Ahmet Ümit’in son kitabı Pergamon Antik Kenti’nde tanıtıldı
Yazdığı romanlarla Türkiye'de polisiye edebiyatı sevdiren Ahmet Ümit'in son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi” Pergamon Antik Kenti’nde tanıtıldı.
Yazar Ahmet Ümit’in, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde polisiyeyi arkeolojiyle harmanlayan son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin lansmanı İzmir Pergamon Antik Kenti’nde yapıldı.
Ahmet Ümit’in kitabından bölümler okuduğu ve Şirin Pancaroğlu’nun arp dinletisi yaptığı etkinlikte Başkan Soyer, Bergama Belgeseli için de yapımcı ve yönetmen Nihal Ağırbaş ile protokol imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yazar Ahmet Ümit’in son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin Pergamon Antik Kenti’nde yapılan İzmir lansmanında konuştu. Başkan Soyer, “Kitapları 30 dile çevrilen ve dünyada büyük ilgi uyandıran Ahmet Ümit, Kayıp Tanrılar Ülkesi romanında anlattığı Pergamon Antik Kenti’yle UNESCO dünya mirası listesindeki Bergama ve İzmir’in dünya için değerini bir kere daha ortaya koydu. Bu nedenle, kendisini bir İzmir Elçisi olarak görüyor ve İzmir adına teşekkür ediyorum” dedi.

“Bergama Belgeseli de katkı sağlayacak”
2014’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek dünyanın 999’uncu mirası olan Bergama’nın turizmden daha çok pay alabilmesi için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Başkan Soyer; “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığı ile hazırladığı ve İzmir’in tamamını kapsayan turizm stratejimiz bu konuda bize rehberlik ediyor. Bu stratejinin içerisinde Bergama’nın çok önemli bir yeri var. Biliyoruz ki, Bergama’nın turizmde hak ettiği yere gelmesini sağlamadan, İzmir’in bütünü için de hedeflerimize ulaşmak mümkün değil” dedi. Zeus Sunağı’nı Berlin’den ait olduğu yere, İzmir Bergama’ya geri getirmekle ilgili de önemli adımlar atmaya başladıklarını vurgulayan Soyer, “Bunun da şüphesiz ki asıl anahtarı Bergama’nın değerini tüm dünyaya anlatmak. Zeus Sunağı’nı ait olduğu bu topraklara getirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalardan biri de bugün burada protokolünü imzalayacağımız ‘Bergama Belgeseli’. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Nihal Ağırbaş’ın yaptığı, senaryosunu ise Ömer Erbil’in yazdığı Bergama Belgeseli bu çalışmalarımıza değerli katkılar sunacak” ifadelerini kullandı.

“Bu muhteşem zenginliğin farkına varılmasını istedim”
Ahmet Ümit ise tarifsiz bir duygu içinde olduğunu belirterek “10 yıl önce buraya geldiğimde bu olağanüstü güzellik karşısında çok etkilenmiş ve Bergama romanı yazmaya karar vermiştim. 10 yılın sonunda elimizde kitabımızla buraya geldik. İçimde büyük bir huzur var. Bu muhteşem topraklara karşı görevini yerine getirmiş bir dünya vatandaşının derin huzuru içindeyim” dedi.
Almanların 1800’lerde buraya gelip dünyanın sekizinci harikası olan Zeus Altarı’nı aldıklarını söyleyen Ümit, “İzin isteyip aldılar. Abdülhamit emriyle aldılar. Satış sözleşmesi var. İngilizleri, Almanları, Fransızları emperyalist diye suçlayabiliriz. Peki, Biz ne yaptık? Palavrayı bir kenara bırakalım. Bugün ne yapıyoruz? Hasankeyf sular altında. Allianoi sular altında. Bu ülkedeki 200 yıllık tarihin 199 bin yılı nerede? Ama benim içim rahat. Yazdım. Beş roman yazdım ve yazmaya devam edeceğim. Çünkü ben bu topraklarda doğmuş şanslı bir vatandaşım. Bu güçlü mirasa sahip çıkarak yazmaya devam edeceğim. Pergamon’da Zeus Sunağını yapanlar, o dik tiyatroyu yapanlar, Kızılavlu’yu yapanlar, Asklepion’u yapanlar… onların mirasçısıyım ben. Osmanlı’nın da mirasçısıyım, Selçuklu’nun da mirasçısıyım. Ve bu güçle, bu inançla yazmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

ARTIK BERGAMALIYIM
Ümit; “Bu romanı yazarken Bergama’da önceki belediye başkanımız Sevgili Mehmet Gönenç her zaman yanımdaydı. Bülent Türkmen, -ne yazık ki Bergama Belediyesi tarafından sorunlar yaşatıldı- her zaman yanımdaydı. Berlin’de de pek çok dost yanımdaydı. Bugün Sevgili Tunç Soyer ilk andan itibaren benim yanımda oldu. Onlara teşekkürü bir borç bilirim. Bütün Bergamalılara beni bağırlarına bastıkları için teşekkür bir borç biliyorum. Biz yazarlar doğduğun yer değil, yazdığın yer deriz. Ben artık kendimi Bergamalı hissediyorum” dedi.
7'İNCİ YIL PASTASI
Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olmasının yedinci yılı olması nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Ahmet Ümit beraber 7. yıl pastası kestiler. Ahmet Ümit, 10 yıl içinde Efes Antik Kenti ile ilgili de bir kitap yazacağını söyledi. Soyer ise bunun için söz istedi.


Bergama İl Olmalı mı?
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
20 | 49 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
20 | 39 |
5. Beşiktaş |
20 | 36 |
6. Başakşehir FK |
20 | 30 |
7. Samsunspor |
20 | 30 |
8. Gaziantep FK |
20 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
20 | 22 |
11. Gençlerbirliği |
20 | 22 |
12. Çaykur Rizespor |
20 | 20 |
13. Antalyaspor |
20 | 20 |
14. Konyaspor |
20 | 19 |
15. Eyüpspor |
20 | 18 |
16. Kasımpaşa |
20 | 16 |
17. Kayserispor |
20 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
20 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Amed SK |
23 | 46 |
2. Erzurumspor FK |
23 | 45 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Çorum FK |
23 | 41 |
5. Bodrum FK |
23 | 39 |
6. Pendikspor |
23 | 39 |
7. Bandırmaspor |
23 | 36 |
8. Boluspor |
23 | 35 |
9. Iğdır FK |
23 | 34 |
10. Keçiörengücü |
23 | 33 |
11. Van Spor FK |
23 | 31 |
12. Manisa FK |
23 | 31 |
13. İstanbulspor |
23 | 31 |
14. Sivasspor |
23 | 30 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
23 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
23 | 26 |
18. Sakaryaspor |
23 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
23 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
24 | 53 |
2. Manchester City |
24 | 47 |
3. Aston Villa |
24 | 46 |
4. Manchester United |
24 | 41 |
5. Chelsea |
24 | 40 |
6. Liverpool |
24 | 39 |
7. Brentford |
24 | 36 |
8. Fulham |
24 | 34 |
9. Everton |
24 | 34 |
10. Newcastle United |
24 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Bournemouth |
24 | 33 |
13. Brighton & Hove Albion |
24 | 31 |
14. Tottenham |
24 | 29 |
15. Crystal Palace |
24 | 29 |
16. Leeds United |
24 | 26 |
17. Nottingham Forest |
24 | 26 |
18. West Ham United |
24 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
24 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
22 | 55 |
2. Real Madrid |
22 | 54 |
3. Atletico Madrid |
22 | 45 |
4. Villarreal |
21 | 42 |
5. Real Betis |
22 | 35 |
6. Espanyol |
22 | 34 |
7. Celta Vigo |
22 | 33 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
22 | 26 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
22 | 25 |
12. Elche |
22 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
22 | 23 |
16. Getafe |
22 | 23 |
17. Rayo Vallecano |
22 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
21 | 18 |
20. Real Oviedo |
22 | 16 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Başakşehir FK
Samsunspor
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Gençlerbirliği
Çaykur Rizespor
Antalyaspor
Konyaspor
Eyüpspor
Kasımpaşa
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Amed SK
Erzurumspor FK
Esenler Erokspor
Çorum FK
Bodrum FK
Pendikspor
Bandırmaspor
Boluspor
Iğdır FK
Keçiörengücü
Van Spor FK
Manisa FK
İstanbulspor
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Brentford
Fulham
Everton
Newcastle United
Sunderland
Bournemouth
Brighton & Hove Albion
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Real Betis
Espanyol
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Getafe
Rayo Vallecano
Mallorca
Levante
Real Oviedo