Ajans Bakırçay
2023-08-01 11:28:16

Olimpos’ta Gökyüzü Ve Bilim Festivali 11-12-13 Ağustos

Av. Elifsu Dilek Şen

info@turkishlegalcentre.com 01 Ağustos 2023, 11:28

Türkiye'de eşine rastlanmayan ama gelişmiş ülkelerde görmeye alışkın olduğumuz “festival havasında” bir bilim şenliği yaratma düşüncesi ile yola çıkılan organizasyonda zengin bir astronomi içeriği; eğlenceli, keyifli ve bir tatil havasında katılımcılara sunulacak..

Uzay ve gökyüzü gözlemleri ise her tarih uygun değidir...

Dolunayın parladığı bir gecede yıldızları izlemeye çalışmak iyi sonuçlar doğurmayacaktır.

Gökyüzü ve Bilim Festivali de düzenlenme tarihlerini, bu durum gözetilerek yapıyor.

11-12 13 Ağustos’ta, Perseid göktaşı yağmuru gerçekleşiyor. Aynı zamanda Olimpos’un seçilmesinin nedeni ışık kirliliğinin az olmasıdır.

Su roketi yarışlarına kadar hemen her ilgi alanına hitap edecek etkinliklerle dolu olan bir festival, en başta katılımcı genç ve çocukların ufkunu açan bir festival. Teorik hesaplamalarla öngörülen durumların bizzat karşılığını uzayda nasıl bulabileceğimizi görmek, insana tekrar ve tekrar evrendeki varlığını sorgulatıyor.

Size bu festival dünyanızdan gezegenleri görmeyi sağlayacak.

Bu da festivale gökyüzü bilimi alanında ilgili hocalrla konuşup tartışma olnağı bulacaksınız.

Güneş etrafında her 133 yılda bir tam turunu tamamlayan 109/Swift-Tuttle (Perseid) kuyrukluyıldızı, Güneş’e yaklaştıkça geride bazı parçalarını bırakır. Dünya’nın yörüngesi ile bu arta kalanların kesişmesi sonucunda atmosfere dokunan meteor parçaları, tıpkı kıvılcım çakmasına benzeyen parlak bir görünüm oluşturur. Perseid kuyrukluyıldızı da böylelikle çıplak gözle görülebilecek kadar açık hâle gelir. Festival, bu yıl Perseid göktaşı yağmurunu gözlemek amacıyla bu tarihlerde düzenlenmiş olsa da gece etkinlikleri kapsamında profesyonel teleskoplarla Jüpiter, Venüs ve Satürn de gözlenebilecek.. Bunun yanı sıra çeşitli takım yıldızları ve galaksilere de bakma fırsatı elde edilecek. Bu aşamalarda teleskop kurulumu, odaklaması, ayarlar, mercekler ve teleskobun çalışma mekanizması hakkında bilgi verilecek.

Likyalıların yıldızları izleyerek yaşadıkları Olimpostan sizin de yıldızları gezegenleri görme ve fikir yürütme hakkınız olması gerektiğini düşünen bir festival.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.