Tarihi yatırımın temelini Kılıçdaroğlu attı

İzmirlilerin Sevgililer Günü hediyesi Buca Metrosu oldu.

GÜNDEM 15.02.2022, 10:17 15.02.2022, 12:38
Tarihi yatırımın temelini Kılıçdaroğlu attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) trenleriyle beraber 765 milyon Euro maliyetle hayata geçireceği, İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu’nun temel atma töreni Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Şirinyer Pazaryeri’nin arkasında bulunan ESHOT garajında yapılan törende Kılıçdaroğlu tarihi yatırımın temelini attı.

Törene; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcıları ve İzmir Milletvekilleri, Parti Meclisi Üyeleri, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve CHP’li ilçe belediye başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP ve İYİ Parti il yöneticileri, ilçe başkanları, gençlik kolları başkan ve yöneticileri, kadın kolları başkan ve yöneticileri ve on binlerce İzmirli katıldı. Alanda bulunan dev ekranlarda temel atma anları an an gösterildi.

Alanda; “İYİ’ler Seninle, Geliyor Gelmekte Olan, Saraya Değil Metroya Yatırım, İzmir’in Rekor Yatırımı Başlıyor, İzmir’in Gururu Tunç Soyer, Keşke Her Yer İzmir Gibi Olsa, Next Station İktidar” afişleri yer aldı. 

Miting havasında gerçekleşen törende CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar mesajları verirken hükümete de elektrik zamlarını geri alması için çağrı yaptı. Başkan Soyer de merkezi hükümete seslenerek İzmir’in hak ettiği yatırımları alması için çağrı yaptı. Buca Belediye Başkanı Kılıç ise tarihi yatırımın Buca’ya çağ atlatacağını söyledi. Tören sonrasında coşkulu kalabalık ünlü rap sanatçısı Anıl Piyancı ve ünlü şarkıcı Zeynep Bastık ile buluştu. Piyancı ve Bastık birbirinden güzel şarkılarla İzmirliler’in Sevgililer Günü’nü kutladı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun törende yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

‘UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN’

Sevgili gençler, sakın umutsuzluğa kapılmayın, hiç endişe etmeyin gerçekten de güzel günler göreceğiz. Motorları maviliklere süreceksiniz, bunun altyapısını oluşturacağım. Bu ülkenin güzel gençleri, size yaşanabilir bir ülke bırakacağız. Millet İttifakı ile bunu yapacağız. İzmir için tarihi bir gün. En büyük yatırımlardan birisi. Bütün baskılara rağmen, ekonomik avantajların kısıtlanmasına rağmen belediye başkanlarımız ellerinden gelen çabayı gösteriyor.

‘ELEKTRİK ZAMLARINI GERİ AL’

Ankara’ya mesaj gönderdiler, buradan ben de göndereyim: Yakında Bakanlar Kurulu'nu toplayacaksın, elektrik zamlarını geri al! Yüzde 127 zam Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Elektrik bedava. Yol parası, elektrik parası ödemeyeceksin. Vatandaşa gelince yüzde 127 zam.

‘ORTADA HÜKÜMET YOK Kİ’

Ortada hükümet yok ki istifa etsin, bir kişi var. Hükümet falan yok, hükümet eskiden vardı. Şundan emin olun, siz güzel bir Türkiye’de yaşayacak, yeniden özgürlüğü tadacaksınız. Yeniden güzelliği göreceksiniz. Bu ülkenin her ilinde herkes huzur içinde gezecek. Barışı, özgürlüğü, birlikte yaşamayı getirecek, kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. 85 milyonun kucaklaştığı güzel bir Türkiye’yi birlikte hazırlayacağız.

‘KİMSE AÇ AÇIKTA KALMAYACAK’

Bu ülkede adaletin olmadığını, binlerce çocuğun yatağa aç girdiğini, büyük kaynakların beşli çetelere tahsis edildiğini, evlerde huzurun olmadığını, geçinmenin çok zor olduğunu biliyorum. Bütün bunlara rağmen moralinizi bozmayın, sandık gelecek onları demokrasi içinde göndereceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız ve güzel bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Kavga etmeden sorunlara akılcı çözümler getirerek güzel ve huzurlu bir Türkiye inşa edeceğiz. Gençler tweet attığınızda korkmayacaksınız, sabah evinizi polis basmayacak, bundan korkmayacağız. Millet İttifakı’nın iktidarında halk için çalışacağız, kimse aç ve açıkta kalmayacak. Halktan topladığımız her kuruşun hesabını halka vereceğiz. Halka hesap vermeyen bir siyasi anlayışı reddediyoruz, hep birlikte reddedeceğiz.

‘HEDEF HALKIN İKTİDARI’

Kadın, erkek, yaşlı ve genç; güzel Türkiye’yi inşa etmek zorundasınız. İzmir milletvekili olmaktan gurur duyuyorum. Sizlere hizmet etmek ve sizler için çalışmak bizim için ayrı gurur meselesi. Türkiye’nin sorunlarını biliyoruz ama umutluyuz. Beraber güzel bir Türkiye inşa edeceğiz. Karamsarlığa kapılmayın, ne derlerse desinler inançla, kararlılıkla adım atacağız. Hedef halkın, milletin iktidarı. Bir avuç azınlığın değil, halkın iktidarı. Beraber yöneteceğiz. Belediye başkanlarımız bütün aksaklıklara rağmen görevlerini yapıyorlar. İzmir’de tarihin en büyük yatırımı, İstanbul’da 10 ayrı metro inşaatı sürüyor. Antalya’da, Mersin’de, Adana’da… Belediye başkanlarımız halk için çalışıyor. Yaptıkları yatırımların hesabını halka veriyorlar. Her kuruşun hesabını veren bir devlet hayalimiz, bu hayali gerçekleştireceğiz.

‘SANDIKTA GÖNDERECEĞİZ’

İzmir’in dağlarında çiçekler çok açtı, açmaya devam edecek. BU yatırımı gerçekleştiren herkese yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah dört yıl sonra hep beraber kurdele kesecek ve temelini attığımız metronun açılışını yapacağız. Endişe etmeyin, sabırla bekleyin. Sandığı getirecekler derslerini vereceğiz. Demokratik yollardan bir daha gelmemek üzere bunları göndereceğiz."

‘KRİZE RAĞMEN, TEK KURUŞ ALMADAN…’

Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Her birinin İzmir metrolarında önemli katkıları ve izleri var. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana belki de tarihin en ağır ve zor günlerini yaşıyor. İzmir’in kaderini değiştirecek Buca Metrosu’nun temelini atıyoruz. Ata'dan aldığımız ilhamla vazifemizi yerine getiriyoruz. Ekonomik krizin tam ortasından İzmir’ tarihinin en önemli yatırımını yapıyoruz. Buca Metrosu’nun yolculuğu bugün, burada başlıyor. Buca Metrosu her gün İzmir nüfusunun 10’da birini taşayacak. Günde 10 İzmirliden biri bu bandı kullanacak. İzmir Körfezi ile mesafe 15 dakikaya inecek. Metro, 90 saniyede bir hareket edecek. Hat üzerinde 20 tren seti çalışacak. Bu devasa yatırımı, merkezi hükümetten tek bir kuruş hizmet almadan, İzmir’in imkanlarıyla yapıyoruz. Ekonomik koşullar altında bu yatırımı adım adım anlatmak istiyorum. Kredi notumuz 3 A, yani en yüksek vaziyette. Bu krediyi 4 sene anapara ödemesiz olmak üzere 12 yılda ödeyeceğiz. Buca Metrosu, dünyanın fizibilitesi en yüksek yatırımlarından biri. Dünya genelinde metronun kendini karşılaması 30 yılken, biz bunu yarı yılda gerçekleştireceğiz. Her yolcu için belediye bütçesinden 5 lira ilave yapıyoruz. Bu desteğe artık ihtiyaç duyulmayacak. Belediyemiz yılda 48 milyon lira tasarruf edecek, soluduğumuz hava temizlenecek. Buca Metrosu kendi maliyetini karşılayan zekice yürüttüğümüz bir tasarruf projesidir” diye konuştu.

ANKARA’YA SESLENDİ: METRO NEREDE?

"Buca Metrosu’nu yıllarca getirmeyen veya getiremeyen hükümete İzmir’in cevabıdır" ifadelerini kullanan Tunç Soyer, "Türkiye bir bütündür, İzmir bu bütünün ayrılmaz bir parçasıdır. 4,5 milyonun yaşadığı şehir, Cumhuriyet’in kalesidir. Buradan Ankara’ya seslenmek istiyorum: İzmir bu ülkenin şehri değil mi? İzmirliler bu ülkenin vatandaşı değil mi? Biz İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Eş zamanlı yürüttüğümüz 6 raylı sistem projesi var. Peki ya Ankara? Üzerinize aldığınız 4,5 kilometre uzunluğunda Halkapınar -Otogar metrosu nerede? Hükümetin 7 senedir yatırım planında olmasına rağmen neden adım atmadınız? Depremzedeler için istediğimiz krediyi ve onlarca projemizi ne zaman onaylayacaksınız?” şeklinde konuştu.

'İZMİR 40 VERDİ 1 ALDI'

İzmir’in 2021 yılında 133 milyar lira vergi ödediğini açıklayan Soyer, merkezi hükümetin İzmir için ayırdığı bütçeye de sert tepki gösterdi.

Soyer, “İzmir 40 verdi 1 aldı. Bu kabul edilemez. İçinde bulunduğumuz bu durum bizi asla yıldırmadı ve yıldırmayacak. Aksine yeni yatırımlar için kararlılığımız artırdı. Sadece 3 yılda İzmir’de yaptığımız yatırım tutarı 11 milyar lirayı aştı. Ülke ekonomisinin en büyük dar boğazını yaşadığı bu günlerde, bu kararlı duruşumuzla İzmir’in refahını büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Son olarak Soyer, Buca Metrosu’nu İzmir’e 4 yılda kazandıracaklarını belirtti.

‘BUCA’MIZA ÇAĞ ATLATACAK’

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise şöyle konuştu:

"Yol uzundu ama iktidar çok yakın, onu görüyoruz. Bucamızda bugün tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. İzmir’in en büyük yatırımı, Bucalıların hayali gerçek oluyor. Gururluyuz, heyecanlıyız ve çok mutluyuz. İzmir’in amiral gemisi İBB’nin kentimize kazandıracağı Buca Metrosu Buca’mıza çağ atlatacak. Sadece ulaşımda değil, sosyal ve kültürel olarak da Buca, büyük bir atılım gerçekleştirme potansiyeline kavuşacaktır. Metronun yanı sıra altyapı, rekreasyon alanları ve ulaşımı kapsayan birçok projede Buca, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini yakından hissetmektedir. Millet İttifakı'nın desteğiyle ‘Derman belediyeciliği’ dedik, ‘Martın sonu bahar’ dedik. CHP belediyeciliğinin farkını ortaya koymayı şiar edindik. Sorumluluğumuz büyüktü, layık olmaya çalıştık, çalışmaya devam etmekteyiz. Burada sayamayacağımız pek çok altyapı, üstyapı ve sosyal sorumluluk projelerimiz için ilk günkü heyecanımızı taşıyoruz.  Bu hizmetlerde bizleri motive eden de İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere CHP’li belediyelerimizin yazdığı sosyal belediyecilik destanı oldu. Hepimiz partimizin hanesine bir başarı hikayesi daha eklemek için çalışmaktan onur duymaktayız. Geliyor gelmekte olan! Kentimize gelecek olan Buca Metromuz da hepimize hayırlı uğurlu olsun."

Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 14 33
2. Fenerbahçe 14 32
3. Trabzonspor 14 31
4. Göztepe 14 26
5. Samsunspor 14 25
6. Beşiktaş 14 24
7. Gaziantep FK 14 22
8. Kocaelispor 14 18
9. Başakşehir FK 14 16
10. Alanyaspor 14 16
11. Konyaspor 14 15
12. Çaykur Rizespor 14 14
13. Antalyaspor 14 14
14. Kasımpaşa 14 13
15. Eyüpspor 14 12
16. Kayserispor 14 12
17. Gençlerbirliği 14 11
18. Fatih Karagümrük 14 8
Takımlar O P
1. Pendikspor 15 32
2. Bodrum FK 15 30
3. Amed SK 15 29
4. Esenler Erokspor 15 28
5. Erzurumspor FK 15 26
6. Çorum FK 15 25
7. Iğdır FK 15 25
8. Serik Belediyespor 15 25
9. Bandırmaspor 15 23
10. Van Spor FK 15 21
11. Boluspor 15 20
12. Sivasspor 15 20
13. Sakaryaspor 15 19
14. Keçiörengücü 15 18
15. İstanbulspor 15 15
16. Ümraniyespor 15 15
17. Sarıyer 15 14
18. Manisa FK 15 13
19. Hatayspor 15 5
20. Adana Demirspor 15 2
Takımlar O P
1. Arsenal 14 33
2. Manchester City 14 28
3. Aston Villa 14 27
4. Chelsea 14 24
5. Crystal Palace 14 23
6. Sunderland 14 23
7. Brighton & Hove Albion 14 22
8. Manchester United 14 22
9. Liverpool 14 22
10. Everton 14 21
11. Tottenham 14 19
12. Newcastle United 14 19
13. Brentford 14 19
14. Bournemouth 14 19
15. Fulham 14 17
16. Nottingham Forest 14 15
17. Leeds United 14 14
18. West Ham United 14 12
19. Burnley 14 10
20. Wolverhampton 14 2
Takımlar O P
1. Barcelona 15 37
2. Real Madrid 15 36
3. Villarreal 14 32
4. Atletico Madrid 15 31
5. Real Betis 14 24
6. Espanyol 14 24
7. Getafe 14 20
8. Athletic Bilbao 15 20
9. Rayo Vallecano 14 17
10. Real Sociedad 14 16
11. Elche 14 16
12. Celta Vigo 14 16
13. Sevilla 14 16
14. Deportivo Alaves 14 15
15. Valencia 14 14
16. Mallorca 14 13
17. Osasuna 14 12
18. Girona 14 12
19. Levante 14 9
20. Real Oviedo 14 9

Gelişmelerden Haberdar Olun

@