Ajans Bakırçay

Göçmenler Dikili Otogarında yardım bekliyor

ÖZELHABER

Yunan polisi tarafından darp edildiklerini ifade eden göçmenler, deniz yolunu kullanmak üzere İzmir’in Dikili ilçesine geldiler.

Edirne üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışan bir grup göçmen, Yunan polisi tarafından darp edildiklerini ifade ederek deniz yolunu kullanmak üzere İzmir’in Dikili ilçesine geldiler. Zor durumda olduklarını bildiren göçmenler yardım istediler.

Avrupa’ya geçiş noktasındaki sınır kapılarının açmasının ardından göçmenler, Edirne’ye yöneldi. Burada Yunan güvenlik güçlerinin sert müdahalelerine uğradığını iddia eden 35’i yetişkin, 24’ü çocuk 59 Afgan ve 1 İran uyruklu göçmen deniz yolunu denemek için Dikili’ye geldi. Bademli Mahallesi’nde bot bulmaya çalışan göçmenlerin karşıya geçişleri Dikili Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik personeli tarafından, hava muhalefeti ve can güvenliği nedeniyle engellendi. Sağanak yağmur nedeniyle otogara yönlendirilen göçmenlere Dikili Kültür ve Çevre Platformu üyeleri destek verdi.

ARAMIZDA HASTA ÇOCUKLAR VAR

Dört gündür zeytinlik alanda kaldıklarını ve paralarının kalmadığını anlatan 26 yaşındaki İran vatandaşı Rıza Safari; “Buraya karşıya geçmek için geldik. Edirne’de sınırdan geçmek isterken Yunan polisi bizi yakaladı. Paralarımızı aldı. Bazı arkadaşlarımızın telefonlarını da aldılar. Bizde buradan deniz yoluyla geçmek için geldik. Denizden geçmemize izin vermediler. Ancak birkaç güne kadar bot bulursak geçmeyi deneyeceğiz. Onun için burada bekleyeceğiz. Aramızda hasta çocuklar var. Yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

8 GÜNDÜR YOLDAYIZ, ÇOK ÜŞÜDÜK

13 Yaşındaki Müjgân Fakiri; “Biz sekiz kişilik aileyiz. 6 kardeşim var. 8 gündür yoldayız. Devletler yol açmış dediler. Ama yol açılmamış. Yunanistan’a geçmek istiyorduk. Kardeşlerimin elbisesi, ayakkabısı yok. Akşam dışarıda kalmıştık. Çok üşüdük. Polisler üşümeyelim diye bizi buraya içeriye aldılar” dedi.

PARALARIMIZI ALDILAR

25 yaşındaki Afgan vatandaşı Hüseyin Aslani; “Edirne’ye sınıra gittik. Oradan Yunan tarafına geçtik. Polis bizi yakaladı. Bize iyi davranmadı. Elbiselerimizi çıkarttı. Telefonlarımızı ve paralarımızı aldı. Sadece bir şortla bizi Türkiye’ye geri gönderdi. Bizde deniz yolunu denemek için buraya geldik. Şimdilik bekliyoruz” dedi.

DİKÇEP’TEN GÖÇMENLERE GIDA VE GİYECEK YARDIMI

Dikili otogarında bekleyen göçmenlerden haberdar olan Dikili Çevre Platformu üyeleri (DİKÇEP) ise ihtiyaç tespitinde bulunarak göçmenlere yiyecek, içecek ve çocuklar için ayakkabı, palto ve süt desteğinde bulundular. Hasta çocuklar için sağlık ekiplerine haber verdiler. Ayrıca ilçede sivil insiyatifler tarafından Göçmen Yardım Koordinasyon Masası oluşturuldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.