Ayvalık'ta Başkan el attı, Balıkçı Barınağı’nda süreç hızlandı

50 Milyon Türk lirası maddi hasarın oluştuğu afet sonrasında, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in başlattığı girişimler sonuç verdi.

GÜNDEM 26.05.2021, 10:54 27.05.2021, 13:29
Ayvalık'ta Başkan el attı, Balıkçı Barınağı’nda süreç hızlandı

56 özel, 10 gezi, 14 profesyonel balıkçı ruhsatlı teknenin şiddetli rüzgar nedeniyle tamamen zarar gördüğü ve 50 Milyon Türk lirası maddi hasarın oluştuğu afet sonrasında, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in başlattığı girişimler sonuç verdi.

Önümüzdeki hafta Perşembe günü üst düzeyde gelecek olan heyetle birlikte, balıkçı barınağının yapımıyla ilgili süreç hızlandı.

Kimler katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Karayel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü başmühendis Alev Gündüz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet Memiş, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Deniz Ulaşımı ve Liman İşletmeleri Şube Müdürlüğü temsilcisi Gökhan Uçdı, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Sabri Erol, Ayvalık Liman Başkan Vekili Merve Kırdır, Ayvalık Belediyesi meclis üyesi Ali Jale, Ayvalık Belediyesi Fen İşleri Müdürü Güney Ulus, Ayvalık S.S. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Güran ve Ayvalık Patriça S.S. Tur Kooperatif  Başkanı Muammer Küçük ile zarar gören tekne sahiplerinin bir araya geldiği toplantı Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, barınağın yapılacağı yer konusunda görüş birliğine varıldı.


1/5000’lik planlar işlenecek

Balıkesir Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet Memiş, Ayvalık Belediyesi’nin 1/5000’lik revizyon çalışmalarına devam edildiğini hatırlattı. Memiş, “Tarım görüşlerini de Tarım Bakanlığı kurulundan bekliyoruz. Pandemi bittiğinde ilk kurulda tarım görüşleri alınıp planlama çalışmalarına başlayacağız. Bu da bizim için büyük şans. Çünkü bu yer seçimi ile 1/5000’liklerde liman ve balıkçı barınakları işleme şansımız, böyle bir avantajımız var” dedi.

Ayvalık’ta özel bir durum var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Karayel, “Mesut Başkan beyin yazısı ile Şubat ayında yazılmış. Biz de buraya geldik. Yer seçimi konusunda başkanla bir saha gezisi yapılmıştı. Başkanlığın yazısında 2 bin üzerinde tekne olduğundan bahsediliyor. Dolayısıyla burada bir ihtiyaç olduğuna dair bir kanaat var. Biz de bakanlığımızın alt yapı müdürlüğüne 23 mart günü bir yazı ile belirttik. Üç alternatif çalışma yapılmış, harita üzerinde kroki ile belirlenerek ve bakanlığımızın ilgili genel müdürlüğüne iletilmiştir.  Olaydan sonra vali beyin talimatıyla bölge müdürlüğümüzle tekrar görüşülüp iletildi. Bakanlığımızın yetkilileri perşembe günü Ayvalık’ta olacaklar. Bu alternatifler üzerinden ya da yeni bir durum varsa onu konuşabiliriz. Bundan sonraki safhada planlama yapılması gerekiyor. Bu işin bir finansman ve yapım tarafı var. Planlama tarafı minimum 1-15. yıl sürebiliyor. Devam eden işlerimizden görüyoruz. Burada özel bir durum olduğu görülüyor. İmar ile beraber inşaat devam edebilir mi? Bütçe tarafı nasıl olacak? Kurumlar tarafından karar verilir. Bütçe tarafı çözülebilirse biz hemen proje tarafını bakanlığımızın ilgili birimleri hızlı bir şekilde yer seçimi ve planlama çalışmasına başlanabilir. Sonrası da yapım, bizim sürekli yaptığımız işler olduğu için sorun değil yeter ki bütçe temin edilsin. Bu kadar ihtiyaç olan bir yerde herkesin talebi var. Biz bununla ilgili katkı sağlamak istiyoruz. Bunun için geldik. Buradan hızlı bir şekilde yol haritası çizebileceğimizi düşünüyoruz. Son kararı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü verecek. Onlar da haftaya gelecek” diye konuştu.

Bir buçuk yıldır takip ediyoruz

Ayvalık Belediyesi meclis üyesi ve tekne sahibi Ali Jale, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ayvalık Liman Başkanlığı’na başvuru yapılarak, Ayvalık Belediyesi tarafından resmi sürecin başlatıldığını hatırlattı. Ali Jale şunları söyledi:

“Cuma günü burada çok sıkıntılı süreç geçirdik. Hala daha sıkıntılı süreç devam ediyor. Başta Büyükşehir, Ayvalık Belediyesi ve Kaymakamlık, tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Tüm kurumlara teşekkür etmek istiyorum. Konuyu yaklaşık olarak 1.5 seneden beri takip ediyoruz. Ayvalık’a balıkçı barınağı yapılması konusunda müthiş bir ısrarı, talebi var. Bu yerlere Yücel Başkanımızla birlikte baktığımızda kendi ağzından duyduğumu söyleyeyim, ‘Bir an önce ne gerekiyorsa siyaseten, siyaset üstü burada bu barınakları yapmamız gerektiği konusunda’ Yücel Başkanımızın da müthiş bir ısrarı var. Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesi’nden tüm daire amirleri buranın yapılması için ellerini taşın altına koymaya hazırlar. Hatta Mesut başkan ve Yücel başkan görüşeceklerdir ama söylediği bir şey var. Kendileri de görüşecektir. Bir tanesini finansman olarak bakanlık yapsın. Bir tanesini de biz Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesi finanse edelim yani bu kadar özverili şekilde bu işi yapmak istediklerini biliyorum. Uzun yıllar bu sektörün içinde biri olarak şu geldiğimiz nokta, şu toplantıyı yapabilmek bile büyük başarı.  Sonunda sesimizi duyurduk. Yıllarca uğraştık. Her toplantıda söyledik. İhtiyacımız var. Bir gün bir facia yaşayacağız diye. Neyse kriz inşallah fırsata dönecek. Emin olun hiç kimse bunun önüne set koyacak bir tavır sergilemiyor. Türkiye’de belki de en hızlılardan olabilir. Umutluyum. Bunun için tekrar devletimize, belediyelerimize güveniyorum. En uygun yeri bulalım. Bu yaraları bir daha yaşanmayacak şekilde saralım.”

İki alternatif var

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 4. Bölge Başmühendisi Alev Gündüz, sunumda iki alternatif hakkında bilgi verdi. Gündüz, “Yat limanının sırtına dayanarak çıkılabilecek bir mendirek ile Yunus Emre parkının ön kısmı iki alternatif olarak üzerinde durulan noktalar. Şehir trafiğine girmemek açısından iki nokta çok uygun. Fırtına sıklıklarına göre nereye nasıl bir dalga kıran yapılması için henüz yolun başındayız. İvedi olarak yapılması için Çevre Şehircilik Bakanlığı ya da valilik üzerinden imarla birlikte yapılabilir, görüşü alınırsa bu iş hızlı ilerler. Yoksa bizim mevcut barınakların bile imar değişiklikleri en az bir yıl sürüyor. Debi sondajları, oşinografi haritası çıkarılıp onaylanması, 20 kurumdan tek tek görüş alınması dediğimiz gibi Ayvalık’a bu talebi karşılama anlamında kurtaracak durum birlikte yapılması. Bu alternatiflerin iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 14 33
2. Fenerbahçe 14 32
3. Trabzonspor 14 31
4. Göztepe 14 26
5. Samsunspor 14 25
6. Beşiktaş 14 24
7. Gaziantep FK 14 22
8. Kocaelispor 14 18
9. Başakşehir FK 14 16
10. Alanyaspor 14 16
11. Konyaspor 14 15
12. Çaykur Rizespor 14 14
13. Antalyaspor 14 14
14. Kasımpaşa 14 13
15. Eyüpspor 14 12
16. Kayserispor 14 12
17. Gençlerbirliği 14 11
18. Fatih Karagümrük 14 8
Takımlar O P
1. Pendikspor 15 32
2. Bodrum FK 15 30
3. Amed SK 15 29
4. Esenler Erokspor 15 28
5. Erzurumspor FK 15 26
6. Çorum FK 15 25
7. Iğdır FK 15 25
8. Serik Belediyespor 15 25
9. Bandırmaspor 15 23
10. Van Spor FK 15 21
11. Boluspor 15 20
12. Sivasspor 15 20
13. Sakaryaspor 15 19
14. Keçiörengücü 15 18
15. İstanbulspor 15 15
16. Ümraniyespor 15 15
17. Sarıyer 15 14
18. Manisa FK 15 13
19. Hatayspor 15 5
20. Adana Demirspor 15 2
Takımlar O P
1. Arsenal 14 33
2. Manchester City 14 28
3. Aston Villa 14 27
4. Chelsea 14 24
5. Crystal Palace 14 23
6. Sunderland 14 23
7. Brighton & Hove Albion 14 22
8. Manchester United 14 22
9. Liverpool 14 22
10. Everton 14 21
11. Tottenham 14 19
12. Newcastle United 14 19
13. Brentford 14 19
14. Bournemouth 14 19
15. Fulham 14 17
16. Nottingham Forest 14 15
17. Leeds United 14 14
18. West Ham United 14 12
19. Burnley 14 10
20. Wolverhampton 14 2
Takımlar O P
1. Barcelona 15 37
2. Real Madrid 15 36
3. Villarreal 14 32
4. Atletico Madrid 15 31
5. Real Betis 14 24
6. Espanyol 14 24
7. Getafe 14 20
8. Athletic Bilbao 15 20
9. Rayo Vallecano 14 17
10. Real Sociedad 14 16
11. Elche 14 16
12. Celta Vigo 14 16
13. Sevilla 14 16
14. Deportivo Alaves 14 15
15. Valencia 14 14
16. Mallorca 14 13
17. Osasuna 14 12
18. Girona 14 12
19. Levante 14 9
20. Real Oviedo 14 9

Gelişmelerden Haberdar Olun

@