Ajans Bakırçay
2022-01-29 11:13:05

Kalp ve Romatizma

Op. Dr. Arif Yılmaz

29 Ocak 2022, 11:13

Genellikle vücudumuzda oluşan, değişik şiddette ve uzun süreli eklem ve kas ağrıları halk arasında romatizma olarak tanımlanmaktadır. Uzun süre ağrı kesici ilaç kullanmaya sebep olan şikayetlerin asıl sebebi ilgili merkezlerde yapılan testler ile saptanabilmektedir. Sistemik romatizma olarak bilinen bir rahatsızlık olarak dahili branşlar tarafından düzenlenen tedaviler çok başarılı sonuçlar vermektedir.

İsim olarak çok benzeyen Romatizmal Ateş (kalp romatizması) ise farklı seyir gösterir. Hayatı olumsuz yönde etkileyen sonuçlar verebilir. Zamanında doğru tanı ve tedavi yapılarak ilaçla çözümlenebilecek iken ihmal ile hastaların birçoğu orta vadede kalp ameliyatı seçeneği ile karşı karşıya gelir. Kendimizin veya yakınlarımızın karşılaşabileceği "Romatizmal Ateş" iyi bilinirse baş edilebilen bir sağlık sorunudur. Bu Rahatsızlığın oranı 20 yüzyıl başlarında ABD de milyonda 100 den iken 1984 den sonra milyonda 2 den daha azdır.

Başlangıçta son derece sıradan bir boğaz (iltihaplanma) ağrısı öyküsü vardır.

Kalbe zarar veren bu boğaz enfeksiyonlarının, diğer boğaz enfeksiyonlarından önemli farkları vardır. Risk yaratan şey, kalp kapaklarına kalıcı ve ilerleyici hasar verebilen enfeksiyonun etken bakterisi A grubu streptokok nedeniyledir. Bu rahatsızlık çocukluk döneminde başlangıç yapar. Okul çağı çocuklarında ve kalabalık yaşayanlarda bu tip bakterilerin (streptokok) neden olduğu boğaz enfeksiyonu (faranjit) ilkbaharda artış yapar.

Ateşli romatizmaya neden olan streptokok'a ait bir proteinin yapısı insanın normal kalp dokusundaki protein ile benzerlik gösterir. Sorunun asıl nedeni budur. Bu yüzden streptokok neden olduğu Faranjit enfeksiyonu sonrası vücut savunma hücreleri bu mikropla benzer yapısal yönleri nedeniyle kendi kalp dokusuna zarar verme riski yaşanır.

Bağışıklık sisteminin kalp dokusuna benzerliğe bağlı olarak yaptığı yanlış saldırı en çok kalp kapakçıklarına zarar verir. Zamanla kalp kapakçıklarında ilerleyen rahatsızlık kapakçıklarda büzüşme şekil ve yüzey bozukluklarına neden olmaktadır. Daha sonrasında kalp kapak yapısındaki bozulmalara bağlı sorunlar hızla gelişmektedir . Kalp kapaklarında daralmalar kanın kalpten pompalanmasını ciddi derecelerde engeller. Aynı zamanda kalpte kapak çevresindeki yüzeyler pürüzlü ve bozuk bir hal alır. Bozulan kalp içi yüzey yapıları içinde pıhtı oluşturmaya elverişli bir yapı haline gelir.

Bu rahatsızlığın (Romatizmal Ateş) hiç oluşmasını sağlamak, daha doğru ve kolay olanıdır. Öncelikle boğaz enfeksiyonlarında doktorumuzla görüşerek, tedavi için birlikte hareket etmeliyiz. Verilen tedavi rahatsızlık tam iyileşmeden kesilmemelidir. Bu yüzden kontrole çağrılmak dikkate alınmalıdır. Romatizmal kalp (kalp kapakçığı) hastalığına neden olan streptokok grubu bakteriler antibiyotiklere, ama özellikle de penesilin grubuna karşı hassastır. Her Boğaz enfeksiyonunda rastgele ilaç (antibiyotik) kullanmak asıl etken bakteriyi tam yok edemez. Türkiye'de önceki yıllarda çok sık rastlanan kalp kapak ameliyatı sayısı bugün o kadar yüksek olmasa da yine de görülebilmektedir.

Bu hastalar tanı konulup zamanında ameliyat edilirse çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Türkiye'de sağlık merkezlerinde yapılan ameliyatların sonuçları uluslararası başarı düzeyinin altında değildir. Ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra hastalar normal yaşantılarına döner. İlerleyen dönemde doktoru ile hafif egzersizlere ve aktif yaşantıya genellikle dönüş sağlanır.

Ameliyat sonrası erken dönemde hastanın yan yatması sakıncalı ve iyileşmeyi geciktirici dir. Sağlık kontrollerinin kesinlikle aksatılmaması gerekir. Bu grup hastalar kontrollerine hiçbir şikayeti olmasa bile gitmelidir. Kullandıkları ilaçların, kan sulandırıcı ve benzerlerinin kan seviyeleri, hiçbir şikayeti yokken yapılan planlı Doktor ziyaretlerinde incelenmesi gerekir.

Kendimiz veya yakınlarımızdaki boğaz enfeksiyonlarını hafife almayalım. Verilen ilaçları tam ve zamanında kullanalım.

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.

Yorumlar (4)

Mehmet Ali Baytan 2 Yıl Önce

Konu hakkında bilgisahibi oldum. Ayrıca çok beğendim. Teşekkür ederim.

Beycan 2 Yıl Önce

Teşekkür ederim.

Armagan Ulubaş 2 Yıl Önce

Arif bey verdiginiz bu guzel bilgiler icin cok tesekkur ederim. Bogazim agirdigi zaman mutlaka bir doktora göstereceğim.

Aydemir Özbeytemür 2 Yıl Önce

Bilgilerinizi,sade bir şekilde paylaşmanız bizim için çok yararlıdır.önemle okuyup takip etmekteyiz.Teşekkürler..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.