Ajans Bakırçay
2021-11-06 17:07:00

Koroner Kalp Hastalığından Korunmak

Op. Dr. Arif Yılmaz

06 Kasım 2021, 17:07

KKH (Koroner Kalp Hastalığı) toplum sağlığı riski olarak ilk sıralardadır. Bu grup rahatsızlıklar doğru tedbirlerle engellenmesi için doğru sağlık politikaları ve bireysel bilinçlenme birlikte yürütülmelidir. Bireysel olarak sağlık politikalarını belirleyemeyiz ama bireysel bilinçlenme ile öncelikle kendimizin ve yakın çevremizin sağlığına olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Kalbimizi korumak için öncelikle kalp sağlığına zarar veren kendi yanlışlarımızı yok etmek ön planda olmalıdır. Önceden de bahsettiğimiz yanlış beslenme, hareketsiz yaşamak, zararlı alışkanlıklar çoğumuzun bilgisi olan noktalardır. Bu olumsuz faktörlere vücudumuzda olumsuz hormonal ve bağışıklık baskılayıcı etkileri nedeniyle sosyal yaşantımızı da iyi planlamanın önemini katmak gerekir. Sürekli hayata ve olaylara olumsuz yönlerine kitlenen insan ilişkileri hormonal ve nörolojik yönde kalp damar sağlığımızı tüketici etki yapar. Aynı zararlı alışkanlıklarda olduğu gibi bizleri moral olarak olumsuz etkileyen insan gruplarından veya medya programlarından kendimizi ve birlikte yakınlarımızı uygun barışçı ifadelerle korumamız ve azaltmamız çok anlamlıdır.

KKH (Koroner Kalp Hastalığı)’dan korunmak için eşlik eden ve bu hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunlarını da iyi tanımak ve ciddiye almak gerekir. Örneğin; toplumda hiç de az görülmeyen diyabet (şeker hastalığı) sorunu. İlk bakışta bir şansızlık gibi görülen bu durum bilinçli toplumlarda diyabet hastaları diyet ve tedavilerine özen gösterdikleri için eğitimsiz toplumların yaş ortalamalarına göre daha sağlıklı ve uzun yaşayabilmektedirler.

Diyabet rahatsızlığı ile Koroner Kalp Hastalığı arasındakine benzer bu etkileşim damar sertliği, kanser, depresyon, kronik böbrek yetmezliği tanısı alan hastalarda farklı mekanizmalarla birbirini etkileyen benzerlikler görülebilir.

KKH’nın temeli olan ateroskleroz (damar sertliği) oluşma sürecinin anlaşılması kalp gibi diğer organlarında uzun süre sağlıklı ve sorunsuz olmasını mümkün hale getirmiştir. KKH tedavisi gören kişi kendisine en uygun merkezde ama doktorunun önerdiği periyodlarla (sağlık sorunu yoksa bile) randevularına düzenli uymalıdır. Bu ziyaretlerde bazen başka sorunlarında zamanında saptanabilme olanağı vardır. Deneyimli bir hekim, her kalp hastasının tipik göğüs ağrıları olmadığı (özellikle diabet hastalarının) iyi bilir. Bazen de masum göğüs ağrılarını kalp rahatsızlığı sanarak gereksiz bir kaygı içinde uzun süre kendini mutsuz eden hastalarımız da olmaktadır.

Bu nedenle sağlık sorunlarımızı konunun uzmanlarıyla paylaşarak devam ettirmek doğru olur. Bu paylaşım sırasında mümkün olduğunca hasta ve doktoru baş başa görüşmelidir. Çünkü yanımızdaki kişinin yakınlığını doktorunuz tam bilemeyeceği için size özel bazı soruları sormakta kararsız kalabilir.

KKH’dan korunma kapsamı içerisinde (profilaksi) önleyici tedbirlerin bilinmesi de yararlıdır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) düşük doz asetilsalisilik asit (aspirin) veya benzerlerini koruyucu olarak (profilaktik) önermektedir. Bu ilaçların kişinin yaşı ve ek hastalıkları göz önüne alınarak kullanılması hekimi tarafından önerilmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.