03.05.2024, 10:28

Dokuz Eylül Üniversitesi: Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün Dönemi’nin Yönetimsel Açıdan İncelenmesi
(Gelişmeler, İlerlemeler ve Yenilikler) (6 Ağustos 2008 – 12 Ağustos 2016)

Prof. Dr. M. Şerefittin Canda
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Emekli Öğretim Üyesi, İnciraltı-İzmir

I. GİRİŞ ve AMAÇ
1. Giriş

Cumhuriyetin 1. yüzyılını geçip, 2. yüzyılına başladığımız bu dönemde, Türkiye üniversitelerinin gelişim ve çağdaşlaşma tarihine bakacak olursak, Cumhuriyet ve öncesindeki eğitim ve siyasi tarih ile koşut olduğu görülür.

Avrupa ülkeleri özellikle İngiltere, Fransa, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin eli sürekli bu coğrafyada olmasına karşın, her nasılsa, Türk toplumunun ve üniversitelerin çağdaş eğitime geçmesi, çok yavaş ve sancılı olmuştur.

Bu nedenle, içinde yaşadığı topuma yenilikler, yeni görüşler, yeni buluşlar, çağdaş dünya ile eş zamanlı bilgiler ulaştırması, ekonomik ve sosyal alanda ilerlemeye, toplumun refahına katkı ve liderlik yapması gereken üniversitelerin, güncel düzeyini incelerken, geçmişten günümüze, sürekli değişen yasal aşamalardan geçildiği görülmektedir.

Örneğin, II. Mahmud’un Mart 1827’de Osmanlı Tıp Okulunu açmasından bugüne dek, 200 yıldır uygulamaya giren üniversite yasaları, Cumhuriyet döneminde 6 kez değişmiştir: 1924, 1933, 1946, 1960, 1973, 1981 (Tablo I).

Tablo I. 14 Mart 1827’den günümüze dek, yaklaşık 200 yıldır Türkiye’de uygulamaya giren üniversite yasaları.

Türkiye’de, özellikle son 200 yıl içerisinde, matbaanın geç gelmesinin eksikliğini gidermek ve eğitimin ilerlemesini sağlamak için çok çalışılmış, çağdaşlaşmada bazı ilerlemeler sağlamış ise de, yeterli başarıya ulaşılamamıştır.

Sonuçta, Osmanlı Devleti dağılmış, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş (29 Ekim 1923), eğitim, kültür, bilim, sağlık, ekonomi ve demokrasi kültürünün gelişmesi için çaba gösterilmiş, çağdaşlaşma yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Bulaşıcı Hastalıklar, Çocuk Ölümleri ve Cehalet

Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte, başta Anadolu’daki “Bulaşıcı Hastalıklar, Çocuk Ölümleri ve Cehalet” ile zorunlu olarak savaşırken, toplumun her kesiminin eğitim ve kültürünün, üniversitedeki eğitim ve öğretiminin ilerletilmesi, yaygınlaştırılması için de yokluklar içinde çalışmıştır.

Bu dönemde Atatürk’ün çevresinde, örneğin, Dr. Reşit Galip Baydur (Milli Eğitim Bakanı), Dr. Refik Saydam (Sağlık Bakanı, Başbakan) vb tıp doktorlarının görev yaptığı görülmektedir.

Atatürk’ün 1933 Üniversite Reformu

Atatürk döneminde, Üniversite reformunun yapılması, Almanya’dan kaçan, çoğu Musevi asıllı Alman Bilim İnsanlarının İstanbul Üniversitesi ve Tıp Fakültesinde görev alması, kimi sorunlar aşılarak, üniversitelerde eğitim ve öğretimde gerçekleşen bu gelişmelere, kimileri “Türk Rönesansı” adını vermiştir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, bu dönemde, Avrupa’da izlenen saygın bilimsel bir kaynak olmuştur.

1933 Üniversite Reformu ile sağlanan bu olumlu gelişmelere karşın;

  • 1932’de, İsveç Nobel Komitesi’nce, İstanbul’dan “Nominator” seçilen ve
  • gastrointestinal dizgede en etkili sekretin salınım yerinin, duodenumun derin mukoza tabakası olduğunu” bulan
    Prof. Dr. K. Cenap Berksoy’u Nobel Ödülü’ne aday gösteren,
  • Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar’ın 1933’de üniversite dışında kalması üzücü olmuştur.

(Canda MŞ. Turkish Medical Pathology History. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2022;486.)

Cumhuriyet döneminde Üniversite Yasası 6 kez değişmiştir

Yeni gelişmeler karşısında, üniversite yönetiminde yaşanan güçlükler nedeniyle, 100 yıllık Cumhuriyet döneminde Üniversite Yasası 6 kez (1924, 1933, 1946, 1960, 1973, 1981) değişmesine karşın, Çağdaş Dünya’nın gerisinde olduğumuz da bir gerçektir.

1999’dan beri Avrupa ülkelerinde uygulanan Avrupa Üniversite Reformu’nun iyice dikkate alınması kaçınılmazdır.

Nitelikli ve Entelektüel Öğretim Elemanları

Güncel olarak, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerdeki üniversiteler dışında, hemen tüm illerde üniversiteler kurulmuş olması önemli bir gelişmedir.

Üniversitelerin, nitelikli ve “entelektüel” öğretim elemanları ile çağdaş dünya ölçüsünde, “laik, demokratik” ve “sağlıklı iletişim” kurulabilen bir evrende eğitim öğretim yapması da bilimsel bir zorunluktur.

Aşırı Merkeziyetçi Yasalar

Üniversitelerin, “aşırı merkeziyetçi” yasalar ile yönetildiği dönemlerde, üst yönetimin başarısında, maddi olanaklar ölçüsünde, görevlilerin entelektüel düzeyi, liyakati, yeterliği, vizyonu da önemlidir.

Üniversite iç ortamının sağlıklı, adaletli, üretken ve verimli bir biçimde yürütülmesinde yaşamsaldır.

Bu bağlamda olmak üzere, Türkiye’nin büyük, ulusal ve uluslararası alanda değer üreten, önemli üniversitelerinden birsi de “1979-2011 döneminde” ve kuruluşunda görev yapmış olduğum Dokuz Eylül Üniversitesidir.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gelişim tarihinde; üst yönetimde, başarılı işlerine tanık olduğum, kurucu Rektör Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı ve birçok bilim insanı görev almış, emek vermiş, değer katmış, “harmoni” içinde çalışmıştır.

Bu makalede, Dokuz Eylül Üniversitesi tarihinde, “özgün bir dönemi” simgeleyen, 2008-2016 dönemi, yani Prof. Dr. Mehmet Füzün (Fotoğraf 1)’ün Rektörlük dönemi incelenecektir.

Çünkü;
a) Durumun saptanması,
b) Gerçekleşen işlerin,
c) Ulaşılan hedeflerin belgelenmesi,
d) Geleceğe ışık tutması,
e) Topluma umut vermesi açılarından önemlidir.

Fotoğraf 1. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 5. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün (6 Ağustos 2008 – 12 Ağustos 2016).

Bu dönemi daha iyi anlayabilmek için, 7 Ağustos 2008 günü, Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün, göreve başlarken, söylediği sözlerini dikkate almak uygun olur:

  • “Dokuz Eylül Üniversitesinde maalesef, hiçbir rektörü direkt olarak suçlamıyorum,
  • ‘Rektör yandaşları’ ve ‘Ötekiler’ ayrımcılığı oldu.
  • Böyle bir tablo gelişti.
  • DEÜ’nün en büyük sıkıntısı budur.
  • Benim temel görevim bu sıkıntıyı sona erdirmektir.
  • Bunu başardığımız takdirde, iç barış geldiği takdirde, DEÜ gerek bilim alanında, gerek hizmet alanında, gerek araştırma alanında temel görevlerini çok daha iyi bilecektir.
  • Evrensel bilimsel platformlarda yarışacak durumda olacaktır.”

(Coşkun N. ‘Köşk ayarı’ şok yarattı”. Milliyet, 07.08.2008) (https://www.milliyet.com.tr/ege/kosk-ayari-sok-yaratti-975547)

Küçük Kopartmanlar Demokrasisi ve “Kutsal Üniversite Bürokrasi Çarkı”

Gerçekten, aşırı merkeziyetçi YÖK yasasının etkisi ile, bir çok üniversitede olduğu gibi, DEÜ’de de, geçmiş kimi yönetsel dönemlerde de oluşan ve sosyolojide “küçük kopartmanlar demokrasisi” adı verilen durum gelişmiştir.

Kimi öğretim üyelerinin, kendi aralarında “kapalı” kümelenmeler oluşturması, “bağımsız bir erk ve entelektüel” olması beklenen öğretim üyelerinin; “delege” niteliği kazanmasına, “benzeş” olmasına, “aykırı düşüncenin” dışlanmasına, özellikle “özlük hakları” ile ilgili “gerekçesiz” kararlar alınmasına, sonuçta, “yönetime” ve “oylamaya saygının yitirilmesine”, giderek “kutsal üniversite bürokrasi çarkı” oluşmasına yol açtığı görülmüştür.

Bilimsel erkin ve kutsal adalet duygusununzedelenmesi ile ardışık olumsuz gelişmeler, sorunlar yaşanmıştır.

Anabilim Dallı Kurulları, “tek sese” dönüşmüş, “bilimsel ve akademik erk, özlük haklarına saygı” aranır olmuştur.

Buna karşın, toplumda “açık rejim” ve “demokrasi kültürü” geliştikçe, bu tür “sığ” ve “çağ dışı” düşüncelerin de aşılacağının bilimsel bir gerçek olduğunu da bilen pek çok entelektüel öğretim üyesinin bulunduğu görülmüştür.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün, söylevlerinde, dikkati çeken bir başka ilginç vurgu da, “adalet” konusudur.

Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün, belirtilen bu koşullarda başlamış olduğu DEÜ Rektörlüğü görev dönemini; gerçekleşen değişimi, projeleri, öğretim üyelerinin özlük hakları ile ilgili çalışmalarını, üniversite içi ve dışı topluma güncel ve gelecekteki olası etkilerini, gerçekleşen etkinlikleri, yansımalarını, ana çizgileriyle incelemek yerinde olacaktır.

(Canda MŞ. ‘2000 yılına doğru YÖK ve üniversitelerimiz. İmage Basımevi, İzir, 1997;50.)
(
Canda MŞ. Turkish Medical Pathology History. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2022;486.)

Ege Bölgesinin, Tıp Tarihindeki Önemi

İzmir, Ege Bölgesi ve Anadolu; antik çağlardan günümüze uygarlığın, kültürün, sanatın, tıbbın, felsefenin ve demokrasinin beşiği olagelmiştir.

Antik çağın en önemli Asklepionları Ege Bölgesi’ndedir.

Bunlardan;
. İzmir (Smyrna) Asklepionu,
. Bergama (Pergamon) Asklepionu ve
. Efes (Ephesus) Askelepionu İzmir’in sınırları içindedir.

Örneğin Bergama Asklepionu; bin yıl boyunca (İÖ 5. yy – İS 5. yy), dünyanın her yerinden gelen hastaları iyileştiren, özellikle ruh hastalarının sağaltımında öne çıkan bir merkez ve sağlık yurdudur.

Bergama’da bulunan Allianoi (İÖ2. yy – İS 2. yy) “Sağlık Tanrısı Asklepios”’un yurdu olarak bilinir.

İzmir’de Diana (Halkapınar) Hamamları ve Agamemnon (Balçova) Kaplıcaları antik çağdan bu yana, sağlık alanında kullanılmaktadır.

Antik Çağ’ın ünlü kütüphaneleri ve İzmir’in simgesi olan;

  • Bergama Kütüphanesi (İÖ 2. Yy) (Kral I. Attalos: İÖ. 281-133) (Fotoğraf 2) ve
  • Efes-Celsus Kütüphanesi (İS 110-135) (Fotoğraf 3), de İzmir’in kültürel temelinde yer almaktadır.

(Canda MŞ. Smyrna Asklepionu’ndan Günümüze: Türkiye’de Çağdaş Tıp ve DEÜTF’nin Kuruluşu. Ajansbakırçay, 01.01.2024.)

Bu nedenle, İzmir’de özellikle ‘tıp’ alanındaki olumlu gelişmeler ve yeni kuruluşlar, bu büyük tarihsel ve kültürel ekolojik çevrenin ve kalıtın (mirasın) üzerinde kurula gelmektedir ve yeniliklere çok açıktır.

İzmir Tıp Fakültesi (1 Mart 1978)’nin de içinden çıktığı Ege Üniversitesi 20 Mayıs 1955’de kurulmuş, 27 yıl sonra Dokuz Eylül Üniversitesi; 20 Temmuz 1982’de kurulmuştur.

Böylece, 1 Mart 1978’de kurulan İzmir Tıp Fakültesi, 20 Temmuz 1982’de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi adını almıştır.

Fotoğraf 2. Bergama Kütüphanesi. https://www.worldhistory.org/image/14298/ancient-library/

Fotoğraf 3. Efes Celsus Kütüphanesi. https://www.kulturportali.gov.tr/portal/celsus-kutuphanesi

Avrupa Üniversite Reformunun önemi

1999’da başlayan Bologna süreci, Avrupa Üniversite Reform çalışmaları, dünyadaki yenilikler olan teknoloji, “dijital devrim” ile birlikte gelişimini sürdürmüş, Türkiye’de YÖK ve Üniversiteler bu çalışmalara katılmıştır.

Bu yeniliklerin, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kuruluş yılları ile eş zamanlı olması, öğretim üyesi niteliği, akademik kadroda, Y ve Z kuşağının kendine yer bulmaya başlaması, Üniversitenin ivme kazanmasında önemli etkenlerdir.

Avrupa Üniversite Reformu güncel hedeflerini ortaya koyan kavramlardan bazıları

  • Akreditasyon “accreditation”- denklik,
  • Saydamlık “transparency”- açıklık,
  • Kompetens “competence”- yeterlik, yeterlilik,
  • Rekabet “competition” – yarışma, rekabet,
  • Mobilite “mobility” – hareketlilik, devinim,
  • Multiplisite “multiplicity”- çokluk, çoğulculuk,
  • Multisentrisite “multicentricity”- çok merkezli, çoğul merkezli, çok odaklı
  • Multidisipliner “multidisciplinary”, birden çok disiplini, bilim dalını kapsamı içine alan,
  • Innovasyon “innovation”- yenilik, yenilikçilik,
  • “Invention”, “inventive” – buluş, buluşçu,
  • Üçlü döngü (eğitim) “three cycle”: ön lisans – lisans – yüksek lisans / doktora,
  • Avrupa Kredi Transfer Sistemi “European Credit Transfer System, ECTS”,
  • Harmonizasyon“harmonization”-ahenk-uyumlaştırma, farklılıkların uyumlu birliği, “orkestra uyumu”
  • Entellektüel “intellectuel”- gelişme,
  • Yaşam boyu öğrenme- “lifelong learning”, “LLL”,
  • İçinde yaşadığı toplumun sorunlarını çözme /çözüm üretme görevi, sorun çözümü,
  • Girişimcilik “enrepreneurship”
  • E öğrenme, uzaktan öğrenme “distance education”, “European Distance Education Network, EDEN
  • Üniversite-sanayi işbirliği,
  • Geleceğin üniversiteleri”, “yeni kuşak üniversiteler” kavramı,
  • Teknopark, Silikon Vadisi, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), T. Gelişt. Merkezi (DTM), Duvarsız T. İnkübatörleri (DTİ).
  • Canda MS. Avrupa Üniversite Reformu. Medimagazin [427 – 13.04.2009 Pazartesi]. https://www.medimagazin.com.tr/authors/mserefettin-canda/tr-avrupa- universitereformu-72-98-1993.html
    Canda MS. Avrupa Üniversite Reformu İle İlgili Güncel Çalışmalar. Medimagazin [435 – 08.06.2009 Pazartesi]. https://www.medi magazin.com.tr/authors/mserefettin-canda/tr-avrupa-universite-ref. guncel-calismalar-72-98-2070.html
    Canda MS. Geleceğin Üniversiteleri-I. Medimagazin [456 – 09.11.2009 Pazartesi]. https://www.medimagazin. com.tr/authors/ mserefettin-canda/tr-gelecegin-universiteleri I-72-98-2191.htm.
    Canda MS. Geleceğin Üniversiteleri-II. Medimagazin [460- 14.12.2009 Pazartesi]. https://www.medimagazin.com.tr/authors/ mserefettin-canda/tr-gelecegin-universiteleri II-72-98-2237.html

    II. GELİŞMELER
    1. Teknoparklar ve “Bilimin Finansmana Dönüşümü”

Dünyadaki ileri ülkeler, uygarlık ve kalkınma yarışında, eğitim, öğretimin dışında, üniversitedeki bilimsel araştırma ve yeni buluş potansiyelini sanayi ile işbirliği yaparak, yeni teknolojiler kullanarak, “bilimsel üretimi – patentleri – finansmana dönüştürmek, içinde yaşadığı toplumun sorunlarına çözüm üretmek için çalışmaktadır.

Günümüzde Türkiye açısından, genç ve nitelikli eğitimli insan gücünü, dünya ile eş zamanlı, üretime yöneltmek için; üniversitelerin öncü çalışmalar yapması, yeni teknolojileri kullanması, bilimsel üretimin “finansmana” dönüştürülmesi için çalışması kaçınılmaz görevidir.

Dünya bu konuya o kadar önem vermiştir ki, “informal” eğitimli kimseleri, yaş almışları, genç göçmenleri bile, “formal” eğitimden geçirerek, yeni teknolojilere uyum sağlamak için çalışmaktadır.

Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde; Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, “daha çok geç kalınmadan”, İzmir ve Ege Bölgesi için; Teknoparklar ve bilimin finansmana dönüşümü alanında, önemli girişimlere liderlik yaptığı görülmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe ve İnciraltı’na Teknopark Kuruyor (10 Mayıs 2012)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe ve İnciraltı (Sağlık) Yerleşkelerinde iki ayrı alanda kurulacak Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi‘nin Kurucu Heyet Protokolü, DEÜ Rektörlük Senato Salonu’nda törenle imzalandı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve teknoparklarla bölgedeki kuruluşların araştırma, geliştirme alanında gerek duyduğu altyapı ve üstyapı oluşturarak, üreticilerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücü desteklenecektir”.

Rektör Prof. Dr Mehmet Füzün ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan (1947- 22 Şubat 2024)’ın imzaladığı protokoller, Tınaztepe’deki yaklaşık 18 bin m alan ile İnciraltı Sağlık Kampsünde bulunan yaklaşık 11 bin m alanı kapsıyor (Fotoğraf 4).

Rektör Prof. Dr. Füzün, teknoparkların önemini belirterek şunları söylemiştir:

Fotoğraf 4. DEÜ Tınaztepe ve İnciraltı (Sağlık) Yerleşkelerinde kurulacak Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin Kurucu Heyet Protokolü, DEÜ Rektörlük Senato Salonu’nda, Rektör Prof. Dr Mehmet Füzün ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan tarafından törenle imzalanmıştır (10.05.2012).

DEPARK (Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.) 3 OCAK 2013 tarihinde resmen kurulmuştur.

DEPARK bünyesinde;

  • Türkiye’nin ilk Sağlık Temalı Teknoparkı, ilk binası Zeytin (Sağlık Yerleşkesi, Balçova) 12 Mart 2014 günü,
  • Çok Amaçlı Teknopark Alfa Binası (Tınaztepe) 26 Mayıs 2014 günü,
  • Beta Binası (Tınaztepe) 16 Aralık 2015 günü törenlerle açılarak hızla hizmete girmiştir (Fotoğraf 5).

DEPARK, sanayi, kamu kurumları, üniversiteler ve diğer araştırma altyapılarının Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını aynı ortamda yürüttüğü, aralarında bilgi ve teknoloji aktardığı, akademik, ekonomik ve sosyal yapıyı bütünleştirdiği bir ekosistem olup, 2013 yılında 14 katılımcıyla kurulmuştur.

DEPARK ortaklarından, %77,33 hissesi Dokuz Eylül Üniversitesi’ne aittir.

Türkiye’nin İlk Uzman Sağlık Teknoparkı DEPARK, sağlık alanında yeni projelere ve işbirliğine açık, vizyonu inovasyon üzerine kurulmuş bir teknoparktır.

DEPARK, Ar-Ge ve inovasyon ikliminin gerektirdiği yenilikçi ortamı ile geliştirilen teknolojilerin ulusal ve uluslararası pazarlanmasında gerek duyulan hizmetleri sağlamanın yanı sıra, TÜBİTAK “1513-Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Projesi’ni” (DETTO) de yürütmektedir.

Bu proje, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önemli projesidir (https://dokuzeylultto.com/).

Fotoğraf 5. Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK), yeni ana binası Zeytin, 08.03.2014.

“Uyuyan devin uyandırılması”

Atılan bu ilk adımların ve kurulan sistemin, üst düzeyde çalışması, görünür ve topluma yansıyan başarı öyküleri elde etmesi, toplumun yüksek “moral-motivasyon” kazanması, İzmir ve Ege Bölgesi için ‘uyuyan devin uyandırılması’ anlamını taşımaktadır.

Bundan sonraki aşamalarda, özellikle yeni yöneticilerin;

gençlerin bilimsel ve teknolojik alanda lisans, yüksek lisans, doktora, girişimcilik, patent ve finansman eğitimi alması” ve bunun için, “güven-huzur ortamı” sağlamak amacıyla gösterecekleri yoğun çabalar önemlidir.

Ayrıca hükümetin bu konudaki vizyonu, maliyenin yatırımları, yeni açılımlar, yeni özendirici yasalar ve özelikle dış dünyaya yönelik bağlantılar için sağlanacak destekler ve olanaklarla da yakından ilgilidir.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan birçok yeni ve önemli işlerden, kanımca en önemlilerinden birisi, teknoparkların kurulması erkinin gösterilmesi ve bu alanda liderlik yapılmasıdır.

2. Biyotıp ve Genom Merkezi / Enstitüsü

Önceki dönemde yapımı başlayan ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde yapımı sürdürülen İleri Biyomedikal AR-GE Merkezi, Kalkınma Bakanlığı’nın katkıları ile yapılmıştır (Fotoğraf 6).

2014 yılında İzmir Biyotıp ve Genom Uygulama ve Araştırma Merkezi adını alan kuruluş, 9 – 11 Eylül 2015’de gerçekleşen Bilimsel Program ile açılmış, bugün de Dokuz Eylül Üniversitesi Biyotıp ve Genom Merkezi (Enstitüsü) adı ile çalışmaya başlamıştır. İzmir için yeni bir açılım olan bu kuruluş, Dokuz Eylül Üniversitesi ve doğal olarak Tıp Fakültesi’nin “Bilimsel Çekim Merkezi” olmasına katkı yapmıştır.

Açılış törenine, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan, Prof. Dr. Aziz Sancar (ABD Kuzey Carolina Üniv) da katılmıştır.

Fotoğraf 6. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün AR-GE ve Teknopark ile ilgili görüşleri. Yeni Asır (Sarmaşık) 19 Şubat 2013.

3. Avrupa Birliği (AB) Eğitim Sistemi İçinde Yer Alınması

a. ORPHEUS: DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü ORPHEUS (Organisation for PhD education in Biomedicine and Health Science in the European System) Doktora etiketini almıştır (08.10.2015) (Fotoğraf 7)

Fotoğraf 7. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ORPHEUS (Organization for Phd education in Biomedicine and Health Science in the European System) Doktora etiketini almıştır (02.10.2015).

b. DEÜ Hemşirelik Doktora Programı ORPHEUS etiketini almıştır (2015-2016)

2015’den sonra, doktora programına başlayan öğrenciler

– ORPHEUS etiketi ile diplomaları alacak
– Avrupa ülkelerinde kabul edilecek,
– kolaylıkla doktora sonrası çalışma izni alıp, iş bulacaktır.

c. ECTS etiketi: DEÜ ve Tıp Fakültesi Avrupa Birliğinde uygulanan ECTS etiketi almıştır

d. Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS-ECTS) Uygulama Yönergesi (DEÜ Senato kararı; 20.08.2013, 415/10 sayı).

e. Erasmus Programı: DEÜ Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Hareketliliği Yönergesi

4. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Servisi, Yenilenerek Törenle Açılmıştır (26 Mayıs 2014)

İnciraltı Sağlık Yerleşkesi’nde kanser hastalarına şifa dağıtan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı bünyesindeki yataklı servisin fiziki koşulları iyileştirildi, yenilendi, 11 olan yatak sayısı 19’a yükseltildi.

  • Poliklinik ve yataklı servis hizmetlerini yürüten ve
  • Kemoterapi Ünitesi’nde ayaktan tedavileri uygulayan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’ndaki yenilenme,
  • Çalışanlara ve kanserli hastalara moral veren bir ortam sağlamıştır (Fotoğraf 8).

Fotoğraf 8. Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimliği’nin yenilediği kliniğin açılışı, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, Genel Sekreter Prof. Dr. Can Karaca, Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas, Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. İlhan Öztop, Prof. Dr. Nur Olgun, Tıbbi Onkoloji BD kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Cavit Çehreli, Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar, Baş Müdür Tevfik Eser, akademisyenler, sağlık çalışanları katılmıştır.

(https://www.haberhurriyeti.com/haber/3325263/deu-hastanesi-tibbi-onkoloji-servisi-yenilendi).

Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. İlhan Öztop, “her yıl 1500’ü yeni olmak üzere 30 bin hastaya” hizmet verildiğini belirterek şöyle konuştu:

Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı 1991 yılında, ilk Başkanımız Prof. Dr. Cavit Çehreli‘nin önderliğinde, Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı olarak kuruldu, 2006 yılından sonra Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı adını aldı.

“Yıllık 30 bin hastanın 12 bini kemoterapi biriminde, 11 yataklı servis bölümünde olmak üzere, yılda 600 hasta sağaltım görmektedir.”

“Bu yoğun hasta sirkülasyonu içinde yatak kapasitemizi artırırken, fiziki alanların da daha konforlu olmasından memnuniyet duyuyoruz.”

“Bugünlere gelmemizde emeği geçen;

  • Prof. Dr. Cavit Çehreli (Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Kurucusu) ile
  • Prof. Dr. Ertan Özdemir,
  • Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar,
  • Prof. Dr. Uğur Yılmaz,
  • Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas ve
  • DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün Hocalarımıza’e teşekkür ediyorum.”

    5. Göz Kliniği ve Poliklinikleri, Teknolojisi Yenilenerek Hizmete Açılmıştır (18. 01. 2014)

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, ilk olarak İzmir Tıp Fakültesinin, İzmir Belediye Hastanesi’ndeki çalışma döneminde, Prof. Dr. Güray Çıngıl tarafından 1979 yılında kurulmuş ve 1983 yılında İnciraltı yerleşkesine taşınmıştır.

Güncel olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde, günde ortalama 300 hastaya hizmet veren Göz Hastalıkları Polikliniği, makine parkı ve fiziki alanları yenilenerek törenle hizmete açılmıştır (18. 01. 2014) (Fotoğraf 9).

Acılaş töreninde, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türkiye’nin göz bebeklerinden biri olan hastanelerinin dünya ölçeğinde yarışabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu belirtmiştir.

(https://hurseda.net/saglik/73712-izmir-de-gogus-cerrahisi-ve-geriatri-bilim-dali-yenilendi.html)

Fotoğraf 9. Çağdaş görüntüsü, öğretim üyeleri ve uzman hekimleri ile Türkiye’nin gözde merkezleri arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’nin yenilenme açılışı; DEÜ Göz Hast AD Başkanı Prof. Dr. Hakan Öner ve ilk başkan Prof. Dr. Güray Çıngıl’ın ev sahipliğinde yapıldı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, MKÜ önceki Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Rektör Yard Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Murat Özgören, G Sek Prof. Dr. Can Karaca, Dekan Prof. Dr. Tülay Canda, Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas, öğretim üyeleri, çalışanlar katılmıştır.

6. Radyasyon Onkolojisi AD’nda Yeni Teknolojiler Hizmete Girmiştir (Hedefe odaklı kanser tedavisi ve Robotik görüntüleme, Truebeam STx) (28 Mart 2014) (Fotoğraf 10).

Fotoğraf 10. Radyasyon Onkolojisi AD’nda yeni teknolojiler hizmete girmiştir (Hedefe odaklı kanser tedavisi ve Robotik görüntüleme, Truebeam STx) (28 Mart 2014). Prof. Dr.İlknur Bilkay Görken, Prof. Dr. Hilmi Alanyalı, Prof. Dr. Fadime Akman, Doç. Dr. Zümre Arıcan, Y.Doç. Dr. Oğuz Çetinayak.

7. Patoloji AD Yenilendi, Moleküler Patoloji Laboratuvarı açıldı (Mayıs 2014)

“Tanı ve Tedavide Önemli Moleküler Patoloji Ünitesi Hizmete Girdi”

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD’nda açılan yeni laboratuvarda, tanısal özellik taşıyan cihazların bulunduğu yeni sistem ile sağaltıma yönelik olarak, 8 saat içinde hızlı sonuç alınabildiği belirtildi.

Sadece bölgemiz değil Türkiye için önem taşıyan yeni birimin açılışı (Fotoğraf 11);

  • Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün,
  • Patoloji Anabilim Dalı’nın Kurucu Başaknı ve duayen Öğretim Üyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. M. Şerefettin Canda,
  • Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda,
  • Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas,
  • Başhekim Yardımcıları,
  • Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, öğretim üyeleri, personelin katıldığı törenle açılış yapıldı.

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/199-tani-ve-tedavide-onemli-molekuler-patoloji-unitesi-hizmete-girdi.html)

Fotoğraf 11. Patoloji ABD Laboratuvarları yenilenmesi, Moleküler Patoloji Laboratuvarı açılış töreni (Mayıs 2014). Prof. Dr. Tülay Canda, Doç. Dr. Mehtat Ünlü, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Erdener Özer.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Patolojinin tıpta zor ve önemli dallardan olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Üniversite yıllarında en zor iki dersler Patoloji ve Çocuk Bilim Dalı idi.”

“Patolojinin önemini yurtdışındaki deneyimlerimde daha iyi anladım. Olmazsa olmaz bir Bilim Dalı. Bu alanda kurumumuz ne kadar gelişse azdır. Ümit ediyorum bu ivme ile daha büyük başarılara imza atacaksınız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hayırlı olsun”.

DEÜTF Patoloji AD’nın kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Şerefettin Canda “bölüm olarak tarihi bir gün yaşıyoruz” dedi ve şöyle konuştu:

“DEÜTF Patoloji AD’na Tülay Canda ile birlikte 1979’da geldik, kurucu olduk. O günden bu güne DEÜTF Patoloji AD’na emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

“Sağlam temeller üzerinde kurulmuş bir bölümüz. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mehmet Füzün’e de çok teşekkür ediyorum.”

Dekan Prof. Dr. Tülay Canda,

“Bu yeni dönemde, Patolojinin tüm mekânsal açıdan, araç gereç, kadro açısından gelişimi Rektörümüzün Sn. Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün desteği ile oldu. Büyük bir onarım geçirdi.”

“Uzun, masraflı bir süreç oldu. Amacımız, hocalarımızın daha konforlu ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır. Bütün akademik kadrolarımız verildi. Laboratuvar donanımlarımız çağdaş teknolojiyi ülke bazında yakaladı ve geçti.”

“Ekibimiz genç ve özverili. Türkiye’de bildiğim en hızlı en doğru rapor çıkaran tek merkez.”

“Özelde bile böyle bir hizmet verilemiyor.”

“Raporlar günü gününe çıkıyor. Koşullar ne olursa olsun amacımız hastanın işini aksatmadan yapmak.”

“Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mehmet Füzün’e,

Başhekim Prof. Dr. Refik Mas’a ve

Prof. Dr. Erdener Özer’e girişimleri için teşekkür ediyorum”.

“Yakın gelecekte Moleküler Patoloji Bilim Dalı olarak YÖK tarafından da onanacağına inanıyorum. Herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

8. Türkiye’nin Merkezi Tek Multidisipliner Endoskopi Birimi, Yenilendi, Hizmete Açıldı (28. 1. 2015)

“Türkiye’nin Merkezi Tek Endoskopi Ünitesi DEÜ Hastanesi’nde Yenilenerek Hizmete Açıldı”

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/200-turkiye-nin-merkezi-tek-endoskopi-unitesi-deu-hastanesi-nde-yenilenerek-hizmete-acildi.html)

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas’ın katkısı ile yapılan modernizasyon sonrasında;

  • Gündüz Hastanesi içerisinde yer alan Endoskopi ve Bronskoskopi Ünitesi’nin
  • Daha önce 4 olan işlem oda sayısı 8’e yükseltildi,
  • Endoskopi ve Bronskoskopi cihazları üst modelleri ile geliştirildi,
  • Uluslararası standartlara uygunluk sağlandı.
  • Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas,
  • Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atalay Arkan,
  • Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç,
  • GE Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hale Akpınar ve
  • Pediatrik GE Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene;
  • Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün,
  • Üniversite üst yönetimi,
  • Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda,
  • Başhekim Vekili Prof. Dr. Yücel Arısoy,
  • En yeni teknik tıbbi cihazları DEÜ Hastanesine sağlayan Jun Higuchi Japon Fujifilm’in Türkiye Başkanı,
  • Ege Üniversitesi’nden Emekli Prof. Dr. Hanefi Çavuşoğlu, öğretim üyeleri ve çalışanlar katıldı (Fotoğraf 12).

Fotoğraf 12. Türkiye’nin Merkezi Tek Multidisipliner Endoskopi Birimi, yenilenmiş, törenle hizmete açılmıştır (28 Ocak 2015) Prof. Dr. Hanefi Çavuşoğlu, Prof. Dr. Hale Akpınar, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. İlkay Şimşek, Prof. Dr. Oğuz Kılıçoğlu, Ömer Selahattin Topalak Prof. Dr. Yücel Arısoy.

Fotoğraf 13. “Türkiye’nin Merkezi Tek Endoskopi Ünitesi DEÜ Hastanesi’nde Yenilenerek Hizmete Açıldı”

9. İzmir’de Göğüs Cerrahisi ve Geriatri Bilim Dalı Yenilendi (21.03.2013)

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/200-turkiye-nin-merkezi-tek-endoskopi-unitesi-deu-hastanesi-nde-yenilenerek-hizmete-acildi.html )

(https://hurseda.net/saglik/73712-izmir-de-gogus-cerrahisi-ve-geriatri-bilim-dali-yenilendi.html)

Dokuz Eylül Ü Tıp Fakültesi’nde 2002 yılından bu yana hizmet veren Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı ve 1,5 yıl önce kurulan Geriatri Bilim Dalı Poliklinikleri yenilenerek hizmete girdi (Fotoğraf 14).

Fotoğraf 14. DEÜTF Göğüs Cerrahisi AD ve Geriatri AD Klinikleri yenilenmiş ve törenle açılmıştır (21.03.2013). Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Refik Mas, Prof. Dr. Nezih Özdemir, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Can Sevinç.

10. Türkiye’nin en modern Geriatri Servisi DEÜ Hastanesi’nde Hizmete Girdi

(https://hurseda.net/saglik/73712-izmir-de-gogus-cerrahisi-ve-geriatri-bilim-dali-yenilendi.html (21-03-2013)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı bünyesinde açılan Türkiye’nin en modern Geriatri Servisi, 13 yatak ile Ocak 2015’de açıldı (Fotoğraf 15).

Başarılı ve sağlıklı yaşlanmaya yönelik sağaltımların gerçekleştirildiği birim, uluslararası standartlarda altyapısı ile diğer kuruluşlara örnek oldu.

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas ile Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Işık’ın önderliğinde kurulan klinik; özel hijyenik hasta banyo sistemi, müzik terapisi için özel ses sistemli hasta odaları, acil durumlar için çift yönlü kapı sistemleri gibi çeşitli özellikleriyle ülkemizdeki en donanımlı geriatri kliniği olarak öne çıkıyor.

Fotoğraf 15. Türkiye’nin en modern Geriatri Servisi DEÜ Hastanesi’nde törenle hizmete girmiştir (Ocak 2015).

11. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı 2010

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal.html?id=176)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı 2010 yılında kurulmuştur.

Anabilim dalı kurucu başkanı Prof. Dr. Hülya Ellidokuz, 2010 yılında başladığı bu görevi sürdürmektedir.

Anabilim Dalı, sağlık bilimleri ile ilgili biyoistatistik ve tıbbi bilişim konusunda çağdaş gelişmeleri izlemek, eğitime katkıda bulunmak, araştırmaları yürütmek ve araştırma yapmak amacıyla kurulmuştur (Fotoğraf 16).

Fotoğraf 16. Prof. Dr. Hülya Ellidokuz, Prof. Dr. Yasemin Başbınar Baskın, Prof. Dr. Pembe Keskinoğl

12. Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Bilim Dalı ve Kliniği DEÜ Hastanesi’nde Kuruldu

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal.html?id=196)

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nın 2012 yılında uzmanlık alanı kabul ettiği Meslek Hastalıkları Uzmanlığı ve hizmeti konusunda ilklere imza atmıştır.

2013 yılında, Meslek Hastalıkları Bilim Dalı kurulmuştur. Türkiye’de ilk Meslek Hastalıkları Uzmanlık öğrencisi alınmış, DEÜ Tıp Fakültesi, bu süreçte Meslek Hastalıkları Polikliniğini hizmete açmıştır.

1,5 yıldır yapılan hizmet sunumu ile yaklaşık 400 hasta değerlendirilmiş, 20 Nisan 2015’ten sonra, Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Kliniği 3 yataklı olarak hizmete girdi (Fotoğraf 17).

Fotoğraf 17. Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Bilim Dalı ve Kliniği DEÜ Hastanesi’nde kurulmuştur (2013). Dr. Nur Şafak Alıcı, Dr. Ayşe Çoşkun Beyan, Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Meslek Hastalıkları Polikliniği’nde;

  • Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın ile birlikte, Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Uzman Dr. Ayşe Çoşkun Beyan, Uzm. Dr. Nur Şafak Alıcı ve Dr. Ayşe Vasfiye Ertuğrul görev yapıyor

13. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/43-tibbi-birimlerimiz/175-spor-hekimligi.html)

14 Eylül 2012 günü, DEÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Dâhili Tıp Bilimleri içinde kurulmuştur.

Kurucu öğretim üyeleri:

  • Prof. Dr. Can Koşay (Ortopedi ve Travmatoloji),
  • Prof. Dr. Osman Açıkgöz (Fizyoloji),
  • Prof. Dr. Berkant Muammer Kayatekin (Fizyoloji) ve
  • Doç. Dr. Oğuz Yüksel’dir.
  • Doç. Dr. Oğuz Yüksel, 2014 yılında Spor Hekimliği Uzmanı olarak göreve almış, böylece, Spor Hekimliği AD, tıpta uzmanlık eğitimine ve sağaltım hizmetlerine başlanmıştır.

14. “Sağlık-Sanat Köprüsü”

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, Tıp Fakültesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi arasına yer alan Balçova Ilıca Deresi üzerine, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda’nın girişimi ile “Sağlık-Sanat Köprüsü” yapılarak, Sağlık-Sanat Kampüsü bütünlüğü ve kültürel etkinliklere tüm öğrencilerin katılımı sağlamıştır.

Böylece tüm kampüsteki; tıp, sağlık, sanat, spor alanında eğitim gören öğrenciler ile öğretim üyelerinin, ortak sosyal alanlardan ve etkinliklerden yararlanması, kaynaşması, iletişim ve işbirliği ortamı iyileştirilmiştir.

15. İzmir’de Ortak 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programı (2012-2016)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda’nın girişimi ve EÜTF Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu’nun da desteği ile

  • İzmir’deki Tıp Fakülteleri,
  • Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğü ( Dr. Mehmet Özkan, Dr. Bedia Salnur) ve
  • İzmir Tabip Odası (Dr. Suat Kaptaner, Prof. Dr. Fehmi Akçiçek)’nın katılımı ile
  • Ortaklaşa 14 Mart Tıp Bayramı Programı” yapılmaya başlanmıştır.

Böylece, Tıp Fakülteleri arasında; tıp eğitimi, ortak sorunların aşılmasında güç birliğidayanışma kararı alınmıştır.

İzmir’deki 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programlarına (2012- 2016), Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün (Fotoğraf 18), diğer Rektörler, Tıp Fakülteleri Dekanları, Sağlık İl Müdürlüğü, İzmir Tabib Odası Başkanları katılmıştır.

Fotoğraf 18. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir 14 Mart 2013 Tıp Bayramı 7 Kurum, Ortak Töreni, DEÜTF Sabancı Kültür Sarayı.

16. Çok sayıda ortak bilimsel toplantı, konferans, kongre, sempozyum, çalıştay yapılmış ve İzmir’deki diğer üniversiteler de katılmıştır (Fotoğraf 19).

Fotoğraf 19. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz.

17. Sağlıkta İnovasyon Çalıştayı “Üniversiteden Sanayiye

Sağlıkta İnovasyon Çalıştayı “Üniversiteden Sanayiye” teması ile DEÜ Tıp Fakültesinde, 15-17 Mayıs 2013’degerçekleştirilmiştir (Fotoğraf 20).

Fotoğraf 20. DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp Anabilim Dalı, İleri Biyomedikal Ar-Ge Uyg ve Araş Merkezi ve Türk Biyokimya Derneği İzmir Şubesi; “Sağlıkta İnovasyon: Üniversiteden Sanayiye” konulu eğitim çalıştayı gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Kemal Baysal, Prof. Dr. Recep Yaparel, … Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Ataç Sönmez, Prof. Dr. Gül Güner, Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu.

18. İleri Cerrahi Onkoloji Yunan Türk Yaz Okulu (23 Ağustos 2013), İlk Kez Düzenlendi

https://www.gundemgazetesi.net/cerrahi-onkolojide-turk-yunan-isbirligi-39010h.htm

Cerrahi onkolojide Türk-Yunan işbirliği (6-7 Eylül 2013’de Sakız Adası)

İleri Cerrahi Onkoloji Yunan-Türk Yaz Okulu, DEÜ ve Pire Metaxa Kanser Hastanesi işbirliğiyle

Fotoğraf 21. Yunan ‘Hipokrat’ Onkoloji ve Görüntüleme Eğitim Topluluğu Başkanı Evgenia Halkia ve Yunanistan Pire Metaxa Kanser Hastanesi 1. Cerrahi Departmanı Başkanı John Spiliotis katıldı (Gündem 24.08.2013). https://www.haberekspres.com.tr/kanserle-mucadelede-turk-yunan-isbirligi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İleri Cerrahi Onkoloji Yunan-Türk Yaz Okulu’nun bilimsel değeri yanı sıra iki ülkenin dostluk ve iletişimin pekiştirilmesine katkı yapacağını söyledi (Fotoğraf 21).

Rektör Mehmet Füzün, basın toplantısında;

  • Hipokrat Cerrahi Onkoloji ve Görüntüleme Eğitim Topluluğu tarafından,
  • DEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ile
  • Pire Metaxa Kanser Hastanesi Cerrahi Onkoloji Bölümü işbirliğiyle
  • 6-7 Eylül 2013’de Sakız Adası‘nda İleri Cerrahi Onkoloji Yunan-Türk Yaz Okulu düzenleneceğini belirtti.

Kanserin, ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Füzün,

Kansere ilişkin yapılan yaz okulu ile hastalıkların klinik boyutu ve tedavi yöntemlerini tartışacağız” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Füzün, Yunan ve Türk bilim insanlarının yaz okuluna katkı yapacağını bildirdi ve şunları söyledi:

  • “Yaz okulu, bilimsel değerinin yanı sıra iki ülke halkı arasındaki dostlukların pekiştirilmesine katkı sağlayacak.”
  • “Aynı hastalıklar nedeniyle yaşanan sorunlar ile hastalıklara yaklaşım konusunda birbirimizi anlayacağız.”
  • “Birbirini seven halklar biraz daha yakınlaşacak ve dostluk artacak.”
  • “Tıpta branşlaşma önemlidir.” “Cerrahi onkolog ile genel cerrahın yapacağı ameliyat arasında fark vardır.”
  • Cerrahi onkolojinin branş olarak tanınmasının önemine dikkat çekmek istiyoruz.”
  • “Türkiye’de kolorektal cerrahi bilim dalı yok, branş tanınmıyor ancak aralarında benim de olduğum uzmanlar var.”
  • “Yaz okulunda, cerrahi onkolojide bilgi ve deneyimlerin uzmanlarla paylaşılması önemli bir eksikliği giderecektir.”

Dr. Evgenia Halkia (Organizasyon Komitesi ve Hipokrat Onkoloji ve Görüntüleme Eğitim Topluluğu Başkanı) ise yaz okulunda, iki ülkenin kanser tedavisine yaklaşımını görme olanağı bulacaklarını bildirdi.

Dr. John Spiliotis (Organizasyon Bilim Komitesi ve Pire Metaxa Kanser Hastanesi Cerrahi Bölümü Başkanı) de

  • Türkiye ve Yunanistan ile İtalya ve ABD’den uzmanların yaz okuluna konuşmacı olacak, İlk kez yapılan etkinliğin kalıcı olmasını istediklerini, 115 uzmanın katılmasını beklediklerini söyledi.

https://www.haberler.com/saglik/ileri-cerrahi-onkoloji-yunan-turk-yaz-okulu-4973219-haberi/
https://www.haberler.com/guncel/kanserle-mucadelede-turk-ve-yunan-isbirligi-4974183-haberi/
https://www.haberler.com/yasam/komsu-turkiye-ile-birlikte-sifa-arayacak-4978329-haberi/

19. Laparoskopik Cerrahi ve Karın Zarı Kanserlerine Yapılan Uygulamalar

 (ŞEKÜRE BOZ; Sarmaşık, 05 Ekim 2014 00:00)

(https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2014/10/05/turk-tip-tarihine-gecen-rektor)

TÜRK TIP TARİHİNE GEÇEN REKTÖR

Türk cerrahisine iki şey kazandırdığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Füzün,.

Nüks kanser cerrahisi ve karın zarı kanseri tedavisini Türkiye'ye ben getirdim. Ayrıca DEÜ'de laboroskopik cerrahiyi de ilk başlatan kişilerdenim" dedi.

Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 38 102
2. Fenerbahçe 38 99
3. Trabzonspor 38 67
4. Başakşehir 38 61
5. Kasımpasa 38 56
6. Beşiktaş 38 56
7. Sivasspor 38 54
8. Alanyaspor 38 52
9. Rizespor 38 50
10. Antalyaspor 38 49
11. Gaziantep FK 38 44
12. A.Demirspor 38 44
13. Samsunspor 38 43
14. Kayserispor 38 42
15. Hatayspor 38 41
16. Konyaspor 38 41
17. Ankaragücü 38 40
18. Karagümrük 38 40
19. Pendikspor 38 37
20. İstanbulspor 38 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 38 91
2. Arsenal 38 89
3. Liverpool 38 82
4. Aston Villa 38 68
5. Tottenham 38 66
6. Chelsea 38 63
7. Newcastle 38 60
8. M. United 38 60
9. West Ham United 38 52
10. Crystal Palace 38 49
11. Brighton 38 48
12. Bournemouth 38 48
13. Fulham 38 47
14. Wolves 38 46
15. Everton 38 40
16. Brentford 38 39
17. Nottingham Forest 38 32
18. Luton Town 38 26
19. Burnley 38 24
20. Sheffield United 38 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 95
2. Barcelona 38 85
3. Girona 38 81
4. Atletico Madrid 38 76
5. Athletic Bilbao 38 68
6. Real Sociedad 38 60
7. Real Betis 38 57
8. Villarreal 38 53
9. Valencia 38 49
10. Deportivo Alaves 38 46
11. Osasuna 38 45
12. Getafe 38 43
13. Celta Vigo 38 41
14. Sevilla 38 41
15. Mallorca 38 40
16. Las Palmas 38 40
17. Rayo Vallecano 38 38
18. Cadiz 38 33
19. Almeria 38 21
20. Granada 38 21

Gelişmelerden Haberdar Olun

@