Ajans Bakırçay
2021-11-15 09:30:03

Burun Kanaması

Op. Dr. Arif Yılmaz

15 Kasım 2021, 09:30

Hayatımızın değişik dönemlerinde burun kanaması sorunu ile karşılaşma olmuştur. Bu bazen kendimizde bazen de aile veya çevremizdekilerde olabilir. Bu sorunla gece, gündüz veya bazen yardım almanın zor oluğu yerlerde olabilir. Bu neden bu sorunun nedenleri ve çözümleriyle ilgili bilgileri ele almak istiyorum.

Burun kanaması sebeplerini ele almak önemlidir. Eğer bir çarpma sonrası ise, bu travmatik kanamadır. Kanama bazen kısa süreli ve kendiliğinden geçecek kadar hafif olabilir. Bu tip kanamalar çocuklarda daha sık olmak üzere hemen her yaş grubunda ve her iki cinste de sık görülmektedir. Bazen bu sebep ciddi bir travma olur ve burun içi ve çevresinde ki kemik yapılar da zarar görür. Kemik yapısının zarar görmesi kanamanın daha şiddetli ve uzun süreli olmasının da sebebidir. Daha sonrasında burun ve göz çevresinde ki ödem ve morluklar gelişir. Bu grup kırıklı kanamalar daha sıklıkla trafik kazaları şeklinde veya kavgalar sonrasında meydana gelir. Bu tip travmatik kafa yaralanmalarında hastanın şikayetleri hafif bile olsa ilgili bir uzmana göstermekte ve gerektiğinde röntgenin çekilmesinde büyük yarar vardır. Buruna alınan bir darbe sonuçta bir kafa travmasıdır. Bu yüzden çarpma sonucu olan burun kanamalarında mutlaka ilgili sağlık merkezine gidilmesi, tıbbi ve hukuki yönleriyle önemli olabilir. Kafa travması (darbe) sonrası bazen en önemsiz ancak, görünen tek belirtisi burun kanaması olabilir. Belki de o travma nedeniyle kişinin beyin ve burun bölgesinde ciddi sinirsel zarar ezilme (kontüzyon) olabilir. Zamanında ilgili merkezde değerlendirilmeyen şahısta olaydan saatler sonra beyinin zarar görmesi nedeniyle uyku hali ve bilinç bozuklukları oluşabilir. Bu bulgular olayın çok ciddi bir seyre gidebileceğini gösterir. Bu yüzden erişkin veya çocuk buruna (dolayısıyla kafaya) alınan darbeyi önemsemek doğru olur.

Bazen bir travma öyküsü olmadan burun kanamaları ortaya çıkabilir. Bunlar günlük yaşamda sürpriz veya daha önce bir iki kez karşılaşılan sebebini açıklayamayacağınız kanamalar olabilir. Bu grup kanamalarda alt ve üst yaş gruplarında akla gelecek öncelikli ihtimallerden birisi hipertansiyon olabilir. Hatta daha önceden hipertansiyon tedavisi görmekte olan kişilerde olabilirler. Tedavinin aksatıldığının veya ilaç dozunun değiştirilmesi gerektiğinin belirtisi de olabilir. Bazen tansiyonu yükselten gıdaların alınması ya da kişinin sosyal veya özel sebeplerde burun kanamasına neden olabilir. Bu durumlarda güvenilir seçenek bir sağlık merkezine gitmek olacaktır. Bazen kullanılan kan sulandırıcı ilaçların dozunun ayarlanması ile bu kanama sebebi çözülmüş olur.

Çocuk yaş gruplarında burun kanamalarının sebebi bazen çocuğun bağırsaklarında ki parazittin burun kaşıntısı belirtisi nedeniyle çocuğun kontrolsüz kaşıyıp (bazen uykuda) burnunu kanatması da mümkündür. Parazit tedavisi ile bu kanamalar da kolayca sona erdirilmiş olur.

Herhangi bir kanama bozukluğu nedeniyle vücut tarafından gelişen kanama bozuklukları da burun kanamalarına sebep olabilir. Bu grupta da teşhis ve tedavi yapılacak kan tahlilleri ile yönlendirilmektedir. Ancak burun kanamasında öncelikle sakin olmak, tansiyon ölçümü yapmak, oturur vaziyette burnun yanlarına iki parmakla basınç uygulamak, buruna soğuk ve tuzlu su çekmek yararlı olabilir. Her zaman bir sağlık merkezine başvurmak doğru olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar (3)

Bünyamin kurt 2 Yıl Önce

Çok teşekkürler hocam

Naci Korkmaz 2 Yıl Önce

Bilgilendirme için teşekkür ederim sevgili doktorum. Size de saklık ve esenlikler dilerim.

Adnan Görgül 2 Yıl Önce

EyvAllah sevgili hocam gerçekten çok faydalı bilgiler ve önerileriniz için çok teşekkür ederim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.