Ajans Bakırçay

"Bergama'da yoksul köylüye taş ocağı dayatılıyor"

GÜNDEM

Kozak’ta bulunan maden ve taş ocaklarının bölge yaşamı üzerinde telafisi olmayan riskler yaratacağı uyarısında bulunan CHP’li Beko, “Sorularıma yanıt veremeyen, hep yandaş şirketlere bakan sayın Bakanlar, bir kere de yoksullaşmasına seyirci kaldıkları köylülere bakmaya davet ediyorum” diye seslendi.

Bergama Kozak Yaylası’nda bulunan Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanları taş ocağı tehdidi altında. 14 hektarlık alanda faaliyet gösteren Göltaş adlı şirkete granit ocağını 110 hektara çıkarmak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.

Konuyu meclise taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, taş ocağı tehdidini, 8 bin 882 adet Anadolu'nun en kaliteli doğal fıstık çamı ağaçlarının kesileceği, ÇED raporu kararının iptali için bir adım atıp atmayacağını sordu. Bakanlıktan gelen yazıyı İz gazeteyle paylaşan Beko, “Tek adam yönetiminin bakanları ağız birliği yapmış gibi topu birbirlerine atıyorlar. Soru soruyoruz, çoğuna yanıt alamazken gelen yazılar ise yanıt niteliğinden uzak alakasız evrak niteliğinde” diyerek tepki gösterdi.

YOKSUL KÖYLÜYE TAŞ OCAĞI DAYATILIYOR

AKP iktidarının 19 yıldır Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Bergama halkını da yoksul ve çaresiz bıraktığını vurgulayan Beko, Kozak yaylasının endemik bitki türleri ve çam fıstığı bölgesi olduğuna dikkat çekerek, “ Bölge halkı çam fıstığının 12 yıldır verim vermediğini dile getiriyorlar. Köylüler yoksulluk ve perişanlık yaşıyor. Köylülere taş ocağı dayatması yapılıyor. Bakanlar da buna seyirci kalarak suç işliyorlar. Yaptıkları her şey hukuksuz. Bölgeden daha önce kaliteli çam fıstığı ihracatından katma değer elde eden devlet, bugün planlama eksikliği yüzünden bölge halkı yoksullaşınca dönüp yüzüne bile bakmıyor. Yapılmak istenen ise yoksul köylüyü taş ocaklarına mahkum etmek ve doğa katliamı yapmaktan başka bir şey değildir. Yazık çok yazık. Bu memleket bizim. Hiç mi vicdanları sızlamıyor kesilen ve kesilecek olan ağaçları görünce” diyerek tepkisini dile getirdi.

TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLARA NEDEN OLACAK

Bergama Kozak'ta bulunan madenin bölge yaşamı üzerine telafisi mümkün olmayan riskler yaratacağının altını çizen Beko, ÇED raporunun genişletilerek yenilenmesi kararının bölgede büyük bir zarara yola açacağı uyarısında bulunarak, alınan kararın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kozak Yaylasının sadece Bergama ilçesinin içinde bulunduğu bölgenin değil, ülkenin, hatta dünyanın oksijen deposu olarak da bilindiğini anımsatan CHP’li Beko, toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza olan bölgede, ağaç kesimlerinin telafisi olmayan zararlara neden olacağı uyarısında bulundu. 

YANDAŞA BAKAN BAKANLAR, BİR KERE DE KÖYLÜYE BAKIN

Gelen yanıtta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın halka rağmen kapasite artışı için ÇED onayı vermesinin bir itirafı olarak değerlendiren Beko, yüzyıllardır atası dedesi burada yaşamış olan bölge ahalisinin göçe zorlanmak istendiğini söyledi. Çam fıstığı ve üzüm bağlarının olduğu bu bölgeye sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Beko, Çevre Bakanı Kurum ile ve Tarım Bakanı Pakdemirli’ye; “Köylüyü kötü duruma düşürerek topraklarının elden çıkartılması amaçlanıyor. Çok verimli tarım alanları var. İnsanlar yerlerinden edilmek isteniyor. Buna dur demek gerekiyor. Bölge şirketler ve sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Kozak Yaylası bölgenin akciğeridir, kaliteli su deposudur. Herkesi bu yanlışa, yaylalarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Sorularıma yanıt veremeyen, köylünün yoksullaştırılmasına seyirci kalan, hep yandaş şirketlere bakan sayın bakanlar, bir kere de köylünün perişan haline bakarak durumlarını düzeltmeye davet ediyorum” diye seslendi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.