Ajans Bakırçay
2024-02-18 13:48:58

Doktor Elması

Hasan Zeki Sungur

18 Şubat 2024, 13:48

Bir Kurtuluş ve Kuruluş Hikayesi

Serra Menekay

STO Yerleşkesi Kitap kulübü yöneticimiz Gündüz Özsoy, Şubat ayında okuyacağımız kitabın adını söyleyince garipsedim, Doktor ve Elması ne alakaydı? Sonra kapakta ki elma resmini görünce bu sefer yazım kuralına takıldım. Elma ve Elmas, meyve ve değerli taş. Kapakta ki yazılım şekliyle değerli taştı. Meyve olarak kullanılacaksa Elma’sı olmalıydı diye düşündüm ki 166ncı sayfa da yazılım şekli böyle. Kitap kulübünde ki arkadaşlarla hem fikir olamadık, yazar Serra Menekay’la da… Kitabın adı ile ilgili açıklamayı yazmıyorum ki yazarın dediği gibi “nedir bu Doktor Elması diyerek araştırır ve bu hikâyeyi bulursunuz…”

Tıp Doktoru olmanın yanında tarihi araştırmaları ışığında yazdığı on bir kitabı ile özellikle Kuvayı Milliye, Milli Mücadele alanında ve Ödemiş merkezli kitaplarıyla okurlara Tarih bilincini aşılayan Kırım ve Rumeli kökenli, Ödemiş ve İzmir’de büyümüş Dr. Serra Menekay yazmakta ki amacını şu sözlerle açıklıyor. “Geçmişi bilmek, bugünü anlamak için ve geleceği kurgulamak için gerekli. Vatan sevgisi en değerli sevgilerden biri, vatanını sevmeyen hiçbir şeyi sevemez. Bu mesajları herkese vermek benim romanlarımın ve kitaplarımın amacı…”

“…Benim hedef kitlem tarihe ilgi duyan, geçmişi bilerek yaşamanın değerini anlayan herkes aslında. Özellikle gençlerin okumasında çok istiyorum. Çünkü tarih böyle olay kurgularıyla anlatıldığında yüreğe işliyor. Akılla değil yürekle öğrenmiş oluyoruz ve yürekle öğrenilen hiç unutulmuyor…”

Ve bu özelliği ile Ödemişliler böyle bir yazara sahip oldukları için çok şanslılar. Memleketim Alaşehir de de böyle bir yazarımız olsaydı ve o Milli Mücadele günlerini yazsaydı ne güzel olurdu. İnanın kıskandım Ödemişi…

Doktor Elma’sında; asker, siyasetçi, devlet adamı, yerel yönetici, baba, eş, ziraatçi Doktor Mustafa Şevket Bey’le eşi Suat Hanım’ın anılarında Türkiye Cumhuriyetinin kurtuluş ve kuruluş safhasında savaş ta ki cepheler yanında siyasal ve ekonomik değerlendirmelerle bir ülkenin yeniden doğuşu ve Doktor ’un Ödemiş’i ‘Paris yapmak idealinin’ mücadelesini ailesinin yaşadıkları ile okuyor ve öğreniyor ve ders alıyoruz.

Kitapta altını çizdiğim bölümler…

“…Bu yalnızca bizim ailemizin hikâyesi değildir. Ülkemizin kurtuluşa ulaşması ve devletimizin yeniden kurulması kolay olmamıştır. Bunda herkesin payı ve katkısı vardır. O günleri bu ülkenin her evladı bilmelidir. Yalnızca bilmek de yetmez. Anlamalı ve anlatmalıdır…”

“…Sedef Hanım Teyze, sen Alzheimer’in kesin bir tedavisi yok demiştin. Peki, milletlerin hafıza kaybının tedavisi var mı? “…Evet, var bana göre. Tedavisi tarih bilmek. Tarihi okumak, anlamak, öğrenmek idrak etmek, anlatmak. Bunun çaresi bu bence. Tarih, coğrafyasız anlaşılmayacağına göre ancak çok iyi tarih ve coğrafya bilen nesiller milletin hafızasını kaybetmesini engelleyebilir. Herkesin ülkesinin ve kendi ailesinin tarihini araştırması, öğrenmesi ve hiç unutmaması gerek…”

“…Söz uçar, yazı kalırdı. Bu hikâyeler yazılmadığında ve uçup gittiğinde, unutulup hatırlanmaz olduğunda toplumun delirmesinin önüne nasıl geçilebilirdi ki?”

Yukarıda ki satırlar kitabın ana fikridir. Bu ana fikir her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bilmesi ve uygulaması gereken özetidir ve ben bu kitabı okurken her aşamasında kendimden bir şeyler buldum ve gördüm ki ana fikri hem anlamış, hem de anlatmıştım. Nerede mi? “Ben Kimim” sorusunu sorduğum ve “Biz Kimize” uzandığım Kula Beyler Sülalesi araştırmam kendi ailemin tarihçesiydi gelecek nesillere bırakacağım en değerli mirasım. Alaşehir de “Milli Mücadele” ise devam eden bir çalışma…

Kitabın Tanıtım Bülteninden;

“Her eserinde, geçmişimizin yaşanmışlıklarını ve günümüzün anlam arayışlarını harmanlayarak okuyucuya muhteşem bir hikâye örgüsü sunan Serra Menekay, “Doktor Elması” adlı eserinde de yine, okuyucuyu zamanda unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor. Tarihin uzak köşelerinde bırakarak unuttuğu kahramanlarına karşı vefa borcunu yeni nesiller adına, kalemiyle ödeyen Menekay bu defa hekim, asker, siyasetçi, devlet adamı, baba, eş ve halk adamı Doktor Mustafa Şevket Bey’le yakınlaştırıyor bizi. Her bir icraatını kurtuluşa, kuruluşa ve Cumhuriyet’e adeta bir can suyu verir gibi gerçekleştiren Doktor Bey’e “Bengisu” (hayat suyu) soyadını lâyık gören Ödemiş halkına, bir asır önce ona sahip çıktıkları için minnettarız. Bugün de Ödemişlilerin ve tüm ülke sevdalılarının aynı hassasiyetle, adımıza ödediği bedeller için bu kudretli isme sahip çıkmalarını beklemeliyiz. Bu konuda çok kıymetli bir adım atan Serra Menekay’a, Doktor Mustafa Şevket Bengisu’nun tarihe kazınmış adını bu denli güzel yazarak zihinlere ve kalplere daha da kalıcı bir biçimde nakşettiği ve edebiyat dünyasına armağan ettiği için teşekkürü borç bilirim.” Pınar Ayhan

Birkaç konunun kurgulandığı bölümler hariç ailenin anılarından tamamı gerçek olaylarla bir döneme ışık tutan bu kitap ortaokul ve lise seviyesinde okutulmalı ve tarih bilincinde hafıza kaybının önüne geçilmelidir. Ve de Alaşehir Milli Mücadele Müzesinde ki kitaplıkta yerini alacak olan bu kitap ışık tutacaktır gençlere…

Teşekkürler ailenin anılarını kitaplaştırmak için bir araya gelen Bengisu ailesine ve bu kitabı tarihi romanlar da özel bir yere yerleştiren yazar Serra Menekay’a…

Doktor Elması/ Serra Menekay/Galeati Yayıncılık 2023/244 sayfa

Sözleri Serra Menekay’a ait olan “Bin Asır” adlı şiir Aysim Dolgun Ildız tarafından Yüzüncü Yıl Marşı olarak bestelendi.

https://www.youtube.com/watch?v=zpiigaGiIyo

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.