Gazeteciler İzmir’de yol arıyor!

İzmir Seferihisar’da “Yol Arıyoruz” temasıyla düzenlenen Basın Kampı’na 100’e yakın gazeteci katılacak ve dört gün boyunca önemli etkinlikler gerçekleştirilecek.

GÜNDEM 25.09.2023, 01:38 02.10.2023, 14:34
Gazeteciler İzmir’de yol arıyor!

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD), İzmir Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde “Yol Arıyoruz” temasıyla düzenlediği 1. İzmir Basın Kampı 28 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılıyor.

İsmail Küçükkaya, Özlem Gürses ve Nihat Sırdar gibi birçok ünlü gazeteci ile medya alanında örgütlü kurumların temsilcilerini, çok sayıda akademisyen ve gazeteciyi bir araya getiren buluşmaya, başta İzmir ve İstanbul olmak üzere pek çok kentten gazeteciler katılıyor. Buluşma kapsamında söyleşiler, forumlar, atölyeler ve kültürel etkinliklerin yanı sıra bazı televizyon kanalları canlı yayınlar da gerçekleştirecek.

Basın Kampı’nın kapanışı ise radyocu Nihat Sırdar’ın katılımıyla Sığacık sahilde halka açık olarak yapılacak. Radyocu Nihat Sırdar, 90'lı yılların en sevilen şarkılarına nostaljik bir yolculuk yapmak isteyenlere Seferihisar sahilinde unutulmaz bir DJ Performansı sunacak.

“YA BİR YOL BULACAĞIZ, YA BİR YOL AÇACAĞIZ”

Gazetecilik için bir “yol aramak” üzere BAMAD tarafından düzenlenen İzmir Basın Kampı, "İyi habercilik için yeni yolları, yeni biçimleri, yeni sesleri konuşacak, çözümleri birlikte yaratacağız. Basılı gazeteden yapay zekaya uzanan bir zenginlikte deneyimlerimizi paylayacağız" sözleriyle tanıtılıyor. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Basın özgürlüğü için Seferihisar’da bir araya gelinecek olması fikrinin kendilerini çok heyecanlandırdığını” belirterek, Basın Kampı ile ilgili şunları söyledi: “Basın özgür olmadan, hiçbirimiz özgür olamayız. Böyle bir arayışın ev sahibi olmaktan çok mutluyuz. İçeriğine, katılımcılara karışmıyoruz. BAMAD bizim ev sahipliğimizde özgür bir platform yaratıyor. Şimdiden fikrini ortaya koyacak olan tüm basın mensuplarının yüreğine sağlık diyorum. Dilerim bu kampı gelenekselleştiririz; beşincisi, onuncusu olur.”

BAMAD Genel Başkanı Ümit Kartal da, kampın Seferihisar’da yapılmasının simgesel önemine dikkat çekerek, Seferihisar’daki Teos kentinin antik çağda fikirleri yüzünden baskıya uğrayanların sığınma yeri olduğunu hatırlattı. Ana tema olarak “Yol Arıyoruz” dediklerini ifade eden Kartal, kampta 4 gün boyunca özgür bir tartışma ortamı yaratılacağını ve ortak akıl ile yeni yollar, yeni fikirler ortaya konacağını vurguladı. Kampın bileşiminde gazeteciler, akademisyen ve kurum temsilcilerinin yer aldığını söyleyen Kartal, “Biz gazetecilik yapabilmek, özgürce gazetecilik yapabilmek için kendimize yolla arıyoruz. Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız” dedi.

BASILI GAZETEDEN YAPAY ZEKAYA: SÖYLEŞİLER, FORUMLAR, ATÖLYELER...

4 gün sürecek olan Basın Kampı’nda 30’a yakın etkinlik gerçekleştirilecek. Adasu Akın “Babıali Sofrası” etkinliğinde özel bir dinleti sunacak, stand-up sanatçısı Seda Cabi “Çok düzgün bir kız” performansını sergileyecek. Buluşma etkinlikleri çerçevesinde Gökmen Ulu’nun “Komünist Osman” belgeseli de Sığacık Kaleiçi’nde halka açık olarak gösterilecek.

İzmir, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, Aydın, Antalya, Muğla, Gaziantep, Trabzon, Artvin, Tekirdağ ve daha pek çok kentten gazetecilerin katılacağı Basın Kampı’nda, onlarca medya kurumundan 100’e yakın gazeteci bir araya gelecek.

Kampa katılacak kurum temsilcileri arasında Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş, TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, ÇGD Eskişehir Şube Başkanı Meltem Karakaş yer alırken, çok sayıda uzman akademisyen ve gazeteci de kamptaki etkinliklerde yerini alacak. Ünlü gazeteci İsmail Küçükkaya ve medyanın duayen isimlerinden Prof. Haluk Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladıkları özel bir söyleşi formu ile kampta olacak.

Etkinliklerin büyük çoğunluğunun etkileşimli olarak gerçekleşeceği buluşmada forumlar özel bir önem taşıyor. “Yerel Medya İçin Alternatif Deneyimler”, “Medya ve Örgütlenme”, “Yerelden Ulusala, Ulusaldan Yerele Öneriler”, “Ne İzliyoruz, Ne Dinliyoruz, Ne Okuyoruz?”, “Gazeteler Neden Okunmuyor?”, “Sosyal Medya Bataklık Mı, Uçsuz Bucaksız Derya Mı?”, “Kadın Gazeteciler Buluşması” gibi başlıklarla pek çok forum düzenlenecek. Forumlara Türkiye Gazeteciler Sendikası, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi gibi kurumlardan temsilciler katılacak, yerel ve ulusal medyadan gazeteciler forumlarda konuşmalar yapacak. Prof. Dr. Haluk Şahin, Prof. Dr. Erkan Saka ve Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu’nun özel söyleşi ve atölyelerle katılacağı kampta medyanın geleceği ve olanaklar ile ilgili önemli tartışmalar da yürütülecek.

GECE SOHBETLERİ VE CANLI YAYINLAR

Basın Kampı’nda “Gece Kahvesi Sohbetleri”yle deneyim aktarımları ve özel sohbetler de gerçekleştirilecek. Kazım Kızıl, “Toplumsal Mücadeleler, Video Haberciliği ve Belgeselcilik” üzerine konuşacak, Barış İnce “Gazetecilik ve Edebiyat”, Gökmen Ulu “Gazeteciler ve Cezaevi: Silivri Soğuk Mu?” başlıklı sohbetler düzenleyecek.

Deutsche Welle’den Elif Yalaz ve Artı TV’den Onur Öncü, Mustafa Kara moderatörlüğünde Almanya’da gazeteci olmayı anlatacak. Ayrıca Ekoloji gazetecileri Eren Dağıstanlı, Oben Ulu, Özer Akdemir ve Filiz Yavuz’un katılımıyla “Doğa Talanı ve Aktivist Gazetecilik” tartışılacak.

Levent Özen ve Murat Atilla “Yeni Dönem Mevzuatları ve Yerel Medyada Dijitalleşme”yi anlatacak. Datça Belediyesi’nden Sosyal Medya Uzmanı Osman Akın’ın gündeminde ise “Yapay Zeka” var. Can Ertuna ise “Çatışma Bölgelerinde Gazetecilik” üzerine konuşacak.

Tele 1, Artı TV, Bir TV, Can Radyo, KRT TV ve bir çok sosyal medya hesabı kamptan yayınlar gerçekleştirecek, kampta programlar çekecek. Tele 1 Televizyonu’nun kamptan yapacağı özel canlı yayınlar arasında Namık Koçak’ın “Forum Haftasonu” programı da bulunuyor.

KAPANIŞ KONSERİ, ÖDÜLLER VE SONUÇ BİLDİRGESİ

Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliği, Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) tarafından düzenlenen 1. İzmir Basın Kampı çok özel bir kapanış gecesiyle veda edecek. Özlem Gürses ve Çelik Özdemir’in sunacağı kapanış etkinliğinde Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve BAMAD Genel Başkanı Ümit Kartal’ın konuşmalarının ardından Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları ödülleri sahiplerini bulacak. Bu yıl Basın Özgürlüğü Ödülü Barış Pehlivan ve Merdan Yanardağ’a, Medya Araştırmaları Ödülü ise Haluk Şahin ve Tolga Çevikel’e verilecek. Kapanış etkinliğinde Doç. Dr. Ceren Sözeri, Hakkı Özdal ve Murat Atilla tarafından kaleme alınan, 1. Basın Kampı Ortak Deklarasyonu da okunacak.

1 Ekim Pazar günü saat 21.00’de başlayacak kapanış konserinde, radyocu Nihat Sırdar, “90’lar Kafası” adıyla bir DJ Performansı sergileyecek. Akarca Plajı Futbol Sahası’ndaki konser halkın katılımına açık olacak.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Fenerbahçe 15 40
2. Galatasaray 15 40
3. Kayserispor 15 29
4. Trabzonspor 15 26
5. Beşiktaş 15 26
6. A.Demirspor 15 23
7. Antalyaspor 15 23
8. Kasımpasa 15 21
9. Rizespor 14 21
10. Hatayspor 15 18
11. Karagümrük 15 17
12. Ankaragücü 14 17
13. Başakşehir 15 15
14. Sivasspor 14 15
15. Gaziantep FK 15 15
16. Konyaspor 14 14
17. Samsunspor 15 14
18. Alanyaspor 15 14
19. Pendikspor 15 13
20. İstanbulspor 15 8
Takımlar O P
1. Eyüpspor 15 39
2. Kocaelispor 15 32
3. Göztepe 15 29
4. Bandırmaspor 15 26
5. Sakaryaspor 15 26
6. Bodrumspor 15 25
7. Gençlerbirliği 15 24
8. Ahlatçı Çorum FK 15 23
9. Keçiörengücü 15 19
10. Manisa FK 15 18
11. Erzurumspor 15 18
12. Ümraniye 15 18
13. Boluspor 14 16
14. Adanaspor 15 16
15. Şanlıurfaspor 15 14
16. Pendikspor 0 0
17. Tuzlaspor 15 13
18. Giresunspor 15 9
19. Altay 14 5
Takımlar O P
1. Liverpool 16 37
2. Arsenal 16 36
3. Aston Villa 16 35
4. M.City 16 33
5. Tottenham 16 30
6. M. United 16 27
7. Newcastle 16 26
8. Brighton 16 26
9. West Ham United 16 24
10. Fulham 16 21
11. Brentford 16 19
12. Chelsea 16 19
13. Wolves 16 19
14. Bournemouth 16 19
15. Crystal Palace 16 16
16. Nottingham Forest 16 14
17. Everton 16 13
18. Luton Town 16 9
19. Burnley 16 8
20. Sheffield United 16 8
Takımlar O P
1. Girona 16 41
2. Real Madrid 16 39
3. Atletico Madrid 15 34
4. Barcelona 16 34
5. Real Sociedad 16 29
6. Athletic Bilbao 15 28
7. Real Betis 16 26
8. Las Palmas 16 24
9. Getafe 16 22
10. Valencia 16 19
11. Rayo Vallecano 15 19
12. Deportivo Alaves 16 16
13. Villarreal 16 16
14. Osasuna 16 16
15. Mallorca 16 14
16. Sevilla 15 13
17. Cadiz 16 13
18. Celta Vigo 15 9
19. Granada 15 7
20. Almeria 16 4

Gelişmelerden Haberdar Olun

@