Ajans Bakırçay

“Bergama Belediyesi çevre davalarından niçin çekildi?"

ÖZELHABER

Gönenç; "Altın madeni Bergama Belediyespor’a 600 bin lira para verdi. Bergama Belediyesi çevre davalarından çekilmeseydi bu parayı verir miydi? Ya da sen bu desteği alabilmek için mi çevre davalarından çekildin?"

Madra ve Kozak Yaylası’nın geleceği ile ilgili düzenlenen toplantıya katılan Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi’nin çevre davalarından çekilmesini eleştirdi.

Bölgede bulunan çevre örgütleri, Madra ve Kozak Yaylası’nın geleceğini konuşmak için Bergama’nın Çamavlu Köyü’nde bir araya geldi. Yöre halkına TÜMAD altın madeni ile ilgili bilgilendirme yapıldığı toplantıda önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi’nin çevre davalarından çekilmesini eleştirdi. Başkan Gönenç, altın madeninin Bergama Belediyespor’a yaptığı 600 bin liralık yardımı hatırlatarak; “Maden, Bergama Belediyesi çevre davalardan çekilmeseydi bu parayı verir miydi?” diye sordu.

BELEDİYE BAŞKANLARININ ÇEVRE DAVALARINDAN ÇEKİLME LÜKSÜ YOK

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Ekoloji mücadelesinde belediyenin varlığı çok önemli. Maalesef Bergama Belediyesi çevre davalarından çekildi. Belediye başkanına eskiler ‘Şehr-i emin’ derlerdi. Şehrin emin kişisi, yani şehir ona emanet edilmiş. O şehirdeki tüm canlılar, hava, su, toprak yani doğayı korumakta belediye başkanının görevidir. Bu yüzden başkanlar değiştiğinde bir başkanın açtığı davadan diğer başkanın çekilmesi doğru değil. Mahkeme kararlarında bilirkişiler, üniversitede ki öğretim görevlileri, bilim insanları neyin doğru olduğunu zaten söylüyor. Çünkü doğa kendini yüzlerce yılda oluşturuyor. Bir kere bu denge kaçtığı zaman yüzyıllarca yıl tekrar buraların bu hale gelmesi mümkün olmayacak. Böyle bir noktaya gelinirse insanlar buraları terk edecek. Dolayısıyla bir belediye başkanının ‘madenlerin bir zararı yok’ deme, davaları geri çekme şansı yok” dedi.

ALTINCILARDAN BELEDİYE'YE YARIM MİLYON LİRA BAĞIŞ

Başkan Gönenç ayrıca; “Sen çevre davalarından çekileceğine bırak oradaki bilim adamları, bağımsız hâkimler, yargıçlar madenin çevreye, ekolojik yıkıma neden olup olmadığı hakkında karar versin. Davalardan niye çekiliyorsun? Vatandaşın seçtiği, oy verdiği, benim hakkımı koru diye bu işi teslim ettiği kişisin sen. Bir belediye başkanı seçildikten sonra sadece kendisine oy verenlere değil, herkese hizmet eder. Kanunda ‘belediyeler halkın müşterek sorunlarını çözmek için vardır’ diyor. Bundan daha müşterek bir ihtiyaç var mı? Altın madeni Bergama Belediyespor’a 600 bin lira para verdi. Bergama Belediyesi çevre davalarından çekilmeseydi bu parayı verir miydi? Ya da sen bu desteği alabilmek için mi çevre davalarından çekildin? Bergama Belediyespor'un başarısı hepimiz için çok önemli. Ancak daha önce de vardı bu kulüp. O zaman niye yardım etmiyordu? Bu bir belediye başkanı için hoş bir durum değil” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.