Ajans Bakırçay
2022-01-13 15:37:33

Kalbimiz: Çok güçlü, en hassas

Op. Dr. Arif Yılmaz

13 Ocak 2022, 15:37

Sağlıklı olmanın tanımında ruh ve beden ikilisinin birlikte iyi olması vurgulanır. Biri iyi değilken diğerinin iyi olmasını beklemek gerçekçi değildir. Kendi yaşantımızda, bununla ilgili değişik deneyimlerimiz vardır.

Beden sağlığı iyi olmayan, ağrıları bulantısı olan birinin mutlu olması zordur.

Benzer şekilde sürekli mutsuz, kaygılı, tedirgin yaşayan birinde hazımsızlık, gastrit şikâyetleri, egzama benzeri sıkıntılar daha sık veya uzun sürelidir. Benzer etkilenme, ruh sağlığımız ve kalp damar sağlığı arasında biraz daha belirgindir. Endişe, sevinç, cinsel etkiler gibi yoğun duygular insanlarda kan basıncı (tansiyon) ve kalp hızında değişikliklere neden olur. Duygusal ve stres dolu deneyimler, kalbi sinir sistemi ve ayrıca hormonal yollardan etkiler. Yapılan araştırmalar, kalp hastalığı olan kişilerde başarıya odaklı olmak, çabuk kızabilen özellikler dikkati çekmektedir.

Bu grup insanların Tip A davranış grubunda olduğu kabul edilir. Değişik derecelerde, hırs, öfke, düşmanlık hisleri vardır. Aşırı başarı için odaklanır, sabırsızdır ve sürekli koşturduğu bir hedefi vardır. Tip B davranış modelindeki kişiler ise genellikle gayet rahat ve acelesi olmayan kişilerdir.

Araştırmalarda A Tipi davranış modelinde kiler ile B Tipi karşılaştırılır.

Öfke, tipik kalp rahatsızlığında orta yaşlı erkeklerde rahatsızlığın başlangıcı için öncü bir faktör olarak görülmüştür. Bazı çalışmalara göre öfke koroner arter hastalığına neden olmaz, zaten var olan rahatsızlığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Depresyon enfarktüs geçiren hastalarda yaklaşık%50 belirgin olarak vardır. Enfarktüs geçirmemiş ancak koroner kalp ameliyatı olmuş bedenen sağlıklı hastalarda depresyon sık görülür. Bu çalışmalarda hastalar çoğunlukla erkek olsa da koroner arter hastalığı olan bayanlarda depresyon riski erkeklerden iki kat fazladır.

Depresyon, panik, anksiyete, kalp hastalığı ile birlikte olursa hastalığı arttıran etki gösterir.

Sağlıklı kişilerde ise koroner arter hastalığı (KAH) için tetikleyici bir faktördür. Birçok depresyonlu insanda görülen davranış ve yaşantı şekli koroner arter hastalığı (KAH) riskini artırıcı yöndedir. Çünkü depresyondaki birey, kendine daha az Özen gösterir. Fiziksel olarak daha az aktiftirler, diyetlerine özenleri azalmıştır. Sıklıkla alkol ve /veya sigara kullanırlar. Tıbbi tedavi ve rehabilitasyon önerilerini önemsemezler. Toplumda sık görülebilen panik bozukluk, anksiyete, kalp hastalığı (enfarktüs, aritmi gibi) için bir risk faktörü iken zaten önceden var olan bu tür rahatsızlıkların seyrini şiddetlendiren etkileri vardır. İş ortamı ve sosyoekonomik durum önemlidir. Hissedilen yaşam stresi, sigara, alkol , obezite çoğu zaman bir aradadır.

Evli olmak, düzenli arkadaş ve sosyal ilişkilere dahil olmak koroner arter hastalığı ve ritim bozukluğu sıklığını azaltan sosyal davranış türleridir.

Ani duygusal gerilim: kısa sürede gelişen, üzücü (sevdiğim bir kişinin kaybı gibi.) Olaylardan sonra belirgin depresyon ve kalp hastalığ şikayetlerde artış yaşanmaktadır. Bu tip olgular büyük doğal felaketlerden sonra (sel, deprem, salgın) artış göstermektedir. Bu grup olaylar kalp hızını ve kan basıncını yükselten durumlardır. Bu durumlar (çarpıntı, yüksek tansiyon) kalbin oksijen ihtiyacını arttıracaktır. Ani duygusal yıkımlar, daha önceden KAH tanısı olanlarda%30 ila %60 oranında kalpte enfarktüse sebep olmaktadır.

Yaşam şekli stresli olan ve ciddi duygusal travmalar yaşayan insanlarda önemli bir kalp rahatsızlığı da kalp ritim bozuklukları dır. Genel olarak aritmi diye tanımlanır. Aritmilerde kendi aralarında sık görülen veya ciddi ve tehlikeli seyredenler olarak tanımlanırlar. Aritmilerin tedavileri birbirinden farklıdır. Araştırmalar, sağlıklı bireylerde araba kullanırken, topluma karşı konuşurken aritmik kalp atımları normalden daha fazla (%21) görülmüştür.

Bu açıklamalardan kalp sağlığımızın tek başına bir olgu olmadığı anlaşılıyor. Sağlıklı yaşayabilmeniz için beden sağlığımız gibi ruh sağlığımızın da önemi çok net olarak kabul edilir.

Bedensel olarak sağlıklı birinin, aile-iş ve sosyal ortamlarda ruhsal ve sinirsel olarak huzurlu olmadığı zaman, hormonal yollarla kalp sağlığına zarar ver vermektedir.

Kalbimiz vücudumuzdaki hassas ve en dayanıklı organımızdır. Uzun yıllar, ara vermeden çalışabilmektedir. Öncelikle stres huzursuzluk ve sonra sigara alkol (özellikle beraberindeki bol yağlı mezeler) bilinen zararlı etkenlerdir. En az Bunlar kadar zarar veren sinirsel yolla etki eden derin üzüntü stres sebebi olan alışkanlıklar, yanlış arkadaş ve dostluklar mutlaka gözden geçirilmelidir.

Mutlu ve sağlıklı kalplerde buluşalım.

Yorumlar (6)

Aydemir Özbeytemür 2 Yıl Önce

Değerli bilgileriniz için teşekkürler.

Adnan 2 Yıl Önce

EyvAllah sevgili hocam süper olmuş Allah razı olsun çok faydalı bilgiler için teşekkür ederim sağlıklı ve mutlu ömürler dilerim

Karşıyakalı 2 Yıl Önce

Teşekkürler

Sinem 2 Yıl Önce

Yazılarınızı yakından takip ediyorum, anlatım diliniz çok güzel. Teşekkür ederim...

Mehmet A. 2 Yıl Önce

Yüreğinize sağlık hocam...

Bünyamin kurt 2 Yıl Önce

Bilgi için teşekkürler hocam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.