Ajans Bakırçay
2021-09-11 09:25:47

Selam Sevgili Dostlar; Hareketli ve Sağlıklı Olmak

Op. Dr. Arif Yılmaz

11 Eylül 2021, 09:25

Konumuz hareketli ve sağlıklı olmak. Bunun içinde bacaklarımızın ve ayaklarımızın sağlığı önemlidir. Bacak kaslarımız, eklemlerimiz vücut ağırlığımızı yıllarca taşımaktadır.

Ayakta durma yaklaşık 1.9 milyon yıl kadar eskidir. Bilim insanlarının tespitine göre bu gruba homo erekticus denmiştir. Evet, yaklaşık iki milyon yıl önce yaşantı gereği ayakta durma ve yürüyüp koşabilme yetisi kazanıyorlar. Başlangıcı yapan bu türün izleri yaklaşık 110.000 yıl önce kayboluyor. Ama bunların devamı olan daha evrimleşmiş türler (homo safiens) bu ve diğer özellikleri geliştirerek günümüze kadar yaşamını devam ettirdik.

Evet artık bir kez ayağa kalkılmıştı. Artık çevresini daha iyi gözleyebiliyordu. Bu dönem ile birlikte bacakların işlevi artmıştır. Kollar ve eller daha ince ustalık gerektiren işlere uygundu.

Bacaklarımızın kas, eklem, damar ve sinirlerin bir başarısıdır; yürümek.

Bacaklarımız doğru kullanıldıkça daha sağlıklı ve güçlü olur. Bunun en pratik yolu yürümektir. Tempolu yürümek veya yürüyüş sırasında ara ara kısa eforlar yaparak yürümek bacak kasları için idealdir.

Yürüyüş sırasında bacak kaslarımızın kasılıp gevşemesi kan dolaşımı üzerinde kalbe destek olacak yöndedir. Mevsimin olumsuz özellikleri nedeniyle evde kaldığımız günlerde, yada gün boyu büro gibi dar mekanlarda çalışanlara önerimiz egzersiz olarak çömelip kalkmaktır. Doğru yapılınca kalori harcamada da etkili olan bu yöntem kilo kontrolü için yararlıdır. Her gün sabah öğle ve akşam 5’er kez normal hızda yapılmalıdır. Daha sonra 15 günde bir çömelme sayısı 2 arttırılarak devam ettirilir. Bir defa da fazla yapılıp kaslar zorlanırsa geçici de olsa ağrılara neden olabilir. Bu sayılar kişinin yaşı ve ek sağlık sorunlarına göre ayarlanmalıdır.

Bacaklarımızın sağlığı için düzenli yürüyüşler yapılmalıdır. Yalnız veya bir arkadaş ile yürümek ruh sağlığımız üzerine olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu sağlıklı enerji harcama şekli bizim daha huzurlu ve dingin bir ruh halinde olmamızı kolaylaştırır.

Gündüzleri veya gece bacaklarda normalden fazla yorulma kramplar oluyorsa koruyucu ek önlemler gerekebilir. Konunun uzmanı tarafından özellikleri belirlenen dolaşım düzenleyici varis çorapları önerilebilir. Varisler konusunu incelerken tekrar ele alalım istiyorum. Son olarak akşam banyo veya duştan çıkarken bacaklarımızın ılık-soğuk su ile birkaç dakika serinletmek o gece için yapılabilecek en doğru hareket diyebiliriz.

Daha sonraki yazılarımda varisler, huzursuz bacak sendromu gibi yaygın sorunlar ve çözümlerini görüşmek dileğiyle.

Yorumlar (7)

Zuhal Kocabaş 3 Yıl Önce

Teşekkürler

Sami Bulut 3 Yıl Önce

Çok teşekkürler

Bünyamin kurt 3 Yıl Önce

Çok faydalı bilgiler hocam teşekkürler

Nalan Kolburan 3 Yıl Önce

Tavsiyeleriniz için çok sağolun.her zaman böyle faydalı bilgilerle bizleri aydınlatırsanız minnettar oluruz.

Ayfer Uysal 3 Yıl Önce

Çok teşekkür ederiz, değerli bilgiler için Arif bey

Ahsen Kişi 3 Yıl Önce

Teşekkürler...

Hüseyin Kibar 3 Yıl Önce

Teşekkürler, çok faydalanıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.