Çiğli'de tramvay temeli, Buca'ya metro müjdesi...

İzmir'den hükümete CHP'li belediye başkanlarına zorluk çıkarmama çağrısı da yapan Kılıçdaroğlu, "Bizim belediye başkanlarımıza zorluk çıkarmayın. Engel çıkarmayın. Onlar yasal olarak halka hizmet etmek için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. İktidar engel çıkarıyor" diye konuştu.

GÜNDEM 06.02.2021, 17:55 12.02.2021, 04:40
Çiğli'de tramvay temeli, Buca'ya metro müjdesi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 414 milyon liralık yatırımla hayata geçireceği Karşıyaka-Çiğli Tramvay hattının temeli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle atıldı. Kılıçdaroğlu ardından Buca'ya metro müjdesi verdi, Narlıdere Metrosu'nda incelemelerde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi raylı sistem yatırımlarına bir halka daha ekledi. Çiğli trafiğine nefes aldıracak, bu bölgedeki hastane, üniversite ve sanayiye ulaşımı kolaylaştıracak 11 kilometrelik Çiğli Tramvay hattının temeli Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle atıldı.

Çiğli Tramvayı Şantiyesi'nde düzenlenen törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Martın sonu bahar" dediklerini ve bütün Türkiye'ye demokrasiyi, huzuru, birlikteliği getirmek için kararlı olduklarını söyledi. İzmir gibi çağdaş bir kentin milletvekili olmaktan son derece mutlu olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Buraya gelmeden önce sel felaketi nedeniyle mağdur olan esnafımızı gezdik; dinledik. Dertleri var. Büyük zararlar gördüler doğru ama bu konuda belediyemiz, belediye başkanlarımız güzel çalışıyor. 2 bin 554 hane ve işyerinde sorun hasar tespitleri yapılmış vaziyette. 7 milyon 31 bin liralık maddi ve manevi yardım esnafımıza yapılacak. Pazartesi günü belediye meclisinde bu karar alınacak ve uygulamaya konulacak" diye konuştu.

Buca’ya metro müjdesi

İki yılın sonunda Çiğli Tramvayı'nın kurdelesini keseceklerini, yüzde 72'si tamamlanan F.Altay-Narlıdere metrosunun da kısa sürede hizmete gireceğini belirten Kılıçdaroğlu, Buca metrosu ile ilgili sevindirici bir gelişmeyi de paylaştı. Başkan Soyer'in talebi üzerine Buca Metrosu için 15 Şubat'ta ihale ilanına çıkılacağı müjdesini kendisinin verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti devletini düşünün ve bunun hazinesini düşünün. Hazineyi yöneten bakanlığı düşünün. Bunlar uluslararası piyasalardan borç alırken yüzde 5 ve 6 faiz ödüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3 ile yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ödediği yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanma yapabiliyor. Bu bizim belediyelerimizin uluslararası alanda, uluslararası finans kuruluşlarının gözünde Türkiye Cumhuriyeti devleti hazinesinden daha iyi, daha güvenilir olduğunu gösteriyor. Bu bizim için gurur verici. Dostlarımızla birlikte iktidara geldiğimizde Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini değiştireceğiz" dedi. 

Yardımlar engellendi

Pandemi döneminde CHP'li belediyelerin halka yardım yapmasının engellendiğine de dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Tahammül edemediler belediye hesaplarına yatırılan paraya el koydular. Vermediler. Niçin? CHP'li belediyeler başarısız olsun diye. Ne oldu? Belediye başkanı arkadaşlarıma önlerine çıkan engelle savaşmalarını söyledim. Ne yaptık? Askıda fatura ile on binlerce fakirin fukaranın elektrik, su, doğalgaz faturası ödendi. Yardım yapmak isteyen yardım almak isteyenler arasında köprü olduk. Hükümete asgari ücreti 3 bin 100 lira yapma çağrısında bulunduk. 2 bin 825 lira yaptılar. Bizim en küçük belediyemizde bile asgari ücret 3 bin 100 TL" dedi.

Hükümete "engel çıkarmayın" çağrısı

İzmir'den hükümete CHP'li belediye başkanlarına zorluk çıkarmama çağrısı da yapan Kılıçdaroğlu, "Bizim belediye başkanlarımıza zorluk çıkarmayın. Engel çıkarmayın. Onlar yasal olarak halka hizmet etmek için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. İktidar engel çıkarıyor. 'Bunların hizmet yapmasını engelleyeceğim' diye. Hiçbir koşulda siz CHP'nin kendi beldesindeki vatandaşlara hizmet götürmesini engelleyemezsiniz. Bunu engelleme gücünüz ve kapasiteniz yok. Biz yapacağız. Çalışıp üreteceğiz" diye konuştu.

Yeni mezunlara iş sahası yarattık

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir için tarihi bir günde bir arada olduklarını belirterek, 414 milyon 182 bin liralık yatırımla sözleşmesi imzalanan Çiğli Tramvayı'nın temelini atmanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını belirterek hattın Çiğli halkına hızlı, alternatifli ve konforlu toplu ulaşım kolaylığı sağlayacağına işaret etti. Çiğli Tramvay ihalesinde bir ilki gerçekleştirerek yüklenici firmaya yeni mezun mühendis ve mimar istihdam etme zorunluluğu getirdiklerini hatırlatan Soyer, "Bu örnek uygulamamız sayesinde yeni mezun gençlerimizin mesleki kariyerlerine adım atmaları konusunda önemli bir katkı sağlamış olduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi bundan sonraki ihalelerde bu uygulamaya devam edecek" dedi.

İklimi, doğayı ve çevreyi koruyan yatırımlar

Şehir içi ulaşımda karbon ayak izini düşüren ulaşım yatırımları yaparak iklimi, doğayı ve çevreyi koruyan sürdürülebilir ulaşım yaklaşımıyla hareket ettiklerini vurgulayan Soyer, bu amaçla yaptıkları yatırımları şöyle sıraladı: "Bu vizyonla vatandaşlarımız için hesaplı ve konforlu, belediyemiz için işletme maliyeti verimli bir ulaşım sistemi tasarlıyoruz. Sadece bir buçuk yıl içinde 451 otobüs, iki arabalı vapur satın aldık. Geçen yıl tek seferde aldığımız 364 otobüsle Türkiye’deki en büyük alıma imza atan yerel yönetim olduk. Göreve başladığımızda yüzde 12'si yapılmış olan Narlıdere Metrosu için hızla 125 milyon Euro'luk finansman sağladık. İki yıl bile dolmadan olağanüstü bir hızla bu hattaki çalışmalarımızı yüzde 72 seviyesine getirdik. Geçtiğimiz zor döneme rağmen yer altında 11 kilometre tünel kazdı k, ışığı gördük. Şu anda Türkiye’nin en ucuz ve inşaatı en hızlı ilerleyen metro projesi olan 7,5 kilometre uzunluğundaki Narlıdere Metrosu’nu, 2022 yılı sonunda hizmete açarak Evka-3’ten Narlıdere’ye kesintisiz bir ulaşımı mümkün kılacağız."

Başkan Soyer'e teşekkür

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Martı sonu bahar diyerek Anadolu'ya baharı getiren Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu Çiğli'ye gelerek baharı getirdi. Mustafa Kemal ve arkadaşları nasıl ülkeyi demir ağlarla ördüyse İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve arkadaşları da Çiğlimizi demir ağlarla örecekler. Pandemi demeden, yangın, sel, deprem demeden bütün bu şartlar altında bu ihaleyi yaparak sonuçlandıran başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bürokrat arkadaşlarına teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Çiğli Tramvay Hattı'nın temeli atıldı. Nurol İnşaat Genel Müdürü Nurettin Akdeniz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e teşekkür plaketi verdi. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ali Öztunç, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Devrim Barış Çelik, CHP Parti Meclisi üyeleri Umut Akdoğan, Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

Hat 11 kilometre, 14 istasyon

İki yıl içinde tamamlanması planlanan Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindeki Çiğli Tramvayı, 11 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşuyor. Karşıyaka Çevreyolu İstasyonu’ndan başlayacak hat, bağlantı köprüsü ile Çiğli İstasyonaltı Mahallesi’ne bağlanacak. Yaklaşık 500 metrelik bağlantı köprüsü, çevre yolunun üzerinden geçecek ve köprüde tramvay hattının yanı sıra yaya ve bisiklet yolları da bulunacak. Güzergâhın büyük bölümü mevcut cadde ve yolların orta refüjlerinden geçecek şekilde çift hat olarak planlandı. Hat güzergâhı Karşıyaka Çevreyolu İstasyonu, Ataşehir, Çiğli İstasyonaltı Mahallesi, Çiğli İzban Durağı, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Ata Sanayi Bölgesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet edecek ş ekilde planlandı. Ayrıca Karşıyaka Tramvayı yapımı esnasında, mülkiyet problemleri nedeni ile yapılamayan yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki Ataşehir-Mavişehir İzban bağlantısı da bu hattın yapımı çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Tramvay hattı 33,6 kilometreye çıkacak

2017 yılında 8,8 kilometrelik Karşıyaka, 2018’de de 12,8 kilometrelik Konak hattının devreye girmesiyle tramvay İzmir’de toplu ulaşımın en önemli unsurlarından biri oldu. Çiğli Tramvayı’nın da hizmete girmesi ile İzmir’deki tramvay hatlarının uzunluğu 33,6 kilometreye ulaşacak?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Narlıdere metro hattında yapım çalışmalarını inceledi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ile Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattında süren yapım çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Soyer, hattın yüzde 72’sinin tamamlandığını söyleyerek “Tünelin ucundaki ışığı gördük” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise proje için olağanüstü çaba harcayan Başkan Tunç Soyer ve ekibine teşekkür etti.

Çiğli Tramvayı’nın temel atma töreni için İzmir’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattında süren çalışmaları yerinde inceledi. Metronun Üçkuyular girişinden yerin 30 metre altına inen heyet tünel içinde devam eden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu bu proje için olağanüstü çaba harcayan Başkan Tunç Soyer ve Büyükşehir ekibine teşekkür etti. Soyer, göreve geldiğinde yüzde 12’si tamamlanan 7,2 kilometrelik Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının iki yılda yüzde 72 seviyesine geldiğini vurgulayarak “Zor bir döneme rağmen yer altında 11 kilometre tünel kazdık” dedi. Narlıdere metrosunun Türkiye’nin en ucuz ve inşaatı en hızlı ilerleyen metro projesi olduğunun altını çizen Soyer, Çağdaş İstasyonu’nun kaba inşaatının tamamlandığını, Şehitlik İstasyonu ve Güzel Sanatlar İstasyonu’nda da çalışmaların başladığını belirtti. Soyer, “Şu anda tünelin ucundaki ışığı görmeye başladık. Şubat ayının sonunda ışık tamamen görünecek” dedi. Kılıçdaroğlu ise “Tünelin ucundaki ışığı bir de ekonomide görsek” şeklinde konuştu.

Bornova’dan Narlıdere’ye kesintisiz ulaşılacak

Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattı Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık olmak üzere 7 istasyondan oluşuyor. Büyükşehir Belediyesi, bu hatla birlikte hafif raylı sistem ağındaki istasyon sayısını 24’e, raylı sistemin uzunluğunu da 186,5 kilometreye ulaştırmış olacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla, Bornova EVKA-3’ten metroya binenler, Narlıdere Kaymakamlığı’na kadar aktarmasız gidebilecek. Metro hattı 2022 yılında tamamlanacak.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 27 71
2. Fenerbahçe 26 62
3. Samsunspor 27 51
4. Beşiktaş 26 44
5. Eyüpspor 27 44
6. Gaziantep FK 26 38
7. Göztepe 26 37
8. Başakşehir 26 36
9. Trabzonspor 26 35
10. Kasımpaşa 27 35
11. Rizespor 27 33
12. Antalyaspor 27 33
13. Konyaspor 27 31
14. Alanyaspor 27 31
15. Bodrum FK 27 30
16. Sivasspor 27 27
17. Kayserispor 26 27
18. Hatayspor 26 19
19. A.Demirspor 26 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 30 59
2. Karagümrük 30 53
3. Erzurumspor 30 51
4. Bandırmaspor 30 50
5. Gençlerbirliği 30 48
6. İstanbulspor 30 46
7. Ahlatçı Çorum FK 30 45
8. Boluspor 30 44
9. Ümraniye 30 44
10. Amed Sportif 30 43
11. Iğdır FK 30 43
12. Keçiörengücü 30 42
13. Esenler Erokspor 30 41
14. Pendikspor 30 40
15. Sakaryaspor 30 39
16. Ankaragücü 30 38
17. Manisa FK 30 37
18. Şanlıurfaspor 30 34
19. Adanaspor 30 27
20. Yeni Malatyaspor 30 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 29 70
2. Arsenal 29 58
3. Nottingham Forest 29 54
4. Chelsea 29 49
5. M.City 29 48
6. Newcastle 28 47
7. Brighton 29 47
8. Fulham 29 45
9. Aston Villa 29 45
10. Bournemouth 29 44
11. Brentford 29 41
12. Crystal Palace 28 39
13. M. United 29 37
14. Tottenham 29 34
15. Everton 29 34
16. West Ham United 29 34
17. Wolves 29 26
18. Ipswich Town 29 17
19. Leicester City 29 17
20. Southampton 29 9
Takımlar O P
1. Barcelona 27 60
2. Real Madrid 28 60
3. Atletico Madrid 28 56
4. Athletic Bilbao 28 52
5. Villarreal 27 44
6. Real Betis 28 44
7. Mallorca 28 40
8. Celta Vigo 28 39
9. Rayo Vallecano 28 37
10. Sevilla 28 36
11. Getafe 28 36
12. Real Sociedad 28 35
13. Girona 28 34
14. Osasuna 27 33
15. Espanyol 27 28
16. Valencia 28 28
17. Deportivo Alaves 28 27
18. Leganes 28 27
19. Las Palmas 28 25
20. Real Valladolid 28 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@