Ajans Bakırçay
2022-01-24 19:21:58

Kurt ile Kuzu

Feyza Hepçilingirler

24 Ocak 2022, 19:21

Kurt ile kuzu hikâyesini bilirsiniz değil mi? Hani dere kıyısında suyun başında duran kurt, aşağıda kendi halinde su içmekte olan kuzuya “Suyumu bulandırıyorsun,” diye çatmış. Kuzu söylediğinin anlamsız olduğunu, “Sen yukarıdasın, ben aşağıdayım. Senin suyunu nasıl bulandırabilirim?” diye anlatmaya çalışmış ama dinleyen kim! Kurt, çoktan bozmuş niyeti. Sonunda da zaten, “Yani, aslında ben seni yiyeceğim de bir bahane bulmaya çalışıyorum,” diye açıklamak zorunda kalmış. Sezen Aksu olayı da o hesap. Gündemi saptırmak için birilerini harcamak gerekiyordu, pat diye düşüverdi beş yıl önceki şarkı önlerine. Vay efendim, nasıl hakaret edermiş! Dil koparma tehdidine kadar vardı olay.

Şarkının bu kadar sinirlendiren, işi gözdağı vermeye vardıran sözleri nedir, diye bakıyorsunuz; inanılır gibi değil, tek bir dize. O da şu: “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e.” Neye itiraz ediliyor, anlamak mümkün değil. Yaratılan ilk insanlar olduğuna inanılmıyor mu Adem ile Havva’nın? Öyleyse bilgili olmaları beklenebilir mi? Elbette cahiller. Ne demek cahil? “Öğrenim görmemiş, okumamış; bilgisiz.” (TDK Türkçe Sözlük) Tersi mi iddia ediliyor? Cahil değillerse bilgililer mi yani? Nerede okumuş, hangi okulları bitirmişler? Diplomaları mı varmış? Nereden almışlar diplomalarını? “Cahil” sözünde kızacak bir şey yok. İlk yaratılan insanlar olduğuna inanılıyorsa cahil olduklarına da inanılmak zorunda. Peki başka ne var? Küfür mü içeriyor, kaba bir söz mü var? Yok öyle bir şey. Küfretmiyor şarkı, kötü bir şey söylemiyor; selam söylüyor. Selam! “Allah”ın selamı” diye anılıyor hani, almamak günah ya, işte o selam. “Nezaket gösterisi, esenleme, merhaba” demekmiş selam. Öyle diyor TDK Türkçe Sözlük. Selam söylemenin nesi kötü?

Burada tehlikeli olan duruş Sezen Aksu için, “Ama o da… Zamanında…” diye başlayan suçlamalar sıralamak... “Kuzu da zayıf zaten. Verelim gitsin, bundan bir şey çıkmaz,” demek olur bu. Önemli olan o kuzuyu kurda teslim etmemek. Yoksa kuzu ile kalmaz bu iş! Koca dana da gider, sarı öküz de. Hani şu masaldaki ilk teslim edilen sarı öküz. Anımsadınız mı?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.