Tarihi yatırımın temelini Kılıçdaroğlu attı

İzmirlilerin Sevgililer Günü hediyesi Buca Metrosu oldu.

GÜNDEM 15.02.2022, 10:17 15.02.2022, 12:38
Tarihi yatırımın temelini Kılıçdaroğlu attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) trenleriyle beraber 765 milyon Euro maliyetle hayata geçireceği, İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu’nun temel atma töreni Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Şirinyer Pazaryeri’nin arkasında bulunan ESHOT garajında yapılan törende Kılıçdaroğlu tarihi yatırımın temelini attı.

Törene; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcıları ve İzmir Milletvekilleri, Parti Meclisi Üyeleri, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve CHP’li ilçe belediye başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP ve İYİ Parti il yöneticileri, ilçe başkanları, gençlik kolları başkan ve yöneticileri, kadın kolları başkan ve yöneticileri ve on binlerce İzmirli katıldı. Alanda bulunan dev ekranlarda temel atma anları an an gösterildi.

Alanda; “İYİ’ler Seninle, Geliyor Gelmekte Olan, Saraya Değil Metroya Yatırım, İzmir’in Rekor Yatırımı Başlıyor, İzmir’in Gururu Tunç Soyer, Keşke Her Yer İzmir Gibi Olsa, Next Station İktidar” afişleri yer aldı. 

Miting havasında gerçekleşen törende CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar mesajları verirken hükümete de elektrik zamlarını geri alması için çağrı yaptı. Başkan Soyer de merkezi hükümete seslenerek İzmir’in hak ettiği yatırımları alması için çağrı yaptı. Buca Belediye Başkanı Kılıç ise tarihi yatırımın Buca’ya çağ atlatacağını söyledi. Tören sonrasında coşkulu kalabalık ünlü rap sanatçısı Anıl Piyancı ve ünlü şarkıcı Zeynep Bastık ile buluştu. Piyancı ve Bastık birbirinden güzel şarkılarla İzmirliler’in Sevgililer Günü’nü kutladı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun törende yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

‘UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN’

Sevgili gençler, sakın umutsuzluğa kapılmayın, hiç endişe etmeyin gerçekten de güzel günler göreceğiz. Motorları maviliklere süreceksiniz, bunun altyapısını oluşturacağım. Bu ülkenin güzel gençleri, size yaşanabilir bir ülke bırakacağız. Millet İttifakı ile bunu yapacağız. İzmir için tarihi bir gün. En büyük yatırımlardan birisi. Bütün baskılara rağmen, ekonomik avantajların kısıtlanmasına rağmen belediye başkanlarımız ellerinden gelen çabayı gösteriyor.

‘ELEKTRİK ZAMLARINI GERİ AL’

Ankara’ya mesaj gönderdiler, buradan ben de göndereyim: Yakında Bakanlar Kurulu'nu toplayacaksın, elektrik zamlarını geri al! Yüzde 127 zam Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Elektrik bedava. Yol parası, elektrik parası ödemeyeceksin. Vatandaşa gelince yüzde 127 zam.

‘ORTADA HÜKÜMET YOK Kİ’

Ortada hükümet yok ki istifa etsin, bir kişi var. Hükümet falan yok, hükümet eskiden vardı. Şundan emin olun, siz güzel bir Türkiye’de yaşayacak, yeniden özgürlüğü tadacaksınız. Yeniden güzelliği göreceksiniz. Bu ülkenin her ilinde herkes huzur içinde gezecek. Barışı, özgürlüğü, birlikte yaşamayı getirecek, kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. 85 milyonun kucaklaştığı güzel bir Türkiye’yi birlikte hazırlayacağız.

‘KİMSE AÇ AÇIKTA KALMAYACAK’

Bu ülkede adaletin olmadığını, binlerce çocuğun yatağa aç girdiğini, büyük kaynakların beşli çetelere tahsis edildiğini, evlerde huzurun olmadığını, geçinmenin çok zor olduğunu biliyorum. Bütün bunlara rağmen moralinizi bozmayın, sandık gelecek onları demokrasi içinde göndereceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız ve güzel bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Kavga etmeden sorunlara akılcı çözümler getirerek güzel ve huzurlu bir Türkiye inşa edeceğiz. Gençler tweet attığınızda korkmayacaksınız, sabah evinizi polis basmayacak, bundan korkmayacağız. Millet İttifakı’nın iktidarında halk için çalışacağız, kimse aç ve açıkta kalmayacak. Halktan topladığımız her kuruşun hesabını halka vereceğiz. Halka hesap vermeyen bir siyasi anlayışı reddediyoruz, hep birlikte reddedeceğiz.

‘HEDEF HALKIN İKTİDARI’

Kadın, erkek, yaşlı ve genç; güzel Türkiye’yi inşa etmek zorundasınız. İzmir milletvekili olmaktan gurur duyuyorum. Sizlere hizmet etmek ve sizler için çalışmak bizim için ayrı gurur meselesi. Türkiye’nin sorunlarını biliyoruz ama umutluyuz. Beraber güzel bir Türkiye inşa edeceğiz. Karamsarlığa kapılmayın, ne derlerse desinler inançla, kararlılıkla adım atacağız. Hedef halkın, milletin iktidarı. Bir avuç azınlığın değil, halkın iktidarı. Beraber yöneteceğiz. Belediye başkanlarımız bütün aksaklıklara rağmen görevlerini yapıyorlar. İzmir’de tarihin en büyük yatırımı, İstanbul’da 10 ayrı metro inşaatı sürüyor. Antalya’da, Mersin’de, Adana’da… Belediye başkanlarımız halk için çalışıyor. Yaptıkları yatırımların hesabını halka veriyorlar. Her kuruşun hesabını veren bir devlet hayalimiz, bu hayali gerçekleştireceğiz.

‘SANDIKTA GÖNDERECEĞİZ’

İzmir’in dağlarında çiçekler çok açtı, açmaya devam edecek. BU yatırımı gerçekleştiren herkese yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah dört yıl sonra hep beraber kurdele kesecek ve temelini attığımız metronun açılışını yapacağız. Endişe etmeyin, sabırla bekleyin. Sandığı getirecekler derslerini vereceğiz. Demokratik yollardan bir daha gelmemek üzere bunları göndereceğiz."

‘KRİZE RAĞMEN, TEK KURUŞ ALMADAN…’

Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Her birinin İzmir metrolarında önemli katkıları ve izleri var. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana belki de tarihin en ağır ve zor günlerini yaşıyor. İzmir’in kaderini değiştirecek Buca Metrosu’nun temelini atıyoruz. Ata'dan aldığımız ilhamla vazifemizi yerine getiriyoruz. Ekonomik krizin tam ortasından İzmir’ tarihinin en önemli yatırımını yapıyoruz. Buca Metrosu’nun yolculuğu bugün, burada başlıyor. Buca Metrosu her gün İzmir nüfusunun 10’da birini taşayacak. Günde 10 İzmirliden biri bu bandı kullanacak. İzmir Körfezi ile mesafe 15 dakikaya inecek. Metro, 90 saniyede bir hareket edecek. Hat üzerinde 20 tren seti çalışacak. Bu devasa yatırımı, merkezi hükümetten tek bir kuruş hizmet almadan, İzmir’in imkanlarıyla yapıyoruz. Ekonomik koşullar altında bu yatırımı adım adım anlatmak istiyorum. Kredi notumuz 3 A, yani en yüksek vaziyette. Bu krediyi 4 sene anapara ödemesiz olmak üzere 12 yılda ödeyeceğiz. Buca Metrosu, dünyanın fizibilitesi en yüksek yatırımlarından biri. Dünya genelinde metronun kendini karşılaması 30 yılken, biz bunu yarı yılda gerçekleştireceğiz. Her yolcu için belediye bütçesinden 5 lira ilave yapıyoruz. Bu desteğe artık ihtiyaç duyulmayacak. Belediyemiz yılda 48 milyon lira tasarruf edecek, soluduğumuz hava temizlenecek. Buca Metrosu kendi maliyetini karşılayan zekice yürüttüğümüz bir tasarruf projesidir” diye konuştu.

ANKARA’YA SESLENDİ: METRO NEREDE?

"Buca Metrosu’nu yıllarca getirmeyen veya getiremeyen hükümete İzmir’in cevabıdır" ifadelerini kullanan Tunç Soyer, "Türkiye bir bütündür, İzmir bu bütünün ayrılmaz bir parçasıdır. 4,5 milyonun yaşadığı şehir, Cumhuriyet’in kalesidir. Buradan Ankara’ya seslenmek istiyorum: İzmir bu ülkenin şehri değil mi? İzmirliler bu ülkenin vatandaşı değil mi? Biz İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Eş zamanlı yürüttüğümüz 6 raylı sistem projesi var. Peki ya Ankara? Üzerinize aldığınız 4,5 kilometre uzunluğunda Halkapınar -Otogar metrosu nerede? Hükümetin 7 senedir yatırım planında olmasına rağmen neden adım atmadınız? Depremzedeler için istediğimiz krediyi ve onlarca projemizi ne zaman onaylayacaksınız?” şeklinde konuştu.

'İZMİR 40 VERDİ 1 ALDI'

İzmir’in 2021 yılında 133 milyar lira vergi ödediğini açıklayan Soyer, merkezi hükümetin İzmir için ayırdığı bütçeye de sert tepki gösterdi.

Soyer, “İzmir 40 verdi 1 aldı. Bu kabul edilemez. İçinde bulunduğumuz bu durum bizi asla yıldırmadı ve yıldırmayacak. Aksine yeni yatırımlar için kararlılığımız artırdı. Sadece 3 yılda İzmir’de yaptığımız yatırım tutarı 11 milyar lirayı aştı. Ülke ekonomisinin en büyük dar boğazını yaşadığı bu günlerde, bu kararlı duruşumuzla İzmir’in refahını büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Son olarak Soyer, Buca Metrosu’nu İzmir’e 4 yılda kazandıracaklarını belirtti.

‘BUCA’MIZA ÇAĞ ATLATACAK’

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise şöyle konuştu:

"Yol uzundu ama iktidar çok yakın, onu görüyoruz. Bucamızda bugün tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. İzmir’in en büyük yatırımı, Bucalıların hayali gerçek oluyor. Gururluyuz, heyecanlıyız ve çok mutluyuz. İzmir’in amiral gemisi İBB’nin kentimize kazandıracağı Buca Metrosu Buca’mıza çağ atlatacak. Sadece ulaşımda değil, sosyal ve kültürel olarak da Buca, büyük bir atılım gerçekleştirme potansiyeline kavuşacaktır. Metronun yanı sıra altyapı, rekreasyon alanları ve ulaşımı kapsayan birçok projede Buca, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini yakından hissetmektedir. Millet İttifakı'nın desteğiyle ‘Derman belediyeciliği’ dedik, ‘Martın sonu bahar’ dedik. CHP belediyeciliğinin farkını ortaya koymayı şiar edindik. Sorumluluğumuz büyüktü, layık olmaya çalıştık, çalışmaya devam etmekteyiz. Burada sayamayacağımız pek çok altyapı, üstyapı ve sosyal sorumluluk projelerimiz için ilk günkü heyecanımızı taşıyoruz.  Bu hizmetlerde bizleri motive eden de İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere CHP’li belediyelerimizin yazdığı sosyal belediyecilik destanı oldu. Hepimiz partimizin hanesine bir başarı hikayesi daha eklemek için çalışmaktan onur duymaktayız. Geliyor gelmekte olan! Kentimize gelecek olan Buca Metromuz da hepimize hayırlı uğurlu olsun."

Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@