakanının çiftçiyle hiçbir ilgisi yok. Ormanlar yandı, bu bölgelerin imara açılmasını Turizm Bakanlığına bırakıyoruz dediler"

MAHİR POLAT, “MEMLEKET YANIYOR, BUNLAR SAÇINI TARIYOR”

CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Her Cumartesi burada birkaç köyde oluyoruz. Tarlaya girdik, beraber bamya topladık. Sizden aldığımız sorunları meclise taşıdık. Barajdan bahsettiniz, ben geçtiğimiz yıl Tarım Bakanlığı’na soru önergesi vermişim. 10 bin metreküp suyu, buradaki sadece 1 şirkete ücreti mukabilinde yatırmış. Yani bunların gözü suda da her şeyde de rantın peşinde, burada sormamız gereken soru, gübre, mazot giderlerini kim yükseltiyor? Biz bunlara neden ses çıkartmıyoruz? Biz kooperatifleşirsek bunlara dur diyebilecek miyiz? Bunlara bakacağız. Benim çalışma konum, yüksek lisans tez konum kooperatifler ve yerel yönetimler işbirliği. Türkiye’de, dünyada hiçbir yerel yönetim İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını yapmadı. Evet, yeterli olmayabilir, daha fazlasını istiyor olabiliriz, Türkiye’de ve dünyada hiçbir yerel yönetim, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kadar üretim yolu yapmadı, asfaltlamadı. Yeterli olmayabilir, elbirliğiyle düzeni değiştireceğiz. Çünkü biliyorsunuz ki İzmir’in bütün kaynakları, İzmir’e akması gereken para, yerel yönetimlere akmayıp, merkezi hükümet tarafından başka yerlere gidiyor. Biz artık bu soygun düzenine son vermek zorundayız. Karşıyaka’nın bir köyüne çıkacağız, vatandaş, ‘Kardeşim burada ne işiniz var, memleket yanıyor, gidin doğudan, Karadeniz’den oy isteyin’ diyor. Biz de şaşırdık ne yapacağımızı, buraya geliyoruz abi niye gelmiyorsun diyor. Biz iktidara gelmek zorundayız. Memleket yanarken bunlar saçını tarıyor” dedi.

SINDIR, “BÖYLE ÜLKE YÖNETİLMEZ”

CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yaptığı konuşmada, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, paramız var ithal ediyoruz’ diyor, bunun arka planında yatan ise ‘param var, benim çiftçim umurumda değil’ demek. Ülkenin tarımını, çiftçisini güvence altına alması gereken, çiftçinin girdi maliyetlerini kontrol altında tutması, teşvik vermesi gereken Tarım Bakanı bunları söylüyor. Vatandaşın, sağlıklı, ucuz gıdayla ulaşabilmesi de Tarım ve Orman Bakanının sorumluluğundadır. Böyle ülke yönetilmez. Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın tek başına hükümet. Böyle bir ülke yönetimi olmaz. Ezilen halkı, üreticiyi, esnafı, işsizi, yoksulu, emekliği düşünen yok. Varsa yoksa 5’li çete, ithalatçı lobileri… Böyle bir ülkede yaşıyoruz. Aliağa-Bergama-Çandarlı hattı var, uzatılması bekleniyor, İZBAN bir şirket bunun yarı ortağı İzmir Büyükşehir Belediyesi diğer ortağı Devlet Kara Yolları, Büyükşehir Belediyesi, bu hat için kira ödüyor. Bu hat, Aliağa’dan Bergama’ya ne zaman ulaşacak, herkes sanıyor ki Büyükşehir yapmıyor, Büyükşehir’le hiç alakası yok. Aliağa- Çandarlı-Bergama için, Bakanlığın bütçeye koyduğu, bin TL; asgari ücretin üçte biri, yani hükümet ‘beni ilgilendirmiyor, ben buraya yatırım yapmayacağım’ diyor. Yıllardır halk bekliyor, bu bir devlet yatırımı” diye konuştu.

SERTER, “HALA BUNLARA OY ATANLARA YAZIKLAR OLSUN”

Bedri Serter ise“Buraya gelmeden önce, bamyanın faydaları nelerdir diye baktım, kolesterol, böbreğe faydalı. bunu pazarlayacaksınız. Tabi ki muhtarlara büyük görev düşüyor. Burada mutlaka kooperatifin oluşması gerekir. 40 ton diyorsunuz, demek ki Türkiye’nin bamya ihtiyacının büyük bölümü buradan karşılanıyor. Siz bu bamyayla ilgili başka alternatiflerde yaratıp, kooperatifi geliştirebilirsiniz. Elimizdeki malın kıymetini bilmek mecburiyetindeyiz. Bizim hedefimiz, tek adam rejimini bitirmek. Hepinizi çok seviyoruz. Biz bu toprakların insanlarıyız. Sorunlarınızı kaldırıp kaldırp havaya kafanıza vurmak için değil, sorunlarınızı çözeceğiz. Biz iktidar olarak çıkarsak karşınıza ve sorunlarınızı çözemiyorsak bir daha seçmeyin. Türkiye yanıyor, bunlar otobüs üstünden millete çay atıyor, daha ne olsun! Türkiye yanıyor, içimiz yanıyor, hala mı bunlara oy atılacak, yazıklar olsun atanlara” dedi.

Haber: Halime Erdoğan

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@