Ajans Bakırçay
2022-08-23 10:45:32

Türkiye’nin Maldivleri Dikili’de

Mehmet Gülümser

23 Ağustos 2022, 10:45

Dikili’deki Bademli köyündeki koylar son zamanlarda Türkiye’nin Maldivleri olarak anılmaktadır. Dünyaca ünlü Maldiv’lerdeki gibi burada da denizin dibini yüzerken görüyor ve hayran kalıyorsunuz. Denizin rengi hiçbir yerde olmayacak gibi turkuaz mavisi gibidir. Yüzülen koylar tertemiz ve harika.

Geçen gün kaptan Recai Bey ‘’gel bir de denizden Dikili’yi gör’’dedi. Aslında Recai Bey iyi bir ahtapot avcısıdır. Geçen yıl azmetti Kaptanlık kurslarına katıldı ve başarıyla brövesini aldı. Şimdi Limon Tur teknesinin kaptanıdır. Teknenin sahibi ve ikinci kaptanı Çağrı oğulları annesi ve eşiyle birlikte tam kadro hizmet vermektedirler. Deyim yerindeyse tam bir aile işletmesi. Daha önceleri limon ticaretiyle ekmeklerini kazanmışlar. Bu tekneyi satın alınca da ismini limon Tur olarak koymuşlar. Tur sırasında herkesi memnun etmek için iyi hizmet veriyorlar. Oğulları da denizcilik eğitimi görüyormuş. Cabbar çocuklar her işe koşturuyorlar. Bugünkü müşterilerin çoğunluğu ilk sıra da Lübnanlı aileler, ikinci grup 13 kişiyle Almancılar, onların deyimiyle biz Münihliyiz(!), üçüncü grup biz altı kişiyle Türkler. Dikili günlük tura altı büyük tekne çıkıyor. Aralarında hoşgörü ve yardımlaşma var. Söylendiğine göre; günde bu turlara 1000 kişi katılıyor. Turlar saat 11'de başlıyor akşam saat 6'ya doğru dönüşler başlıyor.

Bu artık ritüel haline dönüşmüş. Turun ilk durağı, Küçük Zindancı Koyu oluyor; koy çok hoş ama öğle öncesi olduğu için suyu biraz soğuk dendi. Ama gençler için bu söz konusu değil herkes ilk yüzme yerinde coştular. Yalnız, koyun yamaçlarına doğru yarım kalmış devasa yapılar gördüm. Edindiğim bilgiye göre adamın biri ben eski maliye bakanının yakınıyım deyip oralara yapıları kondurmuş. Allahtan Belediye hop dur bakalım demiş. Bu ilk moladan sonra çapa çekilip akvaryum koyuna doğru yol alınıyor. Yol boyunca Pissa ve Fame Beach plajları önünden geçiliyor. Fame Beach yıllarca gittiğim güzel ve sakin plaj idi. Her cumartesi Pazar oradaydım. Şimdi de güzel ve rahmetli bir dostumun çocukları işletiyor. Oradaki yoğunluk nedeniyle ben daha sakin yerler arıyorum. Akvaryum Koyu, Kalem Adası ile Garip Ada arasında kalan alana deniyor. Tüm koylarda olduğu gibi burada denizin rengi maviden Türkuaza dönüşüyor.

Yüzerken denizin dibindeki küçük balıkları ve bembeyaz kumu görmektesiniz. Hem öğle yemeği için hem de denizin güzelliğinden daha fazla yararlanmak için buradaki mola müddeti uzun sürmektedir. Yemek sırasında küçük bir tekne büyük teknelere yanaşıp kavuniçinde dondurma satmaktadır. O da iyi bir aksiyon diyebilirim. Yemek, Çupra veya köfte salatayla birlikte sunulmaktadır. Size tavsiyem bu tura katıldığınızda bolca mevsim meyvelerinizi de yanınızda getirmeyi unutmayın. Sonra yol alıyoruz Ilıca koyuna doğru. Oraya varınca gençlerden biri denize iple atlıyor ve karşı kıyıya tekneyi sağa sola dönmesin diye bağlıyor. Ilıca koyu yörede yaşayanlarca bilinen bir koy. Tam denizin kenarında sıcak su kaynıyor. Yıllar önce suyun kaynadığı yere yöre halkı bina yapmış ama bakımsızlıktan virane olmuş. Yine de kışın diz ağrılarından muzdarip olanlar ziyaret ederlermiş. Şimdi de tura katılanlar için ilginç bir ortam oluşturuyor. Denizin içinde sıcak su her kes için bir ayrıcalık oluyor. Daha sonra son durak olarak Hanımın Koyu’na gidiliyor. Bu koy da bir enteresanlık seziyorsunuz. Arazi bir şahsa ait, birkaç yıl önce tekneler bu koya uğrayınca arazi sahibi, biraz sorun çıkarmış ama şimdi o sorun yok. Kıyıda çamur banyosu yapmak için doğal kil bulunmaktadır. Aynı anda 4-5 tekne bu koya yanaşınca misafirlerin çoğunluğu sözleşmiş gibi kıyaya doğru yüzmeye geçtiler. Bir anda oradaki tümsek önünde aynı ağlama duvarı önündeki gibi insan kalabalığı oluştu. Eline yüzüne süren mi dersin vücudunun önüne arkasına sıvazlayan mı dersin. O an benim için çok ilginç bir o kadar da hoş bir görüntü oluştu.

Doğal Pillingi yurdum insanı ne kadar çok severmiş diye içimden geçirdim. Bu tür atraksiyon diğer şehirlerdeki turlarda yapma şansı yok. Bu da Dikili tekne turları için bir ayrıcalıktır derim. Bu tura katılmak isteyenler için kısa bilgide vereyim; büyük Teknelerin yanında küçük teknelerde var. Kimisi şehir içi limanından kimisi bademli limanından kalkıyor. Küçük gruplar bu tekneleri kiralayabilirler. Bu küçük esnafta turlardan nasibini almalı diye düşünüyorum.

Sonuç olarak tekne turları yaz aylarında kentin ekonomisine olumlu bir katkı sunuyor. Gözlemlediğim kadarıyla her tekne müşterilerini memnun etmek için yoğun çaba sarf etmektedir. Bunun yansıması olarak ta Burhaniye’den Akçay’dan bu turlara katılım olmaktadır.

Tam bu yazıyı yazarken Antalya’dan rehber arkadaşım Gökhan yüksel hayıtlı koyunda tatil yapmaktaymış. Facebookta "Mehmet abi hayıtlı koyundayım senin nefesini ensemde hissediyorum" diye yazmaz mı? (17 Agust 22) bende ona koyları yazıyorum diye cevap verince Lütfen abi hayıtlı koyunun çöplük halini not et dedi.

Ben de buradan yurdum insanına sesleniyorum. Ey iki gözüm, senin temizlik konusunda özürlü olduğunu biliyorum ama sana buradan yine de seslenmek istiyorum;

Gel gittiğin yeri çöplüğe, cehenneme çevirme!

Akşam vakti limandaki tekneler...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.