Hiçbir engeliniz bizi durduramaz: Kır zincirlerini bu isyan bizim!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde “Gün bizim, güneş bizim, isyan bizim, değiştirecek güç bizim” diyen kadınlar, tüm engellemelere rağmen birçok kentte eylemlerini gerçekleştirdi.

GÜNDEM 09.03.2021, 14:16 10.03.2021, 10:25
Hiçbir engeliniz bizi durduramaz: Kır zincirlerini bu isyan bizim!

Hemen her gün bir kadının katledildiği bir dönemde sokağa çıkan kadınlar öncelikle yaşam hakkı talebini haykırdı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ndeki eylemlerde sömürüye, şiddete, eşitsizliğe, iktidarın gerici politikalarına karşı tek ses olundu.

İstanbul’da kadınlar 19’uncu kez düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi. Her yaştan kadın İstiklal Caddesi’nin kapatılması nedeniyle Sıraselviler Caddesi’nde toplandı. Saat 19’dan itibaren Karaköy’e doğru yürüyüşe geçildi. Açılan pankartlar ve taşınan dövizlerle talepler dile getirildi. Alanda zaman zaman katledilen kadınların isimleri okundu. Grup ise “Burada” yanıtı verdi. Polis, İstiklal Caddesi’ni ablukaya aldı. Metro Taksim durağı ise İstanbul Valiliği kararıyla kapatıldı.

PANKARTLARI YIRTTILAR

Başkent Ankara’da kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Düzenlenen eylemde, LGBTİ+’ların bayrakları ve dövizleri, eylem alanına alınmadı. Eyleme katılmak isteyen bir kadın da, polisler tarafından gözaltına alındı. Öte yandan Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi önünde 8 Mart etkinliği için bir araya gelen SES Ankara Şubesi’ne üye kadınlar da, polis müdahalesiyle karşılaştı. Covid-19 salgını bahanesiyle eyleme müdahale eden polisler, kadınların taşıdığı pankartları yırttı. Direnmeye devam eden kadınlar ise yaptıkları basın açıklamasıyla cinsiyet eşitsizliğini ve kadına yönelik şiddete ve iktidarın gerici politikalarına tepki gösterdi.

Diyarbakır’da kadınlar İstasyon Meydanı’nda bir araya geldi. “Kadın cinayetleri, tacizleri ve tecavüzleri politiktir”, “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartları açtı.

ÖZGÜR YAŞAM TALEBİ

Kadınlar halay ve sloganlarla 8 Mart’ı kutladı. Yapılan açıklamada “Tecritleri yıkmadan, hak ihlallerini ortadan kaldırmadan, özgür bir yaşamı inşa etmeden alanlardan çekilmeyeceğiz” dendi. Tüm eylemlerde haklar için mücadele sözü verildi.

KRİZE, ŞİDDETE VE EŞİTSİZLİĞE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÇAĞRISI

Kocaeli’nde Çukurova Anadolu Grup önünde 8 Mart’ta da direnişlerine devam eden Migros depo işçisi kadınlar polis müdahalesiyle karşılaştı. Sendikalaştıkları için Kod 29’la işten atılan kadınlar alanda direniş çadırı kurmak istediği için polis gruba müdahale etti. Ancak kadınlar, tüm müdahalelere rağmen çadırlarını kurdu.

Dersim Kadın Platformu’nun çağrısı ile Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı örgütlü mücadele” çağrısı yaptı. Basın açıklamasında, “8 Mart’ı ağır biçimde yaşadığımız pandeminin yıldönümünde karşılıyoruz. Dünyanın her yerinde kadınların yaşamları, politik, ekonomik ve sosyal hakları aynı sömürü çarkının, kapitalizmin derinleştirdiği eşitsiz koşulların cenderesinde” denildi.

Marmaris’te Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” diye haykırdı. Ketenci Otel’in önünden başlanarak Atatürk Meydanı’na kadar yüründü. Eğitim-Sen Bolu Şubesi ise, hazırladığı videoda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Videoda, “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” sloganıyla kadın fotoğraflarına yer verildi.

‘BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR VE BİR ORMAN GİBİ KARDEŞÇESİNE...’

İstanbul Büyükçekmece’de kurulan 8 Mart Hatıra Ormanı’na ilk fidanlar dikildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olan hatırat ormanına fidan diktikten sonra konuşma yapan Dilek İmamoğlu özgür, adil, barışçıl bir dünyanın ancak eşitlik temeli üzerine kurulabileceğini belirtti. İmamoğlu: “Dayanışma olmadan, bu hayatta çok az şeyi başarabiliriz. 8 Mart bu dayanışmanın bir ifadesi olarak da çok anlamlı ve değerlidir” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin önemine de dikkat çeken Dilek İmamoğlu, şöyle devam etti: “Temel ve evrensel insan hakları belgelerinden biri olma niteliğini taşıyan bu sözleşmenin İstanbul’la anılması, ülkemizin bu uluslararası sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olması çok değerlidir. Elbette, İstanbul Sözleşmesi’nin çizdiği çerçevenin kağıt üstünde kalmaması, hayata geçirilmesi gerekiyor. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önlemek Türkiye’nin en önemli meselelerinden biridir. Her siyasi anlayıştaki kadınların birbirleriyle daha güçlü, daha yoğun bir iletişim içinde olması, bu büyük uzlaşmanın sağlanmasına çok önemli bir katkı sunacaktır. Bugün ilk adımını atmakta olduğumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hatıra Ormanı’nın, kadınların hak mücadelesi kadar, bu büyük uzlaşmayı da simgelediğini düşünüyorum.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" dizelerinin bu ormanla hayata geçmesini temenni ettiğini söyledi.

AKADEMİSYENLER NÖBETE MOR MASKELERLE KATILDI

Rektörlüğe Melih Bulu’nun getirilmesi sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan akademisyenlerin nöbeti 8 Mart nöbetine dönüştü. Mor maskeler takan kadın akademisyenler, Melih Bulu’nun istifasını istedi, üniversiteye ilişkin taleplerini yineledi. Akademisyenler kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini, kadın ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı protesto etti.

KATLEDİLEN KADINLARIN İSİMLERİ MEYDANLARDA YANKILANDI

Kadınlar Balıkesir Edremit’te de alandaydı. Onlarca kadın Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak 8 Mart eylemi yaptı. Eylemde, erkekler tarafından katledilen kadınların isimlerinin yazılı olduğu pankart taşındı. Meydanda yapılan basın açıklamasında kadınlar eşitlik, özgürlük ve laiklik taleplerini dile getirdi.

İZMİR’DEN HOPA’YA İNADINA İSYAN İNADINA ÖZGÜRLÜK

Artvin’in Hopa ilçesinde kadınlar 8 Mart nedeniyle meydanda toplandı. “Mücadelemizden, haklarımızdan vazgeçmiyoruz” diyen Hopa’lı kadınlar, buradan tüm ülkeye seslendi. İzmir’de ise kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi. Kadınlar taleplerini ve hakları için mücadele kararlılıklarını pankartlara taşıdı.

HAKLARIMIZ İÇİN ALANLARDAN ÇEKİLMEYECEĞİZ SÖZÜ VERİLDİ

Batman’da valiliğin aldığı yasak kararı ve polisin engelleme çabalarına rağmen kadınlar 8 Mart için toplandı. Renkli giysileri ile alana gelen kadınlar hakları için mücadele edeceklerini söyledi. Mardin’deki eylemde ise kadınlar “Tecritleri yıkmadan, hak ihlallerini ortadan kaldırmadan, özgür bir yaşamı inşa etmeden alanlardan çekilmeyeceğiz” dendi.

DAVUL ÇALIP, DANS EDİP 8 MART’I KUTLADILAR

MUĞLA’nın Datça ilçesinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı. Datça Kadın Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe, yaşlısı genci 200’ü aşkın kadın katıldı. Ellerinde çeşitli pankart ve dövizlerle alanda toplananlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diye slogan attı.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 15 40
2. Fenerbahçe 14 37
3. Beşiktaş 14 26
4. Kayserispor 14 26
5. A.Demirspor 15 23
6. Trabzonspor 14 23
7. Kasımpasa 14 21
8. Rizespor 14 21
9. Antalyaspor 14 20
10. Hatayspor 14 18
11. Karagümrük 14 17
12. Ankaragücü 14 17
13. Sivasspor 14 15
14. Gaziantep FK 14 15
15. Konyaspor 14 14
16. Pendikspor 14 13
17. Başakşehir 14 12
18. Samsunspor 14 11
19. Alanyaspor 14 11
20. İstanbulspor 14 8
Takımlar O P
1. Eyüpspor 14 36
2. Kocaelispor 14 29
3. Bandırmaspor 14 26
4. Göztepe 14 26
5. Bodrumspor 14 24
6. Gençlerbirliği 14 24
7. Sakaryaspor 14 23
8. Ahlatçı Çorum FK 14 20
9. Keçiörengücü 14 19
10. Erzurumspor 14 18
11. Manisa FK 14 17
12. Boluspor 14 16
13. Ümraniye 14 15
14. Adanaspor 14 15
15. Şanlıurfaspor 14 14
16. Pendikspor 0 0
17. Tuzlaspor 14 12
18. Giresunspor 14 9
19. Altay 14 5
Takımlar O P
1. Arsenal 15 36
2. Liverpool 15 34
3. Aston Villa 15 32
4. M.City 15 30
5. Tottenham 15 27
6. M. United 15 27
7. Newcastle 15 26
8. Brighton 15 25
9. West Ham United 15 24
10. Chelsea 15 19
11. Brentford 15 19
12. Fulham 15 18
13. Wolves 15 18
14. Crystal Palace 15 16
15. Bournemouth 15 16
16. Nottingham Forest 15 13
17. Everton 15 10
18. Luton Town 15 9
19. Burnley 15 7
20. Sheffield United 15 5
Takımlar O P
1. Real Madrid 15 38
2. Girona 15 38
3. Barcelona 15 34
4. Atletico Madrid 14 31
5. Athletic Bilbao 15 28
6. Real Sociedad 15 26
7. Real Betis 15 25
8. Las Palmas 15 21
9. Valencia 15 19
10. Getafe 15 19
11. Rayo Vallecano 15 19
12. Villarreal 15 16
13. Deportivo Alaves 15 16
14. Osasuna 15 15
15. Sevilla 14 13
16. Cadiz 15 12
17. Mallorca 15 11
18. Celta Vigo 15 9
19. Granada 15 7
20. Almeria 15 4

Gelişmelerden Haberdar Olun

@