Ajans Bakırçay
2022-02-11 14:15:33

Tiroid ve kalp sağlığımız

Op. Dr. Arif Yılmaz

11 Şubat 2022, 14:15

Tiroid bezi ile kalp arasında yakın ilişki, daha çocuk anne karnında iken başlar. Anne karnında başlayan bu yakınlık ömür boyu hormanal etkileşim ile devam eder. Tiroid hormonu fazlalığı veya eksikliğinin kalbe etkisi hasta tarafından da fark edilebilir. Tiroid hormonu kaynaklı kalp hastalığı ilgili hekimlerce her zaman göz önünde bulundurulur. Rahatsızlığımız ilgili branş (dahiliye, kardiyoloji, endokrin) hekimleriyle paylaşılarak sorunun çözümünde ilk adım atılır.

Hipertiroidi, kanda tiroid hormonu düzeyinin yüksekliğidir. Yüksek tiroid hormonu kalbin, kandaki acil durum hormonlarına karşı duyarlılığını arttıran bir etki yapar. Yine tiroid hormonu fazlalığı kalbin kasılma şiddetini arttırıcı etki gösterir. Bu hormonun yüksekliği gibi düşük olması da kalp çalışması üzerine etkilidir. Hipertiroidisi olan bir hastada, kalp aynı yaş ve cins grupta normal insanlara göre 2 katından bile fazla çalışmasına neden olur. Hipotiroidi (tiroidin az çalışması) durumunda ise kalbin kan pompalama oranı olması gerekenin %30 ila %40 kadar altındadır.

• Hipertiroidi, tedavi edilmezse, nefes darlığı, göğüs ağrıları ve vücutta ödem sebebidir. Kalp çarpma hızı (nabız sayısı) uykuda veya dinlenme durumunda bile (90/dakikadan) yüksektir. Hipertiroidi olan yaşlı, koroner kalp hastalarında efor gerektiren hareketler, anjinaya (kalp ağrısı) neden olabilir. Bazen de hipertiroidi olup tedavi başlanmamış genç bayanlarda dinlenme sırasında göğüs ağrısı ve EKGde bulgular olsa da yapılan anjiyo sonucunda kalp damarları tamamen normal olarak görülmüştür. Bu grup hastalarda sadece uygun ilaç tedavisi ile sorun çözülmektedir.

• Hipertiroidi hastalarında kalp ritmi EKG olarak normal görülebilir. Ancak atım sayısı yüksektir. Hipertiroidi hastalarında, çeşitli tanımlarda kalp ritim bozuklukları sık olarak görülebilmektedir. Yani, ritim bozukluğu (aritmi veya taşikardisi) olan bireylerde tiroid hormon düzeyinin incelenmesi amacıyla kanda TSH hormon düzeyinin bakılması doğru bir yaklaşımdır. Hipotroidizm, tiroid bezinin az çalışması sonucu ortaya çıkar. Aşırı çalıştığı hipertiroidinin aksine belirtiler kalp ritminde yavaşlama olarak görülmüştür. Hipotiroidi tedavisi ile bu sorunlar çözülebilir. Aynı hastada beraberinde koroner damar hastalığı varsa, acil olmayan durumlarda ilaçlı tedavi ile tiroid TSH seviyelerinin düzeltilmesi gerekir. Hipotiroidinin başlıca sebepleri vücutta iyot eksikliği, haşimato veya Gravis hastalığı olarak bilinir.

Kalbimiz ve bütün organlarımız hormonlar ile uyum içinde çalışır. Düzenli aralıklarla yaptıracağımız sağlık kontrolleri bu uyumun devamını sağlayacaktır.

Sağlıkla uyumlu güzel günler dilerim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.