Ajans Bakırçay
2021-06-07 11:34:26

Demokrasi Mümkün mü?

Sait Almış

07 Haziran 2021, 11:34

Türkiye politik ve ekonomik olarak tarihinin en karanlık dönemini yaşıyor. Halk işsizlik ve yoksulluk içinde sürünüyor; yolsuzluk, rüşvet, mafyatik soygunlar ise almış başın gidiyor. Bir mafya başının ifadelerine göre bu soygun ve çıkar işbirliği devletin her kademesini sarmış durumda. Böyle bir devlet yapısının kendiliğinden demokratik olma şansı kalmamıştır.

Peki, yeni kuşakların, eski kuşakların kör topal da olsa gördüğü demokratik ortamı görme şansı hiç mi yok? Elbette var. Hiçbir karanlık sonsuza dek sürmez. Sürseydi Avrupa'nın karanlık ortaçağı, faşist yönetimleri sona ermezdi.

O halde telaşa mahal yok, nasıl olsa bu karanlığın da sonu aydınlık olacaktır deyip bekleyelim mi? Hayır. Hiçbir karanlık kendiliğinden aydınlanmamıştır. Karanlıkları yırtıp atacak ışık insanların elindedir. İnsanlar ya bu ışığı görecek ve kullanacak, ya da daha koyu karanlıklara gark olacaklardır.

***

Elimizdeki ışık emek gücümüzdür. İşsizliğin, yoksulluğun önüne geçecek tek güç üreten insanların gücüdür. İnsanlar bu gücün, bu ışığın farkına vardığında; hiçbir karanlık ilelebet sürüp gidemez. Yeter ki üretenler, onların aydınları, siyasetçileri birlik olsun!

Günümüzde bu yönetimden kurtulmak için gerekli birliğin şekli, yolu gayet net ve açıktır. Öncelikle emeği temsil eden sol güçler bir araya gelmelidir. Arkasından bu sol blok ülke siyasetinin dinamik güçleri ile Kürt ulusal demokratik hareketinin siyasi temsilcisi HDP, çevre hareketi ve kadın hareketi ve diğer cinsel kimlik hareketleri ile bir demokrasi bloğu oluşturmalıdır. Son günlerde bu bloğun oluşmakta olduğuna dair kuvvetli belirtiler var.

Oluşan bu demokrasi bloğu ikinci aşamada CHP içindeki demokrat güçleri harekete geçirmeyi hedeflemelidir. CHP'nin sağa yaslanma yerine, yüzünü sola dönmesi için çaba gösterilmelidir.

CHP'ye tarihindeki başarıların solda yer aldığında gerçekleştiği bıkmadan hatırlatılmalıdır. 1973 ve 1977 seçim başarılarının sol güçlerle birlikte kazanıldığı unutturulmamalıdır. Solcular nasıl olsa son dakikada bizi destekler anlayışı terk edilmelidir. Ne diyor Akşener: "HDP de üçüncü bir ittifak kursun." Neden, Akşener'in partisi sağdaki partilerle bir ittifak kursun, bizim yerimiz sol blok diyemiyor CHP. Artık ülkenin ikinci bir Güneş Motel veya Ekmeleddin vakası yaşama şansı kalmamıştır.

CHP'yi sağa muhtaç olmaktan kurtarmak, yüzünü sola dönmesini sağlamak; demokrasi bloğunun gücüne bağlıdır. Bu yüzden gerçekten radikal bir demokrasi isteyen, geçmişin pisliklerini örtmeyecek, hesap soracak bir iktidar isteyen sosyalist, sosyal-demokrat, demokrat güçlerin öncelikli görevi oluşturulmaya başlanan demokrasi bloğuna destek vermektir.

Yorumlar (1)

Müjgan Seyhan 3 Yıl Önce

Çözüme yönelik, gerçekçi bir yazı... Çokça paylaşılması gerekir!...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.