“Komünist Osman” Almanya'da

Efsanevi belediye başkanı Osman Özgüven ve arkadaşlarının nefes kesen hikayesi, Almanya'da festival seçkisi olarak gösterilecek. Avrupa'nın birçok yerinde gösterilecek film için ilk gösterim Frankfurt'ta yapılacak.

KÜLTÜR SANAT 20.02.2024, 11:49 24.02.2024, 13:57
“Komünist Osman” Almanya'da

Yönetmenliğini Gökmen Ulu’nun yaptığı ve efsanevi belediye başkanı Osman Özgüven’in yerel devrimini anlatan ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde 'finalist' olan “Komünist Osman” Belgesel filmi 11 Mart’ta Frankfurt’ta, 17-21 Nisan’da Münih’te 35. Türk Filmleri Festivali’nde gösterilecek.

Türkiye’de sosyal belediyeciliğin manifestosunu oluşturan, emek, demokrasi, barış mücadelesinin simge isimlerinden Osman Özgüven’in yaşamının anlatıldığı belgeselin gösterimleri devam ediyor.

11 MART'TA FRANKFURT'TA

Belgesel film 11 Mart’ta Heinrich Böll Vakfı ve Avrupa’dan Haberler kuruluşlarının etkinliği kapsamında Uluslararası Frankfurt Tiyatrosu’nda gösterime sunulacak.

17-21 NİSAN'DA MÜNİH'TE FESTİVAL SEÇKİSİ

Komünist Osman'ın bir sonraki durağı ise Münih olacak. Belgesel film 17 – 21 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek Münih 35. Türk Filmleri Festivali’nde de yer alacak.

GÖSTERİMLER AVRUPA TURNESİ İLE DEVAM EDECEK

Avrupa turnesi ile devam edecek gösterimler İsveç'in Stockholm, İsviçre'nin Zürih, İngiltere'nin Londra, Hollanda'nın Amsterdam, Çekya'nın Prag ve Fransa'nın Paris kentlerinde de gösterilecek. 

Yapımcılığını Oben Ulu, yönetmenliğini Gökmen Ulu’nun yaptığı “Komünist Osman” adlı belgeselde, siyasi yaşamını SODEP, SHP ve CHP’de sürdüren Osman Özgüven ile yoldaşlarının sıra dışı serüveni anlatılıyor.

-----------------

KİM, NE DEDİ?

Peki onun için başka kimler, neler söylemişti? İşte birkaç örnek:

Osman Özgüven ve fikir yoldaşları, insanlığın gerçek değerlerini Dikili’de savunmasını biliyorlar, bayrağı dik tutuyorlar, geleceğe dönük umutlarımızı besliyorlar. Hem de karamsarlıkla değil, şenlikle… Özgüven benim de fikir yoldaşımdır.

İLHAN SELÇUK – Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni

***

Bir kişinin vizyonuyla nasıl değişebiliyor bir ilçenin ve bir bölgenin yaşamı, nasıl ışıkla birdenbire bir yere sıçrıyor… Bu unutulmaz ve bulunmaz, ender rastlanan bir şey. Ben ona mucize diyorum gerçekten ve bunu Osman Başkan yarattı. Onun yaratıcı gücü olmasaydı böyle bir mucize gerçekleşmezdi.

GENCO ERKAL - Sanatçı

***

Osman Özgüven arkadaşlığıyla övündüğüm bir dost. Dürüstlüğü ve halkçılığıyla Türkiye'ye bir model oldu. Hakikaten unutulmaz bir şekilde adını yazdırdı bu tarihe. Adı yüzyıllarca yaşayacak.

ZÜLFÜ LİVANELİ – Sanatçı / Yazar

***

Osman Özgüven ilerici, devrimci hareketin önde gelen değerlerindendir. “Yurtta barış, dünyada barış” hikayesini bir anlamda hayata geçiren insandır.

RUTKAY AZİZ - Sanatçı

***

Bir adam, sağlığı, ulaşımı, ekmeği, suyu ücretsiz yaptı. Başkanı olduğu Dikili’yi eşitliğin, özgürlüğün, barışın, kardeşliğin, aşkın ilçesi yaptı. Hayatı yeşille insanı doğayla birleştirmek istedi. Ve bütün bunları bir sevinç yumağı halinde ülkeye savurmak istedi. Bizleri de o barış ve kardeşlik sofrasının içine katıverdi.

ORHAN AYDIN – Sanatçılar Girişimi Sözcüsü

***

Osman Özgüven 12 Eylül Faşizminin hüküm sürdüğü yıllarda çölde bir vaha yarattı. Unuttuğumuz bir şeyleri hatırladık orada.

CAHİT BERKAY - Sanatçı

***

Ne barıştan, ne emekten, ne ekolojik dengeden en ufak bir taviz vermeden yoluna devam etti. Cesaret ve ahlak, ilkeli olmakla yan yana geldiğinde korkuyu aşabilecek bir tutarlığı beraberinde getirecektir. Osman Özgüven bunu becerebilmişti. Osman Özgüven Dikili’den bir ışık yaymıştır ülkeye. Emek, demokrasi ve barış bir yerde kurumsallaşabilirse orada kötülük, istismar ve sömürü asla tutunamayacaktır. Korkuları bundandır.

SUAVİ - Sanatçı

***

Osman Özgüven Dikili’ye heykeli dikilmesi gereken adamdır.

FERHAN ŞENSOY - Sanatçı

***

Osman Özgüven efsaneydi. Faşizmin korku perdesini kaldırdı, toplumun üzerindeki ölü toprağını attı. Demokrasi masalı Türkiye’yi sardı. Kentin yüzünü değiştirmekle kalmadı, Dikili’yi adeta Türkiye haritasının ortasına oturttu. Sıcacık bir rol model oldu. Osman Özgüven’e baktığımızda şunu gördük ki, bir yerel yönetici olmak yetmiyor. Dünya görüşün varsa, yüreğin varsa ve kararlıysan o demokrasi rüzgârı bütün ülkeye yayılabiliyor.

YAŞAR SEYMAN – İnsan Hakları Savunucusu / Yazar

***

Osman Özgüven, uzaktan karizmatik biridir, yaklaşınca sert biridir, içine girince dünyanın en yumuşak insanıdır. Teoride kuvvetlidir ama pratiği teori yaratacak, tartıştıracak ve kabul ettirecek kadar kuvvetlidir. Onun gibi bir figürle birlikte aynı cümlede anılmak benim hak ettiğimden çok fazlası olur. Biz ancak onu rol model olarak kabul eden, ona benzemeye çalışan solcular olabiliriz.

ÖZGÜR ÖZEL – CHP Genel Başkanı

***

Bir yerel yöneticinin çok ötesindeydi. Ülke, bölge ve dünya barışına katkılarda bulundu. Osman Özgüven’i büyük yapan şeylerden biri de budur.

MURAT KARAYALÇIN – Dönemin SHP Genel Başkanı

***

Özel ve müşfik bir ağabeydir. Bize ilham veren, yol gösterici bir büyüğümüzdür. Gerçekten ondan çok şey öğrendik. Hakkı ödenmez.

TUNÇ SOYER – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

***

Ben yönetici takımının sadece demeçlerle, sadece konuşarak etkin olacağına inanmayanlardanım. Eylem adamı olacaksınız. Korkmadan. Yılmadan. Osman Özgüven, gerçekten mücadeleci bir insan ve mücadeleyi akılcı olarak yapan insan. Bunu örnek almak gerek. Yani oturduğumuz yerde demokrasi savunulamaz. Goethe’nin dediği gibi; “Demokrasilerde uyuyanlar, diktatörlükte uyanır.”

YÜKSEL ÇAKMUR – Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

***

Birçok insan siyasette gelir gider. Görev başındayken belki biraz anılır ama ondan sonra unutulur gider. Ama bazı siyasetçiler vardır ki, nesiller boyunca konuşulur; yaptıkları anlatılır, duruşu anlatılır, kişiliği anlatılır. Osman Özgüven bıraktığı izlerle uzun süre yaşayacak bir arkadaşımızdır.

AZİZ KOCAOĞLU – Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

***

Osman Özgüven halkçı belediyeciliğin en önemli isimlerinden biri olmasının yanı sıra Türkiye’deki siyaseti etkileyen fenomenlerden birisidir. Ona öykünüyoruz.

MEHMET GÖNENÇ – Önceki Dönem Bergama Belediye Başkanı

***

Devlete karşı bir refleks geliştirmek çok zor. Herkes bunu yapamaz, yapamadı. Belediye başkanlarındaki bu çizginin başı Fatsa Belediye Başkanı Terzi Fikri’de. Ondan sonra Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’i görüyorum.

SENİH ÖZAY – Çevre Avukatı

***

Emekten, demokrasiden, özgürlükten, eşitlikten, barıştan yana olan bir insan yaşamın korunmasından yana da olur. Osman Özgüven bu tarife uygun bir insandır. Ekolojik, hukuksal ve toplumsal yıkımın karşısında duran bir liderdir.

ARİF ALİ CANGI – Çevre Avukatı

***

Osman Özgüven, demokratik mücadelede nasıl tavır konulacağının öğretmenlerindendi bizim için. Tarihsel duruma baktığımızda, kuşaklara aktarılacak öykülerinin çok büyük bir saygıyla anılacağını düşünüyorum.

ATİLA SERTEL – Eski İzmir Milletvekili

***

12 Eylül militarizmi Türkiye'de ırkçılık, ayrımcılık ve ötekileştirmeyi dayattı. Bu Osman Özgüven’le birlikte Dikili’de yıkıldı. Halkların eşit ve özgür yurttaşlık temelinde bir arada yaşama kültürünün de tohumları atıldı.

AKIN BİRDAL – Eski İnsan Hakları Derneği Başkanı

***

Türkiye’de herkesin, özellikle de ayrıksılaştırılan ve dışlanan tüm toplum kesimlerinin gözünün içine bakan, onları yürekten seven, sahici sahiplenme duygusuna sahip bir belediye başkanı oldu.

BÜLENT TANIK – Eski TMMOB Genel Sekreteri

***

Türk – Yunan dostluğu politikacılara bırakılmayacak kadar ciddi bir meseledir. Ne yapmak lazım? Belediyeler belediyelerle, sivil toplum örgütleri birbirleriyle, gazeteciler, yazarlar, sanatçılar, gençler, çocuklar birbirleriyle beraber olmalı. O zaman önyargılar ortadan kalkar, halkların birbirine bakışı değişir ve dostluk pekişir. Osman Özgüven bu tezi uyguladı.

KEMAL ANADOL – Siyasetçi - Yazar

***

Türkiye ve Yunanistan’da milliyetçiliğe karşı koyma, iki ülke halkları arasında dostluk, hoşgörü, anlayış ilişkilerine yönelik girişimleri üstlenmek büyük bir cesaretti. Burada Osman Özgüven belirleyici rol oynadı.

STRATİS PALLİS – Dönemin Lesvos Adası Midilli Belediye Başkanı

***

Türk – Yunan halkları arasındaki dostluk ilişkileri kurulmasında birincilik madalyasını Osman Özgüven almalı. Onun sayesinde başlayan ilişkiler sonucu herkes bir gün kardeşçesine kucaklaşacak.

ALEKSANDROS EVANGELİNOS - Dönemin Lesvos Adası Ayaparaskevi Belediye Başkanı

***

Ege’de dostluk köprülerini kuran Osman benim arkadaşım değil, kardeşim. Keşke Türkiye ve Yunanistan’da daha çok Osman Özgüven olsaydı, hayatımız refahımız farklı olurdu.  O, Türkiye ve Yunanistan’ın daha da üzerinde.

APOSTOLOS KOMİNİNAKAS – Dönemin Lesvos Adası Ayaparaskevi Belediye Başkanı

***

Osman’la kardeş olmasaydım da yine yoldaş olurdum.

SEDAT ÖZGÜVEN – 1970’li Yılların Türkiye Komünist Partisi Yöneticisi

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 91
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 42
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Karagümrük 33 33
18. Hatayspor 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@