Bergama'da, 32. BERKSAV Kültür ve Sanat Ödülleri sahiplerini buldu

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (Berksav ) Kültür ve Sanat Ödülleri Töreni kuruluşunun 32.yıldönümü olan 14 Eylül tarihinde Bergama Tarihi Kale Mahallesi’nde gerçekleşti.

KÜLTÜR SANAT 15.09.2021, 16:54 28.10.2021, 18:27
Bergama'da, 32. BERKSAV Kültür ve Sanat Ödülleri sahiplerini buldu

Bergama'nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini ön plana çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve ilçenin tanıtımına katkı sağlamak için Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) tarafından bu yıl 32'incisi düzenlenen Kültür ve Sanat Ödülleri, Bergama Ticaret Odası Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Pandemi nedeni ile sınırlı katılımcının davet edildiği törende; 2021 Yılının 'Kültür Ödülleri' Gerda Henkel Vakfı, Alman Arkeoloji Enstitüsü Bergama Kazı Başkanlığı ve Proje yöneticilerine, 'Sanat Ödülü' Ressam Akın Ekici’ye, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği hizmet ödülü ise önceki dönem Dernek Başkanı Yüksel Altuğ’a verildi.

BERKSAV kurucu üyelerinden merhum Efdal Önder’in anısını yaşatmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen Efdal Önder Şiir Ödülü birincisi “Bir Enkaz Güzellemesi” adlı eseriyle Gültekin Tezcan'a ve Jüri Özel ödülü Yener Çetin’e, Efdal Önder’in eşi Ayşe Önder tarafından verildi. Efdal Önder şiir ödülünün düzenlenmesinde fikir öncülüğü yapan BERKSAV Yönetim Kurulu Üyesi Jüri Koordinatörü Halim Yazıcı ve törene katılan diğer jüri üyeleri Hüseyin Peker, Muammer Karadaş’a da birer plaket takdim edildi.

“Kültür ve sanat alanındaki birlikteliği güçlendirecek”

BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gönlügür; “Bu yılki kültür ödülümüzün, Almanya ve Türkiye arasındaki dostluk diyoloğunu daha da arttıracağını ve hatta Bergama-Berlin hattında, kültür ve sanat alanındaki birlikteliği güçlendireceğini düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin girişimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı gündemine taşınan Zeus Sunağı konusunun, vakfımızın da benimsediği şekilde, uluslararası diplomasi dilinde görüşülmeye başlanması bizleri mutlu etmiştir. Çünkü bu konunun konuşulması gereken ortamının ülkeler arası diplomasi dili olduğuna inanıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise; “Bergama tarihi açıdan son derece önemli bir yer. Burada tarım var, turizm var. Kozak Yaylası gibi kıymetli alanları var. Bunların hepsi bir araya geldiğinde ortaya farklı bir iklim çıkıyor” dedi.

Kültür Turizm İl Müdürü Murat Karaçanta da hem kentte hem Bergama’da kültür turizm alanında yaptıkları çalışmaları anlattı. Karaçanta, Bergama’daki parşömen ustası İsmail Araç'ı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Yaşayan İnsan Hazineleri” ulusal envanterine kabul ettirdiklerini söyledi.  

KÜLTÜR ÖDÜLÜ

Gerda Henkel Vakfı: Gerda Henkel Vakfı, Almanya’nın Düsseldorf kentinde 1976 yılında kurulmuştur. Vakıf, desteğini tarihi sosyal bilimler üzerine yoğunlaştırmıştır. Buna bağlı olarak, özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’da sosyal bilimler alanında araştırma yapan genç bilim insanlarını desteklemektedir. Vakıf ayrıca, kriz ortamı içinde bulunan bölgeler öncelikli olmak üzere, kültürel mirasın korunmasına yönelik desteklerde bulunmaktadır. Fonlanan projelerle bağlantılı olarak, Vakıf aynı zamanda bu projeleri tamamlayıcı nitelikte sosyal destek önlemleri konusunda da danışmanlık sağlamaktadır. Vakıf, 40 seneyi aşkın varlığı süresince, bugüne kadar, dünya çapında 7600’den fazla bilimsel araştırma projesini desteklemiş ve bu projelere toplam 225 Milyon Euro tutarında hibe sağlamıştır.

Gerda Henkel Vakfı, Türk araştırmacılara veya Türkiye ile ilgili pek çok araştırma projesi ve yayına da destek sağlamıştır. Bunlar içinde Pergamon/Bergama ile ilgili projeler de bulunmaktadır: Pergamon Kazı ekibi üyesi Ulrich Mania’nın Kızıl Avlu hakkında yazdığı doktora tezi Henkel Vakfı tarafından fonlanmıştır. Güler Ateş’in Pergamon’daki Ana Tanrıça Kutsal Alanları üzerine yaptığı araştırma projesi de, 2013 yılında Vakıf’tan hibe almıştır. Ayrıca Akropol Teleferik alt istasyonu yakınında ortaya çıkarılan, antik kentin güneydoğu nekropol alanı ile ilgili arkeolojik ve antropolojik araştırma projesi de yine Henkel Vakfı tarafından 2011-2014 yılları arasında desteklenmiştir. Kleopatra Güzellik Ilıcası’na ismini veren antik hamam kalıntısına dair, hâlen devam etmekte olan araştırma projesi de 2019 yılından beri Vakıf tarafından desteklenmektedir. Son olarak, Gerda Henkel Vakfı, 2019-2021 yılları arasında, Pergamon Kazısı’nın sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirdiği taş ustası eğitimleri ve Mahallemi Seviyorum Projesi‘nin ana sponsorluğunu üstlenmiştir.

BERGAMA KAZI BAŞKANLIĞI:

Pergamon Kazısı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün İstanbul Şubesi (DAI-Istanbul) tarafından, Bergama Müzesi ile uyumlu bir işbirliği altında yürütülmektedir. Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün, aralarında Atina, Roma ve Madrid’in de olduğu, dünyada 18 adet şubesi vardır. İstanbul Şubesi, Türkiye’de Hattuşa’yla birlikte 2 adet bilimsel kazıyı yönetmekte; ayrıca İstanbul’un Ahşap Mimarisi gibi başka uzun soluklu araştırma projelerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Pergamon Kazısı, aralarında Enstitünün İstanbul Şubesi çalışanlarının da olduğu, Türkiye’nin ve dünyanın farklı üniversitelerinden bilim insanı ve öğrencilerin katıldığı bir ekibe sahiptir. Son 15 yıldır Enstitünün İstanbul Şubesi müdürü Prof. Dr. Felix Pirson tarafından yürütülen Pergamon Kazısı’nın bu seneki ekibinde: Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi’den arkeolog ve öğrenciler; İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden epigraflar, Almanya’daki Münih Üniversitesi’nden antropologlar; Kiel Üniversitesi ve Karlsruhe Teknik Üniversitesi’nden jeoteknik tarama ve ölçüm yapan ekipler; Berlin’deki Freie Üniversitesi’nden ve İzmir Ege Üniversitesi’nden coğrafyacılar, Ankara Üniversitesi’nden tarihöncesi arkeologlar; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden restoratörler ile çeşitli üniversitelerden mimar ve mimarlık öğrencileri bulunmaktadır. Buradaki disiplinlerarası ve uyumlu çalışma ortamı sayesinde, saha çalışmaları esnasında kentin tarihi ile ilgili önemli sonuçlara ulaşılabildiği gibi, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora çalışmaları yürütülmekte ve böylece genç bilim insanları yetiştirilerek üniversitelere kazandırılmaktadır.

Araştırma sonuçlarının her sene yayınlandığı rapor, bildiri ve makalelerin yanı sıra;, Pergamon’da son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarının şekillendirdiği kent tarihi ve antik dönem yaşayışı yeniden ele alınarak, „Pergamon: Anadolu’da Hellenistik Bir Başkent“ isimli bir kitap olarak 2014 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmıştır. Ayrıca Pergamon antik kent haritasının, uzun zamandır üzerinde çalışılan dijital versiyonu, 2020 yılında tamamlanarak tüm ilgili ve araştırmacıların kullanımına açılmıştır. Pergamon Kazısı, her sene yürütülen bilimsel kazı ile mimari koruma ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra, 2019 yılından beri bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmektedir. Almanya’daki Gerda Henkel Vakfı’nın cömert desteğiyle yürütülen, kültürel mirasın korunmasının toplumsal ölçekte gerçekleşmesini amaçlayan proje çerçevesinde, bugüne kadar 9 taş ustası yetiştirilmiş; Kale Mahallesi’nde 8 evin çatısı onarılmış ve 1 tarihi ev restore edilerek toplumsal fayda için hizmet vermeye hazırlanmıştır. Projeye Bergama Müzesi, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve Bergama Kültür ve Sanat Vakfı çok farklı yönlerden katkıda bulunmuşlardır.

SANAT ÖDÜLÜ :

AKIN EKİCİ: 1967 yılında Kayseri’de doğdu.

1985 yılında Bergama Lisesi’nden mezun oldu.

1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

1994 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yüksel lisans eğitimini tamamladı.

1992-1994 yılları arasında İmpexbank A.Ş. ’de Avukat olarak çalıştı.

1995-2009 yılları arasında Türkiye Garanti Bankası A.Ş. ’de, sırasıyla, Avukat, Hukuk Müşaviri ve

Hukuk Baş Müşaviri olarak görev yaptı.

2009- yılından bu yana Verdi Avukatlık Ortalığında Ortak Avukat olarak çalışmaktadır.

İlkokul yıllarından itibaren resim sanatına ilgi duydu. Ortaokul ve lise yıllarında resme olan yeteneğini fark eden Bergama Lisesi resim öğretmenlerinden ressam Yaşar Çakıroğlu, Cengiz Yay, Dilşad Başaraner ve Necdet Başaraner’den özel resim dersleri aldı. Bergama ve İzmir’de düzenlenen çeşitli resim yarışmalarında dereceler aldı.

Kurumsal avukatlık ve yöneticilik yaşamı boyunca resme karşı olan ilgisini devam ettirdi. Fırsat buldukça değişik tekniklerde çalışmalar yaptı, Garanti Bankasında düzenlenen sergilere ve İstanbul Barosu sergilerine katıldı.

2009 yılında, Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi’ne katıldı. Burada Ressam Resul Aytemür ile birlikte önce figüratif çalışmalar yaptı, zaman içerisinde soyutlamalar ve soyut resim alanına yöneldi. Devrim Erbil Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı’ndaki çalışmaları sırasında Devlet Sanatçısı Ressam Prof. Devrim Erbil’in öneri ve değerlendirmeleri doğrultusunda sanatını geliştirdi.

2013 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde Prof. Dr. Kemal İskender’den Resim Okuma ve Modern Üslup Tarihi dersleri aldı.

Kendine özgü olarak geliştirdiği spatula tekniği ile çok katmanlı ve çok renkli kalın boya kullanımına dayalı, hareket ve dinamizmi yansıtan soyut ve soyutlama tarzında eserler üretmektedir.

Yurtiçi ve yurtdışında yüzden fazla sayıda grup ve karma sergide ve sanat fuarlarında yer alan sanatçı bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Ulanbatur-Moğalistan, Tiflis-Gürcistan ve New Jersey- ABD ’de olmak üzere dokuz kişisel sergi gerçekleştirmiştir. Bu sergilerden Moğolistan ve Gürcistan’da yapılan iki sergi “Yolcudan Yolcuya Hikayeler” teması altında T.C. Dış İşleri Bakanlığı tarafından bu ülkelerdeki Büyükelçiliklerimiz himayesinde gerçekleştirilmiştir. New Jersey ABD sergisi ise Pandemi sürecinde sanatın coğrafi sınır tanımayan iyileştirici gücüne vurgu yapmak üzere “Zorluk ve Direnç” teması altında gerçekleştirilmiştir.

Kişisel sergilerinin yanı sıra, çeşitli sağlık klinikleri, şirket çalışma ofisleri ve otel mekân resim yerleştirme özel projelerini gerçekleştirmiştir. Diyarbakır’ın ilk sanat oteli konsepti ile açılan Hill City Otel’in lobi ve tüm odaları sanatçının 64 adet eseri ile donatılmıştır.

Sanatçı ayrıca birçok sosyal sorumluluk projesinde ve çocuklar ve yetişkinlere yönelik workshoplarda yer almıştır.

Sanatçının Nisan 2020’de Prof. Devrim Erbil ile Bergama Kültür Merkezinde gerçekleştireceği ortak sergisi, ve önceden planlanmış yurt içi ve yurtdışında yapacağı başkaca kişisel sergileri Covid 19 Pandemisi nedeniyle ileriki tarihlere ertelenmiştir. Ertelenen sergilerden ikisi 2021 yıl içinde New York, ABD’de, bir tanesi de 2022 yılı içinde Tokyo, Japonya’da gerçekleştirilecek olup, 10 Eylül 2021 tarihi itibarıyla Tokyo Metropolitan Müzesinde başlayan Türk Sanatçılar özel grup sergisinde de eserleri yer almaktadır..

Özel koleksiyonlarda, Moğolistan Milli Modern Sanatlar Galerisi Daimi Sergi Koleksiyonunda, Dış İşleri Bakanlığı Ulan Batur-Moğolistan Büyükelçiliği ve Tiflis-Gürcistan Büyükelçiliği koleksiyonlarında ve Portakalçiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Müzesinde eserleri bulunmaktadır.

Dünyaca ünlü ressamların eserlerinin bulunduğu Moğolistan Milli Modern Sanatlar Galerisi Daimi Sergi Koleksiyonuna eseri kabul edilen ilk Türk ressam olmuştur.

Sanatçı, hayatı, sergileri ve sanat anlayışı üzerine birçok televizyon programına konuk olmuş olup bunlardan bazıları Akın Ekici Art Studio isimli YouTube kanalında yer almaktadır.

Sanatçı, Devrim Erbil Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı, Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyesi ve WWF-Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti ve Denetim Kurulu üyesidir.

Halen Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi’nde ve İstanbul’daki kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 8 22
2. Samsunspor 8 18
3. Beşiktaş 7 17
4. Fenerbahçe 7 16
5. Başakşehir 7 14
6. Göztepe 7 12
7. Eyüpspor 8 12
8. Konyaspor 8 11
9. Bodrumspor 8 10
10. Trabzonspor 7 9
11. Alanyaspor 8 9
12. Kasımpasa 8 8
13. Sivasspor 8 8
14. Antalyaspor 8 8
15. Rizespor 8 7
16. Gaziantep FK 7 5
17. Kayserispor 7 4
18. Hatayspor 7 3
19. A.Demirspor 8 1
Takımlar O P
1. Kocaelispor 8 16
2. Karagümrük 8 15
3. Erzurumspor 8 15
4. Manisa FK 8 14
5. Ümraniye 8 14
6. İstanbulspor 8 13
7. Keçiörengücü 8 13
8. Esenler Erokspor 8 12
9. Bandırmaspor 8 12
10. Amed Sportif 8 12
11. Igdir FK 8 11
12. Gençlerbirliği 8 11
13. Ahlatçı Çorum FK 8 10
14. Ankaragücü 8 10
15. Pendikspor 8 10
16. Şanlıurfaspor 8 10
17. Boluspor 8 9
18. Sakaryaspor 8 7
19. Adanaspor 8 6
20. Yeni Malatyaspor 8 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 7 18
2. M.City 7 17
3. Arsenal 7 17
4. Chelsea 7 14
5. Aston Villa 7 14
6. Brighton 7 12
7. Newcastle 7 12
8. Fulham 7 11
9. Tottenham 7 10
10. Nottingham Forest 7 10
11. Brentford 7 10
12. West Ham United 7 8
13. Bournemouth 7 8
14. M. United 7 8
15. Leicester City 7 6
16. Everton 7 5
17. Ipswich Town 7 4
18. Crystal Palace 7 3
19. Southampton 7 1
20. Wolves 7 1
Takımlar O P
1. Barcelona 9 24
2. Real Madrid 9 21
3. Atletico Madrid 9 17
4. Villarreal 9 17
5. Osasuna 9 15
6. Athletic Bilbao 9 14
7. Mallorca 9 14
8. Rayo Vallecano 9 13
9. Celta Vigo 9 13
10. Real Betis 9 12
11. Girona 9 12
12. Sevilla 9 12
13. Deportivo Alaves 9 10
14. Espanyol 9 10
15. Real Sociedad 9 9
16. Getafe 9 8
17. Leganes 9 8
18. Valencia 9 6
19. Real Valladolid 9 5
20. Las Palmas 9 3

Gelişmelerden Haberdar Olun

@