Dikili’deki kadınlar; “Yıkımı talan ve rantçı anlayış getirdi”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yapılan basın açıklamasının ardından depremzedelerin talepleri de sıralandı.

GÜNDEM 09.03.2023, 12:31 12.03.2023, 17:16
Dikili’deki kadınlar; “Yıkımı talan ve rantçı anlayış getirdi”

Dikili’deki kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde meydana indi, depremzedelere dayanışma vurgusu yaptı.

Atatürk Meydanı’nda yapılan basın açıklaması öncesinde ise depremzede kadın ve çocuklar için dayanışma standı açıldı. “Yıkıldık” başlığı ile yapılan basın açıklaması ise Aysel Çakıcı, Bilge Demir, Nazlı Deniz Tan Ulu, Pervin Çakıcı, Ayfer Budak, Şirin Ulusoy, Esengül Uzun, Emine Akyol ve Gülendem karabulut tarafından okundu.

Yapılan basın açıklamasında; “Gerçekler küçücük ekranlardan gördüklerimizden çok daha fazla. Kimi göç etti yerinden yurdundan, büyük çoğunluk, doğup büyüdüğü yerlerde enkazların, yıkılmak üzere olan evlerinin başında, yakınında beklemeye devam ediyor. Yaşam devam ediyor. Kalanlar yaşamak zorunda. Bu topraklarda yaşayan insanlar çok acı görmüşlerdir. Üstelik acılarını üst üste bindiren, vicdansızlıklarla Fırsatçılıkla karşılaşmışlardır. Yine de bu topraklarda yaşayan insanlar, birbirlerinin yarasını, insanın gözlerini yaşartan dayanışma örnekleriyle sarmayı da başarmıştır. Halk dayanışma ile ayakta kalabilmiştir” denildi.

ÜLKENİN KAYNAKLARI RANTA KURBAN EDİLMİŞTİR

Basın açıklamasında ayrıca; “İktidar halkın yaralarını sarmak yerine deprem bölgesinde yer alan illerde OHAL ilan etmiş, sosyal medyayı yasaklamıştır. Sosyal medyanın yasaklanması depremzedelerin haberleşmesini engellemiş, enkazda kalanlara ulaşmayı zorlaştırmıştır. Yaşanılan bu afet basit bir gerçeği net olarak gösterdi ki; Türkiye’deki temel sorun kaynak sorunu değildir. Kaynakların doğru bir şekilde kullanılmayışıdır, örgütlenememektir. Ülkenin kaynakları ranta kurban edilmiştir. Yıllardır toplanan deprem vergileri ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmamıştır. Yapılan yolların, havaalanlarının, hastanelerin çökmesi rantçı anlayışın sonuçlarıdır”

“Kahramanmaraş merkezli depremler bütün can yakıcılığı ile etkisini sürdürmeye devam ediyor. Yas tutan, kayıplarını arayan, temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan ve yeni bi hayat kurma zorunluluğu ile karşı karşıya olan depremzedeler halen seslerini duyurmaya çalışıyorlar bize. Depremler bize bir kez daha ‘Deprem değil, Bina öldürür’ gerçeğinin sadece görünen yanını ifade diyor. Bunca felaketin en önemli nedenlerden birisinin ‘İmar barışı’ adı altında çıkarılan kaçak yapıların affına ilişkin yasalar iken, Deprem bölgesinde halen barınma sorunu yaşanırken; su, ısınma, çadır, konteyner, seyyar tuvalet yetersizliği tartışılırken, iktidar mart ayından itibaren konut inşaatına başlanacağını açıkladı. Konutlar yapılırken başta yerbilimci bilim insanların uyarıları dikkate alınmalı malzeme ve inşaatların kontrolü doğru yapılmalı ve depreme dayanıklı konutlar yapılmalıdır”

DİYANET ELİNİ ÇOCUKLARDAN ÇEK

“Deprem alanlarında onca olumsuzluk yaşanırken Diyanet İşleri Başkanlığı skandala doymuyor. Hiranur Vakfı’nda yaşanan taciz ve tecavüz skandalının mürekkebi kurumadan “Depremzede çocukların, evlat edinenlerle evlenebileceği” fetvası gündem oldu. Halkın gösterdiği tepkiler üzerine Diyanet bu açıklamasını siteden çıkarmak zorunda kaldı. Bu depremde yüzlerce çocuğun ailesiz kaldığı, çocuklardan kaç tanesinin güvenilir yerlerde koruma altına alındığı, kaç tanesinin tarikatlara teslim edildiği, çocuklardan bazılarının organ mafyasının eline düşüp düşmediği belli değilken Diyanet İşlerinin böyle ahlak dışı bir fetva yayımlaması endişelerimizin haklılığını göstermektedir. Çocukların tarikatların, cemaatlerin kucağına atılmaması, güvenliklerinin sağlanması ve devletin korumasında olması devletin görevidir”

“Deprem, Kızılay’ın nasıl insani ilişkiler dışına çekildiğini de gösterdi bize. İnsani bir yardım örgütü olarak kurulan Kızılay’ın nasıl bir şirket gibi çalıştırıldığını ve kaynakların yandaşa nasıl aktarıldığını da bu deprem açığa çıkarmıştır. Yaşamsal olan ilişkiler bile iktidar tarafından kar yumağının içine çekilerek kirletilmiştir. Devletin bütün kurumları bu iktidar tarafından çökertilmiş ve kirletilmiştir. Bu zor günde devlet, halkın yaralarına çare bulmak yerine halkın haber alma kaynaklarını da RTÜK kanalı ile ceza yağdırmış ve haber alma hakkımızı engellemiştir. Halkın dayanışma duygusu içinde bir araya getirdiği yardım malzemelerine el konularak kayyum atanmıştır. Bu, dünyada görülmemiş bir rezalettir. Yurtdışından gelen birçok yardım ekibi “Biz bu suça ortak olmayacağız” Diyerek alanı terk etmiştir. Halk canının derdindeyken iktidar yeniden yapılanma adına orman ve mera alanlarının yapılaşmaya açarak acıyı ranta çevirme fırsatçılığı yapmaktadır. Bu cehennemden tek çıkış yolu; insan ve doğaya dayanan bir ekonomik sistem kurmak, kar ve rant anlayışını yok etmektir”

DOĞAYA DOKUNMA; HAYATI KORU

“Bu depremler bize; kamu kurumlarının özelleştirilerek, birer işletme, birer ticarethane haline getirilerek Özel işletmelerin hakimiyetindeki yolların, iletişim ağının Sadece bizim ölümümüze yardım ettiğini gösterdi. Deprem alanlarında bir çadır bulup, tek başına yaşayan kadınlar tacize, tecavüze uğramaktadır. LGBTİ+ler cinsel kimliklerinden dolayı zorluklar yaşamakta, saldırı tehdidi ile karşı karşıyadırlar. Deprem gibi beklenen bir felakette gerekli çalışmaları yapmayarak insanların göz göre göre ölümüne seyirci kalan iktidar, futbol sahalarında kürt fotbol takımlarına yönelik düşmanlığı körüklemekte, provakosyonlar düzenlemektedir. Biz öğrendik artık zorda kalan iktidarın hangi yöntemlere baş vurduğunu. Yapılan her haksızlığın karşısında olacağız, hesabını soracağız” sözlerine yer verildi.

DEPREMZEDELER NE İSTİYORLAR?

Basın açıklamasının ardından depremzedelerin talepleri de sıralandı.

- Barınmak için çadır ve konteyner

- Tuvalet, banyo ve hijyen malzemeleri

- Yardımların, adil eşit dağıtılması

- Kadınlar için özel banyo çadırlarının kurulması

- Kadınlar için giyinme alanlarının oluşturulması

- Kadınlar için emzirme alanlarının oluşturulması

- Kadın, çocuk ve LGBTİ lere yönelik saldırı ve tacizin durdurulması.

- Salgın hastalık olasılığına karşı önlemlerin alınması

- Kaçak yapılaşmaya ön veren görevlilerin hesap vermesi

- Bina denetimlerini usulüne uygun yapmayanların cezalandırılması

- Dikili depreme hazırlanmalı

- Yaşayabilmek için bilimin yol göstericiliği rehber olarak alınmalı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle komşumuz Midilli'de de büyük yürüyüş gerçekleştirildi.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 39
2. Fenerbahçe 16 36
3. Trabzonspor 16 35
4. Göztepe 16 29
5. Beşiktaş 16 26
6. Samsunspor 16 25
7. Gaziantep FK 16 23
8. Başakşehir FK 16 20
9. Kocaelispor 16 20
10. Alanyaspor 16 18
11. Çaykur Rizespor 16 18
12. Konyaspor 16 16
13. Gençlerbirliği 16 15
14. Kasımpaşa 16 15
15. Antalyaspor 16 15
16. Kayserispor 16 14
17. Eyüpspor 16 13
18. Fatih Karagümrük 16 9
Takımlar O P
1. Amed SK 17 35
2. Pendikspor 17 33
3. Esenler Erokspor 17 32
4. Bodrum FK 17 31
5. Çorum FK 17 29
6. Iğdır FK 17 29
7. Erzurumspor FK 17 27
8. Boluspor 17 26
9. Bandırmaspor 17 26
10. Serik Belediyespor 17 25
11. Keçiörengücü 17 22
12. Sakaryaspor 17 22
13. Sivasspor 17 21
14. Van Spor FK 17 21
15. İstanbulspor 17 21
16. Manisa FK 17 19
17. Ümraniyespor 17 18
18. Sarıyer 17 17
19. Hatayspor 17 5
20. Adana Demirspor 17 2
Takımlar O P
1. Arsenal 16 36
2. Manchester City 16 34
3. Aston Villa 16 33
4. Chelsea 16 28
5. Crystal Palace 16 26
6. Liverpool 16 26
7. Sunderland 16 26
8. Manchester United 15 25
9. Everton 16 24
10. Brighton & Hove Albion 16 23
11. Tottenham 16 22
12. Newcastle United 16 22
13. Fulham 16 20
14. Brentford 16 20
15. Bournemouth 15 20
16. Nottingham Forest 16 18
17. Leeds United 16 16
18. West Ham United 16 13
19. Burnley 16 10
20. Wolverhampton 16 2
Takımlar O P
1. Barcelona 17 43
2. Real Madrid 17 39
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 17 34
5. Espanyol 16 30
6. Real Betis 16 25
7. Athletic Bilbao 17 23
8. Celta Vigo 16 22
9. Sevilla 16 20
10. Getafe 16 20
11. Elche 16 19
12. Deportivo Alaves 16 18
13. Rayo Vallecano 16 18
14. Mallorca 16 17
15. Real Sociedad 16 16
16. Osasuna 16 15
17. Valencia 16 15
18. Girona 16 15
19. Real Oviedo 16 10
20. Levante 15 9

Gelişmelerden Haberdar Olun

@