Çandarlı'daki taciz davası ertelendi!
Çandarlı Mehmet Dilsiz Ortaokulunda 8 öğrenciyi taciz eden matematik öğretmeninin yargılandığı davanın duruşması 19 Nisan 2022 tarihine ertelendi.
Dikili’nin Çandarlı Mahallesi’ndeki Mehmet Dilsiz Ortaokulu öğretmeninin 8 kız çocuğuna istismarı iddiası ile açılan dava Bergama Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen olayın ardından açılan dava savcının mütalaası için 19 Nisan 2022 tarihine ertelendi.
Davaya, Dikili, Bergama, Foça ve Kınık Eğitim-Sen, Dikili Kadın Platformu, Foça SES ve Bergama ile Dikili Demokrasi Platformu üyeleri destek verdi. Bergama Adliyesi önünde ise; "Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz" yazılı pankart açıldı.
TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Dikili Eğitim-Sen'den Ezgi Yalçınkaya tarafından okunan basın açıklamasında ise; "2019 yılının kasım ayında. Dikili’nin Çandarlı mahallesinde bulunun bir ortaokulda bir erkek öğretmenin kız öğrencileri istismar ettiği iddiasıyla sarsıldık. 2019 kasımından bugüne dek yaşanan süreçte; Şahıs ailelerin ve çocukların şikâyeti üzerine başlatılan idari soruşturmayla görevden menedildi. Ve akabinde gözaltına alınan fail E.S. çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. 2021 mart ayında 4’üncü duruşmada Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan failin 'içeride yattığı süreyi göz önüne alarak ve delil yetersizliği' gerekçesiyle denetimli serbestlikle tahliye etti. 12 Ekim 2021’de gerçekleşen duruşmada Avukatlar sanığın yeniden tutuklanmasını talep etse de Mahkeme heyeti, istismarcı E.S’nin tutuklanma talebini 'delil yetersizliği' nedeniyle reddedildi" sözlerine yer verildi.
HUKUKİ SÜRECİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Basın açıklamasında ayrıca; "Eğitim Sen Genel Merkez Temsilcisi Avukat Birgül Değirmenci aracılığıyla Eğitim Sen olarak suçla zarar gördüğümüzü, öğretmenlik mesleğinin itibarının düşürüldüğünü gerekçe göstererek davaya katılmak istediğimizi ilettik ancak talebimiz reddedildi. Eğitim sen olarak karar aşamasından sonra da hukuki süreci devam ettireceğiz. Çünkü sanık suçu işlerken eğitici öğretici kimliğini kullandı"

"2019 yılından bu yana gizlilik kararı buluyor. Dava sürecinde mağdur çocukların ailelerinin bazılarının para ile bazılarının ise korkutularak sindirilmeye çalışıldığını ailelerin beyanı ile biliyoruz. Yine mağdur çocuklar lehine şahitlik yapacak olan sınıf arkadaşları ve ailelerine ulaşılıp tanıklıklarının geri çektirilmeye çalışıldığını ailelerin beyanı ile biliyoruz. Çocuklara yönelik yaşanan cinsel fiziksel zihinsel ve duygusal istismarın karşısında olduğumuzu ve olacağımızı mağdurların yanında olacağımızı belirtiyoruz"
ÇOCUK BEYANI ESASTIR
"Ülkemizde yargı kararları ve uygulamaları cinsel istismara uğrayan çocuklara ne yazık ki istismarcılar kadar zarar vermektedir. Devlet hukukunun ve yargısının yetersiz olduğunu istismarı normalleştiren, konunun doğasına aykırı olarak somut delil arayan yapısının farkındayız. Farkındayız ama buradan bir kez daha haykırıyoruz. Çocuk Beyanı esastır. Taciz, tecavüz ve şiddetle hayatlarımız kuşatılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderme yönünde etkili ve kalıcı düzenlemeler yapılamayan toplumumuzda beden dokunulmazlığı ceza kanununda yer bulmakla beraber; adalet uygulamalarına yansımamıştır. Cinsel saldırı ya da istismara maruz kalan kadın ve çocuklar, toplum ve adaletin uygulamaları ile günden güne yıpratılmaya çalışılmaktadır. Erkek şiddetine karşı kadınların taleplerini gören kapsamlı yasalar çıkarılmalı, çocuk istismarcıları desteklenmek yerine cezalandırılmalı, olayın üstü kapatılmamalıdır"
"Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Çocuğa yönelik cinsel istismarı ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmak, koruyucu-önleyici ve çocukları güçlendirici uygulamalar ve hizmetler gerçekleştirilmelidir. Bugün burada küçük yaşlarına rağmen onurlarına bedenlerine uzanan elleri cesurca teşhir edip durduran çocuklarımızın davası var. Bugün burada öğretmenlik mesleğinin onurunu kirleten bir dava var. Bugün karar verilecek. Biz istiyoruz ki bu davada adalet gerçekten yerini bulsun. Tacizciler nerede ve hangi meslek grubundan olursa olsun cezalandırılsın. Cezalandırılsın ki bir daha başkaları bu adaletsizlikten cesaret alamasın. Biz istiyoruz ki bu küçük kızlarımızın çıkardığı ses taciz mağdurlarının sesi olsun çığlığı olsun.biz de çocuğun sustuğu susturulduğu yerde ses olacağız. Hepimiz çocuklarımız için daha iyi bir dünya ve toplum yaratmakla sorumluyuz. Tüm birey ve kurumları çocuk hakları ihlallerinin önüne geçmek için sağduyulu olmaya, merkezi ve yerel yöneticilerimizi, yasa yapıcıları hızla ek önlemler almaya davet ediyoruz. Çocuğun korunma hakkını gerçekten korumak istiyorsak, riski fark edip önleyebilen bir sistem kurmak için harekete geçmeliyiz. Eğitim-Sen olarak biz bu konuda atılacak tüm adımları desteklemeye hazır olduğumuzu bildiririz" denildi.
Bergama İl Olmalı mı?
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
20 | 49 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
20 | 39 |
5. Beşiktaş |
20 | 36 |
6. Başakşehir FK |
20 | 30 |
7. Samsunspor |
20 | 30 |
8. Gaziantep FK |
20 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
20 | 22 |
11. Gençlerbirliği |
20 | 22 |
12. Çaykur Rizespor |
20 | 20 |
13. Antalyaspor |
20 | 20 |
14. Konyaspor |
20 | 19 |
15. Eyüpspor |
20 | 18 |
16. Kasımpaşa |
20 | 16 |
17. Kayserispor |
20 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
20 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Amed SK |
23 | 46 |
2. Erzurumspor FK |
23 | 45 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Çorum FK |
23 | 41 |
5. Bodrum FK |
23 | 39 |
6. Pendikspor |
23 | 39 |
7. Bandırmaspor |
23 | 36 |
8. Boluspor |
23 | 35 |
9. Iğdır FK |
23 | 34 |
10. Keçiörengücü |
23 | 33 |
11. Van Spor FK |
23 | 31 |
12. Manisa FK |
23 | 31 |
13. İstanbulspor |
23 | 31 |
14. Sivasspor |
23 | 30 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
23 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
23 | 26 |
18. Sakaryaspor |
23 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
23 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
24 | 53 |
2. Manchester City |
24 | 47 |
3. Aston Villa |
24 | 46 |
4. Manchester United |
24 | 41 |
5. Chelsea |
24 | 40 |
6. Liverpool |
24 | 39 |
7. Brentford |
24 | 36 |
8. Fulham |
24 | 34 |
9. Everton |
24 | 34 |
10. Newcastle United |
24 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Bournemouth |
24 | 33 |
13. Brighton & Hove Albion |
24 | 31 |
14. Tottenham |
24 | 29 |
15. Crystal Palace |
24 | 29 |
16. Leeds United |
24 | 26 |
17. Nottingham Forest |
24 | 26 |
18. West Ham United |
24 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
24 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
22 | 55 |
2. Real Madrid |
22 | 54 |
3. Atletico Madrid |
22 | 45 |
4. Villarreal |
21 | 42 |
5. Real Betis |
22 | 35 |
6. Espanyol |
22 | 34 |
7. Celta Vigo |
22 | 33 |
8. Real Sociedad |
22 | 28 |
9. Osasuna |
22 | 26 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Athletic Bilbao |
22 | 25 |
12. Girona |
22 | 25 |
13. Elche |
22 | 24 |
14. Sevilla |
21 | 24 |
15. Valencia |
22 | 23 |
16. Getafe |
22 | 23 |
17. Rayo Vallecano |
22 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
21 | 18 |
20. Real Oviedo |
22 | 16 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Başakşehir FK
Samsunspor
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Gençlerbirliği
Çaykur Rizespor
Antalyaspor
Konyaspor
Eyüpspor
Kasımpaşa
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Amed SK
Erzurumspor FK
Esenler Erokspor
Çorum FK
Bodrum FK
Pendikspor
Bandırmaspor
Boluspor
Iğdır FK
Keçiörengücü
Van Spor FK
Manisa FK
İstanbulspor
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Brentford
Fulham
Everton
Newcastle United
Sunderland
Bournemouth
Brighton & Hove Albion
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Real Betis
Espanyol
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Athletic Bilbao
Girona
Elche
Sevilla
Valencia
Getafe
Rayo Vallecano
Mallorca
Levante
Real Oviedo