Ajans Bakırçay
2022-10-13 14:39:26

Unutulmaz filmlere üç boyutlu objelerle hayat veriyor!

Özgür Duygu Durgun

13 Ekim 2022, 14:39

Fırat Solmaz sıkı bir sinema tutkunu genç bir zanaatkar. Sinema merakı önce onu unutulmaz filmlerin objelerini üretmeye ardından da film sahnelerini üç boyutlu modellemeye götüren; meşakkatli ama bir o kadar zevkli bir yolculuğa sürüklemiş.

Dikili'nin usta zanaatkarlarından Marangoz Hasan'ın iki oğlundan biri olan Fırat Solmaz'ın tanıştığı ilk malzeme, ahşap. Talaş kokulu bir evde büyüdüğünü anlatan Solmaz, "Babam hep göz kararı ile yapardı işlerini.Çocukluğumuzdan bu yana evde ahşap kokusu eksik olmadı. Benim el becerim babamdan geliyor. Ahşaptan peçetelikler, tepsiler yaparak bu işlere başladım. Kara kalem çalışmalar yaptım. Ve nihayet, sıra tamamen hobi olarak yaptığım film objelerini üretmeye geldi" diyor.

Pandemi süreci ile başladığı hobisi sayesinde unutulmaz filmlerden ilginç objeler üretiyor Fırat Solmaz Bu, kimi zaman başrolünde Tom Hanks'in olduğu Forrest Gump filmindeki bank olarak veya 13. yüzyıldan br kahramanın, İskoçya'nın özgürlüğü için savaşan şövalye William Wallace'ın Cesur Yürek filmindeki kılıcı olarak karşımıza çıkıyor.

Forrest Gump

Bir hapishane görevlisinin bir idam mahkûmunun infazını engellemek için umutsuzca çabasını konu alan "Yeşil Yol" filminde idam sahnesinde kullanılan elektrikli sandalye ya da "Schindler'in Listesi"ndeki son sahnede beliren kırmızı parkalı küçük kızın parkası gibi o filmi en iyi anlatan sahneyi anlatan eşya veya objeler Fırat Solmaz'ın elinde, küçük ölçekli olarak, yeniden şekilleniyor.

Yeşil Yol - Schindler'in Listesi

Filmleri seçerken insanlara mesaj veren, hayatımıza dokunan filmleri ve bu filmlerdeki en kritik sahnelerin objelerini seçen Solmaz "Star Wars- Yıldız Savaşları veya Matrix gibi tüketici toplumunu besleyen, popüler kültür ürünleri olan filmleri özellikle seçmiyorum" diyor ve şöyle ekliyor;

"Çünkü bu işleri ticari amaçla yapmıyorum. Bunu yapma nedenim farkındalık yaratmak. Her insanın içinde bir potansiyel yattığına inanıyorum. Bu noktaya çok sayıda denemeyle, hatayla ulaştım. Daha kat etmem gereken çok fazla yol var, zira önümde gerek ülkemizde gerekse yurtdışında çok başarılı isimler var. Dolayısıyla henüz işin çok başındayım. Bu da beni motive ediyor, yapılmayanı yapmak gibi hedefler koymamı sağlıyor. Önümde uzanan süreç çok uzun, zahmetli ve maliyetli ama beni güzel yerlere götüreceğine inanıyorum. Somut hedeflerimden biri film festivallerinde, sanat etkinliklerinde sergiler açmak".

Cesur Yürek

Sıradaki hedef Diorama üretmek

Hali hazırda 10'u aşkın film objesinden oluşan mini bir koleksiyon oluşturan Solmaz, ilerleyen zamanda bu koleksiyonu genişletmeyi ve işerine dioramalar eklemeyi planlıyor.

Diorama, kökeni Fransızca olan bir sözcük. Fransızcaya Yunancadan girmiş. "İçinden" anlamına gelen "dia" ile "görünen" anlamına gelen "orama" sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuş. Gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin üç boyutlu olarak modellenmesi olan diorama, Türkiye'de son yıllarda hızlı bir yükselişte. Kimileri tarihi şehirlerin ve savaşların dioramalarını üreterek geçmişi yeniden canlandırıyor; kimileri ise fantastik mekanlar ve hikayeler oluşturuyor.

Dikilili zanaatkar Fırat Solmaz bu alana yönelmek isteyenlerin biraz çöpçülük yapması gerektiğini düşünüyor. "Öncelikle etrafınızdaki objelere çok dikkat edersiniz. Bazen sokakta yürürken yerde bir düğme ya da gazoz kapağı görürsünüz ve bu obje işinizin en önemli parçasına dönüşür".

Diorama sanat mı yoksa bir zanaat dalı mı?

"Bana göre, icra edilen bir işin bir sanat değeri taşıyabilmesi için izleyicinin onu ilk defa görüyor olması şart" diye devam ediyor Solmaz. "Bugün üç boyutlu yazıcı ile müthiş işler yapanlar var. Ben de bir 3D yazıcı satın alıp bazı objeleri hızla üretebilirim ancak benim ilgilendiğim bu değil. Yüzde yüz el emeği olan, özgün bir zanaat üretmeyi ve üretim sürecini başlı başına çok daha anlamlı buluyorum".

Neden diorama ve bu yoldaki projeleri neler?

"Dioramayı sadece bir film değil, yaşamın herhangi bir kesitinin üç boyutlu olarak canlandırıldığı bir sahne olarak düşünün. Çok küçük ölçeklerle çalışılmış objelerden oluşan dioramayı etkileyici kılan unsur, tüm detaylarıyla o sahneyi veya o anı yeniden size sunması. Baştaki fikrim, film sahnelerini obje ile canlandırmaktı ama daha sonra bazı filmleri bu mantıkta anlatabilecek objelerin hiç olmadığını fark ettim. Örneğin Akıl Oyunları filmini düşünün; Nobel Ekonomi Ödülü sahibi, şizofreni hastası Amerikalı matematikçi John Nash'in gerçek hayat öyküsüne dayanır ve filmde belirleyici bir obje yoktur. Beni diorama üzerine çalışmaya ilk yönelten bu film oldu. Bu nedenle ilk dioramam Akıl Oyunları olacak. Filmdeki karakterin yani John Nash'in yaşadığı odadan bir kesiti diorama haline getireceğim. O odada ne görüyorsanız; duvar, perde, kalorifer peteği dahil olmak üzere, küçük ölçekli ve üç boyutlu olarak karşınızda olacak.

Sonraki projem ise sinema tarihinin en ilginç senaryolarından birine sahip olan Truman Show. Filmi izleyenler hatırlar, Truman çok güzel bir adada yaşar ancak kendisi dışında bu adada her şey sahtedir. Ve doğduğu günden itibaren hayatı başkaları tarafından izlenmektedir. Bu filmin finalini üç boyutlu hale getirmeyi planlıyorum. Bir başka projem ise ağabeyim Murat'ın bana hediyesi olan 'Geleceğe Dönüş-Zaman Makinası' filmindeki ünlü arabayı, film içindeki bir sahnenin içinde giydirmek".

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.