Ajans Bakırçay
2020-12-05 13:49:53

Seçme ve Seçilme Hakkını Giyin

Aysel Korkut

05 Aralık 2020, 13:49

Bahardan bir şey anlamamıştık. Yaz geldi dayandı, yazlıklarortaya çıkmadı. Kış geldi, kışlıklar geçen kıştan beri aynı yerde kalmıştı dabulmak zor olmadı. Korona aklımızı başımızdan aldı, her şey şaştı. Doğrusundan şaşmayan doğru kaldı. Ötesi… Bilmiyoruz ötesini.

Muayyen Günler Kitabı gibi, Belirli Günler ve Haftalar kitabımızın da baharı, yazı, kışı yoktu, o zaten hep elimizin altındaydı.

Ne varmış derseniz bu kitapta hemen söyleyeyim. Bugün kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin seksen altıncı yıldönümüymüş. Verildiği için pek farkında değiliz. Kıymetini bildiğimiz de söylenemez. Söke söke almış olsaydık, bu tarihi hiç aklımızdan çıkarmazdık. Hediye edilen kitap gibi bir köşeye atılıp bırakılmış bir hak. Kitabı da bedelini ödeyip alınca biliyoruz kıymetini. Yüz bin milyon tecrübeyle sabittir bu. Yazar arkadaşlar anlarlar bu noktayı en çok.

Dağıtmayalım da asıl konuya gelelim.

Diyeceğim o ki öncelikle, Mustafa Kemal Atatürk bu toprakların başına gelmiş en iyi şeydi. Şu yanlışı vardı, bu yanlışı vardı, evet ama ya doğruları? Görmezden mi gelelim bunca iyiye yönelik değişimi, gelişimi, devrimi? Üstelik kimin yanlışı yok ki onun bundan muaf olmasını bekleyelim.

Atatürk düşmanlığı alıp başını gidince, devrimleri tek tek törpülenince, el üstünde tuttuğu kadınlar da evlere kapatılmak ve hatta mümkün olduğu kadar yerin dibine gömülmek istenince, eli kanlı kocalar tarafından katledilmeye başlanınca, elimizde bir zamanlar -ve savunursak -ve elbet savunacağız- halen ve ebediyen- ne müthiş haklar olduğunun daha daha bir farkına varıyoruz.

Kadın haklarına sahip çıkıyoruz, çıkacağız. Hem ne varsa kadınlarda var. Bu dünyayı -Atatürk bunu fark etmişti herkesten önce- kurtaracaksa kadınlar kurtaracak. Çünkü kadınlarda, ana olsun, olmasın, ana yüreği diye bir şey var. Ana yüreği cesaret demek. Baştan ayağa cesaret kesilmek demek. O cesaretle birlikte bir de merhamet demek. Sorumluluk demek. Özveri demek. Kısacası insanlık için gerekli olan her iyi duygu, her şey demek.

Bugün yaz değil, kış değil, bahar değil, bugün ana yüreği günü. Seçmeyi bil, seçimini iyi yap gülüm. Boş ver yazlığı kışlığı, cesareti giyin. Merhameti, adaleti, vefayı giyin. Seçme ve seçilme hakkını giyin. Sıkı, sımsıkı giyin.

Yorumlar (1)

AYŞE KAYA 3 Yıl Önce

Yaşasın ana yüreği

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.