Ajans Bakırçay

Bergama Tiyatro Festivali başladı

TİYATRO

UNESCO’nun 999’uncu, Türkiye’nin 13’üncü ve İzmir’in ise ilk Dünya Mirası Bergama, yeniden Tiyatro Festivali'ne sahne oluyor...

Bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve ilki 2018 yılında gerçekleştirilen Bergama Tiyatro Festivali’nin ikincisi üç yıllık aranın ardından birbirinden farklı etkinlikleriyle yeniden başladı.

Ulusal ve uluslararası toplulukları sanatseverlerle buluşturan ve 29 Ağustos Pazar gününe kadar sürecek olan festival T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV), Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle BERaBER ve 3dots tarafından düzenleniyor.

BERGAMA’NIN TARİHİ MEKÂNLARINDA SANAT

Üç senelik aranın ardından bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin ilk günü “Bölgeden” başlığı altında tarihi Kızıl Avlu’da Şeyler Kukla ve Obje Tiyatrosu’nun çocuklar için ‘Bir Karagöz Oyunu ile başladı.

Ardından Yalancı Sahici’, Tonoz’da Heybe Tiyotro’nun ‘Rüya / Şeyh Bedrettin Destanı’, Tibia x Fibula’nın ‘Kaçak Çay Performansı’, Kale Mahallesi’nde Proje Difüzyon’dan ‘Parşömen’, Performans Araştırmaları’ndan ‘Neredeyse Tuhaf’ adlı etkinlikler yer aldı.

“Bergama'dan” başlığı altında ise BerKM’de Bergamalı sanatçı Eyüp Gülmez’in tek kişilik oyunu Adam Adam, Kızıl Avlu’da Bora Çınar’ın performansı ile ‘Psikoz 4.48’, Bergama Arastası’nda ‘Modern Doğaçlama Tiyatro Performansı’ etkinlikleri ilgi ile izlendi.

Bergama Tiyatro Festivali’nin ilk günü ise Asklepion’da BERKSAV Oda Tiyatrosu’nun ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ ile sona erdi.

“TEK SEYİRCİYE ÖZEL” SERÜVEN!

Ayrıca festival süresince de devam edecek olan Bergama Stereo Bergama + Davul Geri Adım (Cevdet Erek) ve Uzak (Mekân Artı Berlin) performansları Festivale Özel kategorisinde izleyici ile buluştu.

Uzak oyununda Bergama, Bergama sokakları, caddeleri, tarihi alanları oyun mekânına dönüşüyor. Seyirciler kulaklıklar aracılığıyla, Bergama’nın Kale Mahallesi’nde, geçmişle gelecek arasında “tek seyirciye özel” olarak kurgulanmış bir serüvene katılıyor. 

Üç senelik aranın ardından bu yıl ikincisi düzenlenen festivalde ulusal ve uluslararası 25 oyun sahnelenecek. Ulusal ve uluslararası toplulukları sanatseverlerle buluşturacak festival 29 Ağustos’ta sona erecek. Ayrıca “Dünyadan Seçkiler” başlığı altında Mandala - David Somlo (Macaristan) ile Petite Mécanique Humaine - Cie Kontamine (Fransa) bu yılki festival programında yer alacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.