Turgutlu'da "Çevre ve Hukuk" toplantısı

TURÇEP tarafından organize edilen toplantı muhtarları, yerel yöneticiler ve bölge milletvekillerini bir araya getirdi.

ÇEVRE 13.10.2019, 09:21 13.10.2019, 10:12
Turgutlu'da "Çevre ve Hukuk" toplantısı

Yaklaşık 30 muhtarın katıldığı toplantıya, TURÇEP Yürütme Kurulu’nu temsilen bir heyetin yanı sıra, Belediye Başkanı Çetin Akın, belediye başkan yardımcısı Fırat Honaz, CHP Manisa Milletvekili ve Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen ile CHP İlçe Başkanı Orhan Eratıcı katıldı.

TURÇEP Yürütme Kurulu’nda aynı zamanda bileşenlerinden CHP’nin de temsilcisi olarak yer alan Semih Çolak’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, en önemli çevresel tehditler olarak başta Çaldağı maden işletmesi olmak üzere, JES'ler, Çıkrıkçı’da fay hattı üzerine kurulması söz konusu olan baraj, Irlamaz civarına kurulmak istenen biyogaz tesisi gibi konular ile çevre ve insan sağlığını tehdit eden diğer konulara değinildi.

Başevirgen: “Manisa JES çöplüğü olmamalı”

İlk söz alan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen konuşmasında, siyasi iktidar eliyle uygulanmakta olan yanlış politikalar yüzünden çevre ve insan sağlığının günümüzde çok büyük önem kazandığını belirtti. Başevirgen, bu konuda TURÇEP tarafından yapılacak bilgilendirmelerin önemine de değinerek, böyle anlamlı bir toplantının gerçekleşmiş olmasından duyduğu mutluluğu da ifade etti. Jeotermal projelerinin asıl bir çevresel tehdit unsuru oluşturduğuna kısaca değinerek, diğer Manisa Milletvekili arkadaşı ile JES konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulması için verdikleri “araştırma önergesi”nin ise AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildiğini anlattı.

TURÇEP: “Toprağımıza, suyumuza, havamıza sahip çıkmak zorundayız”

Muhtarlara yönelik çevresel sorunlar ve konular ile ilgili bilgilendirmeler ise TURÇEP adına yürütme kurulu üyesi Metin Sert tarafından yapıldı. Yaptığı kısa sunumunda öncelikle Çaldağı nikel maden işletmesi ve uygulanmak istenen vahşi madencilik projesine karşı Turgutlu halkı olarak verilen 10 yılı aşkın çevreci mücadelenin toplumsal ve hukuksal boyutlarını özet olarak aktaran Sert, jeotermal, biyogaz ve Çıkrıkçı’daki baraj konusu ile ilgili bazı bilgileri de muhtarlar, milletvekilleri ve Belediye Başkanı Akın ile Kent konseyi Başkanı Fehmi Gülen’in dikkatine sundu.

Sert, konuşmasının bir bölümünde hukuksal konularla ilgili de yaşanılan bazı deneylerinden örnekler vererek, hukuk ve yargı sistemindeki bozulmaların yaşanılmakta olan çevresel tehditlerin daha vahim hale dönüşmesine de neden olduğuna değindi. Bu konularda seçilmişlerin ve yerel yöneticilerin artık daha etkin rol almaları zamanının geldiğinin aktarıldığı TURÇEP adına yapılan bu sunumda, doğada yaratılan bir ekolojik yıkım ve tahribat varsa, insanın da doğanın bir parçası olması nedeniyle bunun doğrudan insanca yaşam hakkının da tehdit altında kalması sonucunu getireceği vurgulanarak, “Biz toprağımıza, havamıza, suyumuza, kısacası doğamıza sahip çıkarsak, ancak o zaman torunlarımıza ve gelecek kuşaklara yaşam hakkını vermiş oluruz” denildi.

Özel: “Hukuksuzluğun sistemleşmesine karşı çıkmak gibi tarihi bir görevimiz var”

Toplantıda söz alan CHP Manisa Milletvekili ve Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel de kısa bir konuşma yaparak, konuşmasında daha çok TURÇEP’in değindiği hukuksal konulara ilişkin değerlendirmede bulundu. Özel konuşmasında “Anayasa değişiklikleri ile getirilen sistem değişikliği ve yaşanmakta olan siyasi kriz de yargının işlevini ağır bir biçimde tahrip etmiş, hukuk güvenliğini de ortadan kaldırmış durumda. Bizler bunun farkındayız ve bu sürecin hukuksuzluğun alıp başını gittiği bir yola doğru sürüklenmesine, sistemleşmesine karşı durmaya çalışıyoruz” dedi.

CHP Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel, ancak bu duruma seyirci kalınmayacağı, adalet ve hukuk istenmeye devam edileceğini belirterek, bu konuda seçilmiş insanlara, yerellerdeki yöneticilere tarihi sorumluluk ve görevler düştüğünü ifade ederek, böyle bir toplantının gerçekleşmesinin demokrasi adına Turgutlu için tarihe güzel ve anlamlı bir sayfa açıldığı anlamına da geleceğini söyledi.

Çetin Akın: “Çaldağı’ndaki madene karşı tüm hukuksal yetkilerimi kullanarak mücadele vereceğim”

Belediye Başkanı Çetin Akın ise konuşması sırasında, “Seçimler sırasında bir sözüm vardı, kentimizi birlikte yöneteceğiz diye. Bu hayalim hâlâ devam ediyor ve adım adım ilerliyoruz. Kent Konseyimizi kurduk ve işlerlik kazanmasını sağladık. Şimdi bugün burada diğer seçilmişlerimizle, siz değerli muhtarlarımızla birlikte bu güzel toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunlar daha ilk adımlarımız ve elbette ki sonrası da gelecek” şeklinde konuşarak, atılan ilk adımlarla önce konuları ve sorunları tanıyarak bilgilenmenin önemine dikkat çekti.

Belediye Başkanı Çetin, tüm seçilmişler ve yöneticiler olarak yurttaşların kendilerinden beklentileri olduğunu hatırlatırken, toplantının ana gündemi olan çevresel ve hukuksal konular açısından yaşanan sıkıntıların aşılmasında da yaşanılan sürecin seçilmişlere ve yöneticilere önemli sorumluluklar ve görevler yüklediğini ifade etti. Yurt genelinde yaşanan ciddi doğa tahribatı nedeniyle kendisinin aynı zamanda Belediye Başkanı sıfatıyla çevre mücadelesi içinde yer alacağını söyleyen Belediye Başkanı Akın, özellikle Çaldağı’ndaki nikel maden işletmesinin kapatılması ve bu vahşi madencilik projesinin iptal edilmesini istediğini belirtti. Bunun için kurumsal olarak Belediye’nin de her türlü hukuksal katkı ve desteği vereceği sözü ile TURÇEP ile birlikte üzerine düşeni yapacağını bildirerek, “Başta Çaldağı konusu olmak üzere diğer çevresel konularda da aynı duyarlılık ve sorumluluğun diğer seçilmişlerimiz olan siz değerli muhtarlarımızın da göstereceğine inanıyoruz. Bu konularda her zaman Belediye olarak yanınızda olacağız. Dünyanın en bereketli topraklarını ne vahşi madenciliğe, ne de jeotermal gibi diğer çevresel tehditlere kurban veremeyiz. biz bu güzelim toprakları atalarımızdan miras, ama torunlarımızdan emanet aldık. Bu emaneti de tıpkı atalarımızın bizlere armağan diye bıraktıkları gibi değerli bir miras gelecek kuşaklara bırakmak boynumuzun borcu olmalıdır” diye konuştu.

Kasım ayında Kent Konseyi de muhtarlarla toplanacak

Toplantının son bölümünde Belediye Başkanı Çetin Akın, milletvekilleri Özgür Özel ve Bekir Başevirgen’in uğurlamak üzere izin alıp ayrılırken, başkan yardımcısı Fırat Hozat, Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen ve TURÇEP heyeti, bu kez muhtarları dinleyerek, muhtarların sorunlarını kaydederek sohbet toplantısına bir süre daha devam ettiler. Kent Konseyi Başkanı Gülen, Kasım ayı içinde bu kez de Kent Konseyi olarak muhtarlarla bir toplantı yapılmasının düşünüldüğü ve muhtarlar meclisi oluşturulmaya çalışıldığı konusunda toplantıdaki muhtarlara bazı bilgiler aktardı.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 20 49
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 20 39
5.  Beşiktaş 20 36
6.  Başakşehir FK 20 30
7.  Samsunspor 20 30
8.  Gaziantep FK 20 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Gençlerbirliği 20 22
12.  Çaykur Rizespor 20 20
13.  Antalyaspor 20 20
14.  Konyaspor 20 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 20 15
18.  Fatih Karagümrük 20 9
Takımlar O P
1.  Amed SK 23 46
2.  Erzurumspor FK 23 45
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Çorum FK 23 41
5.  Bodrum FK 23 39
6.  Pendikspor 23 39
7.  Bandırmaspor 23 36
8.  Boluspor 23 35
9.  Iğdır FK 23 34
10.  Keçiörengücü 23 33
11.  Van Spor FK 23 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 23 30
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 23 26
18.  Sakaryaspor 23 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 23 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 24 53
2.  Manchester City 24 47
3.  Aston Villa 24 46
4.  Manchester United 24 41
5.  Chelsea 24 40
6.  Liverpool 24 39
7.  Brentford 24 36
8.  Fulham 24 34
9.  Everton 24 34
10.  Newcastle United 24 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Bournemouth 24 33
13.  Brighton & Hove Albion 24 31
14.  Tottenham 24 29
15.  Crystal Palace 24 29
16.  Leeds United 24 26
17.  Nottingham Forest 24 26
18.  West Ham United 24 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 24 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 22 55
2.  Real Madrid 22 54
3.  Atletico Madrid 22 45
4.  Villarreal 21 42
5.  Real Betis 22 35
6.  Espanyol 22 34
7.  Celta Vigo 22 33
8.  Real Sociedad 22 28
9.  Osasuna 22 26
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Athletic Bilbao 22 25
12.  Girona 22 25
13.  Elche 22 24
14.  Sevilla 21 24
15.  Valencia 22 23
16.  Getafe 22 23
17.  Rayo Vallecano 22 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 21 18
20.  Real Oviedo 22 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@