Ajans Bakırçay

Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği acil toplandı

GÜNDEM

Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği, 30 Ekim günü Merkez üssü Seferihisar açıkları olan 6.8 şiddetindeki depremin ardından üyelerine ve gönüllü vatandaşlara toplanma çağırısında bulundu.

İzmir'in Dikili ilçesinde aktif olarak çalışmalarını sürdüren Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği, 30 Ekim günü Merkez üssü Seferihisar açıkları olan 6.8 şiddetindeki depremin ardından üyelerine ve gönüllü vatandaşlara toplanma çağırısında bulundu.

Kuzey Ege Arama ve Kurtarma Derneği başkanı Ajlan Alpay, üyelerine gönderdiği mesaj ve sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı toplanma çağırısı ile bir araya gelen vatandaşlar yaşanan süreci ve neler yapılacağı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Ajlan Alpay, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gönüllü yurttaşların toplanmasının ardından şunları söyledi; 'Dün yaşanan deprem bizlere gösterdi ki, olası bir deprem sonrasında yetersiz kalabiliyoruz. Burada en önemi unsur eğitimli kadroların eksikliğidir. Dikili'de mevcut olan İzmir Büyük Şehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerin dışında nitelikli başka bir ekip bulunmamaktadır. Bakırçay Bölgesi Aliağa, Dikili, Bergama, Kınık İlçelerinde yaklaşık 1 milyon nüfus vardır. AFAD ekiplerinin bu denli kalabalık bir nüfusa yetecek personeli yoktur. İster istemez yerel yönetimlerin eğitimli kadroları yetiştirmesi gerekmektedir. Dikili yerelinde ise 45 bin civarında nüfusumuz var. 2 sabit ambulansımız bu nüfusa hitap ediyor. Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği'miz dışında bu sorunu dillendiren bir kurum göremiyoruz. Kocaeli ve Van Depremleri sonrasında edilen tecrübe ile artık deprem alanlarına eğitimsiz kişiler rastgele giremiyor. Bunun nedeni yaşanabilecek yağmaların ve hırsızlıkların önüne geçmek içindir. O nedenle bizler dernek olarak dahi gitsek bir anlamı yok. Acil olarak resmi kurumlarla yapılabilecek protokollerle derneğimiz eğitimli ekiplerin oluşmasında öncülük edebilir, birikimlerimizi paylaşabiliriz. Dikili, 1939 yılında yaşanan depremde 3500 nüfusluydu ancak şimdi altyapısız bir şekilde nüfus 45 bine ulaşmış durumda, yollar dar. Dikili merkezli olası bir depremde yada bölgeyi ilgilendirecek bir deprem de AFAD ekipleri 6000 eğitimli personeliyle ancak İzmir'de 1 mahalleye erişebilir. Öyle bir durumu kimse istemez ama AFAD ekiplerinin Dikili'ye ulaşması zaman alabilir. Ne olursa olsun önceliğimiz Dikili'de yeterli sayıda eğitimli ekibin oluşturulmasıdır.’

Ajlan Alpay'ın konuşmasının ardından vatandaşlar söz alarak düşüncelerini ve önerilerini paylaştılar.

Yorumlar (1)

Harika Özmen 4 Yıl Önce

Yerel yönetimler artık bu Kurtarma ekiplerini kurmalı ve STK olarak KEAK tan'da yardım almalıdır. Önlemler depremde değil deprem öncesi alınmalıdır !

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.