Ajans Bakırçay
2022-11-08 11:23:15

Her öğrenciye günde bir öğün ücretsiz yemek ve su hakkı!

Hüseyin Öge

08 Kasım 2022, 11:23

‘Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır.’

Merhaba. Her ay bu köşede ülke gerçeklerine parmak basmak için yazacağım. Eleştirileriniz ve önerileriniz bana güç katacaktır. Sürçü lisan edersem af ola…

Bir yılı aşkın bir süredir 'Ekmek ve Gül', 'Okullarda her öğrenciye günde bir öğün ücretsiz yemek ve su hakkı' kampanyası yürütüyor.

Ekonomik krizin, açlığın, yoksulluğun gün be gün arttığı bu günlerde CHP, HDP, İYİ PARTİ, EMEP, TİP bu talebi TBMM’si kürsüsünden de dile getirdiler. Bunun için gazetelerde ve TBMM'de ayrı ayrı kanun teklifleri ve soru önergeleri verildi.

AKP ve MHP her zaman yaptıkları gibi kanun tekliflerini ve soru önergelerini kabul etmedi.

AKP ve MHP çocukların sağlıklı beslenmesini değil, sermayenin ve yandaşlarının servetlerini arttırmalarını düşündükleri için bu haklı talebi görmezlikten, duymazlıktan geldi. Onlar, toplumun geleceği olan çocukları, gençleri değil, dolar milyonerlerini düşünüyorlar.

Ortada somut bir gerçek var.

Yapılan araştırmalarda her dört öğrenciden birisi okula aç ve susuz geliyor. Yetersiz beslenmeden dolayı çocuklarda kansızlık, bodurluk, obezite, öğrenme güçlüğü, düşük bağışıklık ve zihinsel gelişme bozukluklarının görüldüğü gözleniyor.

4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 24 bin lira, yoksulluk sınırının 7 bin 500 lira olduğu ülkemizde, aileler çocuklarının beslenme çantasına koyacak bir şey bulamıyorlar.

Yaşam hakkı, buna bağlı olarak yemek ve su hakkı evrensel bir haktır. Devletin görevi, bu hakkı her vatandaşına olduğundan daha fazla çocuklara sağlamak zorundadır. Çünkü çocuklar dünyada 'tek ayrıcalıklı sınıftır.' Onlar, geleceğin garantisidir.

2023 bütçesinin tartışıldığı bu dönemde, bütçe halk için özellikle de çocuklar için olmalıdır. Üç-beş kişiyi daha fazla zengin etme bütçesi olmamalıdır. Ama sermaye sever partilerden bunu beklemek abesle iştigal etmek olacaktır. Çözüm halkın örgütlü ve birleşik demokratik mücadelesinden geçmektedir. Başta öğrenci velileri olmak üzere, öğrenciler ve toplumun ezilen, sömürülen kesimleri güçlerini birleştirmek zorundadır. 

Çünkü; hak verilmez alınır!

Hsy_oge@hotmail.com

Yorumlar (2)

H. ACER 1 Yıl Önce

Kaleminize,yüreğinize sağlık. Yazı köşen ide iyi olmuştur.

LÜTFİ Uzunkala 1 Yıl Önce

Hocam düşüncelerinize katılıyorum. Devamlı yazmanızı dilerim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.