AKP'li Bergama Belediyesi itirazlara rağmen satış kararı aldı!

AKP’li Belediye yönetiminin 2014 yılında Büyükşehir Yasası ile himayesine geçen 19 adet tarla vasıflı köy mallarını satışa çıkartması tepkilere neden oldu. Yöre köylüsü ve muhtarlar, meclis toplantısının yapıldığı BerKM'de basın açıklaması yaptılar.

GÜNDEM 03.03.2021, 18:51 07.03.2021, 02:05

Bergama’nın AKP’li Belediye yönetimi, 2014 yılında 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile himayesine geçen 19 adet tarla vasıflı köy mallarını tüm tepkilere rağmen mecliste yapılan oylama ile satışa çıkarttı.

Toplam 831 bin 938 metrekare büyüklüğünde olan ve yaklaşık 50 milyon TL değerinde olan köy mallarının satış kararı, bugün yapılan meclis toplantısında Cumhur İttifakı’nın oylarıyla meclisten geçirildi. Duruma yöre köylüsü ve muhtarlar tepki gösterdi. Meclis toplantısının yapıldığı Bergama Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Muhtarların (Kadıköy, Çitköy, Aşağıkırıklar, Ferizler, Çamköy, Sarıdere) ve yöre köylüsünün itirazlarına; CHP İlçe Teşkilatı, İyi Parti İlçe Teşkilatı, her iki partinin meclis üyeleri, Bergama Demokrasi Platformu, sendikalar ve Bergama Çevre Platformu üyeleri de destek verdi.

Yöre köylüsü tarafından "Köylünün ata toprağını satamazsınız", "Sat, sat, sat nereye kadar?", "Atalarımızdan bize miras topraklarımızı satmayın", "Tarım arazileri çocuklarımıza aittir, satamazsınız” ve "Bu verimli tarım arazileri Bergamalının malıdır, satamazsınız" dövizleri açıldı.

AKP VE MHP OYLARI İLE SATIŞ KARARI ALINDI

Bergama Belediyesi Meclis Toplantısı’nda meclise önerge getiren AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu’ya, CHP ve İYİ Partililer tepki göstererek gündemden önergenin çekilmesini istedi. Ancak önerge tüm itirazlara rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

“SATILAN YER CAMİ TARLASI, SATILMASINI İSTEMİYORUZ”

Meclis toplantısının gerçekleştirildiği Bergama Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında söz alan Çitköy Muhtarı Zeki Boz; "Bize oy veren insanlar, ‘tarlamızı sattırmayın’ diyerek bize vekalet verdiler. Biz onlar adına buradayız. Satılan yer cami tarlası. Burada abdest dahi bozamazsınız. Biz bu tarlaların satılmasını istemiyoruz. Belediyeye çok para lazım ise kendi mülkünü satsın, benim atalarımdan kalan yerleri satmasın. Buradaki büyük parseller acaba kimlere satılacak?" dedi.

“VEBAL, PARMAK KALDIRAN MECLİS ÜYELERİNDE”

Kadıköy Orhan Tural; "Bu yerlerin satışında her parmak kaldıran meclis üyesinin üzerinde vebal vardır. Bu vebalin altına onlar giriyor. Neden daha önce gelip bize burada satış kararı alacaklarını, topraklarımızı satacaklarını bize anlatmadılar? Hiçbir şekilde ata topraklarımızın satılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

“KİMİN MALINI KİME SATIYORSUN?”

Ferizler Köyü’nden Mustafa Tezcan; "O yerlerin ne şartlarda korunduğunu ben bilirim. Çocuktum, babalarımız bu arazileri traktörün köyümüzde olmadığı zamanlarda elleriyle temizlediler. Zeytin ektiler, tarla yaptılar. Kaç gündür uyku uyumuyorum. Sen kimin malını kime satıyorsun? Bu tarlaları zamanında karar alıp muhtarlarımız satabilirdi. Ancak çocuklarımıza kalsın diye satmadık. Biz ellerimizle kazma, kürekle buralarda çocukluğumuzdan beri çalıştık. Bu karardan bir an önce vazgeçsinler" dedi.

“KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz; "Köylümüze, dedelerinin, atalarının bıraktığı toprakları bir kalemde, bir çırpıda satmak kabul edilebilir bir şey değil. Muhtarlarımız, köylülerimiz buna karşı çıkıyor, bizde bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Ancak ortaya konulan izahın anlaşılabilir bir yanı yok. Başkan diyor ki ‘buraları satarak yol, park yapacağım.’ Sürekli satarak yol, park yapmak çözüm yolu değil. Bu işin bahanesi. Köylülerimiz bu mücadeleyi sürdürdüğü sürece başta hukuki olmak üzere her türlü desteği vermeye hazırız. Milletvekillerimiz de buraya gelecek, bu mücadelemize ortak olacak" dedi.

“KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi; "Satılması düşünülen yerler vakıf arazileridir. Vakıf arazileri, vakıflar yasasına göre korunur. Bu yerlerin satışına karşıyız. Köylünün malını satarak hizmet yapmakla hizmet getirdik diye övünmenin takdirini Bergamalının vicdanına bırakıyoruz. Konuyu TBMM'ye ve yargıya taşıyacağımızı Bergama kamuoyuna beyan ederiz" dedi.

MECLİS ÜYELERİNDEN MÜCADELE SÖZÜ

Yapılan basın açıklamasında söz alan CHP'li Meclis Üyeleri Ali Bor, Selim Tok ve İYİ Partili Meclis Üyeleri Nezih Özuyar ve Av.Olgu Altuğ'da birer konuşma yaparak, mallarının satılmasını istemeyen köylüyü asla yalnız bırakmayacaklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söylediler.

AKP VE MHP İLÇE BAŞKANLARINA KÖYLÜDEN TEPKİ

Tüm bunlar yaşanırken Bergama Kültür Merkezi önünde AKP İlçe Başkanı Sebahattin Güzel ve MHP İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Engin ile yöre köylüsü ve muhtarlar arasında köy mallarının satışı ile ilgili tartışmalar yaşandı. MHP'li Engin köy mallarının satışı ile ilgili sorulara; "Geçiş dönemlerinde yapacak birşey yok. Mecliste belediye başkanı gerekli açıklamaları yapacak. Ondan sonra tatmin olmayan bütün köylere bizzat kendisi gelerek bu durumu izah edecek" sözleriyle yanıt verdi. 

TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI TARTIŞMA YARATTI

Toplam 831 bin 938,56 metrekare tarım arazisinin satışına dair gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu. CHP ve İYİ Parti satışlara karşı çıkarken AKP’li Belediye Başkanı Koştu yollarla ilgili problemler olduğunu ve bunların çözülmesi için satışların yapılması gerektiğini söyledi. 

"VAZGEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Satışlardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten CHP Grup Sözcüsü Osman Selim Tok, "Bu konuda tavrımız nettir. Hiç görüşülmeden gündem maddesinin gündemden çekilmesini, köydeki insanlarımızın atalarından kalan bu tarım arazilerinin satışından vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.

"BUNLAR EMANET MALLAR"

CHP Meclis Üyesi Ali Bor da satışla ilgili maddenin gündemden çıkarılmasını talep etti. Bor; "Bugün satışı için yetki istenen 18 taşınmaz, köy tüzel kişilikleri zamanında köy halkının atalarının dişinden tırnağından artırıp bağışlayarak elde edilmiş ortak kullanıma sunulmuş arazilerdir. Bugünkü değerleri üzerinden satışa sunulması durumunda köyde yaşayanların ihaleye girmesi çok zor. Geçtiğimiz dönemde de mallar satıldı ama küçük mallar satıldı. Satışına oy birliği verdiğimiz, Bergama Belediyesi’nin elinde kalması durumunda yarardan çok takipsizlik getireceği mallar oldu. Bu gündem maddesinin gündemden çıkaralım. Bu meclis satan meclis olmasın, siz satan başkan olmayın. Bizler geçiciyiz fakat Bergama Belediyesi kalıcı. Kendi adıma ve grubum adına bu gündem maddesinin gündemden çıkarılmasını talep ediyorum. Bu maddeyi gündemden çıkarıp, üzerine çalışalım. Satılması konusunda mahalle ve köy muhtarlarının, köy halkının karşı çıkmayacağı malları tespit edip onların satışı hakkında karar alınabilir" dedi.

‘ATA MİRASININ SATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ’

İYİ Parti de satışlara karşı duruş sergiledi. İYİ Partili Meclis Üyesi Olgu Altuğ Kemaller, "Ben bir köy kızıyım. Köyde yaşayan insanlar için tarım arazilerinin ne demek olduğunu çok biliyorum. Onlar için çok kıymetli. Bir gün bir yasa çıkartıldı ve bu araziler belediyelere geçti. Belki ilerde bu yanlışlık fark edilecek ve durum değişecek. Köy halkının atalarından kalan bu mirasın satılmasını doğru bulmuyoruz ve gündemden çıkartılmasını istiyoruz" dedi.

‘YOLLARI YAPACAĞIZ, BORÇLANALIM MI?’

AKP’li Belediye Başkanı Koştu, "Bergama’nın yol problemleri var. Buralardan bir satış olacaksa Bergama’nın yolları noktasında yatırım yapılması gerekiyor. Sosyal tesislerle alakalı talepler var. Yatırım için iki seçenek vardır; ya borçlanırsınız ya da gayrimenkul değerleme ile ilgili karar vermek durumundasınız. Bu satışlardan elde edilecek gelir yatırımlarda kullanmak üzere değerlendirilecek. Hangi yol hangi caddeyi yapacaksanız diye sormanız gerekir. Bu kararı almazsak Bergama’nın kronikleşmiş sorunları çözemeyiz. Gayrimenkulleri değerlendirelim mi, borçlanalım mı?" dedi.

MECLİSTE GERGİNLİK YAŞANDI

Belediye meclis toplantısında ise köy mallarının satılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, AKP’li Başkan Hakan Koştu’nun, kendilerine cevap hakkı doğduğunu ileri süren CHP’li meclis üyesi Ali Bor ile İYİ Partili meclis üyesi Olgu Altuğ’a söz vermemesi salonda tansiyonu yükseltti.

"ARAPLARA MI, KATARLILARA MI SATACAKSIN? VAR MI GARANTİSİ?"

Tartışmalar eşiğinde ısrar ederek söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi CHP Meclis üyesi Ali Bor; "Bu konu hakkında konuşamayacaksak nerede konuşacağız. Kamu malı diyorsunuz. Özele sattığınız zaman kamu malı mı olur? Yunan malı mıymış? Ben ne bileyim Arap’a mı satacaksın? Katarlıya mı satacaksın? Var mı garantisi? Yatırım yapılması için daha önce satış kararları alındı, küçük metrekare mallardı. Biz de destek verdik. Ama şu an yüksek metrekare malları köylü istemiyorken satıyorsunuz. Köylünün malını zorla satmış oluyorsunuz. Büyük parça tarlaları satmayın diyoruz" dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Tartışmaların ardından tarım arazilerinin satışına dair gündem maddesi mecliste oylandı. Millet İttifakı ret oyu verirken, Cumhur İttifakı olumlu oy kullandı. Söz konusu önerge oy çokluğuyla kabul edildi. 

CHP VE İYİ PARTİ SALONU TERK ETTİ

Mecliste bir başka tartışma konusu da Çamlıpark’ın karşısında yer alan belediye arazisinin kat karşılığı devredilerek inşaat yaptırılmasına ilişkin önerge oldu. Millet İttifakı meclis üyeleri, belediyenin kendi imkanlarıyla inşaatı üstelenmesi gerektiğini ve bu sayede mülkiyetin belediye kalabileceğini belirterek gündem maddesine ret oyu verdi. Cumhur İttifakı’nın olumlu oy kullandığı önerge oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Parti meclis üyeleri kararı protesto ederek meclis salonunu terk etti.

Yorumlar (1)
HAKAN35 3 yıl önce
reis para desteği vermiyor her halde kendi işini kendin hallet diyor bence
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 82
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 33 52
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@