Ajans Bakırçay
2021-12-29 12:14:33

Damar ve Soğuk Havalar

Op. Dr. Arif Yılmaz

29 Aralık 2021, 12:14

Havaların mevsim gereği soğudu günleri yaşıyoruz. Belki soğuklar biraz daha da artacak. Soğuk havalar, mevsimin bilinen gribal salgınlarına neden olacaktır. Ani ısı değişimlerine karşı tedbirli olmak ve koruyucu aşılarımızı olmak önemlidir. Olağan olarak karşılaştığımız, yaşantımızı da etkileyen iklimin sağlımızı olan yansımalarıdır.

Bazı kişilerde soğuğa karşı sıra dışı ve ciddi başka belirtilerde görülmesi mümkündür. Bu yazımızda tibbi literatürde Reyno Fenomeni olarak geçen rahatsızlığı anlatmak istiyorum. Sıra dışı olarak ağız çevresinde, burun ucunda, el ve ayak parmaklarında soğuk hava veya çeşme suyu ile temasta bile çok belirgin üşüme, morarma bu rahatsızlığın tipik belirtileridir. Ağız çevresindeki morluk serin havalarda çevresindekiler tarafından bile fark edilebilir. Bu tip rahatsızlıklar da hasta ve yakınları ilgili sağlık merkezlerinden gerekli önlemler ve tedavi için zamanında başvurarak yardım almalıdır. 'Vücudun normalden fazla ısı kaybetmesini önleyen vazo spazmı' (damar kasılması). Bu durum bazı kişilerde normalden daha şiddetli ve uzun sürmektedir. Rahatsızlığın tanısı konduktan sonra vücudun aşırı soğuğa maruz kalmasını önlemek önemlidir.

Şahsın soğuktan en çok etkilenen burun, ağız çevresi, el ve ayak parmaklarında belirgin olarak (atrofi) zayıflama, yıpranma ve yaşlanma belirtileri gelişmeye başlar. Kişinin, tütün ürünleri kullanıyor olması belirtilerin çok daha belirgin seyretmesine neden olur. Bu rahatsızlıklar için tibbi olarak uygulanan tedavinin amacı, damardaki spazmi ilaçla açabilmektir. Hastanın tedavisi ve izlenmesi düzenli yapıldığında, sağlığında ki olası aksamalar önlenmiş ve en aza indirilmiş olur.

Yine soğuk iklimle ilgili dikkat edilecek diğer bir konu, çok soğuk havalarda kalp rahatsızlığı tanısı olanların tedbirli olmasıdır. Bir kişide eğer daha önceden tanı konmuş koroner arter hastalığı varsa, bu tip kişilerin ileri soğuk ortamlara aniden çıkmaları ve soğukta ağır bedensel efor gerektiren uğraşılarda bulunmaları problemi arttıracaktır.

Soğuk ortamda göğüs bölgesinde bulunan damarlar (inter mamarian arter) daralarak kan akımının azalmasına neden olur. Bu damarlar koroner bypass ameliyatı olmuş bir çok hastada kalbi besleyen damar konumuna getirilmiştir. Bu kişilerde ayrıca bir de şeker hastalığı varsa kalbin tipik ağrısını gölgeleyeceğinden, kalp ağrısı (Anjina Pektoris) yaşamayacakları için gelişen kalple ilgili sıkıntıyı bazen fark bile edemeyebilirler. Anlatılan bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için fark edilen rahatsızlıklarımızı en yakın sağlık kurumlarında, uzmanlarla paylaşmamız doğru olur.

Hepimize kendi vücudumuzun ve sağlığımızın değerini bilerek yaşayacağımız sağlıklı günler diliyorum.

Yorumlar (1)

Adnan Görgül 2 Yıl Önce

EyvAllah hocam çok önemli konular hakikaten teşekkür ederim iyi çalışmalar diliyorum selamlar saygılar sunuyorum

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.