Ajans Bakırçay
2021-09-26 11:27:58

Selam Sevgili Dostlar; Çarpıntı

Op. Dr. Arif Yılmaz

26 Eylül 2021, 11:27

Genç yaşlarda kendimizin ve çevremizin sınırlarını zorlamak çoğunlukla yaşadığımız veya şahit olduğumuz şeylerdir. Belki de ilk o yaşlarda ruhsal (duygusal) veya bedensel zorlanmalarla çarpıntı ile tanışılmıştır.

Yalnız kaldığımız bir süreçte bazen yolda bazen de otobüste bu sıkıntılar sürpriz yapabilir. Bazen çok hafif ve kısa sürelidir belki de hiç tekrarlamayacaktır. İşte çarpıntı şikayeti böyle bir şikâyettir. Yine benzer şekilde baş ağrıları, baş dönmesi de hayatımıza girişler yapabilir. İnsanlar genellikle kalbim çalışsın ama ben bunu asla hissetmeyeyim isterler. Hele bir baş ağrısı vardır ki çarpıntı gibi hemen her kişide birbirinden çok farklı sebeplere bağlıdır. Ama bu yazıda daha çok çarpıntıyı esas almaya çalıştım.

Çarpıntımızın olma zamanları (gece, gündüz, tuvalette, tartışma ortamında) veya çarpıntının şekli (arada bir fazladan kalp atışı hissi) hastadan hastaya değişen tanımlama şekilleridir. Bazen diğer rahatsızlıklarımızla ilgili ilaçlarda çarpıntı başlatan veya oluşmasını kolaylaştırabilen etkiler yapabilir. Çarpıntı gibi kalp üzerinde etkili olan diğer ilaçlarda kullanılırken özellikle ilgili doktor ve eczacı tarafından hasta uyarılmalıdır. Bu tür sıkıntılar gelişince hasta ilgili sağlık kurumuyla sorunu paylaşmalıdır. Bazen doz ayarlaması, bazen de birlikte kullanılan diğer ilaçların toplam etkileri çarpıntıyı belirgin hale getirebilir.

Özellikle akşam geç saatlerde yemek yemek veya yemekten sonra yatmak genişleyen midenin ğöğüs boşluğuna baskısı nedeniyle çarpıntı hissine neden olur. Çoğu zaman yatarken başlangıçta sağ yana yatış en azından sindirim sistemimizi rahatlatacaktır. Çünkü sağa yatmak midenin boşalma yönünü kolaylaştıran bir pozisyondur. Sindirim sistemini rahatlatan bu pozisyona öncelik vermeyi akılda bulundurmak ve alışkanlık haline getirmek yararlıdır.

Gün boyu tüketilen içeceklerin de oranı ve içeriği de çarpıntı üzerinde etkili olabilir. Gündüz kolalı ve kafein, alkol içeriği olan içeceklerin çokca tüketilmesi kalp ritmi üzerinde hızlandırıcı etki yapabildiği için çarpıntı sebebi olabilir.

Daha önce tansiyon konusundan belirttiğim tuz oranı yüksek içecekler (şalgam, turşu suyu, ayran) kan basıncını yükselterek tansiyona eşlik eden bir çarpıntıya neden olabilir. Bu ikili olumsuz durum daha ciddi sorunlar çıkarabilir.

Biliyoruz ki anne – baba ve kardeşimizi seçemeyiz. Ancak yaşantımızda bizim için çok önemlidirler. Çarpıntı ile ilgisine gelelim. Zamanımızın büyük kısmını birlikte geçirdiğimiz arkadaş ve dostlarımızı seçme şansımız vardır. "Sürekli" diğer insanları ve olayların olumsuzluklarına odaklanan konuları (siyasi, spor, güncel) tüketici bir olumsuzlukla yaklaşan kişilerle iletişimi en aza indirelim. Bu tür olumsuzluk yüklemeleri sosyal medya, çevre (uzak/yakın) sinir sistemi olumsuz ve gerginlik yükü altında (sympatic system) daha aktif hale gelerek vücudun çalışma temposunu otomatik olarak üst noktada tutar è Çarpıntı. Uzun süre huzursuz ortamlarda yaşamak vücudumuzun (kalp dâhil) bu sıkıntılı ortam koşullarında yıpratıcı bir tempoda çalışma düzenini bağımlı kalabilir.

Henüz bir tedaviye başlamadan önce sürpriz bir anda işte ya da yolda veya herhangi bir yerde ciddi bir çarpıntı başlayabilir. Bu durumda hepimizin yapabileceği basit bir yöntemden bahsetmek güzel olur. Evet, çarpıntı başlayınca sakin bir köşede oturun veya ayakta olun fark etmez derin bir nefes alın. Bu derin nefesle birlikte yaklaşık beşer saniyelik sürelerle karın basıncını arttırın. Bu bir çeşit ıkınma hareketidir. Kısa sürelide olsa birçok kişide asıl tedaviye kadar bu manevra ile rahatlaması geçici olarak mümkündür. Ama unutmayın en kısa zamanda konu ile ilgili bir sağlık merkezine başvurmak en doğrusudur.

Sağlıklı keyifli günler dilerim.

Yorumlar (5)

ayhan Guvendikli 3 Yıl Önce

verdiğiniz değerli bilgiler için sağolun hocam

BEHÇET ÖZKARAKAYA 3 Yıl Önce

DOKTOR BEY ÇOK DEĞERLİ BİLGİLER İÇIN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ. SAĞOL VAROL DAYIN DOKTORUMUZ.

F.yılmaz 3 Yıl Önce

Önerilerinizi uyacağız,. Dr.bey

Emin 3 Yıl Önce

teşekkürler...

Yıldız Ermin 3 Yıl Önce

Gerçekten çok değerli bilgiler, anlaşılır bir dil kullanmanız da çok faydalı olmuş, teşekkürler doktor bey

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.