Bergama esnafı yaşadığı haksızlığı halka anlattı!

Yaşanan pandemi kısıtlamalarının ardından kışa girilirken belediye tarafından iş yerlerinden çıkarılmak istenen stat esnafı, kepenk kapatma eyleminin ardından Bergama halkını muhatap alan kamuoyu açıklaması yayınladı.

GÜNDEM 24.10.2021, 16:14 29.10.2021, 10:44
Bergama esnafı yaşadığı haksızlığı halka anlattı!

Bergama’da yapılmak istenen 'Millet Bahçesi Projesi' nedeniyle kışa girilirken belediye tarafından tahliye edilmek istenilen stat esnafı, kepenk kapatma eyleminin ardından Bergama halkını muhatap alan kamuoyu açıklaması yayınladı.

Bergama Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu, daha önce defalarca 'mağdur etmeyeceklerini' söylemesine rağmen stat esnafına tek katlı binaları için 'depreme karşı dayanıksız, riskli yapı' içerikli tahliye yazısı gönderdi. Pandemi sonrası zor günler yaşayan ve kışa hazırlık yapan esnaf ise iş yerlerine gönderilen ve dükkanlarının 60 gün içerisinde boşaltılması istenilen tahliye yazısı ile karşılaşınca neye uğradığını şaşırdı. Yaşanan durum tepkilere neden olurken, esnaf belediyenin bu tavrını protesto etmek için önceki gün kepenk kapatma ve alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin AKP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hamza Dağ, Belediye Başkanı Hakan Koştu ve AKP İlçe Başkanı Sabahattin Güzel ile görüştüklerini, görüşmeden ‘ok yaydan çıktı’ cevabı ile olumlu bir yanıt alamadıklarını ifade eden stat esnafı, bu seferde Bergama halkını muhatap alan kamuoyu açıklaması yayınladı.

86 ESNAF 310 ÇALIŞAN VAR

Yapılan açıklamada; “Bizler Bergama 14 Eylül Stadyumu etrafında bulunan mülkiyeti Bergama Belediyesi’ne ait dükkanlarda kiracı konumunda bulunan toplam 86 esnafız. Dükkan işletmecileri hariç yanımızda sigortalı olarak çalışan 310 arkadaşımızla birlikte büyük bir aileyiz. Bu bilgilendirmemizi son günlerde dükkanlarımız ile ilgili yaşanan sürecin en başından sonuna kadar neler olduğunu kamuoyu ile de paylaşmak için yapıyoruz” denildi.

“SADECE EKMEK DAVAMIZIN PEŞİNDEYİZ”

Yayınlanan açıklamada ayrıca şu cümlelere yer verildi: “Sizlere durumumuzu anlatmadan önce şu hususların iyi bilinmesini istiyoruz; bizler herhangi bir siyasi partinin yönlendirmesi ile hareket etmiyoruz. Hiçbir siyasi, politik hamle, eylem veya siyasi bir mesaj verme peşinde de değiliz. İçimizde bir çok farklı siyasi partiye gönül vermiş ve mensubu olan arkadaşlarımız var. Memleketimize yapılan ve yapılacak olan iyi, faydalı, güzel projelerin önünü tıkamak, taş koymak, karalamak veya muhalefet etmek isteyen bir topluluk da değiliz. Bizler; bulunduğumuz bölgede yapılacak olan Millet Bahçesi projesi ile ilgili başlangıcında yetkililer tarafından bizlere verilen sözlerin yerine getirilmemesi neticesinde haklarımızın yok edilerek elimizden alınan ekmek davasının peşinde mücadele eden stat dükkanları esnaflarıyız”

“BELEDİYE BAŞKANINA GÜVENDİK”

“Sayın Belediye Başkanımız henüz başkan adayı olduğu seçim döneminde stadyum ve etrafındaki dükkanlar ile ilgili projesi hakkında bilgi vermek için stat dükkanları esnafları ile bir toplantı tertipledi. Bu toplantıda ekibi ile birlikte projesinin tanıtımını yaptı ve projesinin yapımından bitiş aşamasına kadar hiç bir esnafın hak kaybına uğramayacağını hiç bir esnafın mağdur edilmeyeceği sözünü verdi. Sadece yeni dükkanlar yapıldıktan sonra eski dükkanların yıkılması ve çevre düzenlemesi aşamasında maksimum 2 aylık zamana ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Dağıtılan seçim bildirgelerinde de bu konu ile ilgili aynı vaatler ve sözler bulunmaktaydı. Seçimler sonucunda Belediye Başkanı oldu ve zaman içerisinde dükkanlarımıza yaptığı esnaf ziyaretlerinde bu proje için çalıştıklarını ve yine hiç kimsenin hak kaybına uğramadan mağdur edilmeyeceğimizi bizzat tekrarladı. Tüm bunlardan sonra bizlere de Şehr-i Emin’imize inanarak ve güvenerek yeni proje için heyecanla beklemek kaldı!”

“KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK SANDIK”

“2020 Şubat ayında Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Bergama ziyaretinin hemen ardından bu yerin Millet Bahçesi olarak tesis edileceğini tüm halkımızla beraber biz esnaflarda sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarından öğrendik. Aklımıza ilk gelen başkan başarılı bir iş yapmış; Ankara ile ilişkileri sayesinde bu projeyi Belediye olarak üstlenmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca TOKİ marifeti ile yani devlet eli ile çok daha çabuk hayata geçirebilecek. O zamandan bu zamana kadar sürede alınan, aktarılan bilgiler hep aynı idi; kimse mağdur edilmeyecek! “

“SORULARIMIZ CEVAPSIZ KALDI”

“2021 Temmuz ayında Sayın Belediye Başkanımız BerKM’de düzenlen stat dükkanları esnafları ile bu projenin tanıtım ve bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Projenin görsel tanıtımından sonra yapılan açıklamalarında; aslında Millet Bahçesi projelerinde ticari alanların hiç olmadığını, yine kendisi Ankara’daki iyi ilişkileri sayesinde bu projeye bir miktar ticari alan ilave ettirebildiğini, bu durumda esnaflar için yetersiz kalan dükkan ihtiyaçları için ise en kısa sürede Fuat Olugan Parkı’nın oraya 2 katlı pasaj şeklinde 75 adet dükkanlar tesis edeceklerini ve müzenin karşısındaki Petek dükkanlarının oraya da yeni bir düzenleme yapıp hemen dükkan inşaatlarına başlayacaklarını ifade etti. Bu arada o toplantıda konu ile ilgili sorular sorduğumuzda cevap alamadık çünkü o toplantıda ne Fen İşleri müdürü ne İmar İşleri müdürü ne Hukuk işleri müdürü yani olması gereken hiçbir birim müdürü yoktu, dolayısıyla başkan da cevap veremedi. Bir çok sorumuz cevapsız kaldı”

“BELEDİYEYE AİT MÜLKLER BAKANLIĞA DEVREDİLMİŞ”

“Bu toplantıdan çıktıktan sonra şunu öğrendik; bu projenin yapılması karşılığında mülkiyeti Bergama Belediyesine ait olan stat etrafındaki 101 adet dükkan, yeni yapılan Erdal Önder kapalı spor salonu, Fevzipaşa mahallesindeki futbol akademisi tesisleri, bu akademinin sağında ve solunda 41.000 metrekare arsa, Göçbeyli’de bulunan 10.000 metrekare arazinin mülkiyeti bakanlığa devredilmiş.

“BİLGİMİZ OLMADAN KAROT ÖRNEKLERİ ALINMIŞ”

“Bundan sonra geçen süreçte ise öğrendik ki bu proje onaylandıktan sonra ihalesi yapılmış ve kesinleşmiş. Ancak o bilgilendirme toplantısında yapılacağı söylenen dükkanların imalatları bir türlü başlayamadı. Onu da sebebini sonradan öğrendik; yeşil alan olan Fuat Olugan Parkı’nın ticari alana çevrilmesinin şehircilik ve planlama ilkelerine uymadığı için ve yine Petek Dükkanlarının bulunduğu alanın 5 kat imara açılması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Şehir Plancıları Odası, İzmir Mimarlar Odası ve bir vatandaş yürütmeyi durdurma davası açmış. Bu arada da tek katlı betonarme olan dükkanlarımızın arka cephelerinden (!) bilgimiz olmada Mart ayında depreme dayanıklı mı değil mi diye karot örnekleri alınmış ve dükkanlarımızın tamamı depreme dayanıksız çıkmış”

“60 GÜN İÇİNDE TERK ET TEBLİGATINI ACIMADAN BİZLERE GÖNDERDİ”

“Proje onaylanıp ihalesi kesinleştiği için ve projenin bitirilme süresi olduğu için yüklenici firmaya yer teslimi yapılması zorunluluğu var. Zaman bitti, başkan yine Temmuz ayında söz verdiği dükkanların imalatına hukuki süreç yüzünden başlayamadı. İş çıkmaza girince de raporları 2 ay önceden hazırlanmış adeta bir son koz gibi elinde hazırda bulundurduğu; deprem yönetmeliğine uygun değildir 60 gün içinde terk et tebligatını acımadan bizlere gönderdi”

“BİZE ‘OK YAYDAN ÇIKTI’ DENİLDİ”

“Bu durum karışında ne yapacağız konusunda apar topar bir araya gelerek ilk önce durumu AK Parti ilçe başkanımız ile görüştük sağ olsun ilgilendi, teknik detaylar ve yanlış bilgi ve yönlendirme yapmama adına bizleri Belediye Başkanımızdan randevu olarak görüşmemizi sağladı. Sağ olsunlar içinde bulunduğumuz bu kötü durum için çözüm üretebilmek ve destek olmak için bizlerle beraber Bergama Ticaret Odası Başkanı ve tüm Esnaf Odaları başkanları ile Belediye Başkanımızla buluştuk. Görüşmelerimizde en azından tahliye süresini biraz uzatın, önümüz kara kış, pandemiden yeni çıktık. Zaten bir çoğumuz anca iş yapmaya başladık, bir kısmımız hariç içimizde büyük bir bölümün şu an yeni dükkan bula bilme ve kurma imkanı yok, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik durum her geçen gün kötüye gidiyor yardımcı olun dedik, aldığımız cevap ise; ‘Ok yaydan çıktı’ oldu. Ve dedi ki ‘esnaflar olarak İzmir Büyükşehir’e baskı yapın açtığı davayı geri çektirin bizde size hemen Fuat Olugan Parkına dükkanlarınızı yapalım. Şu an başka yapılacak bir şey yok’ dedi. Ve bizlerde sonuç alamadan çıktık”

“BİZE KESİN SÖZ VEREMEDİLER”

“Dün ise yine AK Parti İlçe Başkanımız bizi sorunumuzu anlatmamız için Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hamza Dağ ile buluşturdu. Aynı durumu kendisine de izah ettik. Kendisi en azından kışı atlatabilmemiz için çalışacağını, konunun takipçisi olacağını dükkanlar ile yapılabilecek bir şey var ise zorlayacağını ancak sonuç için kesin söz vermediğini bildirdi.

Evet, sevgili Bergamalılar tüm bunlar ne yalan ne yanlış, ne eksik ne fazladır.” 

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (1)
Ercan sevinç 2 yıl önce
Bu ve benzeri gelişmeler,Bergama esnafının birlik ve dayanışma içinde planlı hareket etmesi gerektiğini bir kere daha göstermiştir.beraberinde Bergama siyasetini temsil eden işgal edenleri de esnafla ilişkilerinde sağlıklı bir dayanışma fikir alış verisinde olmadıkları gerçeğini bir kere daha kanıtlamıştır.esas temsil gücü olan esnaf odalarının da bu gelişmelerde taraf olması gerekirken hiç olmamalarida ayrı bir sıkıntıdır.tum bu iletişim dizlik sahipsiz bir Bergama sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13

Gelişmelerden Haberdar Olun

@