Ajans Bakırçay
2023-03-11 16:49:09

14 Mayıs senaryosu, 'yeter söz milletindir'.

Hasan Zeki Sungur

11 Mart 2023, 16:49

Beklenen oldu ve Cumhurbaşkanı seçim takvimini kararnameyle 60 gün önce ilan ederek seçim tarihini 14 Mayıs olarak ilan etti.

Neden 14 Mayıs?

Akıllara kazınmak istenilen 14 Mayıs 1950 de yapılan seçimlere “Yeter Söz Milletindir” sloganıyla giren ‘Demokrat Partinin’ CHP karşısında seçimi kazanmasıdır. Ama unutulan bir şey vardır 14 Mayıs 1950’de halk iktidar değişikliği yapmıştır, 14 Mayıs’ta iktidar kaybetmiş, muhalefet kazanmıştır. Darısı bugünlerin başına.

Şimdi konuyu bir de (haddim olmadan incelediğim kadarıyla) hukuki olarak inceleyelim.

Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alabilir mi? Evet alabilir. Peki, bu kararı aldığında şu anda ikinci dönemini yaşayan bir Cumhurbaşkanı olarak seçim öne alındı diye üçüncü kez aday olabilir mi? Hayır. Eğer olursa ‘Hukuk’, guguk olur.

2007 yılında 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun ile Anayasanın 101. maddesinde yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanı görev süresinin beş yıl olması aynı yasayla değiştirilen Anayasanın 101. maddesinin ikinci fıkrasında ise bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilmesi düzenlenmiştir.

2017 anayasa değişikliğinde, Cumhurbaşkanı’na sadece seçimleri TBMM’nin yenilemesi halinde bir kez daha aday olabilme şansı tanınmıştır.

Anayasamızın 116. maddesi; Cumhurbaşkanının ikinci döneminde (görev süresi tamamlanmadan) TBMM’nin beşte üç çoğunlukla (360 oyla) seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde “Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” demektedir. Bir kimsenin üçüncü defa Cumhurbaşkanı adayı olabilmesinin tek koşulunu belirleyen bu hüküm de yorum gerektirmeyecek kadar açık ve kesindir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birinci kez 2014 yılında, ikinci kez 2018 yılında Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Dolayısıyla Anayasanın öngördüğü, “bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceği” kuralına göre iki kez Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Kısaca açık ve net şekilde RTE bu seçimlerde hukuken aday olamaz.

Anayasanın 2'nci maddesi Türkiye Cumhuriyetinin niteliklerinde “hukuk devleti” ilkesini belirtir.

Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. (Anayasa Madde 11)

Bu kesin hükümlere rağmen aday olur mu? Olur. O zaman devreye ‘guguk’ girer. Nasıl mı?

Önce Yüksek Seçim Kurulunun kararlarına itiraz edilemeyeceğini ve YSK nın zamanı gelince “ihtiyaca göre” karar verdiğini hatırlayalım.

Adaylar açıklandığında RTE nin adaylığına hukuki maddeler gereği YSK nezdinde itiraz edilir. YSK bu itirazı inceler ve akp kanadının öne sürdüğü 2017 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri ile yeni bir sisteme (başkanlık) geçildiğini, dolayısıyla önceki dönemdeki görev süresinin sayılmayacağını belirten bir yorumda bulunup tekrar aday olabileceği yönünde karar verir. RTE yola devam eder.

Peki, bunun tersi bir senaryo olur mu? Olur. Adaylar açıklanır, Yapılan anketler RTE nin hiç şansı olmadığını göstermektedir. Anayasa çok açık. Maalesef 3 dönem aday olunamıyor diyerek adaylığı kabul etmez. Ve seçimleri ertelemek için çare aramaya başlar ve bulduğu nedenlerle ki buna düzmece bir savaş tehlikesi de dahildir, seçimleri erteler.

Hatta adaylığını kabul ettikten sonra da anketlerin durumuna göre yukarıda ki senaryoyu devreye sokar ve seçimleri erteler…

3 bilinmeyenli denklemi de geçen bu senaryolara ileri ki süreçte yenileri de eklenecektir.

Ama gerçek olan senaryo eninde sonunda gerçekleşecektir değişim olacak ve hesaplaşma bağımsız ve tarafsız yargı tarafından yerine getirilecektir…

Yeter Söz Milletindir…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.